Χαλκιδική: Ο Χρήστος Πάχτας ανακοίνωσε ότι το νερό στο Νεοχώρι είναι ακατάλληλο για πόση


paxtas_metalleia_xrisou_xalkidiki_aristoteli_aftodioikisi-620x320Συγκέντρωση κατοίκων πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Νεοχώρι Χαλκιδικής καθώς οι κάτοικοι κλήθηκαν από το τοπικό συμβούλιο προκειμένου ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρ. Πάχτας να τους ανακοινώσει ότι το νερό που πίνουν είναι ακατάλληλο και ότι πρέπει να αρχίσουν να πίνουν εμφιαλωμένο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δημάρχου στο νερό εντοπίστηκε μεγάλη συγκέντρωση αρσενικού. Εδώ και δεκαπέντε μέρες οι κάτοικοι είχαν αντιληφθεί το πρόβλημα στο νερό διαμαρτυρόμενοι για την μυρωδιά του. Να σημειωθεί ότι αναπάντητα έμειναν τα ερωτήματα των κατοίκων σχετικά με το αν η ακαταλληλότητα του νερού λόγω της συγκέντρωσης αρσενικού συνδέεται με τις γεωτρήσεις που έκανε και συνεχίζει να κάνει η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός στις πηγές του χωριού οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση 100 μέτρων από το χωριό.

Από Alterthess

Σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες, ο Χρήστος Πάχτας δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τους κατοίκους, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει κι αποχώρησε.


15 απαντήσεις στο “Χαλκιδική: Ο Χρήστος Πάχτας ανακοίνωσε ότι το νερό στο Νεοχώρι είναι ακατάλληλο για πόση”

  1. Επιτρεψτε μου μερικες ειδικες παρατηρησεις επι της ειδησης:

    1.Δεν υπαρχει πλεον περιπτωση με τετοια τοξικη ρυπανση του νερου αυτου, να μιλουν μονο για ακαταλληλοτητα του “για ποσιμο”!! .
    Ενα νερο με αρσενικο, και μαλιστα πανω απο το νομιμο οριο, ειναι ακαταλληλο για την οποιανδηποτε ” ανθρωπινη χρηση”. δηλαδη Μαγειρεμα,καθαριοτητα σπιτιου,πλυσιμο,μπανιο κοκ. Ολες οι χρησεις που φερνουν το νερο αυτο σε αμεση ειτε εμεση επαφη, με το ανθρωπινο σωμα ειτε του επιτρεπουν να μπει μεσα στο ανθρωπινο σωμα, ειναι απαγορευμενη “ανθρωπινη χρηση”.Αρα μιλαμε για κακη πληροφορηση,ελλειπη πληροφορηση απο την εξουσια.
    2.Το αρσενικο ειναι τοξικο και επικινδυνο συστατικο “ειδικης ρυπανσης” του υπογειου,(Ειτε του επιφανειακου) υδροφορεα.Η εκταση του υπογειου υδροφορου οριζοντα συνηθεστατα,καλυπτει πολλες περιοχες και χωρια. Δεν περιοριζεται η διαπιστωση της ρυπανσης σε ενα σημειο, μια γεωτρηση,ενα χωριο. Αλλα στο 99% των περιπτωσεων,διαπιστωνεται σε καποιο αρχικο σημειο και στην συνεχεια επιβεβαιωνεται η ρυπανση οτι εχει εξαπλωθει σε πλειστες οσες γεωτρησεις στον κοινο υδροφορο. Αραγε ανακοινωθηκε η συνεχιση των ελεγχων σε γειτονικες γεωτρησεις που αντλουν απο τον ιδιο υδροφορο;;
    3. Το αρσενικο σαν ειδικος -επικινδυνος ρυπαντης,ειναι απο εκεινες της χημικες ρυπανσεις που ωδηγει:
    α) σε παρεμβασεις αμεσης υποκαταστασης της πηγης υδατοπρομηθειας στην πληγεισα περιοχη ειτε στην χρηση εκτακτων μετρων και τροπου προσωρινης παροχετευσης(ειτε διαθεσης) “καθαρου”,εγγυημενης ποιοτητας νερου στους κατοικους,για οσο χρονο χρειαστει η παρεμβαση εξυγειανσης του πληγεντος υδροφορου οριζοντα.
    β) στην αναγκη να γινουν εγκαταστασεις επεξεργασιας του ρυπασμενου νερου προκειμενου να αποκατασταθει ποιοτικα!!(και αυτο για τεχνικες χρησεις Αρδευση,παραγωγες και οχι για ποσιμο!!! διοτι κατα τεκμηριο μια τετοια ρυπανση ειναι μη-αντιστρεπτη ζημια για ποσιμο νερο).
    4.Δεν ειναι δυνατον να προχωρησει ουδεμια εξυγειαντικη ενεργεια υδροφορου ΑΝ,πρωτα δεν βρεθει-επισημανθει η πηγη-η προελευση της ρυπανσης και δεν “σταματησει” η απορριψη αρσενικου στο νερο της τοπικης πηγης υδατοπρομηθειας.(και ειναι μονο αρσενικο ,διοτι ενος κακκου μυρια επονται με τα βαρεα μεταλλα.Επι αυτων των προοπτικων εχει ανακοινωθει οτιδηποτε σχετικο;;
    Φιλικα απο τον νοτια,με χαιρετισμους, οι ομοιοπαθεις και ο .Αθανασιος Παντελογλου ,Χημικος-Μcsβιοχημικος Μηχανικος ΙΤΑΑΠ, Οινοφυτα Βοιωτιας.

