$75.000 την ημέρα κερδίζει ο άνθρωπος που θέλει τον χρυσό των Σκουριών: ο CEO της Eldorado Gold, Paul Wright


This gold mining CEO was paid $75,000 every working day | MINING.com.

iem9ijdwupamΟ διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Paul Wright, είναι ο υψηλότερα αμοιβόμενος διευθύνων σύμβουλος της Βρετανικής Κολομβίας σύμφωνα με άρθρο του mining.com. 18,7 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. 75.000 για κάθε εργάσιμη μέρα του χρόνου.

Ο Πρόεδρος της Eldorado, Norman Pitcher, με 6 εκατομμύρια δολάρια, βρίσκεται επίσης στη λίστα με τις υψηλότερες αμοιβές στο τυχερό νούμερο 13. Στο άρθρο γίνεται αναφορά στην πρόσφατη απόφαση της Eldorado για περικοπή εξόδων κατά 35%, καθώς και στην απόφαση για καθυστέρηση κατά τουλάχιστον  ένα χρόνο των έργων Σκουριών και Περάματος, “όπου η Eldorado αντιμετωπίζει σθεναρή αντίσταση από τοπικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις”. Όποιος ισχυρίζεται ότι η αντίσταση της τοπικής κοινωνίας δεν έπαιξε ρόλο σε αυτήν την απόφαση, ας το ξανασκεφτεί. Tο 2013 δεν ήταν ιδιαίτερα καλό με τη μετοχή της Εldorado η οποία έχασε περίπου 34% της κεφαλαιοποίησης της από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο κι έτσι ο κ. Wright μάλλον δεν θα λάβει για φέτος τα ειδικά bonus που σχετίζονται με την χρηματιστηριακή τιμή της εταιρείας. Θα κλάψουμε.

Είχαμε ασχοληθεί και πέρσι με τις αμοιβές των διοικητικών στελεχών των εταιρειών χρυσού, όμως αυτά που τότε μας είχαν φανεί αστρονομικά ποσά δεν έχουν καμία σχέση με τα σημερινά. Το 2011, ο Paul Wright της Eldorado που τότε δεν είχε ακόμα πάρει τα μεταλλεία της Χαλκιδικής, είχε βγάλει μόλις 5,8 εκατομμύρια δολάρια.

Και πέρσι και φέτος και κάθε χρονιά, όλες οι λίστες με τα “πιο ακριβοπληρωμένα στελέχη εταιρειών” κυριαρχούνται από τους διευθύνοντες συμβούλους των εταιρειών εξόρυξης. Είχαμε γράψει και πέρσι ότι αυτό που εκτινάσσει στα ουράνια τις αμοιβές αυτών των στελεχών δεν είναι τα πραγματικά οικονομικά μεγέθη των εταιρειών, αλλά η πορεία των μετοχών στα χρηματιστήρια. Αέρα πουλάνε. Όχι τον ίδιο τον χρυσό, αλλά την προσδοκία του χρυσού. Η αμοιβή τους δηλαδή εξαρτάται άμεσα από τα στοιχήματα των επενδυτών για το μέλλον της εταιρείας και όσο περισσότερο “φουσκώσουν” τις προοπτικές, τόσο περισσότερα λεφτά βγάζουν. Η πραγματικότητα δεν έχει καμμία σχέση.

Πώς είναι ένας άνθρωπος που κερδίζει 18,7 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο; 75.000 δολάρια ή 56.500 ευρώ την ημέρα; Όσα ένας “τυχερός” Έλληνας εργαζόμενος των 1.000 ευρώ το μήνα βγάζει σε σχεδόν 5 χρόνια; Ανάμεσα στα χλιδάτα γραφεία και τα χλιδάτα σπίτια, τρυπώνει κάπου λίγη ανθρωπιά; Ρητορικό είναι το ερώτημα. Δεν υπάρχει ανθρωπιά και δεν υπάρχει έλεος στον κόσμο που ζει ο κ. Wright και οι όμοιοί του. Γιατί για να συντηρήσει ο κ. Wright την πίστη των μετόχων στο χρυσό παραμύθι του Ελληνικού του Eldorado, στη γωνιά της Ελλάδας που λέγεται Χαλκιδική έχει καταλυθεί η δημοκρατία, καταπατούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και μια ολόκληρη κοινωνία δέχεται την πιο βάρβαρη καταστολή. Εμείς και ο τόπος μας είμαστε αναλώσιμοι, περιττά στοιχεία στην επιφάνεια του εδάφους που πρέπει να απομακρυνθούν για να φτάσουν οι μπουλντόζες στο θησαυρό που βρίσκεται από κάτω και τα εκατομμύρια στο λογαριασμό του κ. Wright. Ή τουλάχιστον να το πιστέψουν οι μέτοχοι.

Η απληστία δεν έχει πάτο.


3 απαντήσεις στο “$75.000 την ημέρα κερδίζει ο άνθρωπος που θέλει τον χρυσό των Σκουριών: ο CEO της Eldorado Gold, Paul Wright”

  1. […] Aπό το ΠΟΝΤΙΚΙ. Eίχαμε γράψει κι εμείς για την αστρονομική αμοιβή του κ. Ράιτ, τον Ιούλιο. Διαβάστε το άρθρο μας εδώ. […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.