Ο εχθρός λαός δημιουργεί όταν δεν είναι φυλακή


ΒΑΦΤΙΣΑΝ «ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ» ΕΝΑΝ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ ΤΥΡΟΚΟΜΟ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΡΑΒΟΜΑΡΑΓΚΟ, ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ «ΕLDORADO»

Από την Εφημερίδα των Συντακτών

Αγωνίζονται όπως οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής να σώσουν τον τόπο τους από την «Eldorado». Οι κρατικές αρχές πιθανολογούν ότι συμμετείχαν στην επίθεση στις εγκαταστάσεις της καναδικής εταιρείας και τους κρατούν στις φυλακές Διαβατών. Οι Αρχές, που επιχειρούν να τρομοκρατήσουν όσους είναι αντίθετοι με την εξόρυξη του χρυσού.

gdcibcheΑγωνίζονται όπως οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής να σώσουν τον τόπο τους από την «Eldorado». Οι κρατικές αρχές πιθανολογούν ότι συμμετείχαν στην επίθεση στις εγκαταστάσεις της καναδικής εταιρείας και τους κρατούν στις φυλακές Διαβατών. Οι Αρχές, που επιχειρούν να τρομοκρατήσουν όσους είναι αντίθετοι με την εξόρυξη του χρυσού από την «Eldorado», καλoύνται τώρα να στηρίξουν και να αποδείξουν ενώπιον των δικαστηρίων τις κατηγορίες τους. Ο Δημήτρης και ο Γιάννης πάντως έχουν αποδείξει ότι είναι άνθρωποι της δημιουργίας. Ο ένας έχει πάρει βραβείο Γκίνες και ο άλλος είναι ένας από τους καλύτερους καραβομαραγκούς που κόντρα στους καιρούς κτίζει ξύλινα σκαριά. Αυτή είναι η ιστορία τους.

Κείμενο & φωτογραφίες: Βασίλης Μαθιουδάκης

Οι καραβομαραγκοί της Ιερισσού και η «Eldorado»

Προφυλακίστηκε άδικα, με βαριές κατηγορίες, χωρίς ενδείξεις ενοχής και παρά το γεγονός ότι μάρτυρας κατέθεσε ότι βρίσκονταν μαζί στο Αγιο Ορος

Κατασκευάζει κόντρα στους καιρούς ξύλινα καΐκια στο οικογενειακό καρνάγιο της Ιερισσού

Το 1943 μέσα σ’ ένα μικρό καλύβι δίπλα στη θάλασσα στην Ιερισσό ο Παναγής Ιωάννου έφτιαχνε μπουλόνια για τα καΐκια. Ο γιος του, ο Βασίλης, μάθαινε την τέχνη του καραβομαραγκού στα ναυπηγεία του Χωματά στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα η τέχνη του καραβομαραγκού έχει αρχίσει να εκλείπει. Σ’ ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν μόλις 7 καρνάγια που κατασκευάζουν ξύλινες βάρκες και καΐκια.

Επειτα από 10 χρόνια δουλειά ο Βασίλης επέστρεψε στο καλύβι του πατέρα του και το μετέτρεψε σε ολοκληρωμένο καρνάγιο. Ηταν αρχές της δεκαετίας του 1950, όταν ξεκίνησε να φτιάχνει ξύλινες βάρκες και καΐκια. Πατέρας και γιος έκαναν παράλληλα μεροκάματα στο Αγιο Ορος όπου «βόλευαν», δηλαδή επισκεύαζαν, τις βάρκες των μοναχών.

Ο γιος του Βασίλη, ο Παναγής, ξεκίνησε να δουλεύει στο οικογενειακό καρνάγιο από το Δημοτικό και έμαθε την τέχνη από τον πατέρα του τη δεκαετία του ΄60 και την οποία μεταλαμπάδευσε στους δύο γιούς του, τον Βασίλη και τον Δημήτρη, με τους οποίους συνεχίζει έως σήμερα. Ή μάλλον, έως τον φετινό Ιούλιο, που ο Δημήτρης βρίσκεται σε προσωρινή κράτηση, με μια διαδικασία άδικης προφυλάκισης, με βαριές κατηγορίες, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ενοχής για την επιχείρηση κατά του εργοταξίου στις Σκουριές και παρά το γεγονός ότι είχε μάρτυρα που κατέθεσε ότι βρίσκονταν μαζί στο Αγιο Ορος.

Ο Δημήτρης ένας άνθρωπος φιλήσυχος, εργατικός. Φυσιολάτρης, εκτρέφει ζώα, παίζει ποδόσφαιρο. Αγωνίζεται φανερά χωρίς κουκούλες για τη διάσωση του δάσους των Σκουριών και τη σωτηρία του τόπου του από τα νύχια των χρυσοθήρων τής «Eldorado» κόντρα στον Πάχτα.

Ο Παναγιώτης μαζί με τον γιο του, Βασίλη, παρά τις αντίξοες συνθήκες συνεχίζουν τη δουλειά τους και φτιάχνουν μεγάλα ξύλινα καΐκια για ψαράδες απ’ όλη την Ελλάδα. Εχουν παραγγελίες από την Καλαμάτα, την Κέρκυρα, τη Σκύρο και πολλά άλλα μέρη. Το μεγαλύτερο καΐκι που έχει ναυπηγηθεί στο καρνάγιο ήταν 27 μέτρα και προοριζόταν για την εκτέλεση δρομολογίων για τουρίστες.

……………………………………………………………………………………………………………………………..

Η γέννηση ενός καϊκιού

Το ζωτικό τμήμα ενός σκάφους είναι η καρίνα που ποικίλλει σε μέγεθος ανάλογα με τις ανάγκες του παραγγελιοδότη. Στην καρίνα θηλυκώνουν τα ποδόσταμα μπροστά και πίσω. Τα ποδόσταμα είναι τοξοειδή και σχηματίζουν την πρύμνη και την πλώρη. Τα πλαϊνά τμήματα που σχηματίζουν τον σκελετό λέγονται στραβόξυλα. Αφού τοποθετηθούν, αρχίζει το «πέτσωμα» της βάρκας, δηλαδή την ντύνουν με ξύλο. Στη συνέχεια φτιάχνεται η κουβέρτα και ακολουθεί το μέτρημα για την τοποθέτηση της μηχανής. Τελευταίο φτιάχνεται το σπιράγιο (η καμπίνα με το τιμόνι, το χειριστήριο και τα όργανα του σκάφους). Τα εργαλεία, όπως το βίντσι και άλλα μηχανικά μέρη, φτιάχνονται από μηχανουργούς. Για την κατασκευή του σκάφους χρησιμοποιείται πεύκο λόγω της ρετσίνης που το προστατεύει από τα σκουλήκια. Εκτός από την κουβέρτα που είναι από σουηδική πεύκη το υπόλοιπο σκαρί είναι από ντόπια πεύκη που προέρχεται κυρίως από το Αγιο Ορος και την Θάσο. Η δουλειά του καραβομαραγκού είναι αρκετά δύσκολη, χρειάζεται μεγάλη δεξιοτεχνία και κρύβει πολλά μυστικά ώστε το πλεούμενο να είναι γερό και καλοτάξιδο. Ενα καΐκι 10 μέτρων χρειάζεται περίπου 4 μήνες με την πολύωρη εργασία όλης της οικογένειας Ιωάννου.

Η συντήρηση του ξύλου

Η οικογένεια εκτός από τη ναυπηγική, ασχολείται και με τη συντήρησή τους. Ενα καινούργιο καΐκι μετά την καθέλκυση πρέπει στους 6 μήνες να συντηρηθεί, καίγοντας πρώτα τα βρεχόμενα μέρη για να μη σκουληκιάσουν. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται έπειτα από 6 μήνες και μετά ακολουθεί ετήσια συντήρηση χωρίς κάψιμο.


25 απαντήσεις στο “Ο εχθρός λαός δημιουργεί όταν δεν είναι φυλακή”

  1. Πολύ συγκινητικά όλα αυτά, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω : αυτή καθεαυτή η ενέργεια του εμπρησμού είναι καταδικαστέα; Ή είναι κι αυτή μέσα στα πλαίσια του αγώνα των κατοίκων; Θεωρείτε ότι ήταν πράξη τρομοκρατίας και οι κάτοικοι πρέπει να βοηθήσουν να βρεθούν οι ένοχοι, ή λέμε “για στα χέρια τους” και εμποδίζουμε την αστυνομία να ερευνήσει την υπόθεση;
    Από ότι βλέπω θεωρείτε ασυμβίβαστο σε “ανθρώπους της δημιουργίας” να έχουν ανάμιξη σε τέτοιου είδους ενέργειες. Θεωρείτε τη βία απαράδεκτη γενικά ή μόνο αυτού του είδους τη βία; Τότε θα αποδοκιμάζετε και τις σχετικές εμπρηστικές δηλώσεις του κ. Τόλη Παπαγεωργίου «έχουμε μπει στη δράση, έχουμε μπει στην επανάσταση», «η κοπή ενός δέντρου είναι κάζους μπέλι» «και όταν χρειαστεί θα παλέψω και με τρόπο παράνομο», «ο Βαγγέλης ο Λαμπάκης, ο δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης είπε – αν δεν το καταλάβατε κηρύχτηκε ο πόλεμος», «εγώ, λοιπόν, σας καλώ σε ανταρτοπόλεμο, από αύριο το πρωί, με πρώτον εμένα» (ο κ. Λαμπάκης, για να μην ξεχνιώμαστε, είναι ο υποστηρικτής της αυτονομίας της Θράκης και αυτός που κάλεσε τους ρώσους πεζοναύτες να παρελάσουν στην Αλεξανδρούπολή την 28η Οκτωβρίου 2011).
    Εσείς συμφωνείτε με το «αντάρτικο» του κ. Παπαγεωργίου;
    Ο κ. Παπαγεωργίου δε μασάει τα λόγια του. Λέει καθαρά :
    «Ο αγώνας για να αποδιώξουμε την κατάρα των εξορύξεων και της μεταλλουργίας από τον τόπο μας, είναι σκοπός ζωής», δηλαδή, οι εξορύξεις, και όχι μόνο του χρυσού, αλλά και κάθε εξόρυξη και η μεταλλουργία γενικά είναι «κατάρα» και δεν κάνει κανένα διαχωρισμό σε μεγάλες και μικρές εξορύξεις. Εσύ, antigoldgreece, μου είπες σε άλλη ανάρτηση ότι δεν είσαστε γενικά κατά των εξορύξεων και κακώς αναφέρομαι σε ένα πολύ παλιό σας κείμενο (πάντως μεταγενέστερο του 2004 – άρα, όχι και τόσο παλιό), που το έχετε αναθεωρήσει. Ρωτάω, λοιπόν, ευθέως : Διαφωνείτε με τον κ. Παπαγεωργίου και στη γενικότητα των εξορύξεων και στα περί «επανάστασης» και «αντάρτικου» και «παρανομίας».
    Όσο δε για τον εμπρησμό του εργοταξίου της εταιρίας, για τον οποίο ταλαιπωρούνται οι δύο «άνθρωποι της δημιουργίας», ο κ. Παπαγεωργίου λέει τα εξής : «Άκουσα ότι μια δράση επάνω στις Σκουριές ήταν προβοκατόρικια δράση και θέλω να διαψεύσω ότι ήταν προβοκατόρικια και να πω ότι οι δράσεις αυτές είναι οι έσχατες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, όταν τα πράγματα, πια… όταν η νομιμότητα έχει εξαφανιστεί, όταν το Σύνταγμα με το άρθρο 120, ζητάει από τους Έλληνες να υποστηρίξουν το Σύνταγμα και τους νόμους με τη ζωή τους».
    Εσείς συμφωνείτε με τον κ. Παπαγεωργίου; Ο κ. Παπαγεωργίου θεωρεί ότι τον εμπρησμό τον έκαναν νομοταγείς πολίτες που υπερασπίζουν το Σύνταγμα και τους νόμους και τη ζωή τους, άρα, θεωρεί ότι δεν είναι καθόλου απίθανο να πήραν μέρος στον εμπρησμό και κάποιοι «άνθρωποι της δημιουργίας», καραβομαραγκοί, ας πούμε, ή κάτοχοι βραβείου Γκίνες. Ή όχι;
    Υ.Γ. Μήπως ο κ. Παπαγεωργίου θα μπορούσε να διωχθεί (όχι και τόσο άδικα) για εξύμνηση (ή και παρότρυνση) σε εγκληματικές ενέργειες;

  2. βλαδισμοιρε πρετεντερη δυστυχως για τον τοπο αυτο υπαρχουν ανθρωποι σαν εσενα ραγιαδες,προσκυνημενοι,ευκολοπιστοι που αναμασαν γνωμες αλλων ανικανοι να σκεφτουν.
    εγω στη θεση σου θα αυτοκτονουσα,για να απαλλαγω απο αυτες τις ιδεες.ειναι κριμα αγορι μου.οι προγονοι σου ηταν ποιητες,ηρωες,φιλοσοφοι.πως καταντησες ετσι??

