Τα χρυσά και τα συμφέροντα


Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ [email protected]

Επιλεκτική η συμπεριφορά της Αστυνομίας στους κατηγορουμένους για εγκληματική οργάνωση, μέλη της Χρυσής Αυγής, και σ’ αυτούς της «εγκληματικής οργάνωσης» της ΒΑ Χαλκιδικής κατά της εξόρυξης χρυσού.
44-45-1-thumb-mediumΣτους μεν, που κατηγορούνται για σωρεία κακουργηματικών πράξεων, οι αστυνομικοί χτύπησαν την πόρτα το πρωί και τους ζήτησαν ευγενικά να τους ακολουθήσουν. Στους δε εισέβαλαν στα σπίτια τους σπάζοντας τις πόρτες, στις 3 τα ξημερώματα. Στους μεν οι κατηγορίες «κουμπώνουν» πάνω σε συγκεκριμένα άτομα για συγκεκριμένα αδικήματα. Στους δε θεωρείται γενικά έγκλημα η άποψή τους και διώκονται γι’ αυτή.

Δεν ταυτοποιούνται, ούτε προσωποποιούνται στη δικογραφία, τα σοβαρά αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται ως μέλη «εγκληματικής οργάνωσης» οι 27 από την Ιερισσό, τη Θεσσαλονίκη και τη Μεγάλη Παναγιά. Οι δικηγόροι τους εντοπίζουν σοβαρά κενά και παραλείψεις στη δικογραφία, στην οποία ως αποδεικτικό υλικό περιλαμβάνεται τηλεφωνική συνομιλία για συνάντηση με δικηγόρο, ενώ δεν υπάρχει κατηγορία κατά αστυνομικού που στα επεισόδια στον Λάκκο Καρατζά ακούγεται να λέει σε βίντεο, στο ίδιο αποδεικτικό υλικό, «τώρα, ρε γαμώ το μου, να βγάλω το όπλο και ν’ αρχίσω να ρίχνω;».

Εσπασαν πόρτες

Την ίδια στιγμή κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής διαμαρτύρονται καθώς βλέπουν την Αστυνομία να χτυπά την πόρτα των συλληφθέντων βουλευτών μελών της Χρυσής Αυγής και να ζητάει με ευγένεια από τους μετέπειτα συλληφθέντες να τους ακολουθήσουν, ενώ στην Ιερισσό αστυνομικοί εισέβαλαν σπάζοντας τις εξώπορτες σε σπίτια, με προτεταμένα όπλα για να συλλάβουν οικογενειάρχες, μπροστά στα έντρομα μάτια των παιδιών τους και των γέρων γονιών τους.

«Ανεβάζουν» στο Ιντερνετ φωτογραφίες εκπροσώπων των μεταλλωρύχων με βουλευτές της Χρυσής Αυγής στο γραφείο της στη Βουλή, αλλά και δημοσίευμα στο περιοδικό «Μεταλλευτικά Νέα», της Ελληνικός Χρυσός, όπου υπογραμμίζεται ότι η εταιρεία ενισχύει οικονομικά την ΕΛ.ΑΣ. «Από αυτή την Αστυνομία περιμένουμε να μας προστατέψει;» αναρρωτιούνται.

Στη δικογραφία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται τηλεφωνικές συνομιλίες «υπόπτων» που έχουν κληθεί για να δώσουν δείγμα DNA και συνεννοούνται για ραντεβού με δικηγόρο, ώστε να τους συμβουλέψει τι στάση να κρατήσουν, ή με φίλο στη Θάσο, που λέει ότι οι επιπτώσεις από την ατμοσφαιρική ρύπανση από τις Σκουριές θα φτάσει ώς το νησί, ή με φίλους στους οποίους εκφράζουν την αντίθεσή τους με την εξόρυξη χρυσού, ή δηλώνουν την απέχθειά τους για την αστυνομική βία που υφίστανται, ή πήγαν δύο φορές να ακούσουν τον Τόλη Παπαγεωργίου του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, ακόμη και φραστική αντιπαράθεση «με σκοπό να δημιουργήσει φόβο και τρομοκρατία κατά της εξόρυξης».

