Τα συμπυκνώματα της Ελληνικός Χρυσός αποθηκεύονται σε μία εγκατάσταση που αδειοδοτήθηκε παράνομα


Νέες διαστάσεις …παρανομίας στο Μείζον οικονομικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο με “τοξικά και επικίνδυνα” συμπυκνώματα της HELLAS GOLD που αποκαλύψαμε στις 12 Σεπτεμβρίου. Από το Alterthess

dsc02290Παράνομη είναι η λειτουργία της εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης επικίνδυνων τοξικών στην ΒΙΠΕ Σίνδου στην οποία μεταφέρονται τα συμπυκνώματα της Ελληνικός Χρυσός. Ενώ υπήρχε η τροποποίηση του ΓΠΣ της Δημοτικής Ενότητας Εχεδώρου του Δήμου Δέλτα που απαγόρευε την εγκατάσταση νέας μονάδας “SEVESO” το ΥΠΕΚΑ υπέγραψε την περιβαλλοντική μελέτη λειτουργίας της εταιρίας BALKAN LOGISTICS που αποθηκεύει τα τοξικά αυτά συμπυκνώματα.

Την αποκάλυψη αυτή κάνει με καταγγελία του ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης τονίζοντας ότι το πρόσφατο ατύχημα στην Ρεντίνα κατά τη μεταφορά των τοξικών και και επικίνδυνων συμπυκνωμάτων μετάλλων της εταιρείας HELLAS GOLD, εκτός από την παραβίαση των οριζόμενων στην Ευρωπαϊκή Συμφωνία σχετικά με τις Διεθνείς Μεταφορές Επικίνδυνων Εμπορευμάτων που πραγματοποιούνται οδικώς (ADR 2011-ΚΥΑ 52167/4683/2012), αναδεικνύει και το ζήτημα της λειτουργίας της BALCAN LOGISTICS που παραλαμβάνει , αποθηκεύει, μεταφορτώνει στη ΒΙΠΕ Σίνδου και προωθεί για εξαγωγή τα παραπάνω μεταλλεύματα. Να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων σχετιζόμενων με επικίνδυνες ουσίες (Οδηγία SEVESO –ΚΥΑ 12044/2007).

Το ότι η εγκατάσταση αυτή υπάγεται στην οδηγία αυτή βεβαιώνεται και από την ίδια η απόφαση της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που γνωμοδότησε στις 16 .10.2012 θετικά για τη Περιβαλλοντική αδειοδότηση της Μονάδας Αποθήκευσης Εμπορευμάτων «Balkan Logistics Ε.Π.Ε.» στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης στη Σίνδο.

Το ΥΠΕΚΑ με Υπουργική Απόφαση του ενέκρινε στις 05-03-2013 τους περιβαλλοντικούς όρους διότι σύμφωνα με το με αριθμό 41494/20-8-2012 έγγραφο της Δ/νσης Χωροταξίας του ΥΠΕΚΑ «η προτεινόμενη δραστηριότητα στην αιτούμενη περιοχή είναι σύμφωνη με τις κατευθύνσεις του χωροταξικού σχεδιασμού σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο».

Η παράνομη αδειοδότηση του ΥΠΕΚΑ αλλά και η παράνομη γνωμοδότηση από την Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης έγκειται στο γεγονός ότι η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της περιοχής του 2011 απαγορεύει ρητά νέα εγκατάσταση SEVEZO.

Συκγκεκριμένα στις 7 Νοεμβρίου του 2011 δημοσιεύεται στο ΦΕΚ με αρ. φύλλου 204 η τροποποίηση του ΓΠΣ της Δημοτικής Ενότητας Εχεδώρου του Δήμου Δέλτα Ν. Θεσσαλονίκης την οποία υπογράφει ο τότε αναπληρωτής Περιβάλλοντος Ν. Σηφουνάκης. Σε αυτήν αναφέρεται χαρακτηριστικά «η απαγόρευση της εγκατάστασης οποιασδήποτε νέας μονάδας “ SEVESO”στα διοικητικά όρια της Δημοτικής Ενότητας Εχεδώρου. Επιτρέπεται ο εκσυγχρονισμός των υπάρχοντων μονάδων «SEVESO» όταν ο εκσυγχρονισμός αυτό βελτιώνει τις παραμέτρους επικινδυνότητας της όλης εγκατάστασης.