  3. Ωραία, βρε Νίκο, εγώ είμαι όσα λες και ακόμα περισσότερα, εσύ, όμως, που δεν είσαι τίποτε από όλα αυτά, γιατί δε λες ούτε λέξη για την ταμπακέρα και βρίσκεις τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς σα μοναδική απάντηση; Εσύ που έχεις ικανότητα σκέψης γιατί δε βοηθάς έναν ανίκανο;Κάνε μια προσπάθεια κι εγώ να δεις τι εύκολα θα αναμασήσω τις δικές σου γνώμες! Γιατί, αδερφέ μου, με αφήνεις στο σκοτάδι και στην ολέθρια επίδραση του Πρετεντέρη;
    Ίσως, βέβαια, μια και έχει κηρυχτεί ο πόλεμος, η επανάσταση και το αντάρτικο, το μόνο που ταιριάζει στους “ραγιάδες” και τους “προσκυνημένους” είναι “η φωτιά και το τσεκούρι”, όπως έλεγε και ο Γέρος του Μωριά. Εξάλλου, ο αρχηγός του δήλωσε ξεκάθαρα : “έχουμε φύγει από τη θεωρία, έχουμε μπει στην πράξη”, δηλαδή, στην παράνομη πράξη, στη βία, στους εμπρησμούς (στη “φωτιά και στο τσεκούρι”).
    Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να εξεγείρεται και να επαναστατεί ενάντια σε ένα κράτος το οποίο θεωρεί τυραννικό και να του κηρύσσει τον πόλεμο. Είναι, όμως, υποκρισία και ανοησία να διαμαρτύρεσαι όταν ο αντίπαλος σου φέρεται με βίαιο τρόπο και να ζητάς να σου φέρονται με περισσή αβρότητα, όταν εσύ χρησιμοποιείς “φωτιά και τσεκούρι”. Είναι ύψιστη υποκρισία να μιλάς για “βραβευμένους τυροκόμους” και “καραβομαραγκούς” – που, κατά τεκμήριο “κοιτάνε τη δουλειά τους” και δεν μπορούν να έχουν καμιά σχέση με “αντάρτες” και “επαναστάτες”.
    Αν πιστεύεις ότι το κράτος δε θέλει να πιάσει τους πραγματικούς ενόχους του εμπρησμού (αυτό ακριβώς πιστεύω εγώ), τότε όχι μόνο καταγγέλλεις το ότι συλλαμβάνει φιλήσυχους πολίτες, αλλά, οργανώνεις εσύ το κυνηγητό των εμπρηστών. Τότε, όμως, αποκηρύσσεις και τον κ. Τόλη και τον κ. Βαγγέλη και τα κηρύγματά τους για “επανάσταση” και “αντάρτικο”, γιατί τα θεωρείς “προβοκατόρικα”. Και πρόσεξε κάτι : στην περίπτωση αυτή, το ΚΡΑΤΟΣ βοηθάει τους “επαναστάτες” και τους εμπρηστές.
    Αν πάλι ταυτίζεσαι με τους Παπαγεωργίου-Λαμπάκη και είσαι υπέρ των εμπρηστών και έχεις κηρύξει μαζί τους τον “πόλεμο”, τότε, το μόνο που μπορείς να απαιτήσεις είναι να εφαρμοστεί είναι το δίκαιο του πολέμου (π.χ., να χρησιμοποιούνται μόνο σφαίρες και όχι χημικά όπλα) και οι διεθνείς συνθήκες για τους αιχμαλώτους πολέμου. Το τελευταίο είναι απίθανο να μπορέσεις να το επικαλεστείς, γιατί αφορά τον πόλεμο μεταξύ κρατών και όχι το αντάρτικο (είτε στα βουνά, είτε στις πόλεις). Έτσι δε γίνονται κυρώσεις του ΟΗΕ ούτε για το Γκουαντανάμο, ούτε για τη Γάζα.
    Δεν μπορείς από τη μια να παραβιάζεις την αστική νομιμότητα και από την άλλη να ζητάς από τον αντίπαλο να την τηρεί με θρησκευτική ευλάβεια. Αν η κυβέρνηση έπαιρνε κατά γράμμα τις προβοκατόρικες παλαβομάρες του Παπαγεωργίου και του Λαμπάκη θα είχε κηρύξει κατάσταση “έκτακτης ανάγκης”. Αυτό ακριβώς εύχεται ο κ. Τόλης όταν δηλώνει ότι “εμείς παρανομούμε για να αναγκαστείτε να στείλετε τα ΜΑΤ, οπότε τότε νικήσαμε”. Ναι, ο άνθρωπος ομολογεί ότι ενεργεί σαν άθλιος προβοκάτορας, γι’ αυτό υποστηρίζει και τον εμπρησμό του εργοτάξιου, που δεν τον θεωρεί “προβοκατόρικια” πράξη.

  4. ακουσε με φιλε μου.
    η λεγομενη ταμπακερα σου ειναι αδεια.
    δεν μπορεις να αντιπαραθετεις τις συντονισμενες ενεργειες ενος ολοκληρου κρατικου μηχανισμου με τις αντιδρασεις μιας ετεροκλητης μαζας ανθρωπων κατοικων μιας περιοχης οι οποιοι θιγονται
    τις διαφορες και τις ανισοτητες τις καταλαβαινει και μικρο παιδι και δε χρειαζεται να γραψω ενα κατεβατο με λεξεις φτιασιδια λες και απευθυνομαι σε τηλέοπτικο κοινο
    και για να μην πολυλογω εγω κατοικος χαλκιδικης που κερδιζω τη ζωη μου δουλευοντας, στηριζομενος στις δικες μου δυναμεις θιγομαι αμεσα απο την “αναπτυξη” και προφανως ειμαι με τους “τρομοκρατες” τυροκομους.
    εγω φιλε βλαδιμηρε δεν εμπιστευομαι την κριση των “δικαστων” σου
    ουτε και την ενημερωση της “πηγασος εκδοτικης”
    δεν θεωρω επιτυχια της χωρας την μειωση του φ.π.α. απο 23% σε 13%
    δεν εχω κομματικη ταυτοτητα (οπως εσυ)
    δεν αρνηθηκα να πληρωσω φορους ουτε και να υπακουσω στην νομοθεσια
    ….αλλα οταν θα ερθει καποιος στο χωριο μου (εχεις παει ποτε σε χωριο?)
    και στο δασος που βρισκεται γυρω του(σε δασος σιγουρα δεν εχεις παει)
    και παρα τη θεληση μου ρημαξει,μολυνει και θεσει σε κινδυνο τα παιδια μου,τη ζωη μου και οτι εχω δημιουργησει δεν πα να ναι και ο Θεος ο ιδιος θα με βρει απεναντι του και θα τον πολεμησω με νυχια και δοντια, με θεμιτα και αθεμιτα μεσα.
    οσο για τον κ.Παπαγεωργιου ειναι ενα σεβαστο προσωπο που στα περισσοτερα συμφωνω μαζι του αλλα αυτο δεν συνεπαγεται ολες τις παπαριες που γραφεις σαν συνεπειες (αν και αν και τοτε αρα κανεις αυτο!)
    ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ

  5. Φίλε Νίκο, χαίρομαι που, παρόλο που βρίσκεις ότι «η ταμπακέρα μου είναι άδεια», αποφασίζεις να μιλήσεις για ένα από τα περιεχόμενά της. Εννοώ ότι δηλώνεις ξεκάθαρα την πρόθεσή σου να πολεμήσεις με «θεμιτά και αθέμιτα μέσα». Αυτό σε τιμά, αλλά, σε κατατάσσει στο «αντάρτικο» του κ. Τόλη και τότε δεν έχεις το δικαίωμα να βάζεις τη λέξη «τρομοκράτες» σε εισαγωγικά. Το πολύ-πολύ να πεις ότι ο εμπρησμός του εργοτάξιου ήταν μια πράξη τρομοκρατίας αξιέπαινη και απόλυτα δικαιολογημένη, αφού ζούμε μια φασιστική κατοχή και αντιμετωπίζουμε τις «συντονισμενες ενεργειες ενος ολοκληρου κρατικου μηχανισμού» των Τσολάκογλου που μας κυβερνούν (έστω και με τη θέλησή μας).
    Το άλλο, όμως, για το οποίο δε μιλάς, που είναι και το κυριότερο περιεχόμενο της «άδειας» μου ταμπακέρας, είναι η απύθμενη υποκρισία του «κινήματος» να μιλάει για «αθώους ανθρώπους, που δεν έκαναν τίποτα» και τους κατηγορούν άδικα για παράνομες («αθέμιτες») ενέργειες, που, όπως φαίνεται τις έκαναν εξωγήινοι. Δεν είναι υποκρισία, ενώ έχει φουντώσει το «αντάρτικο», το «κίνημα» να μιλάει για «καραβομαραγκούς» και «τυροκόμους»; Κι εσύ, αν σε δει κανείς από την επαγγελματική σου πλευρά, είσαι ένας φιλήσυχος και δημιουργικός ελεύθερος επαγγελματίας, που πλήττεσαι από την ανάπτυξη και θα προσπαθήσεις να τη σταματήσεις. Έως εδώ καλά (μόνο από την άποψη της νομιμότητας των ενεργειών σου και καθόλου από την άποψη της αντιδραστικότητα της θέσης σου). Αν, όμως, σε δει κανείς από την «αθέμιτη» πλευρά σου, αν αύριο θεωρηθείς ύποπτος για κάποια «αθέμιτη» ενέργεια, πώς θα σου φαινόταν, εσένα του ίδιου, να μιλάει το κίνημα για την επαγγελματική σου πλευρά, που μάλλον αποκλείει το να έχεις κάνει «αθέμιτες» ενέργειες;
    Υ.Γ. Αυτά που γράφω δεν αφορούν καθόλου τους συγκεκριμένους ανθρώπους που αναφέρει η ανάρτηση. Μπορεί (και το εύχομαι) να είναι τελείως άσχετοι. Εκείνο που με εξοργίζει είναι η υποκρισία, ότι όλοι οι θεωρούμενοι ύποπτοι ή ανακρινόμενοι, ή προσαγόμενοι, ή συλλαμβανόμενοι, είναι από μιας αρχής άσχετοι και κυνηγιούνται μόνο και μόνο για να τρομοκρατηθεί ο λαός. Γι’ αυτό πρέπει να εμποδίζουμε με κάθε τρόπο (κι εδώ ΟΛΟΙ οι τρόποι είναι «αθέμιτοι») «ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό» να κάνει τη δουλειά του, δηλώνοντας συγχρόνως ότι όλοι είμαστε φιλήσυχοι άνθρωποι, που δεν κάνουμε καμιά «αθέμιτη» πράξη και μας κυνηγούν οι διώκτες μας εντελώς παράνομα και αντισυνταγματικά. Έλεος, πια, με την υποκρισία! Δηλαδή, αν η αστυνομία πάψει να κυνηγάει άσχετους επαγγελματίες και κυνηγήσει τους δράστες του εμπρησμού, θα τη βοηθήσουν στο έργο της; Και πώς αλλιώς θα τους κυνηγήσει παρά ανακρίνοντας όσους από την στάση τους ως εκείνη τη στιγμή φαίνονται ύποπτοι; Το ξαναλέω, η πεποίθησή μου είναι ότι το κράτος βοηθάει τους δράστες και συλλαμβάνει άσχετους. Αν, λοιπόν, κάποιος (όπως εσύ) εγκρίνει τον εμπρησμό, αντί να βρίζει το «μηχανισμό», θα έπρεπε να του πλέκει το εγκώμιο, που δεν έχει καμιά διάθεση να κάνει τη δουλειά του.
    Όσο για τον κ. Παπαγεωργίου, το γεγονός ότι καλεί σε «ανταρτοπόλεμο» με πλήρη ελευθερία, μιλάει από μόνο του για το καθεστώς ανελευθερίας και «κατάργησης του Συντάγματος και των νόμων», το οποίο, κατ’ αυτόν, βιώνουμε.
    Υ.Γ.1. Το ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι απλό πρόσχημα, ενώ ο σκοπός είναι το σταμάτημα κάθε προσπάθειας για ανάπτυξη, το έχω επαναλάβει τόσες φορές που έχει καταντήσει βαρετό. Το ότι μερικοί «θίγονται» από την ανάπτυξη και πρώτα-πρώτα όσων η απασχόληση αφορά τον υποανάπτυκτο καπιταλισμό και τη μισοφεουδαρχική δομή της ελληνικής οικονομίας, αυτό είναι σίγουρο. Αλλά η λύση δε βρίσκεται στην εναντίωση στην ανάπτυξη, αλλά στο μετριασμό ή την εξάλειψη των δυσμενών επιπτώσεων που έχει για τους θιγόμενους.
    Υ.Γ. 2. Μια και κατάλαβες την «κομματική μου ταυτότητα», δεν την αποκαλύπτεις, να τη μάθω κι εγώ;

