Ημερίδα διαβούλευσης επί του Σχεδίου Διαχείρισης Υδατικού Διαμερίσματος Κ.Μακεδονίας, αύριο στη Θεσ/νίκη. Διαβάστε τι λέει για την “επένδυση” της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ!


PROGRAMMA_THESSALONIKIΗ Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης σας προσκαλούν σε Ημερίδα Ενημέρωσης με θέμα:

«Διαβούλευση επί του Σχεδίου Διαχείρισης Υδατικού
Διαμερίσματος Κεντρικής Μακεδονίας»

Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013, 9.00 π.μ.,
Αμφιθέατρο Τ.Ε.Ε. Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Μεγάλου Αλεξάνδρου 49

Για το πρόγραμμα της ημερίδας κάντε κλικ στην εικόνα αριστερά. Δείτε και την Κεντρική σελίδα διαβούλευσης για το Σχέδιο Διαχείρισης των Υδάτων του Υδατικού Διαμερίσματος Κεντρική Μακεδονία.

Το αν “μας προσκαλούν” είναι ένα ερώτημα… Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση μας είπαν ότι “αυτή η διαβούλευση είναι μόνο για τη Θεσσαλονίκη”. Όμως οι εισηγήσεις αφορούν ολόκληρο το υδατικό διαμέρισμα όπως και το υπό διαβούλευση Σχέδιο Διαχείρισης. Και ενώ μέχρι στιγμής έχουν γίνει θεματικές ημερίδες σε όλες τις πρωτεύουσες νομών της Κ. Μακεδονίας, στον Πολύγυρο δεν έχει προγραμματιστεί ακόμα αντίστοιχη ημερίδα, ενώ η “διαβούλευση” ολοκληρώνεται στο τέλος Ιουλίου!

Περιττό να πούμε ότι η Χαλκιδική έχει πολλά προβλήματα διαχείρισης υδατικών πόρων, με κυρίαρχο αυτό του Επενδυτικού Σχεδίου της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Από τους ογκώδεις τόμους του Σχεδίου που τίθενται στη διαβούλευση, μας ενδιαφέρει ειδικά το τεύχος “Π.1.12 Κατάλογος προγραμματισμένων και νέων έργων και δραστηριοτήτων/τροποποιήσεων”, από το οποίο απομονώσαμε για ευκολότερη ανάγνωση το Κεφάλαιο 3.4.4 ΟΡΥΧΕΙΑ-ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ-ΛΑΤΟΜΕΙΑ 3.4.4.1 ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. (οι επισημάνσεις με κίτρινο δικές μας).

Διαβάστε και θαυμάστε, πραγματικά, γιατί οι μελετητές μας λένε τα εξής:

  • “Οι αντλήσεις υπόγειου νερού από τα υφιστάμενα μεταλλεία Ολυμπιάδας- Μαύρων Πετρών- Μαντέμ Λάκκου έχουν προκαλέσει τη σημαντική διατάραξη της υδροδυναμικής ισορροπίας στη ζώνη γύρω από τα μεταλλεία και τη σημαντική πτώση στάθμης. Το ίδιο θα συμβεί και στο Μεταλλείο Σκουριών“. (σελ.2 του επισυναπτόμενου).
  • Οι αντλήσεις που θα απαιτήσουν οι νέες μεταλλευτικές δραστηριότητες  σε Ολυμπιάδα, Μαύρες Πέτρες, Σκουριές, “θα αποτελέσουν ιδιαίτερα σημαντική πιέση στους υδροφορείς που χαρακτηρίζεται ως ΑΡΝΗΤΙΚΗ”.

ΑΛΛΑ: Οι αρνητικές αυτές επιδράσεις δεν αφορούν τη Χαλκιδική αλλά τα υπόγεια υδατικά συστήματα Βερτίσκου και Κερδυλλίων, που είναι οι ορεινοί όγκοι βόρεια της Βόλβης και της Ασπροβάλτας (χάρτης)! Και δείτε πώς το γυρίζουν μετά:

YD10-kenmakedonia

  • Η λειτουργία των μεταλλείων στον ορεινό όγκο GR1000190 (αυτό είναι το υπόγειο υδατικό οσύστημα Χολομώντα-Ωραιοκάστρου, αν δεν το ξέρατε εκεί θα γίνει η εξόρυξη!) δεν θα επηρεάσει την ποσοτική κατάσταση του συστήματος προσχωματικών λεκανών Κοκκινόλακκα, Ασπρόλακκα και Χιλανταρίου-Κάμπου!!! (σελ. 4)
  • Επίσης δεν θα επηρεαστεί η ποσοτική κατάσταση του προσχωματικού υδατικού συστήματος της Ολυμπιάδας! Το πώς θα γίνει αυτό με την εξόρυξη να φτάνει μέχρι το -630 δεν μπαίνουν στον κόπο να το εξηγήσουν (σελ.4)
  • Η μελέτη εντόπισε δυο σημαντικά επιφανειακά υδατικά συστήματα στην περιοχή των μεταλλείων (πάλι καλά), το Μαυρόλακκα στην Ολυμπιάδα και τον Ασπρόλακκα, αλλά ούτε αυτά θα επηρεαστούν Συγκεκριμένα:
  • Θα “καταργηθούν στην πράξη” τα δύο ρέματα Καρατζά και Λοτσάνικου για να γίνουν χώροι απόθεσης τελμάτων, αλλά δεν τρέχει τίποτα (σελ. 6).
  • Θα δημιουργηθεί ένας κώνος αποστράγγισης 5 χλμ Χ 3,2 χλμ (η ΜΠΕ της Ελληνικός Χρυσός λέει 8 χλμ Χ 4 χλμ, ξαναδιαβάστε κύριοι μελετητές) από την επιφανειακή εξόρυξη, με σημαντική επίδραση στα επιφανειακά νερά της περιοχής, αλλά πάλι δεν τρέχει τίποτα.
  • Τα ρέματα Παναγιάς και Ξινονέρι που συμβάλλουν στον ποταμό Χαβρία “βρίσκονται οριακά εντός της ζώνης επιρροής του κώνου” (γι’αυτό καίγονται να παρουσιάσουν μικρότερο τον κώνο), οπότε πάλι δεν τρέχει τίποτα (σελ.6).
  • Οι εγκαταστάσεις απόθεσης Σκουριών στα ρέματα Καρατζά και Λοτσάνικου θα έχουν αντιπλημμυρική προστασία κ.λ.π. (το ότι δεν έχει γίνει η απαραίτητη οριοθέτηση των ρεμάτων δε φαίνεται να ενοχλεί) και δείτε το καλύτερο: “Συνολικά η επίδραση των ως άνω δραστηριοτήτων αναμένεται από ουδέτερη έως θετική για τη χημική κατάσταση του επιφανειακού υδατικού συστήματος Ασπρόλακκα”!!!
  • Και στην Ολυμπιάδα το ίδιο: Η διοχέτευση των διαυγασμένων νερών του υπόγειου μεταλλείου Ολυμπιάδας στο Μαυρόλακκα θα επηρεάσει θετικά την ποιότητα των επιφανειακών υδάτων!!! (σελ. 8)

Η αρίθμηση των σελίδων αναφέρεται στο συνημμένο αρχείο.

Δεν ήταν αρκετά καλή η ποιότητα των νερών των ρεμάτων μας και χρειαζόταν λίγα απόβλητα εμπλουτισμού, λίγα νερά μεταλλείου για να βελτιωθεί… Χάρη μας κάνει η Ελληνικός Χρυσός βρε αχάριστοι!

Η παρούσα μελέτη αποσκοπεί “στην κατάρτιση καταλόγου όσων από τις νεές δραστηριότητες και τα νέα έργα προβλέπεται ότι θα επηρεάσουν την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων υδατικών συστημάτων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της παρ. 7 του άρθρου 4 της Οδηγίας”. Και όσα παραπάνω αναφέραμε από το κεφάλαιο 3.4.4 της μελέτης αποσκοπούν στο να πείσουν ότι το έργο-μαμούθ που ήδη υλοποιείται στη Χαλκιδική δεν θα επηρεάσει τους υδατικούς της πόρους. Θα επηρεάσει μονο …τα Κερδύλλια και το Βερτίσκο!

Δε φταίμε εμείς που όλο αυτό το κεφάλαιο μοιάζει σα να το έχει γράψει με τα χεράκια της η Ελληνικός Χρυσός…


5 απαντήσεις στο “Ημερίδα διαβούλευσης επί του Σχεδίου Διαχείρισης Υδατικού Διαμερίσματος Κ.Μακεδονίας, αύριο στη Θεσ/νίκη. Διαβάστε τι λέει για την “επένδυση” της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ!”

  1. Λοιπόν, για να γελάσετε -ή να κλάψετε- με την κοπτοραπτική των φωστήρων που κατά άνωθεν επιταγή διαμόρφωσαν αυτό το Σχέδιο Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, το υπόγειο υδατικό σύστημα των Κρουσίων υπάγεται στη ΛΑΠ Χαλκιδικής, έτσι ακριβώς. Σας στέλνω ξεχωριστά τις δικές μου παρατηρήσεις για το βόρειο μεταλλευτικό μέτωπο.
    Αύριο χρειάζεται μαζική παρουσία όλων στη “διαβούλευση”.

  2. αντιδραση και ενημερωση παντου με καθε τροπο.στην χαλκιδικη εκτος απο τα χωρια που βρισκονται σε αποσταση αναπνοης απο το “εργο” υπαρχει τρομαχτικη αγνοια και σκοταδισμος.η ενημερωση των κατοικων ειναι επιτακτικη

    • Κώστα, μή σου πω στα χωριά που βρίσκονται μες στην καρδιά του έργου τι άγνοια και σκοταδισμός υπάρχει! Σκέψου εκεί που δεν μπορούμε να πάμε εμείς τι πλύση εγκεφάλου τους κάνουν κάθε μέρα. Ότι η εξόρυξη στις Σκουριές θα είναι “κυρίως υπόγεια” ας πούμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.