Ο Αριστοτέλης και τα “θαύματα” της “σύγχρονης επιστήμης” στην ιδιαίτερη πατρίδα του


aristotelis_stageirabg1280-005_01Στο πλαίσιο του 23ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Φιλοσοφίας που γίνεται στην Αθήνα 4-10 Αυγούστου 2013, τo “Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών» ΑΠΘ διοργανώνει την “Προσκεκλημένη Συνεδρία”: «Αριστοτέλης και Σύγχρονη Επιστήμη».

23rd WORLD CONGRESS OF PHILOSOPHY, AUGUST 4-10, ATHENS 2013
INVITED SESSION: “ARISTOTLE AND CONTEMPORARY SCIENCE”

Διαβάστε το μήνυμα του κ. Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας Α.Π.Θ. προς την διοργανώτρια της ειδικής αυτής Συνεδρίας, κα Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου:

Αγαπητή κ. Μέντζου:

Υποκύπτω μόλις αυτή τη στιγμή στον πειρασμό να θέσω το εξής ρητορικό, ή και φιλοσοφικό αν θέλετε ερώτημα:

Τι θα σκεφτόταν άραγε σήμερα ο Αριστοτέλης για την contemporary science, αν είχε τη δυνατότητα να επισκεφτεί την ιδιαίτερη πατρίδα του και να “θαυμάσει” όσα γίνονται εκεί με τη βοήθεια και εν ονόματι της contemporary science and technology ;

Και, αλήθεια, γιατί δεν διοργανώνεται(ε) ένα τέτοιο, ή και όποιο άλλο ανάλογο, συνέδριο στην πατρίδα του; Αν όχι τίποτε άλλο, τουλάχιστον για να αποτιμήσουμε ακόμα καλύτερα την αξία του αποφθέγματος πως πρέπει πρώτα να ζούμε (να μπορούμε να ζήσουμε) και μετά να φιλοσοφούμε (να μπορούμε να φιλοσοφήσουμε).

Κάποια οφειλόμενη επεξήγηση για το τι θα “θαύμαζε” σήμερα ο Αριστοτέλης στην ιδιαίτερη πατρίδα του:

1. Το με φρενήρεις ρυθμούς ανατριχιαστικό ξεκοίλιασμα του Κάκαβου, του πολύ οικείου του υποθέτω Κάκαβου, για την προπαρασκευή στο στάδιο αυτό του ενός εκ των δύο φραγμάτων απόθεσης των απόβλητων εμπλουτισμού του έργου των Σκουριών, που θα παράγονται με ρυθμό μέχρι 23.585 τόννων την ημέρα επί 20 ως 30 χρόνια και θα είναι επιβαρυμένα με την τοξική ουσία ισοπροπυλική ξανθάτη (αντιδραστήριο εμπλουτισμού του μεταλλεύματος). Το φράγμα αυτό (στον Καρατζά Λάκκο) είναι το ένα εκ των δύο προβλεπόμενων για το έργο των Σκουριών. Το δεύτερο (στο Λοτσάνικο) θα κατασκευάζεται παράλληλα με τη σταδιακή πλήρωση του πρώτου περιμένοντας τη σειρά του.

2. Το φαραωνικό μέγεθος των φραγμάτων αυτών, που σε αντίθεση με άλλα που εξυπηρετούν την αποταμίευση καθαρού νερού, προορίζονται για την αιώνια αποταμίευση τοξικών αποβλήτων. Και όταν λέω φαραωνικό μέγεθος αναφέρομαι στα εξής:

Το φράγμα στον Καρατζά Λάκκο θα έχει ύψος 169 μέτρα (από τη στέψη του μέχρι τον πόδα της κατάντη πλευράς του). Το φράγμα στο Λοτσάνικο θα έχει αντίστοιχο ύψος 159 μέτρα. Για σύγκριση:

Το φράγμα του Aswan έχει ύψος 111 μέτρα. Το φράγμα Ataturk στην Ανατολία 169 μέτρα (τι σύμπτωση -αν το δικό μας το κάνουμε ένα μέτρο ψηλότερο θα τους φάμε -τι είναι ένα μέτρο τσιγκούνηδες). Το φράγμα Κρεμαστών έχει ύψος 135 μέτρα.

Για όσους δυσκολεύονται να φανταστούν τίς διαστάσεις αυτές εκφρασμένες σε μέτρα:
Ο Λευκός Πύργος μας έχει ύψος 33,9 μέτρα. Άρα, το καθένα από τα δύο φράγματα που θα κατασκευαστούν για να συσσωρευθούν πίσω τους τα τοξικά μεταλλευτικά απόβλητα της επεξεργασίας του υλικού που θα εξορύσσεται στις Σκουριές θα έχει ύψος πενταπλάσιο από αυτό του Λευκού Πύργου.

Τι θα έλεγε για όλα αυτά ο Αριστοτέλης άραγε; Να ένα ενδιαφέρον θέμα για επιστημονικό συνέδριο φιλοσοφίας.

Καλό σας απόγευμα και καλή επιτυχία στο συνέδριό σας στην Αθήνα.

Σ.Δ.

Για περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες:

http://dikam.auth.gr/el/node/254

http://www.wcp2013.gr

http://www.wcp2013.gr/files/items/6/644/programme_july20.pdf


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.