Oύτε επίφαση νομιμότητας δεν έχει η άρση της προσωρινής διαταγής αναστολής υλοτόμησης από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στο ρέμα Καρατζά


_MG_7841Ανακριβείς είναι οι πληροφορίες που προέρχονται από την εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός” (εδώ) και αναφέρουν ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Πολυγύρου “απέρριψε συνολικά την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων” που είχαν καταθέσει κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής.

Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για αναστολή εργασιών στο ρέμα Καρατζά, στην περιοχή Σκουριών, εκδικάστηκε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου στις 29 Ιουλίου και το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει απόφαση. Παράλληλα, η πλευρά των κατοίκων ζήτησε να παραταθεί μέχρι την έκδοση της απόφασης η ισχύς της προσωρινής διαταγής που είχε εκδώσει στις 27 Ιουνίου η Πρόεδρος Πρωτοδικών κα Ελένη Παρπούλα. Σύμφωνα με την Προσωρινή Διαταγή:

Προσωρινά και μέχρι την συζήτηση ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ στην καθ’ης (σημ.: την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ) τις εργασίες υλοτόμησης – εκχωμάτωσης – αποψίλωσης και καθαρισμού στην περιοχή του ρέματος “ΛΑΚΚΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑ” στις Σκουριές Χαλκιδικής, προκειμένου πριν από την εκτέλεση οιωνδήποτε τεχνικών εργασιών να επιτευχθεί ο καθορισμός της  οριογραμμής του ρέματος με Προεδρικό Διάταγμα […]

Το απόλυτα λογικό αυτό αίτημα, η  Πρόεδρος του δικαστηρίου, χωρίς καμία αιτιολογία, το απέρριψε. Έτσι, ήδη από προχθές, οι μπουλντόζες και ερπυστριοφόρες τσάπες της Ελληνικός Χρυσός έχουν ξαναμπεί μέσα στο ρέμα και ξεπατώνουν την αρχέγονη δασική βλάστηση, χωρίς ούτε καν επίφαση νομιμότητας, αφού για το νομικό ζήτημα το δικαστήριο δεν έχει αποφανθεί.

Όμως το “νομικό ζήτημα” είναι κρυστάλλινα ξεκάθαρο και αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος που εξεδόθη η προσωρινή διαταγή. Χωρίς  οριοθέτηση του ρέματος με Προεδρικό Διάταγμα, οποιαδήποτε επέμβαση μέσα στο ρέμα είναι ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ. Αυτό λέει όλη η νομοθεσία η σχετική με τα ρέματα, αλλά και η απόφαση 1492/2013 του Συμβουλίου Επικρατείας:

Οίκοθεν νοείται ότι κατά το στάδιο οριστικοποιήσεως του σχετικού σχεδιασμού και πριν από τη διενέργεια οιασδήποτε επεμβάσεως στα ρέματα Καρατζάς Λάκκος και Λοτσάνικο, θα πρέπει να εγκριθεί ο καθορισμός των οριογραμμών τους από το αρμόδιο, κατά περίπτωση, όργανο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία, όπως αυτή έχει ερμηνευθεί από την πάγια νομολογία του Δικαστηρίου […]

Στο δικαστήριο η εταιρεία παραδέχθηκε ότι Π.Δ. οριοθέτησης του ρέματος Καρατζά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της εταιρείας:

Το δικαστήριο απέρριψε συνολικά την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων, που κατέθεσαν κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής, καθώς η εταιρία “Ελληνικός Χρυσός” προσκόμισε στο δικαστήριο τη μελέτη οριοθέτησης των ρεμάτων Λοτσάνικου και Καρατζά που είχε η ίδια καταθέσει από το 2006…

Εαν πράγματι η Πρόεδρος του δικαστηρίου κα Κορυφίδου απεδέχθη ότι για την εκτέλεση εργασιών μέσα στο ρέμα αντί του Π.Δ. αρκεί μια μη εγκεκριμένη μελέτη οριοθέτησης, τότε πρόκειται πραγματικά για μια τομή στη νομική επιστήμη! Από αύριο όταν με χειροπέδες θα οδηγούνται στα δικαστήρια όσοι χτίζουν χωρίς την αντίστοιχη άδεια, θα προσκομίζουν απλά στην κα Πρωτοδίκη το φάκελο της μελέτης και θα αφήνονται ελεύθεροι. Και όσες δεκάδες χιλιάδες παράνομα και αυθαίρετα έχουν κατασκευαστεί στη χώρα, θα νομιμοποιούνται με την απλή παρουσίαση της μελέτης της κατασκευής!