«Δεν υπάρχει εξειδίκευση καμιάς κατηγορίας, ούτε ταυτοποιείται ποιος έκανε τι, πού και πότε» λέει ο Γιώργος Κυρίτσης, εκ των συνηγόρων των 27. Στο ίδιο «αποδεικτικό υλικό», προσθέτει, υπάρχουν στοιχεία για βιαιοπραγίες μεταλλωρύχων κατά αντιδρώντων κατοίκων, αλλά και βίντεο από τα επεισόδια στον Λάκκο Καρατζά, στο οποίο ακούγεται αστυνομικός να λέει «τώρα, ρε γαμώ το μου, να βγάλω το όπλο και ν’ αρχίσω να ρίχνω;». «Αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε μ’ αυτά», υπογραμμίζει ο Γ. Κυρίτσης. Επισημαίνεται επίσης ότι η εγκληματική οργάνωση συστάθηκε και οι 27 εντάχθηκαν ως μέλη της με σκοπό να σταματήσουν ή να αναστείλουν τη δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός σε μια περίοδο που οι επενδύσεις είναι απαραίτητες για τη χώρα. Χωρίς όμως να αναφέρεται πουθενά πώς πιστοποιείται αυτό και από ποιον.

Ο Γ. Κυρίτσης υπογραμμίζει επίσης ότι οι συλληφθέντες της Χρυσής Αυγής οδηγήθηκαν από τη ΓΑΔΑ στον ανακριτή, στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, δηλαδή στο φυσικό χώρο που θα έπρεπε απολογηθεί ένας κατηγορούμενος, ενώ για τους 4 προφυλακισμένους από τις Σκουριές και τώρα τους 27 θα πάει ο ανακριτής να πάρει την απολογία τους στο κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης. Σαν να πρόκειται για άτομα που θεωρούνται πιο επικίνδυνοι από τους συλληφθέντες-μέλη της Χρυσής Αυγής.

Οπως επισημαίνει ο Γ. Κυρίτσης, οι 27 κατηγορούνται με μια υποτιθέμενη συλλογή στοιχείων που έγινε με καταστρατήγηση συνταγματικών δικαιωμάτων, αλλά και του ποινικού κώδικα. «Βασικό στοιχείο του κατηγορητηρίου είναι η άποψή τους, η οποία και διώκεται», προσθέτει.


13 απαντήσεις στο “Τα χρυσά και τα συμφέροντα”

  1. Και βέβαια δε είδαμε, ή μάθαμε, να έχουν πάρει ποτέ ως τώρα με τη βία δείγμα DNA από τους χρυσαυγίτες για τα πολλά και διάφορα που έκαναν χρόνια τώρα. Με εξαίρεση τον Κασιδιάρη που το έδωσε εθελοντικά προχτές φτύνοντας στο φακό των ρεπόρτερ -και στα μούτρα μας.

  2. Απορεί ο κ. Αποστολάκης. Γιατί είναι “επιλεκτική” η συμπεριφορά της αστυνομίας στις δύο περιπτώσεις : στη σύλληψη των χρυσαυγιτών και στη σύλληψη των κατηγορούμενων για διάφορα αδικήματα στη Χαλκιδική;
    Την απάντηση τη δίνει ο ίδιος στο τέλος του κειμένου του :

