Ακατάλληλο για κάθε χρήση το νερό με αρσενικό στο Νεοχώρι


Toυ Θανάση Παντελόγλου, χημικού-βιοχημικού μηχανικού

waterpoisonΕπιτρέψτε μου μερικές ειδικές παρατηρήσεις επί της είδησης (Ο Χρήστος Πάχτας ανακοίνωσε ότι το νερό στο Νεοχώρι είναι ακατάλληλο για πόση):

1.Δεν υπάρχει πλέον περίπτωση με τέτοια τοξική ρύπανση του νερού αυτού, να μιλούν μόνο για ακαταλληλότητα του “για πόσιμο”!! .
Ενα νερό με αρσενικό, και μάλιστα πάνω απο το νόμιμο όριο, ειναι ακατάλληλο για την οποιανδήποτε ” ανθρώπινη χρήση”, δηλαδή μαγείρεμα, καθαριότητα σπιτιού, πλύσιμο, μπάνιο κοκ. Όλες οι χρήσεις που φέρνουν το νερό αυτό σε άμεση είτε έμμεση επαφή με το ανθρώπινο σώμα είτε του επιτρέπουν να μπει μέσα στο ανθρώπινο σώμα, ειναι απαγορευμένη “ανθρώπινη χρήση”. Άρα μιλάμε για κακή πληροφόρηση, ελλιπή πληροφόρηση από την εξουσία.

2.Το αρσενικό ειναι τοξικό και επικίνδυνο συστατικό “ειδικής ρύπανσης” του υπόγειου, (είτε του επιφανειακού) υδροφορέα. Η έκταση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα συνηθέστατα καλύπτει πολλές περιοχές και χωριά. Δεν περιορίζεται η διαπίστωση της ρύπανσης σε ενα σημείο, μια γεώτρηση, ένα χωριό. Αλλά στο 99% των περιπτώσεων, διαπιστώνεται σε κάποιο αρχικό σημείο και στην συνέχεια επιβεβαιώνεται η ρύπανση οτι έχει εξαπλωθει σε πλείστες όσες γεωτρήσεις στον κοινό υδροφόρο. Άραγε ανακοινώθηκε η συνέχιση των ελέγχων σε γειτονικές γεωτρήσεις που αντλούν απο τον ίδιο υδροφόρο;;

3. Το αρσενικό σαν ειδικός -επικίνδυνος ρυπαντής, είναι απο εκείνες της χημικές ρυπάνσεις που οδηγεί:

  • σε παρεμβάσεις άμεσης υποκατάστασης της πηγής υδατοπρομήθειας στην πληγείσα περιοχή είτε στην χρήση έκτακτων μέτρων και τρόπου προσωρινός παροχέτευσης (είτε διάθεσης) “καθαρού”, εγγυημένης ποιότητας νερού στους κατοίκους, για όσο χρόνο χρειαστεί η παρέμβαση εξυγίανσης του πληγέντος υδροφόρου ορίζοντα.
  • στην ανάγκη να γίνουν εγκαταστάσεις επεξεργασίας του ρυπασμένου νερού προκειμένου να αποκατασταθεί ποιοτικά!! (και αυτό για τεχνικές χρήσεις, άρδευση, παραγωγές και οχι για πόσιμο, διοτι κατα τεκμήριο μια τέτοια ρύπανση ειναι μη-αντιστρεπτή ζημιά για πόσιμο νερό).

4. Δεν ειναι δυνατόν να προχωρήσει ουδεμία εξυγιαντική ενέργεια υδροφόρου ΑΝ πρώτα δεν βρεθεί/επισημανθεί η πηγή – η προέλευση της ρύπανσης – και δεν “σταματήσει” η απόρριψη αρσενικού στο νερό της τοπικής πηγής υδατοπρομήθειας. (και ειναι μόνο αρσενικό; διότι ενός κακού, μύρια έπονται με τα βαρέα μέταλλα. Επί αυτών των προοπτικών έχει ανακοινωθεί οτιδήποτε σχετικό;;

Φιλικά απο τον νοτιά, με χαιρετισμούς, οι ομοιοπαθείς και ο Αθανάσιος Παντελόγλου, Χημικός- Μcs βιοχημικός Μηχανικός ΙΤΑΑΠ, Οινόφυτα Βοιωτίας.


11 απαντήσεις στο “Ακατάλληλο για κάθε χρήση το νερό με αρσενικό στο Νεοχώρι”

  1. Είναι ακριβώς όπως τα λέει ο κ. Παντέλογλου.