  6. Είναι ο θείος, ο ξάδερφος, ο κολλητός μου, είναι ο αδερφός μου, είμαι εγώ. Τους ξέρουμε καλύτερα από την αστυνομία και δε θα μας αλλάξει κανείς τη γνώμη μας γι αυτούς. Δεν πέφτουμε στην παγίδα ούτε καν να τους υποψιαστούμε ότι ευθύνονται για τα γεγονότα των σκουριών, γιατί αυτοί οι άνθρωποι που κατηγορούνται, σκέφτονται και πράττουν το ίδιο με εμάς. Σκέψου πως είναι, μέσα στα 40-50 άτομα που συναναστρέφεσαι καθημερινά, να σου λέει κάποιος τρίτος ότι οι 5 είναι τρομοκράτες και να κρίνει τους δύο από αυτούς προφυλακιστέους (τον ξάδερφό μου κι έναν απ’ τους προμηθευτές μου). Αν έχεις ιδέα από στατιστική καταλαβαίνεις τον παραλογισμό. Αν όχι, τότε ο ένας στους δέκα που μίλησες σήμερα είναι τρομοκράτης!!!
    Τέλος, με το «η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι απλό πρόσχημα, ενώ ο σκοπός είναι το σταμάτημα κάθε προσπάθειας για ανάπτυξη» δε γίνεσαι κουραστικός, αλλά γραφικός. Μόνο ένας ακραία νεοφιλελεύθερος θα «σκεφτόταν» έτσι και μόνο αν στην τράπεζα έχεις 7ψήφιες καταθέσεις θα σε δικαιολογούσα. Σε διαφορετική περίπτωση είσαι ένα ακόμη ευκολόπιστο θύμα μιας ομολογουμένως καλά στημένης κυβερνητικής ρητορικής, την οποία, δυστυχώς, αναπαράγεις άριστα.

  7. Ξέρεις, φίλε Κώστα, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ή πιστεύεις ότι μια τέτοια πράξη σαν τον εμπρησμό δεν μπορεί να τον έκανε ο “θείος, ο ξάδερφός σου, κλπ.” γιατί αυτοί δεν είναι “τρομοκράτες”, ή όχι.
    Αν συμβαίνει το πρώτο, σημαίνει ότι καταδικάζεις αυτή την πράξη; Αν την καταδικάζεις έχεις χρέος να μην εμποδίζεις την αστυνομία στις έρευνές της και μάλιστα να τη βοηθάς στις έρευνες. Αν πάλι, πιστεύεις ότι οι έρευνες δεν έχουν σκοπό να βρουν τους ενόχους (αυτό πιστεύω εγώ), αλλά, για να “τρομοκρατήσουν” τους αντίθετους με την εξόρυξη (αυτό δεν το πιστεύω), τότε πρέπει να οργανωθούν οι κάτοικοι και να ψάξουν να βρουν μόνοι τους τους δράστες του εμπρησμού.
    Εκτός και συμφωνείς με τον εμπρησμό, αλλά, τότε, δεν καταλαβαίνω γιατί αποκλείεις τους συγγενείς και τους κολλητούς σου, αφού είναι μια πράξη αξιέπαινη. Θεωρείς ότι δε θα είχαν το θάρρος να την κάνουν;
    Τελικά, στο ίδιο στρατόπεδο είσαστε με το κράτος που σας τρομοκρατεί. Αν το κράτος ήθελε την ανάπτυξη, θα την είχε κάνει. Αλλά, δεκαετίες ολόκληρες αφήνει τους ψευτοοικολόγους να αλωνίζουν και μεγάλα έργα να ματαιώνονται από 100-200 άτομα που δρουν σε πλήρη συντονσιμό με το Ε΄Τμήμα του Συμβούλιου της Επικράτειας.
    Το κράτος αυτό το μόνο που ήξερε να κάνει είναι να παίρνει δανεικά και (όπως νόμιζε) αγύριστα από τους “κουτόφραγκους” για να ταίζει τα παράσιτα του κρατικού μηχανισμού και να πλουτίζουν οι αστοί πολιτικοί.
    Το κράτος αυτό εφάρμοζε την αρχή που διακήρυξε κυνικά ο Πάγκαλος “μαζί τα φάγαμε”, που είναι η μαύρη αλήθεια. Μας κατάντησαν ένα λαό ζητιάνων, γλειφτών, τεμπελχανάδων και απατεώνων, με ένα κράτος-δοβλέτι οθωμανικό, καρκίνο για κάθε πρόοδο.
    Και όταν οι “κουτόφραγκοι” κατάλαβαν ότι όχι μόνο δε θα πάρουν πίσω τα δανεικά, αλλά, με τη χρεοκοπία της Ελλάδας μπορεί να κινδυνεύσει και όλη η Ευρωζώνη, γύρισε το μάτι τους ανάποδα και πλάκωσαν τα μνημόνια.
    Αλλά, εμείς εκεί! Δε θέλουμε να κουνησουμε ρούπι από την καθυστέρηση και τη μιζέρια μας.
    Ακούμε “ανάπτυξη” και βγάζουμε σπυράκια. Ακούμε άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, κατάργηση των προνομίων και εξεγειρόμαστε. Ακούμε “εκσυγχρονισμό” και “αξιολόγηση” και αντί να χαιρόμαστε, κάνουμε το σταυρό μας. Το ίδιο έγινε με τις ταυτότητες, που η ΕΕ ήθελε να μη γράφουν το θρήσκευμα (πράξη ολότελα σωστή) και ελύσσαξαν όλοι από Εκκλησία μέχρι ΚΚΕ (εκτός από τους ακροδεξιούς και τους φανατικούς καθυστερημένους) να μην περάσει. Είναι απόλυτα σίγουρο πως αν δεν επέμενε η ΕΕ, θα είχαμε ακόμα τις παλιές ταυτότητες.
    Ναι, υπάρχουν οργανωμένες ομάδες στην κοινωνία μας που πολεμάνε την οποιαδήποτε πρόοδο, το παραμικρό βήμα προς τα μπρος, ομάδες που εφαρμόζουν το σύνθημα του Περίανδρου Πόπωτα «Εμπρός, πίσω!». Δε θέλουν να αξιοποιηθούν οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας, δε θέλουν τις ανεμογεννήτριες, δε θέλουν ΧΥΤΑ, δε θέλουν εργοστάσια, δε θέλουν μεγάλα έργα, δε θέλουν τίποτα, θέλουν να βρίσκουμε κορόιδα για δανεικά και αγύριστα και τίποτα άλλο.
    Κώστα, το παιχνίδι είναι στημένο. Το ίδιο το κράτος δε θέλει να γίνει τίποτα. Οι ρόλοι είναι μοιρασμένοι. Η παρανομία θα πηγαίνει σύννεφο, το κράτος θα κάνει πως θέλει να την πατάξει, αλλά δε θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Τι έγινε στις Σκουριές; Το εργοτάξιο κάηκε, το αστυνομικό τμήμα πυρπολήθηκε, τα ΜΑΤ, που τόσο αγαπάει ο κ. Τόλης, ήρθαν, τα δακρυγόνα έπεσαν και όπως λέει ο ίδιος ο κ. Τόλης «νικήσαμε» (αφού ήρθαν τα ΜΑΤ). Κι η αστυνομία κάνει πως θέλει να βρει τους δράστες του εμπρησμού και πιάνει άσχετους.
    Η πιο καραμπινάτη περίπτωση ήταν το κάψιμο της Μαρφίν και των τριών υπαλλήλων της. Μέσα σε μία βδομάδα η υπόθεση έκλεισε. Ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Αιωνία τους η μνήμη!
    Και άλλα, και άλλα… 20 χρόνια αλώνιζε η 17Ν και αν δε γινόταν το ατύχημα με τον Ξηρό, θα αλώνιζε ακόμα. Το Δεκέμβρη του 2008 κάηκε η Αθήνα και δεν έγινε καμιά σύλληψη! Η ΕΡΤ διανύει τον 3ο μήνα κατάληψης και το κράτος εκπέμπει σαν πειρατής, ένας θεός ξέρει από πού.
    Το ιντιμίντια που πατρονάριζε τις φωτιές του 2008 και έλεγε «κάψτε όλη την Ελλάδα!» έχει στρογγυλοκάτσει στο Πολυτεχνείο εδώ και 10-12 χρόνια και δεν το κουνάει κανένας. Οι 2 αντιπρυτάνεις του Πολυτεχνείου περνάνε από δίκη για το ιντιμίντια και το κατηγορητήριο δεν έχει καμιά σχέση ούτε με την προτροπή «κάψτε όλη την Ελλάδα», ούτε με την εξύμνηση του Παλαιοκώστα (ακόμα και του Μάριαν Κόλα) καθώς και όλων των κοινών ληστών τραπεζών («Σε καλή μεριά τα λεφτά, μάγκες!»). Και, φυσικά, οι αντιπρυτάνεις αθωώνονται. Στις περισσότερες σχολές υπάρχουν καταλήψεις από μη φοιτητές, που εδώ και 20 χρόνια έχουν δημιουργήσει κράτος εν κράτει. Τα ΑΕΙ (κυρίως το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο) προσφέρουν τις αίθουσές τους για διεθνή συνέδρια αναρχικών και για υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων (τώρα της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς).
    Στα Πανεπιστήμια οι καθηγητές αρνούνται να εφαρμόσουν το νόμο-πλαίσιο και παρόλα αυτά το μισθουδάκο τους τον παίρνουν.
    Ο κ. Μαρκέτος παραπέμπεται για πλημμέλημα και στη συνέντευξη που δίνει ομολογεί κακούργημα!
    Αυτό είναι το φασιστικό κράτος, αυτή είναι η χούντα, που την καταγγέλλουν οι «δημοκράτες»;
    Το ξαναλέω, το παιχνίδι είναι στημένο.
    Υ.Γ. Ούτε ένας κουκουλοφόρος δεν πιάστηκε ποτέ και δεν πέρασε από δίκη.

