Ενημερωτική εκδήλωση- συζήτηση στο Ν. Πετρίτσι Σερρών


-1Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΧΡΥΣΟ ΑΓΚΙΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΑΣ (antigoldserres.wordpress.com) σας προσκαλεί σε μια ενημερωτική εκδήλωση- συζήτηση για την εξόρυξη χρυσού και τις επιπτώσεις της, στο Ν. Πετρίτσι Σερρών, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013 , ώρα 20:00 στο Παλιό Δημαρχείο- Μέγαρο Μελίνα Μερκούρη. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Α.Π.Θ Σαράντης Δημητριάδης.

Η Πρωτοβουλία ενάντια στο χρυσό Αγκίστρου και Νιγρίτας συνεχίζει τις ενημερωτικές της δράσεις γιατί η αξιοποίηση – «ανάπτυξη» του εδάφους και του υπεδάφους του τόπου μας είναι προσωπική υπόθεση του καθενός μας. Στόχος μας να ενημερωθούμε και να συζητήσουμε για ένα ζήτημα που θα μας επηρεάσει σοβαρά όλους. Είναι ώρα να πάρουμε θέση στις αποφάσεις που λαμβάνονται για εμάς χωρίς εμάς και να έχουμε λόγο σε ό,τι αφορά τον τόπο μας.

Kαι μια ενημέρωση από το antigoldserres για τις νεες Άδειες Μεταλλευτικών Ερευνών σε περιοχές της Π.Ε. Σερρών:

Άδειες Μεταλλευτικών Ερευνών

Τον τελευταίο χρόνο παρακολουθούμε ένα αυξημένο ενδιαφέρον απο ιδιώτες για τη χορήγηση μεταλλευτικών αδειών στην περιοχή των Σερρών και κυρίως της Σιντικής αλλά και της Βισαλτίας. Συνήθως το ενδιαφέρον εκδηλώνεται από τα ίδια πρόσωπα- σύμφωνα και με τα δημοσιευμένα στη Διαύγεια στοιχεία-, τα οποία [πρόσωπα] αν και δεν έχουν πετύχει την αδειοδότηση για όλες τις αιτήσεις, έχουν καταφέρει σε αρκετές περιπτώσεις τη χορήγησει άδειας μεταλλευτικών ερευνών.

 

Πρόσφατα μια τέτοια αδειοδότηση στην περιοχή της Φαιάς Πέτρας Σιντικής κίνησε αντιδράσεις από τον υποψήφιο δήμαρχο Σιντικής Νίκο Δεμερτζή.

Παραθέτουμε την ανακοίνωσή του:

Θα ήθελα να καταγγείλω την νέα έκδοση άδειας μεταλλευτικών ερευνών στην περιοχή Φαιάς Πέτρας του δήμου Σιντικής, η οποία χορηγήθηκε με απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με αριθμό πρωτοκόλλου ΔΑΣ/Φ24.69/5717 από τις 19-2-2013 και δημοσιεύθηκε στο με αριθμό 777/4-4-2013 ΦΕΚ (τεύχος Β’). Σύμφωνα με την παραπάνω άδεια δεσμεύεται έκταση 9.974,816 στρεμμάτων στην περιοχή Φαιάς Πέτρας του δήμου Σιντικής και απέχει από τον οικισμό Φαιάς Πέτρας περίπου 150 μέτρα, από τον οικισμό Καπνοφύτου περίπου 1.800 μέτρα, από τον οικισμό Σχιστολίθου περίπου 80 μέτρα, από τον οικισμό Χαρωπού περίπου 500 μέτρα και από το Σιδηρόκαστρο 3,5 χιλιόμετρα. Έτσι μετά τις άδειες που χορηγήθηκαν στις περιοχές Μαύρα Λιθάρια Αγκίστρου του δήμου Σιντικής, των Κρουσίων Κιλκίς, με απόσταση 8 χιλ. από την λίμνη Κερκίνη, έρχεται τώρα να προστεθεί και η νέα έρευνα στην Φαιά Πέτρα. Είναι σίγουρο πως μετά τις έρευνες θα έρθει η εγκατάσταση εταιριών και η εξόρυξη των κοιτασμάτων. Οι μέχρι σήμερα μέθοδοι επεξεργασίας των κοιτασμάτων (βλέπε Θράκη, Χαλκιδική) είναι τέτοιες που προκαλούν όχι μόνο ανυπολόγιστες, αλλά και μη αναστρέψιμες καταστροφές στο περιβάλλον, στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, στο πλούσιο γεωθερμικό πεδίο που διαθέτουμε, στην γεωργία, στην κτηνοτροφία και στον τουρισμό. Επί τέλους οι φορείς της περιοχής και πάνω απ’ όλα ο ίδιος ο δήμος Σιντικής θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να συζητήσουν και να πάρουν αποφάσεις. Αρκετά κρατήθηκαν οι τόνοι χαμηλά. Οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν τι σημαίνει εγκατάσταση μεταλλείων και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.

Πηγή: http://www.infoserres.gr/serres/


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.