Υπαναχωρεί η κυβέρνηση της Ρουμανίας για το χρυσωρυχείο της Ρόσια Μοντάνα μετά από 8 μέρες διαδηλώσεων!


O Πρωθυπουργός ανακοινώνει το τέλος του σχεδίου νόμου που θα επέτρεπε σε μια καναδική εταιρεία να εξορύξει χρυσό από τη Ρόσια Μοντάνα.

Romanians protesting in capital Bucharest

Του από  theguardian.com

Η Ρουμανία ανέφερε ότι θα απορρίψει τα σχέδια μιας καναδικής εταιρείας εξόρυξης να δημιουργήσει μεγαλύτερο μεταλλείο χρυσού επιφανειακής εκμεταλλεύσης της Ευρώπης, μετά από μια εβδομάδα διαμαρτυριών από χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα.

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου που θα  επέτρεπε στην καναδική εταιρεία Gabriel Resources να εξορύξει χρυσό και άργυρο στην πόλη Rosia Montana των Καρπαθίων θα πρέπει να απορριφθεί από τα δύο τμήματα του Ρουμανικού Κοινοβουλίου, διότι η πλειοψηφία των νομοθετώναντιτάχθηκαν.

“Αυτό θα είναι το τέλος αυτού του νομοσχεδίου. Εγώ, ως πρωθυπουργός, πρέπει να βρω άλλες λύσεις για τις ξένες επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», είπε. “Εφ’όσον είναι προφανές ότι υπάρχει μια πλειοψηφία που αντιτίθεται στο νομοσχέδιο, είναι ανώφελο να χάνουμε πολύ χρόνο με αυτό.”

Η Gabriel Resources δήλωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο νομικών ενεργειών εναντίον της Ρουμανίας. Gabriel επιδιώκει επειγόντως επιβεβαίωση των πραγματικών δηλώσεων και αποσαφήνιση των επιπτώσεων σχετικά με την προτεινόμενη αδειοδότηση του έργου. Εάν το νομοσχέδιο απορριφθεί τότε η εταιρεία θα αξιολογήσει όλες τις πιθανές διαθέσιμες δράσεις , συμπεριλαμβανομένης και της επίσημης κοινοποίησης της πρόθεσής της να ξεκινήσει δικαστική διαδικασία για πολλαπλές παραβιάσεις των διεθνών συνθηκών για τις επενδύσεις “, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Βουκουρεστίου και άλλων πόλεων την περασμένη εβδομάδα για να διαμαρτυρηθούν κατά του σχεδίου, το οποίο είναι σε εκκρεμότητα εδώ και 15 χρόνια, κατα τα οποία η μεταλλευτική εταιρεία φέρεται να έχει επενδύσει £ 358 εκατ. ($ 583m δολάρια Καναδά). Οι αντίπαλοι του μεταλλείου είπαν ότι το έργο θα χρησιμοποιήσει κυάνιο και να καταστρέψει τέσσερις βουνοκορυφές, καθώς επίσης και ότι θα οδηγήσει στην απομάκρυνση πολλών χωριών. Οι ακτιβιστές το αποκάλεσαν τη «συμβολική μάχη της γενιάς μας».

romania_rosa_montatan_mine

Και το δικό μας πανώ αλληλεγγύης:

image1001


4 απαντήσεις στο “Υπαναχωρεί η κυβέρνηση της Ρουμανίας για το χρυσωρυχείο της Ρόσια Μοντάνα μετά από 8 μέρες διαδηλώσεων!”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.