    Αν και δεν υπάρχει πληροφόρηση για το πόσο πάνω από τα επιτεπτά όρια είναι η περιεκτικότητα του αρσενικού στο νερό του Νεοχωρίου, ούτε πότε και από ποιούς διαπιστώθηκαν οι υπερβάσεις των ορίων, κάθε χρήση αυτού του νερού πρέπει να απαγορευθεί, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να γίνουν εκτεταμένοι έλεγχοι για την παρουσία αρσενικού (και άλλων τυχόν επικίνδυνων μετάλλων) σε όλα τα νερά της ευρύτερης περιοχής. Και πιθανότατα το πρόβλημα δεν είναι σημειακό, δεν αφορά δηλαδή μόνο το Νεοχώρι, ούτε είναι πρόσκαιρο. Ούτε προέρχεται από το ποντικοφάρμακο κάποιου απρόσεκτου. Το πιθανότερο είναι οτι προέρχεται από διάλυση αρσενικούχων πυριτών εξαιτίας οξίνησης του υπεδάφιου νερού. Η οξίνηση αυτή μπορεί κάλλιστα να προκλήθηκε από τις πολλές ερευνητικές γεωτρήσεις στην περιοχή και την, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, ταχύτατη μετά από αυτές κατά θέσεις οξείδωση του σιδηροπυρίτη των μικτών πυριτών με ταυτόχρονη παραγωγή θειϊκού οξέος. Το παραγόμενο θειϊκό οξύ διαλυτοποιεί στη συνέχεια άλλα μέταλλα που συνυπάρχουν στους πυρίτες (μεταξύ τους και το αρσενικό) και τα διοχετεύει στον υδροφόρο ορίζοντα. Αυτή είναι η πιθανότερη εξήγηση.

    Με την ευκαιρία. Θα μάθουμε άραγε ποτέ ποιά είναι (ή ήταν) η συνεισφορά της ΕΠΙΤΗΡΩ στη διαπίστωση κατ’ αρχήν του προβλήματος, ποιές είναι (ή ήταν) οι δέουσες ενέργειές της (αν υπήρξαν τέτοιες) μετά τη διαπίστωση αυτή, και αν οι ενέργειες αυτές συνίστανται στη μυστική πληροφόρηση του Δημάρχου και στην αποστολή του τελευταίου για να κοινοποιήσει τα “ευχάριστα” στους ανίδεους πολίτες του Νεοχωρίου. Αν τα πράγματα δεν έγιναν έτσι, τότε τι κάνει επιτέλους η ΕΠΙΤΗΡΩ, και τι θα κάνει τώρα εν πάση περιπτώσει που το πρόβλημα έγινε γνωστό;

    • Ποια ΕΠΙΤΗΡΩ; Αυτή;;; http://antigoldgr.org/blog/2013/07/30/epitropi-elegxou-po/ ;;;

      Το Νεοχώρι παίρνει νερό από τη λεκάνη του Καρόλακκα, ο οποίος ξεκινάει από την Πιάβιτσα και καταλήγει στον Ασπρόλακκα, αφού ενωθεί με τα άλλα μεγάλα ρέματα που είναι ο Καρατζάς και το Λοτσάνικο. Αυτό μέχρι σήμερα, γιατί το λαμπρό σχέδιο της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ για την περιοχή είναι να καταργηθούν αυτά τα ρέματα και να μετατραπούν σε τέλματα αποβλήτων. Η Πιάβιτσα είναι γνωστή μεταλλοφόρος περιοχή, έχει υποστεί στο παρελθόν εκμετάλλευση για μαγγάνια, έχει κατατρυπηθεί από την Α.Ε.Ε.Χ.Π.&Λ., στη συνέχεια από την TVX και τώρα από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Η ΕΧ έχει τουλάχιστον 2 χρόνια που εξερευνά επιθετικά την Πιάβιτσα, έχει ήδη εντοπίσει κοίτασμα που ανακοινώνει ότι είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος της Ολυμπιάδας και οι τωρινές γεωτρήσεις είναι για περιχαράκωση του κοιτάσματος και προσδιορισμό των αποθεμάτων. Οι γεωτρήσεις επιτρέπουν την είσοδο αέρα στο υπέδαφος, με αποτέλεσμα αυτά που ανέφερε ο Σαράντης. Πολύ θέλει να περάσει το αρσενικό (και τα άλλα καλούδια) σε κάποια υδρευτική γεώτρηση;

      Ο Πάχτας και η εταιρεία βέβαια είναι γνωστό εκ των προτέρων τι εξήγηση θα δώσουν για το αρσενικό: φταίει η φυσική μεταλλοφορία του υπεδάφους. Το έχουμε ακούσει άπειρες φορές. Εκτός από το Θεό, μπορεί να φταίνε και οι Βυζαντινοί, οι Τούρκοι, ο Φίλιππος ο Β’, ο Χάντερ, ο Μποδοσάκης, η TVX. Σίγουρα δεν φταίει η τωρινή καλή εταιρεία και η μεγάλη “επένδυση”!