  8. Ξέρεις, φίλε Κώστα, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ή πιστεύεις ότι μια τέτοια πράξη σαν τον εμπρησμό δεν μπορεί να τον έκανε ο “θείος, ο ξάδερφός σου, κλπ.” γιατί αυτοί δεν είναι “τρομοκράτες”, ή όχι.
    Αν συμβαίνει το πρώτο, σημαίνει ότι καταδικάζεις αυτή την πράξη; Αν την καταδικάζεις έχεις χρέος να μην εμποδίζεις την αστυνομία στις έρευνές της και μάλιστα να τη βοηθάς στις έρευνες. Αν πάλι, πιστεύεις ότι οι έρευνες δεν έχουν σκοπό να βρουν τους ενόχους (αυτό πιστεύω εγώ), αλλά, για να “τρομοκρατήσουν” τους αντίθετους με την εξόρυξη (αυτό δεν το πιστεύω), τότε πρέπει να οργανωθούν οι κάτοικοι και να ψάξουν να βρουν μόνοι τους τους δράστες του εμπρησμού.
    Εκτός και συμφωνείς με τον εμπρησμό, αλλά, τότε, δεν καταλαβαίνω γιατί αποκλείεις τους συγγενείς και τους κολλητούς σου, αφού είναι μια πράξη αξιέπαινη. Θεωρείς ότι δε θα είχαν το θάρρος να την κάνουν;
    Τελικά, στο ίδιο στρατόπεδο είσαστε με το κράτος που σας τρομοκρατεί. Αν το κράτος ήθελε την ανάπτυξη, θα την είχε κάνει. Αλλά, δεκαετίες ολόκληρες αφήνει τους ψευτοοικολόγους να αλωνίζουν και μεγάλα έργα να ματαιώνονται από 100-200 άτομα που δρουν σε πλήρη συντονσιμό με το Ε΄Τμήμα του Συμβούλιου της Επικράτειας.
    Το κράτος αυτό το μόνο που ήξερε να κάνει είναι να παίρνει δανεικά και (όπως νόμιζε) αγύριστα από τους “κουτόφραγκους” για να ταίζει τα παράσιτα του κρατικού μηχανισμού και να πλουτίζουν οι αστοί πολιτικοί.
    Το κράτος αυτό εφάρμοζε την αρχή που διακήρυξε κυνικά ο Πάγκαλος “μαζί τα φάγαμε”, που είναι η μαύρη αλήθεια. Μας κατάντησαν ένα λαό ζητιάνων, γλειφτών, τεμπελχανάδων και απατεώνων, με ένα κράτος-δοβλέτι οθωμανικό, καρκίνο για κάθε πρόοδο.
    Και όταν οι “κουτόφραγκοι” κατάλαβαν ότι όχι μόνο δε θα πάρουν πίσω τα δανεικά, αλλά, με τη χρεοκοπία της Ελλάδας μπορεί να κινδυνεύσει και όλη η Ευρωζώνη, γύρισε το μάτι τους ανάποδα και πλάκωσαν τα μνημόνια.
    Αλλά, εμείς εκεί! Δε θέλουμε να κουνησουμε ρούπι από την καθυστέρηση και τη μιζέρια μας.
    Ακούμε “ανάπτυξη” και βγάζουμε σπυράκια. Ακούμε άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, κατάργηση των προνομίων και εξεγειρόμαστε. Ακούμε “εκσυγχρονισμό” και “αξιολόγηση” και αντί να χαιρόμαστε, κάνουμε το σταυρό μας. Το ίδιο έγινε με τις ταυτότητες, που η ΕΕ ήθελε να μη γράφουν το θρήσκευμα (πράξη ολότελα σωστή) και ελύσσαξαν όλοι από Εκκλησία μέχρι ΚΚΕ (εκτός από τους ακροδεξιούς και τους φανατικούς καθυστερημένους) να μην περάσει. Είναι απόλυτα σίγουρο πως αν δεν επέμενε η ΕΕ, θα είχαμε ακόμα τις παλιές ταυτότητες.
    Ναι, υπάρχουν οργανωμένες ομάδες στην κοινωνία μας που πολεμάνε την οποιαδήποτε πρόοδο, το παραμικρό βήμα προς τα μπρος, ομάδες που εφαρμόζουν το σύνθημα του Περίανδρου Πόπωτα «Εμπρός, πίσω!». Δε θέλουν να αξιοποιηθούν οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας, δε θέλουν τις ανεμογεννήτριες, δε θέλουν ΧΥΤΑ, δε θέλουν εργοστάσια, δε θέλουν μεγάλα έργα, δε θέλουν τίποτα, θέλουν να βρίσκουμε κορόιδα για δανεικά και αγύριστα και τίποτα άλλο.
    Κώστα, το παιχνίδι είναι στημένο. Το ίδιο το κράτος δε θέλει να γίνει τίποτα. Οι ρόλοι είναι μοιρασμένοι. Η παρανομία θα πηγαίνει σύννεφο, το κράτος θα κάνει πως θέλει να την πατάξει, αλλά δε θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Τι έγινε στις Σκουριές; Το εργοτάξιο κάηκε, το αστυνομικό τμήμα πυρπολήθηκε, τα ΜΑΤ, που τόσο αγαπάει ο κ. Τόλης, ήρθαν, τα δακρυγόνα έπεσαν και όπως λέει ο ίδιος ο κ. Τόλης «νικήσαμε» (αφού ήρθαν τα ΜΑΤ). Κι η αστυνομία κάνει πως θέλει να βρει τους δράστες του εμπρησμού και πιάνει άσχετους.
    Η πιο καραμπινάτη περίπτωση ήταν το κάψιμο της Μαρφίν και των τριών υπαλλήλων της. Μέσα σε μία βδομάδα η υπόθεση έκλεισε. Ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Αιωνία τους η μνήμη!
    Και άλλα, και άλλα… 20 χρόνια αλώνιζε η 17Ν και αν δε γινόταν το ατύχημα με τον Ξηρό, θα αλώνιζε ακόμα. Το Δεκέμβρη του 2008 κάηκε η Αθήνα και δεν έγινε καμιά σύλληψη! Η ΕΡΤ διανύει τον 3ο μήνα κατάληψης και το κράτος εκπέμπει σαν πειρατής, ένας θεός ξέρει από πού.
    Το ιντιμίντια που πατρονάριζε τις φωτιές του 2008 και έλεγε «κάψτε όλη την Ελλάδα!» έχει στρογγυλοκάτσει στο Πολυτεχνείο εδώ και 10-12 χρόνια και δεν το κουνάει κανένας. Οι 2 αντιπρυτάνεις του Πολυτεχνείου περνάνε από δίκη για το ιντιμίντια και το κατηγορητήριο δεν έχει καμιά σχέση ούτε με την προτροπή «κάψτε όλη την Ελλάδα», ούτε με την εξύμνηση του Παλαιοκώστα (ακόμα και του Μάριαν Κόλα) καθώς και όλων των κοινών ληστών τραπεζών («Σε καλή μεριά τα λεφτά, μάγκες!»). Και, φυσικά, οι αντιπρυτάνεις αθωώνονται. Στις περισσότερες σχολές υπάρχουν καταλήψεις από μη φοιτητές, που εδώ και 20 χρόνια έχουν δημιουργήσει κράτος εν κράτει. Τα ΑΕΙ (κυρίως το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο) προσφέρουν τις αίθουσές τους για διεθνή συνέδρια αναρχικών και για υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων (τώρα της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς).
    Στα Πανεπιστήμια οι καθηγητές αρνούνται να εφαρμόσουν το νόμο-πλαίσιο και παρόλα αυτά το μισθουδάκο τους τον παίρνουν.
    Ο κ. Μαρκέτος παραπέμπεται για πλημμέλημα και στη συνέντευξη που δίνει ομολογεί κακούργημα!
    Αυτό είναι το φασιστικό κράτος, αυτή είναι η χούντα, που την καταγγέλλουν οι «δημοκράτες»;
    Το ξαναλέω, το παιχνίδι είναι στημένο.
    Υ.Γ. Ούτε ένας κουκουλοφόρος δεν πιάστηκε ποτέ και δεν πέρασε από δίκη.

  9. “ελεος πια με την υποκρισια”
    βλαδιμηρε παρε μια γερη δοση υποκρισιας στο ντοκιμαντερ “ο θησαυρος της κασσανδρας” μερος β
    -Εμυ Γαζεα “υπευθυνος περιβαλλοντικης μελετης” της “ελληνικος” χρυσος
    στο 13′ λεπτο
    <>(!!!!!)
    προσεχε ομως γιατι εισαι ευαισθητος με το ζητημα της υποκρισιας και αυτη η δοση μπορει να σε σκοτωσει

  10. Ξέρω ότι είναι στη φυλακή τέσσερις αθώοι, τους οποίους, όπως κι εμένα, απασχολούσε μόνο η καθημερινή τους επιβίωση και ότι τέσσερις οικογένειες αυτή τη στιγμή πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα, έχοντας χάσει το πιο παραγωγικό μέλος τους, μόνο και μόνο επειδή συμμετείχαν σε κάποιες πορείες διαμαρτυρίας. Η «λύση» που προτείνεις είναι, στην καλύτερη περίπτωση, ανεδαφική. Ούτε την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις διαθέτουμε, τις οποίες να σημειώσω ότι στις 6 το πρωί είχαν μπει μπουλντόζες και εκσκαφείς και καθάριζαν το χώρο, ούτε τον κατάλληλο εξοπλισμό και γνώσεις. Εκτός κι αν εννοείς να τους βρούμε από τις φήμες που θα διέδιδε ο καθένας, οπότε 3 χωριά θα ‘ταν στη φυλακή.
    Ξέχνα λίγο την Ελλάδα, και την περίπτωση των Σκουριών. Ψάξε σε άλλες τριτοκοσμικές χώρες να βρεις τις μεθόδους που χρησιμοποιούν αυτές οι εταιρίες για να πετύχουν το στόχο τους. Δεν έχουμε ιδέα τι μας περιμένει ακόμη. Ο εμπρησμός στις Σκουριές και η αστυνομοκρατία, την οποία δεν μπορείς να καταλάβεις αν δε τη βιώσεις, είναι μόνο η αρχή. Το τι πιστεύεις και τι δεν πιστεύεις μου ακούγονται κούφια λόγια μπροστά σε μία κατάσταση την οποία ζω εγώ ο ίδιος.
    Όσο για τα υπόλοιπα «πολλά λόγια» που είπες, θα συμφωνήσω μαζί σου ότι «είναι φτώχεια». Δε θέλεις ανάπτυξη όσο κι αν το επικαλείσαι. Αυτό που θες είναι να ευημερούν οι αριθμοί και να ζουν στη μιζέρια οι άνθρωποι. Τι να το κάνω να ανοίξουν 10 φαρμακεία στο χωριό μου τη στιγμή που ξέρω απ’ την αρχή ότι τα περισσότερα θα κλείσουν. Γιατί να μην βάλω όρια ώστε να το προλάβω. Είχαν αφήσει και τη δεκαετία του ’20 ανεξέλεγκτη την οικονομία να ρυθμιστεί από μόνη της και τους πήρε και τους σήκωσε. Η απελευθέρωση της αγοράς συμφέρει πολύ συγκεκριμένους ανθρώπους. Όχι την πλειοψηφία. Μόνο όταν εφάρμοσαν στην Ευρώπη τις θεωρίες του Κέινς για πλήρη απασχόληση, κράτος πρόνοιας και θέσπιση κανόνων λειτουργίας της αγοράς (Bretton Woods) υπήρξε πραγματική ευημερία. Αυτό είναι το ζητούμενο και όχι η «ανάπτυξή» τους. Για να κάνει όμως το κράτος ορθολογική διαχείριση χρειάζονται και αντίστοιχοι διαχειριστές και όχι τα ανδρείκελα που είχαμε και εξακολουθούμε και έχουμε.
    Η περιοχή μας διαθέτει 3 πανίσχυρα αλλά δυστυχώς αναξιοποίητα χαρτιά (Άγιο Όρος, διώρυγα Ξέρξη και Αριστοτέλη). Αυτά, με την κατάλληλη υποδομή, και σε συνδυασμό με της παραλίες και τον ήλιο, μπορούν να δώσουν δουλειά σε πολύ περισσότερο κόσμο από οποιαδήποτε εξορυκτική δραστηριότητα. Είναι δυνατόν ένα από τα 5 σπίτια του Mozart στην Αυστρία να προσελκύει περισσότερους τουρίστες από τις 20 μονές του Αγίου Όρους; Με μια «επένδυση» σαν κι αυτή θα περιοριστούμε στις 1000 θέσεις εργασίας που δίνει και με τους όρους με τους οποίους τις δίνει, καθώς θα μονοπωλεί μια ολόκληρη περιοχή για 20-25 χρόνια. Και μετά τι;