Ένα πράγμα αποδεικνύει το γεγονός ότι η μελέτη οριοθέτησης που έχει κατατεθεί από το 2006 (!!!) δεν έχει εγκριθεί ακόμα από τις αρμόδιες υπηρεσίες κι αυτό είναι ότι δεν μπορεί να εγκριθεί. Το προσπαθούν εδώ και …επτά χρόνια!! Η μελέτη πηγαινοέρχεται μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ χωρίς να εγκρίνεται. Στο 24836/16-4-13 έγγραφο του ΥΠΕΚΑ διατυπώνεται η “ανάγκη ανασύνταξης – συμπλήρωσης της μελέτης οριοθέτησης των ρεμάτων Καρατζά και Λοτσάνικου” και το ίδιο επαναλαμβάνεται και στην απάντηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε ερώτηση της βουλευτού Κατερίνας Ιγγλέζη, στις 3-6-2013! H αλληλογραφία που αποδεικνύει ότι η μελέτη οριοθέτησης που “προσκόμισε” η Ελληνικός Χρυσός είναι ελλιππής και ανεπαρκής κατατέθηκε στην κα Πρόεδρο που δεν φαίνεται να την έλαβε υπ’όψη.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, κι άλλα περίεργα πράγματα ακούστηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία της 29ης Ιουλίου: Ότι η υλοτόμηση, εκρίζωση, επιχωμάτωση, εκχωμάτωση, κατασκευή δρόμων δεν συνιστά “επέμβαση” και άρα δεν απαιτείται η οριοθέτηση του ρέματος! Χάρη στην Πρόεδρο κα Κορυφίδου, αυτή η “μη επέμβαση” μέσα στο ένα από τα ρέματα-υδροδότες της περιοχής μας συνεχίζεται. Mε συνέπειες ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΕΣ.

“Επρόκειτο για μια αναμενόμενη απόφαση” δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Κώστας Γεωργαντζής στη φιλική προς την επένδυση “Καρφίτσα”. Μπορεί. Μπορεί η Ελληνικός Χρυσός να είναι συνηθισμένη να διαστρέφεται ο νόμος για χάρη της. Στις 12 Αυγούστου εκδικάζεται η δεύτερη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για το ίδιο θέμα, που υπογράφεται από πάνω από 1.000 κατοίκους της ΒΑ Χαλκιδικής. Μέχρι την έκδοση και εκείνης της απόφασης, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν δικαστικοί λειτουργοί που δεν υποκύπτουν σε πιέσεις και σκοπιμότητες.

* Η φωτογραφία είναι του Βασίλη Μαθιόπουλου


3 απαντήσεις στο “Oύτε επίφαση νομιμότητας δεν έχει η άρση της προσωρινής διαταγής αναστολής υλοτόμησης από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στο ρέμα Καρατζά”

  1. Η πρόεδρος του δικαστηρίου, που εκδίκασε τα ασφαλιστικά μέτρα, λέγεται ΜΑΡΙΑ ΚΟΡΥΦΙΔΟΥ (με κεφαλαία για να την έχουμε στα υπ’ όψιν μας) και όχι Κεφαλίδου.

  2. […] “Oύτε επίφαση νομιμότητας δεν έχει η άρση της προσωριν…. Η συγκεκριμένη ανάρτηση ενοχοποιείται για «προσπάθεια δημιουργίας φοβικού κλίματος» λόγω …του σχολίου κάποιου ανώνυμου σχολιαστή! Ο λόγος; Το γνωστό προσκείμενο στην εταιρεία ιστολόγιο των «Πωλητών Αριστοτέλη» ανακάλυψε ΕΥΘΕΙΑ ΑΠΕΙΛΗ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟ από το ανώνυμο σχόλιο και η Ασφάλεια θεώρησε τόσο αξιόπιστη την πηγή που ενέταξε αυτή τους την ανάρτηση μέσα στη δικογραφία για να «στοιχειοθετήσει» την εγκληματική οργάνωση! Ας ενημέρωσει κάποιος τους προστάτες του πολιτεύματος ότι δεν είναι απόρρητα τα ονόματα των δικαστών και ότι οι διαχειριστές ιστολογίων δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο των σχολίων… […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.