    • Σαράντη, βρήκα την περιεκτικότητα του νερού σε αρσενικό :«ανιχνεύτηκε αρσενικό σε γεώτρηση από την οποία υδροδοτείται το χωριό σε συγκέντρωση 28 mg/l», τη στιγμή που το ανώτερο επιτρεπτό όριο είναι τα 10 mg/l”. Τριπλάσια του επιτρεπτού. Εδώ http://www.efsyn.gr/?p=103257.

      Με την ευκαιρία να σημειώσω ότι στο ΚΕΠΑΜΑΧ που κάνει όλες τις αναλύσεις νερού στη Χαλκιδική είναι ΜΕΤΟΧΟΣ η Ελληνικός Χρυσός, όπως ήταν πριν απ’αυτήν και η TVX. Στη Χαλκιδική ο ελέγχων είναι και ελεγχόμενος!

      Ο Πάχτας έβγαλε ανακοίνωση για το θέμα του νερού http://respentza.blogspot.gr/2013/09/blog-post_6070.html όπου λέει ότι το Νεοχώρι υδρεύεται από δυο πηγές/γεωτρήσεις. Η μία είναι στον Αγίο Αθανάσιο, δηλαδή στην καρδιά της Πιάβιτσας που η Ελληνικός Χρυσός έχει κάνει σουρωτήρι, αλλά το πρόβλημα (λέει ο Πάχτας) παρουσιάστηκε στην άλλη.

      Άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο Πάχτας τα είχε τα αποτελέσματα των αναλύσεων δυο βδομάδες πριν κι άφηνε τον κοσμάκη να πίνει νερό με αρσενικό!

  2. […] Τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων και της κακοποίησης των εδαφών της Χαλκιδικής από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», δεν άργησαν να φανούν και να δώσουν το στίγμα για το τί έρχεται στη συνέχεια…Εμφιαλωμένο νερό θα πρέπει να πίνουν στο εξής οι κάτοικοι Νεοχωρίου Χαλκιδικής, καθώς όπως τους ανακοινώθηκε από τον πρωτεργάτη του ξεπουλήματος γης, δήμαρχο του Δήμου Αριστοτέλη, στο νερό της περιοχής εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα αρσενικού και δεν είναι πλέον πόσιμο…. ( δείτε εδώ και στην συνέχεια εδώ […]

  3. πιο πιθανο ειναι να πεσει ο ουρανος στα κεφαλια μας απο το να ειναι αληθεις οι συγκεντρωσεις που εδωσε στην δημοσιοτητα ο παχτας
    για ονομα του Θεου δεν υπαρχει καποιος ανεξαρτητος επιστημονικος φορεας που να εχει την δυνατοτητα με οποιοδηποτε τροπο να δειγματισει το νερο της περιοχης και να μας δωσει τα αληθινα στοιχεια?

  4. Antigoldgreece
    κυριολεκτικά με άφησε άφωνο η επιστημονικότητα των συλλογισμών σου για το πώς φταίει η εταιρία για το αρσενικό στο νερό! Εκείνο το “πολύ θέλει” ειδικά, είναι όλα τα λεφτά! Εσύ, πάντως, “πολύ θα ήθελες”!
    Αλήθεια, το ότι ο Πάχτας ήξερε τα αποτελέσματα 2 βδομάδες και δεν τα ανακοίνωνε, πού το ξέρεις; Παρακολουθείς την αλληλογραφία του; Όχι πως έχει καμιά σημασία, εφόσον κανένας άλλος ειδικός (εκτός από εσένα) δε συνέδεσε ακόμα την παρουσία αρσενικού στο νερό με την εξόρυξη, αλλά, έτσι για την ιστορία, που λένε.
    Πέρα από το ποιος φταίει που έχει το νερό αρσενικό, έχω να προσθέσω το εξής : οι κάτοικοι έπιναν και πριν νερό με αρσενικό. Απλά, η ΕΕ κατέβασε το επιτρεπτό όριο του αρσενικού στο νερό από τα 50 μιλιγκράμ στα 10, και ξαφνικά τα 28 μιλιγκράμ βρέθηκαν να είναι τριπλάσια ποσότητα από τα 10 που είναι το επιτρεπτό (αυτό τουλάχιστον είπε ο Πάχτας – εσύ θα μου πεις αν αληθεύει).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.