    “(Σαν να) πρόκειται για άτομα που θεωρούνται πιο επικίνδυνοι από τους συλληφθέντες-μέλη της Χρυσής Αυγής”. Βέβαια, ο κ. Αποστολάκης μένει έκπληκτος από το γεγονός. Σκέφτεται με τυπική λογική και παροιμιώδη αθωότητα : αφού οι χρυσαυγίτες έχουν διαπράξει ανθρωποκτονίες, σωματικές βλάβες και άλλα βαριά αδικήματα και επιπλέον οπλοφορούν και γενικά φέρονται τραμπούκικα, είναι ναζιστές και φασίστες, πώς η αστυνομία πάει απλώς και τους χτυπάει την πόρτα για να τους καλέσει να πάνε στη ΓΑΔΑ να συλληφθούν. Δεν είναι τρομερό να πηγαίνουν το πρωί να τους χτυπάνε ευγενικά την πόρτα και στους “φιλήσυχους” κατοίκους της Χαλκιδικής να σπάνε στις 3 τα μεσάνυχτα την πόρτα για να τους πιάσουν;
    Φαίνεται, όμως, ότι η αστυνομία ήξερε πως οι χρυσαυγίτες δε θα αντιδρούσαν (για το πώς το ήξερε, μπορείτε να πλάσετε ότι σενάρια θέλετε – στην πράξη αποδείχτηκε ότι είχε δίκιο).
    Από την άλλη μεριά, είναι γνωστό ότι όποτε η αστυνομία έδρασε στη Χαλκιδική ημέρα αντιμετώπισε σφοδρή αντίσταση όχι μόνο από αυτούς που ήθελε να συλλάβει ή να ανακρίνει, αλλά από οργανωμένες ομάδες υποστηρικτών τους, που κάθε άλλο από ειρηνικά μέσα χρησιμοποιούσαν (αναφέρω αποκλεισμό πρόσβασης στο χωριό και επίθεση σε αστυνομικό τμήμα).
    Οπότε η “επιλεκτική” στάση της αστυνομίας στις δύο περιπτώσεις, αν όχι δικαιολογημένη, είναι τουλάχιστον αιτιολογημένη.

    • Na σε ενημερώσω ότι κάθε φορά που κλήθηκαν στην αστυνομία – και οι συγκεκριμένοι αλλά και όλοι οι άλλοι – πάντα παρουσιάστηκαν χωρίς δεύτερη κουβέντα. Η “επιχείρηση” αυτή ήταν μια αναίτια επίδειξη δύναμης με μόνο σκοπό τον εκφοβισμό.

  3. βλαδιμηρε…..εισαι πολυ φτηνος οπως συνηθιζεις.την απαντηση σε αλλη μια γελοια θεωρια σου την πηρες πιο πανω απο τους διαχειριστες.η αναρτηση σου εμετικη οπως παντα γεματη αυθαιρεσιες και ανυποστατες κατηγοριες.παντως η δουλεια που κανεις σιγουρα ειναι ντροπη σε αντιθεση με το ρητο

  4. antigoldgreece
    Γράφω : “όποτε η αστυνομία έδρασε στη Χαλκιδική ημέρα αντιμετώπισε σφοδρή αντίσταση όχι μόνο από αυτούς που ήθελε να συλλάβει ή να ανακρίνει, αλλά από οργανωμένες ομάδες υποστηρικτών τους, που κάθε άλλο από ειρηνικά μέσα χρησιμοποιούσαν (αναφέρω αποκλεισμό πρόσβασης στο χωριό και επίθεση σε αστυνομικό τμήμα)”.
    Για να μη χανόμαστε σε λεπτομέρειες, θες να σβήσουμε το “συλλάβει ή ανακρίνει”; Μαζί σου. Πάντως, οι “αντιδράσεις” των “κατοίκων” ήταν για να παρεμποδίσουν το έργο της αστυνομίας, ναι ή όχι; Το να αποκλείσεις την πρόσβαση στο χωριό σε αστυνομία και δικαστικούς, τι είναι;
    Εγώ να δεχτώ ακόμα ότι το σπάσιμο της πόρτας τα μεσάνυχτα είναι για εκφοβισμό. Ποιος, όμως, το έκανε να φαίνεται αιτιολογημένο; (Βλέπεις, όπως και στο σχόλιό μου, δε γράφω “δικαιολογημένο”).
    Το ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις για την εξόρυξη των μεταλλευμάτων, δε σημαίνει ότι πρέπει να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας.

