ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΙΜ (Wind): ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


296168_549007735150319_1493791808_nΑθήνα, 15.07.2013  
ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Το θέμα των μεταλλείων στη Χαλκιδική κρατάει από το 2003 με το μεταλλείο της Ολυμπιάδας και κορυφώνεται τα τελευταία δυο χρόνια με το νέο εργοστάσιο εξόρυξης χρυσού που θέλουν να εγκαταστήσουν στις Σκουριές. Aπό την αρχή του χαρακτηρίζεται από τη μια πλευρά από τα οικονομικά σκάνδαλα με τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στο βωμό λίγων και ισχυρών και από την άλλη με το συνεχή αγώνα της τοπικής κοινωνίας -για να διασφαλιστούν τα αυτονόητα – και αποσιώπησή του.
Η ”επένδυση” αυτή δεν πρέπει να γίνει για πολλούς και αυτονόητους λόγους:
– Το όρος ”Κάκαβος”, όπου βρίσκεται η τοποθεσία ”Σκουριές” είναι ο κύριος υδροφορέας της ευρύτερης περιοχής. Κατά την ”Ελληνικός Χρυσός” θα πρέπει να αποστραγγιστεί το βουνό και αφού γίνει η εξόρυξη των μεταλλευμάτων θα το αποκαταστήσουν… Τα συμπεράσματα δικά σας…
– Στην περιοχή ανθούν δραστηριότητες όπως είναι ο τουρισμός ,η αλιεία,η κτηνοτροφία ,η μελισσοκομία. Επίσης το δάσος των Σκουριών έχει χαρακτηριστεί αρχέγονο και διατηρεί σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας.
– Βάσει του μεταλλευτικού κώδικα που ισχύει στην ελληνική νομοθεσία η οποιαδήποτε παραγωγή από εκμετάλλευση ορυκτού πλούτου καθώς και τα έσοδα αυτής ανήκουν μόνο στην ιδιοκτήτρια ιδιωτική εταιρία. Το κράτος δε βγάζει τίποτα, μόνο φόρους.
– Η εταιρία αναφέρει ότι η εξόρυξη πρόκειται να γίνει χωρίς τη χρήση κυανίου. Σε καμία άλλη χώρα όπου γίνεται εξόρυξη χρυσού δεν έχει εφαρμοστεί μέθοδος χωρίς τη χρήση κυανίου, πόσο μάλλον εάν αναλογιστούμε πόσο εξελιγμένες είναι αυτές οι χώρες σε τέτοιου είδους δραστηριότητες (πχ,Φινλανδία ,Σουηδία). Η διαπίστωση αυτή σε συνάρτηση με το γεγονός ότι η περιοχή είναι σεισμογενής και -ακόμη κι αν τηρηθούν όλοι οι κανόνες ασφαλείας και ελέγχου (για την Ελλάδα μιλάμε)-είναι πολύ πιθανό να σπάσει κάποιο φράγμα από τις λίμνες αποβλήτων και να χυθεί όλο το δηλητήριο στην περιοχή, μας κάνει να αναρωτιόμαστε για το βαθμό της ασφάλειάς μας.
Η άλλη πλευρά μιλάει για 1200 εως 4000(?) θέσεις εργασίας για ευκαιρία ανάπτυξης στην περιοχή.. Πρέπει να υπάρχει ζωή για να υπάρχει ανάπτυξη..
Στο διάστημα του τελευταίου χρόνου όλοι οι κάτοικοι της περιοχής έχουνε γίνει μάρτυρες μιας έντονης παρουσίας του κράτους στην υπεράσπιση της εταιρίας ”Ελληνικός Χρυσός”. Στις πολλές πορείες, τα ΜΑΤ ήταν εκεί, κάθε φορά και με πιο σκληρή στάση απέναντι σε μητέρες, γιαγιάδες ,ηλικιωμένους ,νέους, νέες, οικογενειάρχες. Άνθρωποι χωρίς καμία άλλη -κομματική ή ο,τιδήποτε άλλο, όπως προσπαθούν τα ΜΜΕ να προσάψουν-υποκίνηση, με μόνο αγνό σκοπό τη σωτηρία του τόπου μας. Μετά την επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρίας στις Σκουριές οι κάτοικοι της περιοχής βιώνουμε καθημερινά συνθήκες χούντας: οι προσαγωγές έφτασαν τις 140,καθημερινά καλούν ανθρώπους οποιασδήποτε ηλικίας-μέχρι και 15 χρονων μαθήτρια κάλεσαν-για κατάθεση στην Ασφάλεια. Οι περισσότεροι από τους προσαχθέντες αναγκάστηκαν να δώσουν γενετικό υλικό και μετά να υπογράψουν ότι το έδωσαν με τη θέλησή τους. Οι μαρτυρίες αναφέρουν πολύωρες ανακρίσεις που χαρακτηρίζονται από ψυχολογική βία. Υπήρξαν και περιπτώσεις σωματικής βίας.
Η κορύφωση όλων αυτών ήταν τα γεγονότα της 7ης Μαρτίου στην Ιερισσό.10 διμοιρίες ΜΑΤ, ΕΚΑΜ, αντιτρομοκρατική πραγματοποίησαν εισβολή στο χωριό ρίχνοντας χημικά παντού, ακόμη και σε σχολεία. Πόλεμος. Όχι, δεν είναι Δημοκρατία αυτό.
Δυο μέρες μετά ο ” Υπουργός Προστασίας του Πολίτη” Κος Δένδιας από το βήμα της Εκκλησίας μιλούσε για κοινωνική ειρήνη και ομοψυχία… Όχι, δεν είναι Δημοκρατία αυτό.
Ενδεικτικό της κλίμα της τρομοκρατίας που υπάρχει είναι ότι χθες 10 Ιουλίου προχώρησαν σε δύο νέες προφυλακίσεις κατοίκων της Ιερισσού καθώς και σε δύο συλλήψεις συγγενικών προσώπων τους ενώ παράλληλα οι δυνάμεις καταστολής τα ΜΑΤ εισβάλανε στο χωριό της Μ. Παναγιάς για να καταστείλουν τις αντιδράσεις με τη βοήθεια των δακρυγόνων
Αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα: τη ζωή, το νερό, την υγεία ,το δικαίωμα να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας στον τόπο που μεγαλώσαμε και αγαπήσαμε. Μέχρι να νικήσουμε…
·         ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΥΕΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ  ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ 2ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
·         ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ !

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ 

Το Διοικητικό Συμβούλιο ΠΑΣΕΤΙΜ (Wind)

*H αφίσα είναι από το SaveSkouries


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.