    • Κύριε Παντελόγλου κατά κανόνα θα με βρείτε σύμφωνο με όσα αναφέρετε πιο πάνω, ωστόσο σε ό,τι αφορά τις “άλλες χρήσεις” πέραν της πόσης του νερού καλό θα ήταν να αναφέρεται ότι για αυτές τις χρήσεις οι συγκεντρώσεις του αρσενικού ή όποιας άλλης ρυπαντικής ουσίας που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στην υγεία του ανθρώπου είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που μπορεί να λάβει ο οργανισμός μας με την πόση…(ίσως θα ήταν σκόπιμο να αναφέρονται και κάποια εύρη συγκεντρώσεων ανά χρήση, με βάση τις επιδημιολογικές μελέτες του ΠΟΥ, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν και να δραστηριοποιούνται οι χρήστες του επικίνδυνου νερού).

      Επίσης, θα διαφωνήσω μόνο στο σημείο 3.β των σχολίων σας, δεδομένου ότι υπάρχουν οι τεχνολογίες που μπορούν να κάνουν πόσιμο κάθε προέλευσης νερό. Αυτό βεβαίως μπορεί να οδηγεί σε πολύ αυξημένο κόστος επεξεργασίας (αφαλάτωση, ενεργός άνθρακας κλπ) που θα έπρεπε να επωμίζεται ο ρυπαίνων. Ωστόσο συμφωνώ μαζί σας ότι πρώτα πρέπει να διερευνηθεί και εντοπιστεί η πηγή ρύπανσης, να εξαλειθφεί αυτή και να γίνει αποκατάσταση του ρυπασμένου υδροφορέα με ευθύνη του ρυπαίνοντα…

      Φώτης Ευαγελάτος, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ

  2. Εφόσον ο εν λόγω κρατικός αξιωματούχος έχει συμβάλλει στο να βρίσκονται οι χρυσοθύρες στον τόπο και να μολύνουν το νερό της περιοχής τότε μάλλον πρέπει να εξασφαλίσει στους κάτοικους μεταλλικό νερό για τα επόμενα πενήντα (50) χρόνια για όλες τις χρήσεις που απαιτούνται σε ένα σπίτι.

    Δίκαιη κοινωνία
    http://youtu.be/PhpD9fkRdPk

  3. ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ…
    Οι κάτοικοι του Νεοχωρίου κλήθηκαν από το τοπικό συμβούλιο προκειμένου ο δήμαρχος Αριστοτέλη να τους ανακοινώσει ότι στο νερό του δικτύου της περιοχής εντοπίστηκε μεγάλη συγκέντρωση αρσενικού. Εδώ και δεκαπέντε μέρες οι κάτοικοι είχαν αντιληφθεί το πρόβλημα στο νερό διαμαρτυρόμενοι για την μυρωδιά του. Βέβαια, κάποιοι έσπευσαν να συνδέσουν το θέμα με τις εξορύξεις, προσπαθώντας να προσθέσουν ακόμα ένα σαθρό επιχείρημα στον χάρτινο πύργο αοριστολογίας και λασπολογίας που κτίζουν – κινδυνεύοντας κάθε στιγμή να πέσει να τους πλακώσει.
    Κατ’ αρχάς το νερό στο Νεοχώρι προέρχεται από γεώτρηση και όχι από επιφανειακά ρέοντα ύδατα ώστε να επιμολυνθούν από ανθρωπογενείς δράσεις. Μετά, είναι γνωστό τοις πάσι πως το αρσενικό περιέχεται φυσικά στα πετρώματα. Για την ακρίβεια, ανευρίσκεται σε όλα σχεδόν τα θειούχα ορυκτά χαλκού, μολύβδου και ψευδαργύρου. Παράλληλα φυσικές πηγές αρσενικού στο περιβάλλον συνδέονται κυρίως με ηφαιστειογενείς δράσεις και με τη σήψη της φυσικής ύλης.
    Για την ιστορία, τώρα, πριν από μερικά χρόνια ίσχυσε στην ΕΕ νέο ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ύπαρξης αρσενικού στο πόσιμο νερό το οποίο ορίστηκε στα 10 μg/l (Οδηγία 98/83/ΕΚ) – το όριο αυτό έχει ορίσει και ο ΠΟΥ. Το προηγούμενο όριο που ίσχυε ως τότε ήταν της τάξεως των 50 μg/l. Η οδηγία του 1998 έδινε στα κράτη μέλη προθεσμία 5 χρόνια να εναρμονιστούν. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας το νερό περιείχε αρσενικό σε ποσότητες κάτω από 50 μg/l και δεν μίλαγε κανένας. Με τη νέα οδηγία το κράτος και συνεπώς η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να φροντίσει τα όρια να πέσουν στα 10 μg/l. Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα της αναμπουμπούλας στους οικισμούς Νικήσιανης, Γεωργιανής και Αγίου Χριστοφόρου του δήμου Παγγαίου, μετά την απαγόρευση της κατανάλωσής του για οικιακή χρήση με απόφαση της διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Καβάλας λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε αρσενικό, αφού διαφορετικές μετρήσεις της περιεκτικότητας δεν συμφωνούσαν
    Πάντως το πρόβλημα στην βόρεια Ελλάδα είναι γενικότερο και είχε παρουσιαστεί σε άρθρο στο Βήμα_Science από το 2007. Σκεφθείτε ότι σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Χιλής, που υδρεύονταν από ποτάμια μολυσμένα με αρσενικό τα οποία ξεκινούν από τις Ανδεις, από το 1958 ως το 1970 (ώσπου να διαγνωστεί το πρόβλημα), έπιναν νερό με μέσα επίπεδα αρσενικού της τάξεως των 870 μg/l (!!!).
    Επί της ουσίας τώρα, πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα του αρσενικού στο πόσιμο νερό; Με διάφορους τρόπους: Μπορεί κατ’ αρχάς να γίνει άλλη γεώτρηση ή να έρθει νερό από αλλού αν αυτό είναι εφικτό. Επίσης υπάρχει η λύση των φίλτρων στο κεντρικό αντλιοστάσιο της περιοχής ή στις βρύσες των καταναλωτών. Η πιο απλή λύση είναι η αραίωση του νερού με άλλης προέλευσης νερό, απαλλαγμένο από αρσενικό, ώστε η περιεκτικότητα σε αρσενικό να πέσει κάτω από 10 μg/l, που θεωρείται και το ασφαλές όριο.