  11. αλλο ενα παραληρημα ασχετων γεγονοτων απο εναν φτηνο wannabe πρετεντερη πολιτικαντη.
    ολα αυτα που γραφεις ουδεμια σχεση εχουν με την καταστροφη της χαλκιδικης
    και η προσπαθεια σου να τα βαλεις ολα στο ιδιο τσουβαλι ειναι φτηνη στην καλυτερη περιπτωση
    τι σχεση μπορει να εχει η αναγραφη του θρησκευματος και το ανοιγμα των κλειστων επαγγελματων με το εγκλημα που ονειρευεστε στην χαλκιδικη?
    καμια-η σταση σου ειναι βλακωδης.
    και χαρακτηριζεται απο μεγιστη υποκρισια
    η “αναπτυξη”της χαλκιδικης θα μπορουσε καλλιστα να ειναι αγροτουριστικη,το φοβερα αποφασιστικο αναπτυξιακο κρατος που υποστηριζεις θα μπορουσε να συνεργαστει με τους κατοικους,με τους πανεπιστημιακους (που ξερουν λιγοτερα απο σενα βεβαια) και να βρει χιλιους τροπους να δωσει δουλειες και εισοδηματα στους κατοικους απλα βοηθωντας τους να αναπτυξουν τις δραστηριοτητες τους
    η λεξη “αειφορια” σου λεει κατι?
    οταν φυγει η μονοκαλλιεργεια χρυσου τι θα μεινει πισω?”αναπτυξη?”οχι δα…
    αν δεν ειναι φασιστικο να μην μπορω εγω να ασκω τις δραστηριοτητες μου-που τις ασκουσα πριν ερθει μια πολυεθνικη εταιρια-και να με εξαναγκαζουν η να γινω μεταλλωρυχος και να σκαβω για χρυσο στα εγκατα της γης η να πεθανω τοτε τι ειναι????
    ποιος θα επωφελειθει απο το “εργο” σου?
    οι “εργαζομενοι”της εταιριας οπως ξερεις πληρωνονται απο το ΕΣΠΑ δηλαδη απο ολους εμας εκτος κι αν πιστευεις οτι αυτα τα χρηματα μας τα κανουν δωρο οι ευρωπαιοι φιλοι της αναπτυξης
    δικαιωματα(royalties) το ελληνικο κρατος δεν εχει, και οσο για την φορολογια ειναι τοσο αστειο να πιστευεις οτι η “εταιρια” εχει καποιο λογο να μην εμφανισει αρνητικους ισολογισμους οπως συμβαινει συχνα με τις εταιριες του κ.Μπομπολα η οτι θα ελεχθουν απο τους ακριτης ηθικης ελεγκτικους μηχανισμους του κρατους μας
    καληνυχτα σου

  12. Εμυ Γαζεα “υπευθυνος περιβαλλοντικης μελετης” της “ελληνικος” χρυσος

    “εστω και ενα δεντρακι να σωζαμε…….για εμας θα ηταν στοιχημα ζωης!!!!!!”

  13. Φίλε Κώστα, ξέρεις πως «στη φυλακή είναι τέσσερις αθώοι». Δε θα σε ρωτήσω πού το ξέρεις, θα δεχτώ ότι πραγματικά είναι αθώοι. Το θέμα είναι είσαι με τους εμπρηστές ή είσαι εναντίον τους; Κι όχι μόνο εσύ, αλλά και οι υπόλοιποι συγχωριανοί σου, που «τους απασχολεί μόνο η καθημερινή τους επιβίωση» και απλώς «συμμετείχαν σε πορείες διαμαρτυρίας», όπως είχαν κάθε δικαίωμα να κάνουν.
    Αν αποδοκιμάζετε τις πράξεις βίας, υποθέτω ότι θα έπρεπε να καταδικάζετε και τις εμπρηστικές δηλώσεις του κ. Παπαγεωργίου για «ανταρτοπόλεμο» και του κ. Λαμπάκη για «επανάσταση». Είναι έτσι, όμως, ή συμβαίνει το εντελώς αντίθετο;
    Μου γράφεις ότι η λύση που προτείνω (να οργανωθούν οι κάτοικοι για να βρουν τους εμπρηστές) είναι, στην καλύτερη περίπτωση, ανεδαφική. Δηλαδή, ποια είναι η χειρότερη περίπτωση;
    Ναι, είναι ανεδαφική, γιατί κατά βάθος θεωρείτε ότι η πράξη του εμπρησμού ήταν σωστή και δε θέλετε να πιαστούν οι εμπρηστές, όπως ακριβώς δεν το θέλει και το κράτος. Ξαναλέω, το παιχνίδι είναι στημένο και το παίζουν το κράτος και κάποιοι άλλοι (που έχουν συμφέρον να μείνει η Ελλάδα καθυστερημένη) στην καμπούρα σας.
    Και μη μου προβάλλεις διάφορες δικαιολογίες για το ανέφικτο. Όταν υπάρχει η θέληση να γίνει κάτι, το «ανέφικτο» έχει πολύ ελαστικά όρια, όταν απουσιάζει η θέληση, το παραμικρό εμπόδιο γίνεται βουνό. Όπως έλεγε και κάποιος «Μη λες δεν μπορώ, λέγε δε θέλω».
    Εδώ τα έβαλαν οι κάτοικοι με το πάνοπλο κράτος, δε φοβήθηκαν τα ΜΑΤ, τα κλομπ και τα δακρυγόνα και δεν μπορούν να οργανωθούν να βρουν τους δράστες του εμπρησμού, τη στιγμή που κανείς δε θα είχε το τυπικό δικαίωμα να τους εμποδίσει και από τη μεριά του κράτους μόνο επαίνους θα μπορούσαν να ακούσουν;
    Το κράτος δεν αφοπλίζεται ηθικά όταν οι πορείες περιφρουρούνται και δε γίνονται καταστροφές, σπασίματα και πυρπολήσεις τραπεζών;
    Λες ότι η πρότασή μου είναι ανεδαφική, γιατί «δε διαθέτετε πρόσβαση στις εγκαταστάσεις». Τι εννοείς; Πώς θα ψάχνατε στους υπαλλήλους της εταιρίας να βρείτε τους εμπρηστές, ή ότι θα κάνατε αυτοψία στο χώρο του εμπρησμού. Μα αν κάποια επιτροπή κατοίκων δήλωνε ότι παρά την αντίθεσή της στην εξόρυξη, θέλετε να βρεθούν οι εμπρηστές και να τιμωρηθούν και ότι δεν είσαστε υπέρ του «ανταρτοπολέμου», μάλλον θα σας επέτρεπαν την «πρόσβαση» και μάλιστα θα σας βοηθούσαν.
    Ας δούμε, όμως, όπως λες, τι γίνεται και στο εξωτερικό.
    Ναι, το ίδιο γίνεται και σε άλλες «τριτοκοσμικές χώρες». Ναι, και εκεί υπάρχει αντίθεση στην εξόρυξη του χρυσού και μάλιστα πολύ πιο έντονη από ότι στην Ελλάδα (εκεί υπάρχουν και νεκροί). Μόνο που αυτά συμβαίνουν σε φτωχές και υποανάπτυκτες χώρες, σε χώρες «τριτοκοσμικές», που προσπαθούν να αξιοποιήσουν τον πλούτο του υπεδάφους τους και κάποιοι (αυτοί οι αιώνιοι, αόρατοι «κάποιοι») δεν το θέλουν καθόλου. Τέτοια «κινήματα» κατοίκων δεν υπάρχουν καθόλου στις μεγάλες και αναπτυγμένες χώρες που βγάζουν το χρυσό με τη σέσουλα (Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία, Αυστραλία).
    Ακόμα και να δεχτώ ότι εκεί οι καταραμένες εταιρίες χρησιμοποιούν τις καλύτερες «μεθόδους» για την εξόρυξη, το θέμα πάλι για τις «τριτοκοσμικές χώρες» δε θα ήταν να μη γίνει η εξόρυξη, αλλά, να γίνει με καλύτερες μεθόδους. Είπαμε, το ερώτημα είναι σαν του Άμλετ : να εξορύξει κανείς ή να μην εξορύξει; Τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες.
    Λες πως δε με ενδιαφέρει η ανάπτυξη. Να ξεκαθαρίσω πως όταν μιλάμε για ανάπτυξη, πρόκειται για την ανάπτυξη του καπιταλισμού. Η ραχοκοκαλιά της ανάπτυξης αυτής είναι η βιομηχανία (μαζί και η εξορυκτική βιομηχανία). Η βιομηχανική ανάπτυξη είναι αυτή που δημιουργεί τη βιομηχανική εργατική τάξη, που είναι ο πυρήνας για την ανατροπή του καπιταλισμού και την εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού. Από αυτή την άποψη, ένας οπαδός του σοσιαλισμού δεν μπορεί παρά να είναι υπέρ της ανάπτυξης.
    Έτσι η εργατική τάξη είναι υπέρ της βιομηχανικής ανάπτυξης, όπως είναι και οι βιομήχανοι και οι φιλελεύθεροι (παλιοί και νέοι). Στο θέμα αυτό, όπως λέει ο Λένιν «τα συμφέροντα της εργασίας συμπίπτουν με τα συμφέροντα του μεγάλου βιομηχανικού κεφαλαίου».
    Αντίθετα στην ανάπτυξη του καπιταλισμού είναι τα μεσαία και τα μικροαστικά στρώματα της αστικής τάξης, γιατί η ανάπτυξη του καπιταλισμού τείνει να τα εξαφανίσει και να τα προλεταριοποιήσει. Όπως γράφει και το Κομμουνιστικό Μανιφέστο : «Από όλες τις τάξεις, που τούτη τη στιγμή βρίσκονται αντιμέτωπες με την αστική τάξη, μόνο το προλεταριάτο είναι τάξη αληθινά επαναστατική. Οι άλλες τάξεις χάνονται και εξαφανίζονται από τη μεγάλη βιομηχανία, ενώ το προλεταριάτο είναι το πιο χαρακτηριστικό προϊόν της».
    Έτσι, οι «ενδιάμεσες τάξεις» (οι περιβόητοι «μικρομεσαίοι») είναι ενάντια στην ανάπτυξη του καπιταλισμού και θέλουν να αναχαιτίσουν, να καθυστερήσουν, να εμποδίσουν την εξέλιξή του, για να διατηρήσουν την κοινωνική τους θέση και να μη βρεθούν στην άβολη, όσο και «αναξιοπρεπή» θέση του προλετάριου. Γι’ αυτό μάχονται ενάντια στη μεγαλοαστική τάξη, που αναπτύσσει τον καπιταλισμό και τη βιομηχανία, δημιουργώντας αναγκαστικά το προλεταριάτο, που θα γίνει ο νεκροθάφτης της.
    Από την άλλη μεριά, το προλεταριάτο είναι υπέρ της ανάπτυξης και συγχρόνως παλεύει ενάντια σε όλη την αστική τάξη για καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας μέσα στον καπιταλισμό, ξέροντας πως η απελευθέρωσή του θα γίνει μόνο όταν πάρει την εξουσία.
    Έτσι, μπορεί να πει κανείς ότι και οι «μικρομεσαίοι» και οι εργάτες αγωνίζονται και οι μεν και οι δε ενάντια στη μεγαλοαστική τάξη, άρα, έχουν κοινό στόχο. Αυτό, όμως, είναι μεγάλο λάθος. Οι «μικρομεσαίοι» αγωνίζονται να μην εξελιχθεί ο καπιταλισμός, δηλαδή, ζητάνε να μείνει στάσιμος, άρα να διαιωνιστεί. Οι εργάτες αγωνίζονται να ανατρέψουν τον καπιταλισμό και είναι αντίθετοι στη διαιώνισή του και σε όσους υποστηρίζουν τη διαιώνιση αυτή. Από την άλλη μεριά, ξέρουν ότι μόνο με την ανάπτυξη και την εξέλιξη του καπιταλισμού ανοίγεται ο δρόμος για την επικράτηση του προλεταριάτου. Ο Λένιν λέει : «Θα ήταν δονκιχωτισμός και ευσεβείς πόθοι αν οι σοσιαλδημοκράτες έλεγαν στους εργάτες ότι μπορεί να υπάρξει κάπου σωτηρία, εκτός από την ανάπτυξη του καπιταλισμού, όχι μέσω της ανάπτυξης του καπιταλισμού. Όμως εμείς αυτό δεν το λέμε… δεν υπάρχει εγγύηση για τη νίκη πάνω στον καπιταλισμό, έξω από την ίδια του την ανάπτυξη».
    Οι «μικρομεσαίοι» χτυπάνε τη μεγαλοαστική τάξη από τα «δεξιά», οι προλετάριοι από τα «αριστερά». Οι «μικρομεσαίοι» είναι κατά της ανάπτυξης, οι προλετάριοι είναι υπέρ.
    Το ίδιο συμβαίνει και με το «αστικό κράτος» στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα, το κράτος ποτέ δεν ήταν γνήσια αστικό, αλλά μια καρικατούρα αστικού κράτους, γιατί η αστική τάξη της Ελλάδας, μετά την Τουρκοκρατία, δεν ήταν βιομηχανική αστική τάξη, αλλά τάξη εμπόρων και εφοπλιστών, δηλαδή της έλειπε το πιο ζωντανό και προοδευτικό στοιχείο. Οι πολιτικοί της ήταν είτε εκπρόσωποι των φεουδαρχών (γι’ αυτό και το καθεστώς της κολιγιάς, δηλ. της δουλοπαροικίας κράτησε μέχρι το 1910), είτε των εμπόρων και των άλλων παρασίτων –τραπεζιτών, τοκογλύφων, κλπ). Γι’ αυτό και δεν υπήρξε σχεδόν ποτέ ανεξάρτητη οικονομική ανάπτυξη, στη δε πολιτική κυριαρχούσε ο ραγιαδισμός και η δουλοπρέπεια απέναντι στους ξένους.
    Το «σύγχρονο» ελληνικό κράτος μόνο σύγχρονο δεν είναι. Και φυσικά δε θέλει την ανάπτυξη, ακόμα και για λόγους αυτοσυντήρησης, γιατί αν γίνει η ανάπτυξη, οι πρώτοι που θα σαρωθούν θα είναι οι σημερινοί πολιτικοί (και της δεξιάς και της αριστεράς).
    Όλα αυτά που ανέφερα (κλειστά επαγγέλματα, νέα τεχνολογία, εκβιομηχάνιση, εκσυγχρονισμός, αξιολόγηση) θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη του καπιταλισμού προς το μοιραίο τέλος του.
    Εσύ μιλάς σα γνήσιο εκπρόσωπος της μικροαστικής τάξης (δε σε κατηγορώ γι’ αυτό, κάθε άλλο). Βρίσκεις πως αν άνοιγαν 10 φαρμακεία, τα περισσότερα θα έκλειναν. Και λες «γιατί να μη βάλω όρια για να το προλάβω». Δηλαδή, βάζει όρια στον ανταγωνισμό. Έτσι, από τη μια δημιουργείς κάστες προνομιούχων (πράγμα απαράδεκτο στην αστική δημοκρατία) και από την άλλη βάζεις εμπόδια στην εξέλιξη του καπιταλισμού, άρα τον διαιωνίζεις. Δημιουργείς έτσι μονοπωλιακές καταστάσεις, που, φυσικά, είναι σε βάρος του λαού, ακόμα και μέσα στον καπιταλισμό. Για να μη μιλήσω για την αισχρότητα του κράτους, που όχι μόνο διατηρούσε τα μονοπώλια στα «ελεύθερα» επαγγέλματα, αλλά, ειδικά στους φαρμακοποιούς τους εξασφάλιζε ένα κέρδος 30-35% με νόμο, δηλαδή, αν κάποιος φαρμακοποιός ήθελε να πουλήσει φτηνότερο το φάρμακο μπορούσε να διωχθεί για αθέμιτο ανταγωνισμό.
    Σίγουρα ξεκινάμε από διαφορετικές αφετηρίες. Εσύ στον ελεύθερο ανταγωνισμό («την απελευθέρωση της αγοράς») βλέπεις μόνο το χάος και την καταστροφή. Εγώ βλέπω και την επαναστατικοποίηση των μαζών των εκμεταλλευόμενων και των καταπιεσμένων, όχι για να γυρίσουμε πίσω, στον ακόμα ανεξέλικτο καπιταλισμό (ή και σε πατριαρχικές μορφές γεωργίας και χειροτεχνίας), αλλά, για να τραβήξουμε μπροστά, «μέσω της ανάπτυξης του καπιταλισμού» (Λένιν) προς την ανατροπή του και το σοσιαλισμό.
    Λες ότι η «απελευθέρωση της αγοράς» συμφέρει «ορισμένους» και όχι την «πλειοψηφία». Και φέρνεις σαν παράδειγμα την Ευρώπη, που εφάρμοσε τις θεωρίες του Κέινς και το κοινωνικό κράτος και όλα τι ωραία, τι καλά! Εγώ ρωτάω : όλα αυτά τα ωραία, τι ωφέλησαν τους εργάτες; Αν μου πεις ότι πήραν μερικά ψίχουλα παραπάνω, από την κλεμμένη υπεραξία που παρήγαγαν, ή αν ακόμα τους φόρεσαν χρυσές αλυσίδες αντί για σιδερένιες, πάλι εργάτες έμειναν, που πουλάνε το ίδιο τους το τομάρι για να ζήσουν. Όλα αυτά που αναφέρεις, για τους εργάτες σημαίνουν μόνο ότι απομάκρυναν την τελική τους αναμέτρηση με το αστικό κράτος.
    Φυσικά, τα μεσαία στρώματα μπορεί να ωφελούνται όταν γίνεται «δικαιότερο» το μοίρασμα της υπεραξίας και συγχρόνως δεν υπάρχουν τεράστιες κοινωνικές ανισότητες ώστε να εξαγριώνεται η κοινή γνώμη. Η εκμετάλλευση των εργατών, όμως, συνεχίζεται αμείωτη και το κοινωνικό κράτος υπόσχεται να τη διατηρήσει στον αιώνα τον άπαντα. Με τα κεϊνσιανά κόλπα και το «κοινωνικό κράτος» το μόνο που καταφέρνουν είναι να απομονώσουν τους εργάτες από την υπόλοιπη κοινωνία, που συντάσσεται στο πλευρό της μεγαλοαστικής τάξης κι ούτε θέλει να ακούσει για επαναστάσεις και άλλα ανατρεπτικά πράγματα, που της χαλάνε τη χώνευση.
    Ναι, για την «πλειοψηφία» υπάρχει «πραγματική ευημερία», κάτι που στις συνθήκες «απελευθέρωσης της αγοράς» το απολαμβάνει μόνη η μεγαλοαστική τάξη. Αν, όμως, οι μισθωτοί σκλάβοι δε μένουν ικανοποιημένοι με την «ευημερία» των μεγαλύτερων ψίχουλων που παίρνουν, τότε είναι αχάριστοι.
    Είναι πολύ φυσικό εσύ να μη θέλεις τη βιομηχανική ανάπτυξη, αλλά μόνο την τουριστική, γιατί αυτή θα γίνει πηγή πλούτου για τους μικρομεσαίους. Όσο για τα άτομα που θα απασχολούνται, αφενός θα είναι μικροεπιχειρηματίες και υπηρετικό προσωπικό, όλοι μαζί υπηρέτες των απομυζητών υπεραξίας από τους εργάτες των χωρών τους και απολύτως ακατάλληλοι για αγώνα ανατροπής του καπιταλισμού. Εντάξει, ο καθένας κοιτάει τι συμφέρει την τάξη του.
    Και γιατί μιλάω για «μικροεπιχειρηματίες»; Γιατί όταν πάει να δημιουργηθεί κάποιο καπιταλιστικό τουριστικό συγκρότημα, ξεσηκώνονται όλοι οι μικροαστοί, που μισούν θανάσιμα το μεγάλο κεφάλαιο με όποια μορφή και αν εμφανίζεται. Και τότε επιστρατεύονται όλα τα γνωστά προσχήματα : καταστροφή του περιβάλλοντος, αρχαία, περιοχές ιδιαίτερου κάλλους, συστήματα Νατούρα, υγροβιότοποι, προστατευόμενα είδη, κλπ., κλπ. Είναι αυτό που λένε «πότε ο Γιάννης δεν μπορεί, πότε ο κάλος του πονεί».
    Όσο για τα «ανδρείκελα» που μας κυβερνούν, εμείς οι ίδιοι τα εκλέξαμε. Από την άλλη μεριά, μη φοβάσαι, ανάπτυξη δεν πρόκειται να κάνουν, ούτε κανένα εκσυγχρονισμό. Εδώ φάγαμε το δεύτερο μνημόνιο στη μάπα, ακριβώς γιατί δεν πέτυχαν κανένα στόχο από αυτούς που έβαλε το πρώτο.