Παρ`όλα αυτά όπως καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης η Μητροπολιτική Επιτροπή της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης της ΠΚΜ γνωμοδοτεί θετικά και το ΥΠΕΚΑ λίγους μήνες μετά εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους .

« Οι πρόδηλες ευθύνες του ΥΠΕΚΑ , της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Δέλτα για την παραβίαση της νομοθεσίας, εντάσσονται στην κυβερνητική, μνημονιακή πολιτική της εξυπηρέτησης με κάθε τρόπο των συμφερόντων της HELLAS GOLD» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης στην καταγγελία του επισημαίνοντας «την κατάφωρη και απροσχημάτιστη καταστρατήγηση της νομοθετημένης απαγόρευσης εγκατάστασης, η οποία καθιστά την αδειοδότηση της BALCAN LOGISTICS παράνομη» Επιπλέον ζητά την άμεση ανάκλησή της “για να διαφυλαχτεί η δημόσια ασφάλεια”.

Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι της Σίνδου είχαν πλήρη άγνοια του θέματος. Όπως τονίζει ο Αμυράτης Τάσος στο alterthess.gr «Δεν είχαμε καμία γνώση του γεγονότος ότι δίπλα μας είχαμε μία τοξική βόμβα. Δεν είχαμε καμία ενημέρωση ούτε από τον Δήμο Εχεδώρου ο οποίος κράτησε την υπόθεση αυτή καλυμμένη». Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για μια περιοχή ήδη περιβαλλοντική επιβαρυμένη καθώς γειτνιάζει τόσο με το εργοστάσιο μπαταριών αλλά και αυτό των λιπασμάτων.

Ερώτηση για την παράνομη γνωμοδότηση της Μητροπολιτικής Ενότητας στο ζήτημα αυτό έχει κάνει και ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Αριστερή Ριζοσπαστική Ενότητα-Μπορούμε να τους σταματήσουμε» Γ. Θεοδωρόπουλος .

Στην ερώτηση του ο Γ. Θεοδωρόπουλος τονίζει μεταξύ άλλων ότι η Μητροπολιτική Επιτροπή της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης της ΠΚΜ ελέγχεται για “τη θετική γνωμοδότηση δεδομένου ότι υπάρχει «απαγόρευση της εγκατάστασης οποιασδήποτε νέας μονάδας SEVESO στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Εχεδώρου» (ΦΕΚ 304 ΑΑΠ 7-11-2011)» ενώ παράλληλα ρωτά « σε τι ενέργειες πρόκειται να προχωρήσετε για την άμεση ανάκληση της γνωμοδότησής σας ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία.”

«Επειδή το πρόσφατο ατύχημα στη Ρεντίνα κατά τη μεταφορά των τοξικών και επικίνδυνων συμπυκνωμάτων μετάλλων της εταιρίας HELLAS GOLD συνιστά παραβίαση των οριζόμενων από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία σχετικά με τις Διεθνείς Μεταφορές Επικίνδυνων Εμπορευμάτων που πραγματοποιούνται οδικώς (ADR 2011-ΚΥΑ 52167/4683/2012), πως οι υπηρεσίες της Π.Κ.Μ διασφαλίζουν την τήρηση των οριζομένων από τη Νομοθεσία» καταλήγει στην ερώτησή του ο περιφερειακό σύμβουλος.

Παρακάτω δημοσιεύουμε το επίμαχο ΦΕΚ με την τροποποίηση του ΓΠΣ της Δημοτικής Ενότητας Εχεδώρου του Δήμου Δέλτα

untitled2 apofasi_mitropolitiki_enotitas dsc02290 dsc02288


Μία απάντηση στο “Τα συμπυκνώματα της Ελληνικός Χρυσός αποθηκεύονται σε μία εγκατάσταση που αδειοδοτήθηκε παράνομα”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.