      • Νομίζω παραπληροφόρηση είναι ότι έχει βγει ήδη το συμπέρασμα ότι η πηγή μόλυνσης είναι οι γεωτρήσεις της Ελ. Χρυσός ΑΕ με απόδειξη την απόσταση του χωριού από το νταμάρι των Σκουριών.

        υγ: Όσοι εναντιώνονται στο μεταλλείο χαιρέκακα εύχονται με τις υγείες τους στους Νεοχωρίτες που είναι υπέρ, και από την άλλη οι υπέρμαχοι των μεταλλείων εύχονται να καταστραφεί ο τουρισμός των παραλιακών χωριών. Ενήλικες και χριστιανοί σου λέει μετά.

        • Δεν υπάρχει ακόμα “νταμάρι” δηλαδή εξόρυξη στις Σκουριές. Υπάρχει μόνο αποψίλωση του δάσους. Σε άλλο σχόλιο εξηγώ από πού είναι πιθανό να προέρχεται το πρόβλημα: από τη λεκάνη της Πιάβιτσας, όπου υπάρχουν πολλές παλιές και σύγχρονες “αμαρτίες”. Για να καταλάβεις πού βρίσκεται το Νεοχώρι σε σχέση με τις Σκουριές και με την Πιάβιτσα, δες αυτό το χάρτη: http://t.co/EycJf5vBMf
          Είναι το χωριό που δέιχνει το μαύρο βέλος. Περικυκλωμένο από “ανάπτυξη”.

  4. κ.ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ, ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΝΕΟΧΩΡΙ ΝΑ ΣΑΣ ΚΕΡΑΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΝΕΡΑΚΙ ΝΑ ΔΡΟΣΙΣΤΕΙΤΑΙ!!!!ΝΑ ΔΩ ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΕΤΕ…….ΜΙΑ ΕΡΙΝ ΜΠΡΟΚΟΒΙΤΣ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ!!!!!!!!

  5. […] Τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων και της κακοποίησης των εδαφών της Χαλκιδικής από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», δεν άργησαν να φανούν και να δώσουν το στίγμα για το τί έρχεται στη συνέχεια…Εμφιαλωμένο νερό θα πρέπει να πίνουν στο εξής οι κάτοικοι Νεοχωρίου Χαλκιδικής, καθώς όπως τους ανακοινώθηκε από τον πρωτεργάτη του ξεπουλήματος γης, δήμαρχο του Δήμου Αριστοτέλη, στο νερό της περιοχής εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα αρσενικού και δεν είναι πλέον πόσιμο…. ( δείτε εδώ και στην συνέχεια εδώ […]

  6. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

    ” Η εν λόγω παλαιά γεώτρηση δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο, ούτε χωροταξικά ούτε γεωχημικά, είτε με τις ερευνητικές εργασίες είτε με τις εργασίες των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων στην ευρύτερη περιοχή.”

    ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ ΘΡΑΣΟΣ!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.