  14. Κατ’ αρχήν μη με αποκαλείς φίλο! Φίλος με… πωλητές (ή καλύτερα ξεπουλητές) του τόπου μου δε θα γίνω ποτέ. Μην κρύβεσαι άλλο! Είστε πολύ συγκεκριμένοι αυτοί που αναπαράγεται τη συγκεκριμένη ρητορική. Ο κ. Παπαγεωργίου δεν αντιπροσωπεύει κανέναν παρά μόνο τον εαυτό του ενώ ο κ. Λαμπάκης δεν είναι καν από την περιοχή μας. Αν άκουγες τον κ. Τόσκα θα είχες μια ξεκάθαρη απάντηση για το τι πιστεύει η περιοχή για την επίθεση στις Σκουριές, αλλά η ακοή σου φαίνεται να λειτουργεί επιλεκτικά.
    Η λύση που προτείνεις, στη χειρότερη περίπτωση, είναι βλακεία (αφού δε σου αρέσει το «ανεδαφική»). Θέλουμε να πιαστούν οι εμπρηστές για να αφεθούν ελεύθερα τα παιδιά που είναι στη φυλακή. Αυτό όμως δε θα γίνει ποτέ, γιατί τα στοιχεία καταστράφηκαν μερικές ώρες μετά το συμβάν από τις μπουλντόζες της εταιρίας. Αντί να αποκλειστεί ο χώρος από την αστυνομία και να μην σταματήσει να ψάχνει για στοιχεία έως ότου βρεθεί κάτι που θα τους οδηγούσε στους ενόχους, αυτοί αρκέστηκαν σε μιας ώρας έρευνα (κι αν έκαναν κι αυτή) υπό το φως του φεγγαριού (ήταν πριν τις 8 που μπήκαν οι μπουλντόζες και μήνας Φλεβάρης). Τα περί «πρόσβασης» στις Σκουριές από την εταιρία ή την αστυνομία είναι επίσης ανεδ… συγνώμη, βλακείες. Η εταιρία δεν έχει προσέλθει ποτέ σε διάλογο που την έχουν καλέσει ανεξάρτητα όργανα (τεχνικό επιμελητήριο) και γιατί να το κάνει άλλωστε αφού έχει την άνευ όρων στήριξη της κυβέρνησης.
    Λες, τέλος «να γίνει η εξόρυξη με καλύτερες μεθόδους» όπως γίνεται στην Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα. Μιλάς, κατ’ αρχήν, για χαοτικές σε έκταση χώρες (δύο από αυτές άκρως διεφθαρμένες, όπως άλλωστε και η Ελλαδίτσα μας), όπου οι εξορύξεις γίνονται, ως επί το πλείστον, μακριά από κατοικημένες περιοχές (στις ΗΠΑ σταμάτησαν την εξόρυξη π.χ. σπάνιων γαιών για περιβαλλοντικούς λόγους ενώ στην Κίνα η αντίστοιχη εξόρυξη γίνεται στην εσωτερική Μογγολία) και όχι στη διάσπαρτη από χωριά Χαλκιδική μας. Η εταιρία σου διαφημίζεται ως “the lowest cost gold producer in the world”! Εγώ από αυτό καταλαβαίνω ότι την απασχολεί το μέγιστο κέρδος με το ελάχιστο κόστος (εσύ διαστρέβλωσέ το όπως θες). Θα μπορούσε να μειώσει τις επιπτώσεις στο περιβάλλον κάνοντας υπόγεια εξόρυξη αλλά είναι πολύ… ακριβό. Είναι φτηνότερο να πληρώνει διαφημίσεις στα ραδιόφωνα (γιατί άραγε τις χρειάζεται; Δεν πουλάει κάτι! Μήπως εξαγοράζει συνειδήσεις;) και να έχει άτομα σαν εσένα να γυρίζουν ολημερίς στα blogs προσπαθώντας να πείσουν τον κόσμο.
    Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι για να σκάψεις πρέπει πρώτα να αφαιρέσεις το νερό. Νερό που αν υπήρχε τρόπος να αποκατασταθεί θα τον είχαν εφαρμόσει χρόνια τώρα σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Δεν τρώμε κουτόχορτο και δεν εξαγοραζόμαστε, όπως κάποιοι άλλοι.

