Ενα χωριό κατηγορείται


188904_498876343508255_280930488_nΓια στάση και αντίσταση κατά της αρχής κατηγορούνται περίπου 25 κάτοικοι της Ιερισσού, για την ημέρα της εισβολής των ΜΑΤ και των ΟΠΚΕ με δακρυγόνα, μέχρι και στο σχολείο, την Τσικνοπέμπτη.

«Τα ΜΑΤ μπήκαν στο χωριό σαν τους Γερμανούς στην Κατοχή», λέει ο δημοτικός σύμβουλος Δ. Κασιμπαλής Οι κατηγορίες αφορούν στάση και αντίσταση κατά της Αρχής, απρόκλητες σωματικές βλάβες και παρακώλυση συγκοινωνιών.

Μεταξύ των 25 είναι ολόκληρη σχεδόν η οικογένεια ενός από τους δύο προφυλακισμένους στις Φυλακές Διαβατών της Θεσσαλονίκης. Ο πατέρας του, η νύφη του, δύο θείοι του, ένας ξάδερφός του και ένας συγγενής της μητέρας του.

Οπως επίσης και ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας στο Δήμο Αριστοτέλη, Δημήτρης Κασιμπαλής, 63 ετών, ο οποίος, όπως λέει, βρέθηκε για μισή ώρα στο σημείο κι απομακρύνθηκε από παράδρομο, υποβασταζόμενος από το γιο του, μόλις έπεσαν τρία δακρυγόνα εκεί που βρισκόταν.

Οπως λέει, πριν πάει προς το σημείο που βρίσκονταν τα ΜΑΤ, στην είσοδο του χωριού, πήγε στο αστυνομικό τμήμα, για να ρωτήσει το διοικητή τι είχε συμβεί.

«Μου είπε ότι δεν ήξερε τι επρόκειτο να γίνει. Το μόνο που ήξερε ήταν, όπως μου είπε, ότι τα ΜΑΤ έχουν εντολή να μπουν οπωσδήποτε στο χωριό, με οποιονδήποτε τρόπο», λέει στην «Ε» ο Δ. Κασιμπαλής. Μερικές μέρες μετά έμαθαν ότι μέσα σε ένα από τα λεωφορεία των ΜΑΤ βρίσκονταν κάποιοι συλληφθέντες για τον εμπρησμό στο εργοτάξιο των Σκουριών και η Αστυνομία ήθελε να προχωρήσει σε έρευνες στα σπίτια τους.

«Και αντιδράσεις να υπήρχαν για τις έρευνες, σίγουρα δεν θα γινόταν αυτό που έγινε όταν τα ΜΑΤ μπήκαν μέσα στο χωριό σαν τους Γερμανούς στην Κατοχή», λέει ο Δ. Κασιμπαλής. Οσοι δέχτηκαν τις κλήσεις για ανωμοτί κατάθεση καλούνται να παρουσιαστούν τη Δευτέρα στην Αστυνομική Διεύθυνση Πολυγύρου.

Πρόκειται για νέα δικογραφία, που στηρίζεται σε μαρτυρία αστυνομικού των ΜΑΤ, ο οποίος είχε πάρει μέρος στην επιχείρηση και, όπως δείχνουν τα πράγματα, κατάφερε μέσα από τους καπνούς και τα δακρυγόνα και μέσα στον πανικό που προκλήθηκε, να αναγνωρίσει και να κατονομάσει τουλάχιστον 25 κατοίκους, οι οποίοι του ήταν παντελώς άγνωστοι.

Την απορία εκφράζει ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης της μειοψηφίας στο δήμο Αριστοτέλη, Μιχάλης Βλαχόπουλος, ο οποίος κλήθηκε ήδη να καταθέσει ως μάρτυρας στο πλαίσιο της νέας δικογραφίας. Στον Μ. Βλαχόπουλο παρουσιάστηκε η νέα δικογραφία με την κατάθεση του αστυνομικού με τα συγκεκριμένα ονόματα, μεταξύ των οποίων και ένας δημοτικός σύμβουλος της παράταξής του, 65 χρόνων. Πρόκειται για την παράταξη «Ανάπτυξη τώρα», που στηρίχτηκε από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα, πλην του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, παρ’ όλα αυτά, είναι αντίθετη στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές.