    Nikos
    Δε διατυπώνω καμιά θεωρία, λέω απλά, ότι η αστυνομία ενεργεί διαφορετικά όταν πρόκειται για φίλους της και διαφορετικά όταν πρόκειται για εχθρούς της, ακριβώς γιατί περιμένει διαφορετικές αντιδράσεις. Αν είχες λίγο μυαλό, έπρεπε να συμφωνήσεις μαζί μου. Εκτός και θέλεις να θεωρείστε φίλοι της αστυνομίας, τόσο εσύ, όσο και οι “εξεγερμένοι” κάτοικοι.

    • Oι αντιδράσεις στις οποίες αναφέρεσαι υποθέτω ότι ήταν την Τσικνοπέμπτη, όταν μπήκαν στο χωριό τα ΜΑΤ, η αντιτρομοκρατική, με όπλα, κλούβες, κουκούλες και δακρυγόνα. Αυτό κι αν ήταν αναίτιο, υπερβολικό, εκφοβιστικό και εντελώς προβοκατόρικο! Κανείς δεν είχε δώσει δικαίωμα για κάτι τέτοιο. Αυτοί το προκάλεσαν. ΗΘΕΛΑΝ να υπάρχουν αντιδράσεις και φυσικά υπήρχαν, γιατί ο κόσμος αντιδρά με το θυμικό και εξαγριώθηκε.
      Είσαι ο Βλαδίμηρος τελικά. Προς στιγμήν αμφέβαλα.

  5. Ναι, στην Τσικνοπέμπτη αναφέρομαι. Ας δούμε τι έλεγε το Παρατηρητήριο για τα γεγονότα :
    “Το πρωί, 5 κάτοικοι Ιερισσού πήγαν στην Ασφάλεια Πολυγύρου για να καταθέσουν για την υπόθεση του εμπρησμού στις Σκουριές. Με το που έφτασαν στον Πολύγυρο, η αστυνομία τους έβαλε μέσα σε κλούβες και τους πήγε πίσω στην Ιερισσό, συνοδεία 6 διμοιριών των ΜΑΤ, για να γίνει έρευνα στα σπίτια τους.
    Στην Ιερισσό χτυπήσαν οι καμπάνες και οι κάτοικοι έστησαν οδόφραγμα στον κεντρικό δρόμο μπροστά στο Αστυνομικό Τμήμα για να εμποδίσουν τα ΜΑΤ να μπουν μέσα στο χωριό”.

    Το να στήνεις οδόφραγμα για να “εμποδίσεις τα ΜΑΤ να μπουν μέσα στο χωριό” μήπως είναι αυτό που λέω “παρεμπόδιση του έργου της αστυνομίας”;
    Και τι ήθελε η αστυνομία; “Να γίνει έρευνα στα σπίτια τους”. Και φυσικά για τα οδοφράγματα θα χρειαστούν τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα. Επομένως ούτε αναίτια ήταν αυτά που έγιναν, ούτε υπερβολικά.

    Όσο δε για την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα, έχουμε τη μαρτυρία του διευθυντή του Λυκείου Ιερισσού, του υποδιευθυντή του Γυμνασίου Ιερισσού και του προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων που δηλώνουν ότι τα δακρυγόνα έπεσαν “μετά από συμπλοκή Αστυνομιικών Δυνάμεων Καταστολής με συγκεντρωμένο πλήθος ατόμων έξωθεν του Αστυνομικού Τμήματος Ιερισσού” (οπότε και “έγινε περιορισμένη χρήση χημικών”). Άρα ούτε κι εδώ “αναίτια” και “υπερβολικά”.