    Υ.Γ. 1 Μπορεί να ξέρεις να γράφεις αλλά δεν ξέρεις να οργανώνεις το κείμενό σου. Πες αυτό που θέλεις να πεις και άσε τις οικονομικές αναλύσεις και τη συμπεριφορά των τάξεων. Μας τα έχουν αναλύσει αυτά πολύ πιο ειδικοί από ‘σένα.
    Υ.Γ. 2 Στο μόνο που θα συμφωνήσω μαζί σου είναι ότι για τα ανδρείκελα αυτά φταίμε εμείς. Κάποιοι όμως εξακολουθούν να τα στηρίζουν…
    Υ.Γ 3 Ούτε η Ρωσία το 1917 πληρούσε τις προϋποθέσεις για να γίνει επανάσταση (πολύ χαμηλό ποσοστό εργατών σε σχέση π.χ. με τη Γερμανία) αλλά όταν η εξαθλίωση φτάνει στα όρια οι προϋποθέσεις είναι ψιλά γράμματα.
    Υ.Γ. 4 «Με τα κεϊνσιανά κόλπα» είχε η δυτική Ευρώπη δυόμιση δεκαετίες ευημερία που σε κάποιες μάλιστα χώρες ακόμη κρατά.

  15. 1) Για το «φίλος» που τόσο σε πείραξε : υποθέτω πως είσαι ένας άνθρωπος εργαζόμενος που δε ζει εκμεταλλευόμενος άλλους. Σ’ αυτή την περίπτωση, νιώθω φιλικά απέναντί σου. Έχεις κάθε δικαίωμα να μη νιώθεις το ίδιο φιλικά, αν με θεωρείς «πωλητή» και «ξεπουλητή» του «τόπου σου».
    Δυστυχώς, όσο και να το ήθελα, δε θα μπορούσα ούτε να πουλήσω, ούτε να ξεπουλήσω κάτι που δε μου ανήκει. Αν πάλι, έχεις την εντύπωση ότι αυτός ο τόπος (η Ελλάδα, εννοώ) είναι δικός σου, ρίξε καμιά ματιά στα συρτάρια σου και αν βρεις τίτλους συνιδιοκτησίας της ελληνικής επικράτειας (μαζί με όλους τους άλλους Έλληνες) τότε θα γραφτείς στο βιβλίο Γκίνες. Το πολύ-πολύ να βρεις τίτλους για κανένα χτηματάκι, ή κανένα σπιτάκι.
    Μας κοροϊδεύουν ότι ο τόπος μας ανήκει, γιατί βλέπεις είναι «εθνική περιουσία». Η «εθνική περιουσία» δεν ανήκει στο έθνος, αλλά στην τάξη που κυβερνάει και που κρύβεται πίσω από τη μάσκα «Ελληνικό Δημόσιο». Το αν πουλάει και σε ποιον πουλάει και σε τι τιμή (εδώ μπαίνει και το θέμα του «ξεπουλήματος»), είναι θέμα της τάξης αυτής και των αντιπροσώπων της που απαρτίζουν την κυβέρνηση.
    Για την τάξη την οποία υποστηρίζω, την εργατική τάξη, το πούλημα και ξεπούλημα δεν έχει καμιά σημασία. Τα αφεντικά είτε είναι ντόπιοι καπιταλιστές, είτε ξένοι, αφεντικά θα είναι και η εκμετάλλευση θα συνεχίζεται η ίδια παρά την αλλαγή αφεντικού. Όπως θα έλεγε (παραφρασμένος) ο παππούς Γεώργιος Παπανδρέου : «οι εργάτες δεν κάνουν επιλογή καπιταλιστών, αρνούνται τον καπιταλισμό».
    Από την άλλη μεριά, ποια είναι η ‘συγκεκριμένη ρητορική» που κάνω υπέρ του «ξεπουλήματος»; Να μου αναφέρεις έστω και μία φράση, αλλιώς αυτό που λες είναι απλή συκοφαντία.
    2) Δε ρώτησα αν ο κ. Παπαγεωργίου «αντιπροσωπεύει μόνο τον εαυτόν του» και ξέρω πως ο κ. Λαμπάκης «δεν είναι καν από την περιοχή σας». Εκείνο που δε βλέπω είναι η καταδίκη της «αντάρτικης βίας», που κηρύσσουν και οι δύο.
    Τον κ. Τόσκα δεν μπορούσα να τον ακούσω πρωτύτερα, γιατί μόλις τώρα έμαθα το όνομά του. Κοίταξε δεν ειδικεύομαι στο θέμα της εξόρυξης του χρυσού, ούτε στη Χαλκιδική, ούτε πουθενά στον κόσμο. Αν θες, υπόδειξέ μου πού θα βρω αυτά που είπε ο κ. Τόσκας. Το μόνο που βρήκα για την ώρα είναι πως κατηγορείται μαζί με τον κ. Παπαγεωργίου, ως ηθικοί αυτουργοί, για τον εμπρησμό του εργοτάξιου.
    Από την άλλη μεριά, νομίζω ότι με κοροϊδεύεις. Μου λες ότι ο κ. Παπαγεωργίου αντιπροσωπεύει μόνο τον εαυτόν του και μόλις διάβασα ότι είναι συμμετέχει στο Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων στο μπλογκ του οποίου ανταλλάσσουμε τις απόψεις μας. Άρα δεν αντιπροσωπεύει μόνο τον εαυτόν του.
    Ξεκαθάρισε πρώτα αν συμφωνείς με τον εμπρησμό και τις εμπρηστικές δηλώσεις των κ.κ. Παπαγεωργίου και Λαμπάκη και μετά να μου πεις αν η πρότασή μου είναι ανεδαφική ή βλακώδης. Γιατί για να οργανωθεί ο λαός για να βρει τους εμπρηστές, θα πρέπει πρώτα να καταδικάζει τέτοιες ενέργειες και δεύτερο να θέλει να τιμωρηθούν οι εμπρηστές σαν κακοποιοί και όχι απλώς για να βγουν από τη φυλακή «τα παιδιά». Γιατί αν εγκρίνει κάποιος τον εμπρησμό και το αντάρτικο και χαρακτηρίζει κάτι τέτοιες πράξεις αξιέπαινες, δεν μπορεί να πάρει όρκο ότι «τα παιδιά» δεν έχουν καμία ανάμειξη, εκτός και τα θεωρεί λαπάδες και όχι ψυχωμένους άντρες.
    3) Από όσα λες για «χαοτικές χώρες», κατάλαβα ότι μόνο αυτές έχουν δικαίωμα να σκάβουν το υπέδαφός τους (και όχι μόνο για χρυσό), οι μικρές χώρες αποκλείονται. Τώρα, αν αυτές οι μικρές είναι και υποανάπτυκτες και πρέπει να σκάψουν για να αναπτυχθούν, ενώ οι χαοτικές είναι ανεπτυγμένες, τι να γίνει, οι μικροί ατύχησαν. Ας κοιτάξουν να «αναπτύξουν» τη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού και της αλιείας, για να μείνουν πάντα υπηρέτες των μεγάλων και ανεπτυγμένων χωρών.
    4) Στο αν πρέπει για να σκάψεις να αφαιρέσεις πρώτα το νερό, δεν πρόκειται να σου απαντήσω, γιατί δεν είμαι ειδικός, όπως φαίνεται είσαι εσύ. Έτσι κι αλλιώς, όπως λέει και το Παρατηρητήριο, το θέμα είναι πολιτικό και δεν έχουν σημασία οι λεπτομέρειες. Ακόμα και η καλύτερη περιβαλλοντική μελέτη θα σκόνταφτε στο ότι πρόκειται για μεγάλο έργο, που δεν επιτρέπεται να εκτελείται σε μια μικρή χώρα. «Το δε περισσόν εκ του πονηρού».
    5) Το ποιος τρώει κουτόχορτο και ποιος προσπαθεί να ταΐσει κουτόχορτο τον άλλο (όπως εσύ με τον «απομονωμένο» κ. Παπαγεωργίου), άστο καλύτερα. Μόνο που κάνεις κάποιο λάθος όταν γράφεις «δεν τρώμε κουτόχορτο και δεν εξαγοραζόμαστε, όπως κάποιοι άλλοι». Δεν μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο : ή γράφω στα διάφορα μπλογκ επειδή τρώω κουτόχορτο, ή επειδή πληρώνομαι. Αν συμβαίνουν και τα δύο, τρώει κουτόχορτο κι αυτός που μου το ταΐζει, γιατί θα μπορούσε να μου δίνει μόνο το κουτόχορτο και να κάνει τη δουλειά του τζάμπα.
    Υ.Γ.1. Πολύ αμφιβάλλω αν αυτά που γράφω για τη «συμπεριφορά των τάξεων», σας τα έχουν αναλύσει «πιο ειδικοί από μένα», γιατί αλλιώς θα τα είχατε εμπεδώσει. Πάντως αν σας τα έχει αναλύσει ο κ. Τόσκας, ή κάποιος άλλος συριζαίος, την κάτσατε τη βάρκα (αυτό δε σημαίνει ότι με εκπρόσωπο του ΚΚΕ θα είχατε καλύτερη τύχη .
    Υ.Γ.2. Συμφωνώ μαζί σου, αν και φαντάζομαι ότι στους «κάποιους» συμπεριλαμβάνεις κι εμένα. Δεν πειράζει, άνθρωποι είμαστε, σφάλματα κάνουμε. Εγώ στηρίζω τα ανδρείκελα, όπως το σκοινί της κρεμάλας στηρίζει τον κρεμασμένο. Όταν υποστηρίζω την ανάπτυξη δε στηρίζω καθόλου τις ελληνικές αστικές κυβερνήσεις, γιατί ποτέ δεν ήθελαν την ανάπτυξη. Οι κυβερνήτες μας ήταν πάντα ξενόδουλοι και μια ανεπτυγμένη χώρα μπορεί να γίνει ανεξάρτητη.
    Υ.Γ.3. Στη Ρωσία τον Οκτώβρη του 1917, η επανάσταση ήταν σοσιαλιστική μόνο πολιτικά – με την έννοια πως για να γίνει ειρήνη, να βγει η Ρωσία από τον πόλεμο και να γλιτώσει από την πείνα, έπρεπε να πάρει το τιμόνι του κράτους η εργατική τάξη, όσο μικρή και αν ήταν. Οικονομικά, δεν μπορούσε η επανάσταση να είναι σοσιαλιστική, γιατί το 80% της οικονομίας ήταν αγροτικές εκμεταλλεύσεις και βιοτεχνικές επιχειρήσεις και η μικρή επιχείρηση είναι η απόλυτη άρνηση του σοσιαλισμού. Έπρεπε, λοιπόν, η Ρωσία να περάσει πρώτα από τον κρατικό καπιταλισμό, να κάνει την απαραίτητη ανάπτυξη, να φτιάξει μεγάλη βιομηχανία, για να μπορέσει να περάσει στο σοσιαλισμό. Και όλα αυτά μέσα σε λυσσαλέα ταξική πάλη, όχι τόσο με τους μεγαλοκαπιταλιστές, που ακριβώς επειδή είναι ολιγάριθμοι, μπορούν εύκολα να ελεγχθούν, αλλά, με τη θάλασσα των αστών μικροϊδιοκτητών και τα νέα αστικά στοιχεία, που ξεφύτρωναν σαν τα μανιτάρια στους σοβιετικούς μηχανισμούς και στα σοβιετικά ιδρύματα.
    Αυτός ήταν ο Γολγοθάς που έπρεπε να διατρέξει η ρωσική εργατική τάξη. Και ήταν τόσο οξεία η ταξική πάλη και τόσες μεγάλες οι καταστροφές από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο – σε υλικά, σε ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικές δομές – που χρειάστηκε μια καινούργια ΝΕΠ μετά το τέλος του πολέμου. Πριν καλά-καλά σταθεί ξανά στα πόδια της η Σ. Ένωση, πέθανε ο Στάλιν και μετά από μια τρίχρονη πάλη, επικράτησαν οι ρεβιζιονιστές, με επικεφαλής το Χρουστσόφ, που έθεσαν στόχο τη βαθμιαία επιστροφή στον καπιταλισμό. Ο στόχος ολοκληρώθηκε το 1989.
    Υ.Γ. 4. Για την «ευημερία» στην Ευρώπη έχω ήδη γράψει τα σχετικά. Πάντα όταν ακούω γενικολογίες για «ευημερία», «κοινωνικό κράτος» και άλλα ηχηρά παρόμοια, πάντα ρωτάω «για ποιον»; Ο Λένιν όριζε τη διαλεκτική ως «συγκεκριμένη ανάλυση μιας συγκεκριμένης κατάστασης».