«Κατασκευασμένη»

«Είναι άλλη μια κατασκευασμένη υπόθεση, προκειμένου να ενοχοποιήσουν ένα ολόκληρο χωριό», λέει στην «Ε» ο Μ. Βλαχόπουλος. Στη δικογραφία ο αστυνομικός υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι προκάλεσαν τον τραυματισμό συναδέλφων του και έσπασαν τα τζάμια από μερικά αυτοκίνητα της Αστυνομίας.

«Εγώ δεν είδα τέτοια πράγματα. Ο κόσμος ήταν σε απόσταση 100 μέτρων και υποχώρησε περισσότερο όταν άρχισαν να πέφτουν τα δακρυγόνα. Οι αστυνομικοί ήταν αυτοί που εισέβαλαν στο χωριό, οπλισμένοι μέχρι και με αυτόματα όπλα, πέταξαν δακρυγόνα μέχρι και μέσα στο σχολείο και προκάλεσαν όλη αυτή τη βαρβαρότητα, που είδε ο κόσμος στις τηλεοράσεις», προσθέτει. Ο ίδιος ήταν που τηλεφώνησε σε ΜΜΕ και ενημέρωσε για το τι συνέβαινε στην Ιερισσό. «Αν δεν έρχονταν οι κάμερες και οι δημοσιογράφοι, θα μας σκότωναν», τονίζει.

Την ίδια στιγμή, μία άλλη δικογραφία, για τα επεισόδια με τα ΜΑΤ στις Σκουριές τον περασμένο Οκτώβριο, ανοίγει και περιλαμβάνει και άλλα άτομα. Αφορά την πορεία διαμαρτυρίας κατοίκων και υποστηρικτών τους στο εργοτάξιο των Σκουριών, όπου βρέθηκαν μπροστά σε δυνάμεις των ΜΑΤ που φρουρούσαν την είσοδο. Μεταξύ των συγκεντρωμένων ήταν γυναίκες, ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά. Οταν ξεκίνησαν τα επεισόδια, οι δυνάμεις των ΜΑΤ αντέδρασαν με ρίψη καπνογόνων προς το πλήθος.

31-1--8-thumb-medium 31-thumb-large

Οκτώβριος 2012. Τα ΜΑΤ αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη σκληρότητα μία πορεία στις Σκουριές. Και στις δύο φωτογραφίες κατηγορούμενοι που τραυματίστηκαν στα επεισόδια 

  Από κει και πέρα, σύμφωνα με καταγγελίες, αλλά και οπτικοακουστικό υλικό που έχει αναρτηθεί και στο Διαδίκτυο, τα ΜΑΤ ξεκίνησαν ένα κυνηγητό των συγκεντρωμένων σε όλο το μήκος του χωματόδρομου από το εργοτάξιο μέχρι τον κεντρικό δρόμο.

Σκληρότητα

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι αστυνομικοί επέδειξαν ιδιαίτερη σκληρότητα χτυπώντας με κλομπ αυτούς που έτρεχαν να ξεφύγουν, πέταξαν δακρυγόνα μέσα σε αυτοκίνητα με ανθρώπους που προσπαθούσαν να απομακρυνθούν οδικώς, τραβούσαν κόσμο από τα αυτοκίνητα και τους έριχναν στο έδαφος, και όσους ακινητοποιούσαν, τους κρατούσαν γονατιστούς με τα χέρια στο κεφάλι σαν να επρόκειτο για αιχμαλώτους. Γι’ αυτά τα επεισόδια οδηγήθηκαν στο δικαστήριο 14 άτομα, αλλά η δίκη τους έχει αναβληθεί.

Σ’ αυτή τη δίκη θα βρεθούν συγκατηγορούμενοι και άλλοι κάτοικοι, που επέδειξαν εγκληματική συμπεριφορά, σύμφωνα πάντα με το αποδεικτικό υλικό της Αστυνομίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.