    Και να πώς παρουσιάζει τα γεγονότα το Παρατηρητήριο :
    “Γύρω στις 11:00 π.μ. τα ΜΑΤ εισέβαλαν στο χωριό σα δύναμη κατοχής, μέσα σε ένα σύννεφο από δακρυγόνα, ενώ οι κάτοικοι υποχωρούσαν προσπαθώντας να προστατευθούν. Καθώς προέλαυναν μέσα στο χωριό, μπήκαν μέσα στην αυλή του Γυμνασίου/Λυκείου Ιερισσού που βρισκόταν στο δρόμο τους και ρίξαν δακρυγόνα μέσα στο προαύλιο του σχολείου. Ένα παιδί χτυπήθηκε από ευθεία ρίψη δακρυγόνου και μεταφέρθηκε στο ιατρείο Ιερισσού, ενώ άλλα τρια παιδιά λιποθύμησαν από τα χημικά. Η αστυνομία φυσικά διαψεύδει το γεγονός, το οποίο όμως καταγγέλεται επώνυμα από το γυμνασιάρχη, το λυκειάρχη, καθηγητές και παιδιά”.

    Όλα αυτά είναι παραμύθια και το να επικαλείται κανένας το λυκειάρχη και το γυμνασιάρχη, που λένε εντελώς άλλα πράγματα, είναι τουλάχιστον αστείο, γιατί αυτοδιαψεύδεσαι.

    • Γελοίος είσαι και δεν πρόκειται να κάτσω να ξαναγράφω τα ίδια. Όλες οι μαρτυρίες των κατοίκων συμφωνούν μεταξύ τους και η αστυνομία είναι που λέει παραμύθια για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Αν εσύ θεωρείς την αστυνομία αξιόπιστη πηγή, με γεια σου με χαρά σου, καληνύχτα.

  6. Κοίταξε, γελοίος είναι αυτός που λέει γελοιότητες. Εγώ δεν μπορώ να πω τίποτα και επομένως ούτε και γελοιότητες, για τον απλό λόγο ότι δεν ήμουν εκεί όταν συνέβησαν τα γεγονότα.
    Αναγκάζομαι, λοιπόν, να καταφεύγω σε μαρτυρίες τρίτων, γι’ αυτό παραθέτω αυτά που λένε ο λυκειάρχης και ο γυμνασιάρχης (τους οποίους επικαλείσαι κι εσύ) και επιπλέον ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Και οι τρεις, λοιπόν αυτοί, μάλλον αξιόπιστοι μάρτυρες καταθέτουν επίσημα και το υπογράφουν ότι ““μετά από συμπλοκή Αστυνομιικών Δυνάμεων Καταστολής με συγκεντρωμένο πλήθος ατόμων έξωθεν του Αστυνομικού Τμήματος Ιερισσού” (οπότε και “έγινε περιορισμένη χρήση χημικών”).
    Ο λυκειάρχης, ο γυμνασιάρχης και ο πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων συνεχίζουν : «όπου ένα εξ αυτών έπεσε ακριβώς στην καγκελόπορτα του σχολικού συγκροτήματος και ένα δεύτερο δύο με τρία μέτρα εντός του αύλιου χώρου αυτού… Η φορά του ανέμου ήταν ακριβώς προς το σχολικό συγκρότημα, με αποτέλεσμα να προκληθούν αναπνευστικά προβλήματα σε κάποιους μαθητές και να χορηγηθούν οι πρώτες βοήθειες από τον Αγροτικό Ιατρό της Ιερισσού με οξυγόνο σε τέσσερις μαθητές του Λυκείου. Ουδείς μαθητής δεν τραυματίστηκε, πλην όμως επικράτησε πανικός και από την όλη αναστάτωση που επικράτησε προκλήθηκαν κρίσεις πανικού σε μερίδα μαθητών».
    Το Παρατηρητήριο, όμως, λέει :”Καθώς προέλαυναν μέσα στο χωριό, μπήκαν μέσα στην αυλή του Γυμνασίου/Λυκείου Ιερισσού που βρισκόταν στο δρόμο τους και ρίξαν δακρυγόνα μέσα στο προαύλιο του σχολείου”. Παραμύθι Νο1.