  16. 1) Οκ! Ότι πεις!
    2,4,Υ.Γ.1) http://www.youtube.com/watch?v=c9VNnayS-L4 στο 13:55 είναι οι δηλώσεις του κ. Τόσκα, ο οποίος είναι εκλεγμένος στην περιοχή και εκπροσωπεί μέρος του πληθυσμού (σε αντίθεση με τον κ. Παπαγεωργίου! Το ότι είναι δικό του το blog τι σχέση έχει, είμαι λίγο χαζός και δεν το πιάνω). Πιο κάτω θα βρεις και τις δηλώσεις των πανεπιστημιακών καθηγητών τις οποίες επικαλούμαι, μιας και δεν είμαι ειδικός στο θέμα. Ειδικός είμαι στην Ιστορία και αμφιβάλω αν είσαι πιο κατάλληλος απ’ τους καθηγητές μου να μου εξηγήσεις (με τη δική σου λογική) την πάλη των τάξεων. Μήπως να διάβαζες λίγο Hobsbawm ή έστω Mazower να ξεκαθαρίσεις πέντε πράγματα;
    3) «Οι μικροί ατύχησαν», όντως! Όσες μικρές χώρες προλάβανε και εθνικοποίησαν τον πλούτο τους βγήκαν κερδισμένες (για κάποιο καιρό τουλάχιστον). Στις υπόλοιπες χώρες, ειδικά της Αφρικής (με όχι και τόσο λαμπρή εξαίρεση τη Νότια Αφρική), οι εταιρίες (εξορυκτικές, φαρμακευτικές, πετρελαϊκές κλπ) λειτουργούν χειρότερα κι απ’ τους αποίκους. Μην απατάσαι ότι μας βλέπουν διαφορετικά ή, ακόμα χειρότερα, ότι θα έχουμε καλύτερη τύχη.
    5) Εσύ τα γράφεις επειδή πληρώνεσαι. Μη νομίζεις ότι δεν υπάρχουν και αυτοί που τρώνε κουτόχορτο και γράφουν αντίστοιχες μπαρούφες.
    Υ.Γ. 3&4 Και τόσα που μπαίνω στον κόπο και σου γράφω είναι πάρα πολλά. Αν θες περισσότερα σου έγραψα παραπάνω που να στραφείς.

  17. 1)Κι εσύ ότι πεις! Αφού ο κ. Τόσκας μας διαβεβαιώνει ότι ήταν προβοκάτσια ο εμπρησμός, που την έκανε το κράτος για να βρει πάτημα να τρομοκρατήσει τους κατοίκους και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακούει “βία” και παθαίνει έμφραγμα, εντάξει, με έπεισες. Το μόνο που μένει να δούμε είναι και μια δημόσια καταδίκη των δηλώσεων Παπαγεωργίου-Λαμπάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να δέσει το γλυκό.
    Το ότι δεν καταδικάζεις τον κ. Π. (όπως και ο εκλεκτός σου κ. Τόσκας) γι’ αυτά που λέει (ότι εγκρίνει τον εμπρησμό και αν ήταν μικρότερος θα έπαιρνε μέρος), αλλά, καταδικάζεις τους άγνωστους δράστες, που ήταν προβοκάτορες(!), τα λέει όλα. Έτσι όλοι είναι ευχαριστημένοι και οι ρόλοι σωστά μοιρασμένοι. Ο κ. Π. και ο κ. Λ. υμνούν τη βία, ο κ. Τόσκας και η κα Ιγγλέση την καταδικάζουν, αλλά, δε βρίσκουν λέξη να πουν για όσους υμνούν τους “προβοκάτορες” και λένε πως θα το έκαναν και οι ίδιοι. Κι εσύ το μόνο που βρίσκεις να πεις είναι ότι ο κ. Π. αντιπροσωπεύει μόνο τον εαυτόν του και κατά τα άλλα, βρίσκεις προβοκάτσια τον εμπρησμό (όταν συμφωνείς με τον κ. Τόσκα).
    Αν αυτή δεν είναι υποκρισία με περικεφαλαία, τι είναι;
    Αλήθεια, όταν εμφανίζεται ο κ. Π. τον αποδοκιμάζετε και τον απομονώνετε σαν προβοκάτορα;
    2) Για τους καθηγητές που μιλάνε για την εξόρυξη δεν ασχολήθηκα, γιατί όπως το έχω γράψει άπειρες φορές, αυτά είναι προσχήματα. Ας μην επανερχόμαστε στα ίδια.
    Επειδή, όμως, είσαι ιστορικός, γιατί δε λες τίποτα για όσα αναφέρω για τη Ρωσία και με παραπέμπεις στους καθηγητές σου; Φοβάσαι μήπως πεις κανένα λάθος, ή δεν έχεις τίποτα να πεις;
    Από την άλλη μεριά, προτιμώ την πάλη των τάξεων να τη μαθαίνω από το Μαρξ και το Λένιν κι όχι από το Hobsbawm και το Mazower, οι οποίοι ήξεραν να τσεπώνουν το μισθό τους σαν καθηγητές Πανεπιστημίων από την αστική τάξη για να διδάσκουν στους φοιτητές τους πώς θα ανατρέψουν τον καπιταλισμό, με βάση την πάλη των τάξεων. Ευχαριστώ, δε θα πάρω. Το μόνο πράγμα που έχω “ξεκαθαρίσει” είναι πως όταν ο εχθρός σου σε τιμά (και σε πληρώνει κι από πάνω) κάπου την έχεις πατήσει (αν δεν είσαι κιόλας τσιράκι του).
    Έλεος, πια, με τους “μαρξιστές” καθηγητές που η αστική τάξη τους βάζει να διδάσκουν την επανάσταση στα βλαστάρια της!
    Έχουμε κι εδώ “μαρξιστές” – και μάλιστα του πιο “επαναστατικού” μαρξισμού, τροτσκιστές και ανταρσυακούς, πρόσφατο παράδειγμα ο κ. Μαρκέτος – που υπηρετούν αυτό το τρισκατάρατο κράτος, που δε θέλουν να το βλέπουν στα μάτια τους, παρά μόνο τις ευλογημένες στιγμές που πάνε στο ταμείο.
    Για κάτι τέτοιους “μαρξιστές” είπε ο Μαρξ τη φράση : όσο για μένα, το μόνο που ξέρω είναι ότι δεν είμαι “μαρξιστής”.
    3) Και βέβαια, οι μικρές χώρες ατύχησαν στην εκμετάλλευση του υπεδάφους τους. Είτε εθνικοποιημένο είτε όχι το υπέδαφός τους δεν επιτρέπεται να ανασκαφτεί. “Μη θίγετε τα εντός της γης κείμενα!”.
    Γράφεις : “Όσες μικρές χώρες προλάβανε και εθνικοποίησαν τον πλούτο τους βγήκαν κερδισμένες”. Γιατί στις άλλες πήγαν οι καπιταλιστικές εταιρίες και τους τα πήραν όλα! Σωστά, όσες εθνικοποίησαν και έσκαβαν με κουτάλια και πιρούνια “βγήκαν κερδισμένες”. Όχι μόνο γιατί έβγαλαν αρκετό χρυσό για να φτιάνει μανικετόκουμπα ο φύλαρχος, αλλά, γιατί εξασφάλισαν μια ζωή μακάρια και έναν ιστορικό ύπνο αξιοζήλευτο, μακριά από τη δίνη του καπιταλισμού. Οι άλλες χώρες την έπαθαν.
    Εμείς φαίνεται είμαστε στην περίπτωση των χωρών που μας τα πήραν όλα οι εταιρίες. Το ότι δε μας τα πήραν, αλλά, τα δώσαμε μόνοι μας και επιμένουμε να ψηφίζουμε αυτούς που τα χάρισαν στις εταιρίες, ας μην το συζητήσουμε και πικραθείς, οπότε θα θυμηθείς ότι πληρώνομαι.

  18. ειτε πληρωνεσαι ειτε εχεις καλο στον εγκεφαλο.
    δεν υπαρχει περιπτωση νοημων ανθρωπος με στοιχειωδη παιδεια και ανθρωπινα ενστικτα να υποστηριξει αυτην την εξορυξη.
    το προβλημα δεν ειναι οτι η ελλαδα ειναι μικρη χωρα ουτε οτι η καταραμενη αριστερα δεν γουσταρει αναπτυξη και το θεμα δεν ειναι πολιτικο αστειε
    ειναι κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικο-περιβαλλοντολογικο.
    απο οποια οπτικη κι αν το δεις ειναι εγκλημα.κατσε και διαβασε για τις επιπτωσεις των εξορυξεων και τα επιτευγματα των “εταιριων” αυτων παγκοσμιως,μαθε για τις μεθοδους εξορυξης και την αναποφευκτη μολυνση και εχε υπ οψιν οτι δεν μιλαμε για ενα χωριο στο πουθενα αλλα για την πυκνοκατοικημενη παραγωγικη χαλκιδικη με 20.000 κατοικους να απειλουνται αμεσα
    προσπαθεις να μας πεισεις εσυ ενας “σοσιαλιστης(!)” και ενας που “εκπροσωπει την εργατικη ταξη(!!!)” οτι μεσω της καταστροφικης (οπως γινεται αντιληπτο απο δεκαδες παραδειγματα απο τον πραγματικο κοσμο,επιστημονικες αναφορες και στοιχεια που δεν μπαινω στον κοπο να σου τα παραθεσω ,σου ειπα και πριν κατσε και διαβασε αν ενδιαφερεσαι)
    αναπτυξης θα γινει εφικτη μια ενδυναμωση της ταξης που θελει την ανατροπη του καπιταλισμου??!!!!
    τραβα κανε καμια βουτια ρε αγορι μου κι αμα βρεις κανα βραχο βαρα και το κεφαλι σου

  19. nikos
    τι πετάγεσαι; Κώστα σε λένε, ή παριστάνεις το δικηγόρο της κακιάς ώρας; Είδες ότι ο Κώστας δε βρίζει και αποφάσισες να του δείξεις πώς συζητάνε οι αγνοί αγωνιστές;
    Τα υπόλοιπα για “τάξεις”, άστα κατά μέρος, είναι ανώτερα μαθηματικά για τους μικροαστούς.

  20. Με βρίζεις όσο θέλεις γιατί έχεις την προστασία του κράτους. Αλλιώς, θα υπολόγιζες ότι η Αρχή Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μπορεί να μου δώσει τα στοιχεία σου και να σου κάνω μήνυση. Αλλά, ξέρεις πολύ καλά ότι ποτέ δε θα το κάνει, γιατί ο στόχος σας είναι ο ίδιος : να μείνει η Ελλάδα υποανάπτυκτη για να πηγαίνει από το ένα αφεντικό στο άλλο.

  21. μπορει να φαω και ισοβια
    κι εσυ εχεις την ιδια προστασια που απολαμβανω εγω,ο αθυροστομος
    (καλυτερα ετσι?) αλλιως κι εγω θα μπορουσα να αποδειξω οτι εισαι ενας φτηνος επικοινωνιολογος της εταιριας απο τους τοσους που εχει προσλαβει
    αν συνεχισω να σε ξεμπροστιαζω μπορει να χασεις την δουλεια σου?
    δεν πειραζει…για το καλο σου θα ειναι..κανε κατι δημιουργικο.μια φορα ζεις
    καληνυχτα

  22. Μ’ αρέσει που βγάζεις και γλώσσα.
    Ώστε την ίδια προστασία έχει και αυτός που βρίζει και συκοφαντεί και αυτός που δε βρίζει ούτε συκοφαντεί; Να πω ότι φταίει η ζέστη, δεν είναι και τόσο μεγάλη.
    Έχεις δίκιο, αρκέσου στο να με ξεμπροστιάζεις. Αυτός είναι ο ρόλος σου και τον παίζεις με απαράμιλλη μαεστρία. Τέτοιο ξεμπρόστιασμα θα είχε καιρό να δει ο λαός. Η μία συντριπιτκή απόδειξη διαδέχεται την άλλη!
    Καλή φώτιση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.