    ” Ένα παιδί χτυπήθηκε από ευθεία ρίψη δακρυγόνου και μεταφέρθηκε στο ιατρείο Ιερισσού, ενώ άλλα τρια παιδιά λιποθύμησαν από τα χημικά”. Παραμύθι Νο2.

    “Γύρω στις 11:00 π.μ. τα ΜΑΤ εισέβαλαν στο χωριό σα δύναμη κατοχής, μέσα σε ένα σύννεφο από δακρυγόνα”. Παραμύθια Νο3 και Νο4. Τα χημικά πέσανε μετά τη “συμπλοκή” έξω από το αστυνομικό τμήμα και δεν ήταν “σύννεφο” (“περιορισμένη χρήση”, κατά τους μάρτυρες).

    Οι μαρτυρίες των λυκειάρχη, γυμνασιάρχη και προέδρου Γονέων και Κηδεμόνων είναι καταχωρημένες στο βιβλίο συμβάντων (μάλλον) της αστυνομίας στη σελίδα “Παράπονα ιδιωτών” (7/3/2013, 14.25 μ.μ.).

    Μπορείς βέβαια να ισχυριστείς ότι η αστυνομία έχει παραποιήσει τα πάντα. Εν πάσει περιπτώσει, εσύ έχεις καμιά απόδειξη ότι οι 3 αυτοί αξιόπιστοι μάρτυρες τα έχουν πει αλλιώς;
    Και υπάρχει και κάτι άλλο : αν θεωρείς αυτά που αναφέρονται στο βιβλίο συμβάντων της αστυνομίας “παραμύθια”, τότε γιατί το επικαλείσαι η ίδια και το δημοσιεύεις σαν ανάρτηση στο μπλογκ σου; (Τίτλος ανάρτησης “Δακρυγόνα στο σχολείο της Ιερισσού”, 7/3/2013).
    Και αμέσως μετά τον τίτλο γράφεις :
    Διαβάστε την αναφορά στο βιβλίο συμβάντων του Αστυνομικού Τμήματος Ιερισσού για τα δακρυγόνα που “ποτέ δεν πέσανε” στο Γυμνάσιο-Λύκειο του χωριού.
    Μόνο που όταν κάνει κάποιος τον κόπο να το διαβάσει, βλέπει ότι πράγματι “ποτέ δεν πέσανε” (γιατί φυσικά το ένα δακρυγόνο που έπεσε στον “αύλιο χώρο” ή το άλλο που έπεσε στην καγκελόπορτα, δείχνουν καθαρά ότι δεν έπεσαν επίτηδες, όπως εξάλλου το δείχνει όλη η μαρτυρία των 3 υπεύθυνων προσώπων).
    Όταν, λοιπόν, μας καλείς να “διαβάσουμε” για να κατατοπιστούμε για τα γεγονότα, θεωρείς ότι αυτά που γράφονται στο βιβλίο συμβάντων δεν είναι παραμύθια, αλλά, η αληθινή εξιστόρηση των γεγονότων και δεν είναι η άποψη της αστυνομίας, αλλά, η άποψη αξιόπιστων προσώπων.

  7. ….Η υπόθεση της Χαλκιδικής είναι θέμα τιμής για την κυβέρνηση, όχι μόνο γιατί οι κάτοικοι συγκεντρώνουν τη συμπάθεια μεγάλου μέρους της κοινωνίας, αλλά κυρίως γιατί στο Μαξίμου έχει εκφραστεί έντονη δυσαρέσκεια από τους επιχειρηματίες που έχουν αναλάβει το έργο. Μάλιστα πριν από περίπου 20 ήμερες, μεγαλοκαναλάρχης και ένας εκ των μετόχων της Ελληνικός Χρυσός, απείλησε πως θα προβεί σε δημόσια δήλωση, στην οποία με σαφήνεια θα έκανε λόγο για «κυβερνητική αδιαφορία, που δεν επιτρέπει την τέλεση επενδύσεων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.