Ψήφισμα Δήμου Κορδελιού Ευόσμου κατά της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός


ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΗΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.»
ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου, ένας δήμος που εδώ και δεκαετίες έχει πληρώσει ακριβό τίμημα για τις δήθεν “επωφελείς” επενδύσεις που έχουν κοστίσει ακριβά στην υγεία και την ποιότητα ζωής των δημοτών και κατοίκων του,  τάσσεται KATA της επένδυσης της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. στις Σκουριές Χαλκιδικής, με τον τρόπο που αυτή επιχειρείται να γίνει, καταγγέλλοντας:

Τον τρόπο   παραχώρησης της έκτασης   με αποικιοκρατικούς όρους στην ανάδοχο εταιρία, που ουδόλως διασφαλίζουν τα εθνικά   οικονομικά συμφέροντα αλλά παραχωρούν γη και ύδωρ στην εταιρία αντί πινακίου φακής. Σε μία εποχή που το κράτος επιζητεί διακαώς έσοδα  παρά των μη εχόντων πολιτών του, παραχωρείται ο ορυκτός πλούτος της χώρας με σκανδαλώδεις όρους και χωρίς  τα δέοντα οικονομικά ανταλλάγματα για τη χώρα μας

  • Την πλήρη αδιαφορία  και την έλλειψη έστω και  στοιχειωδών  μέτρων για την προστασία του οικιστικού περιβάλλοντος, με  δυσμενείς συνέπειες για τον τουρισμό, την τοπική αλλά και εθνική οικονομία αλλά κυρίως για την υγεία των κατοίκων της περιοχής
  • Τη μη έγκυρη επιστημονική ανάλυση μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον της πόλης της Θεσσαλονίκης αλλά και ευρύτερα   του νομού Θεσσαλονίκης  ( τοξική σκόνη, επιβάρυνση αέριας ρύπανσης κλπ)
  • Την έλλειψη έστω και στοιχειώδους διαβούλευσης με τους κατοίκους της περιοχής και τους  τοπικούς φορείς , αλλά και τους συναφείς επιστημονικούς κλάδους  πριν την λήψη οποιαδήποτε απόφασης.

Η δρομολόγηση και η πραγματοποίηση επενδύσεων στη χώρα μας σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση έχει εντείνει το κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο των πολιτών, αποτελεί για το Δήμο Κορδελιού Ευόσμου ζητούμενο. Θεωρούμε πως η προσέλκυση επενδύσεων με όρους που διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον είναι στην παρούσα φάση μονόδρομος για να μπορέσει η χώρα μας να σταθεί στα πόδια της. Ωστόσο πρακτικές και ύποπτες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που «βαφτίζουν» στο όνομα της ανάπτυξης, ως επενδύσεις, δραστηριότητες που εξυπηρετούν μόνο ιδιωτικά συμφέροντα και είναι επιζήμιες για το περιβάλλον και για το ελληνικό δημόσιο, είναι εκ των πραγμάτων καταδικαστέες.

Επειδή «Ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό» σε μια περίοδο που πολλά έχουν ειπωθεί για την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας μας και θεωρώντας την κοινωνική συναίνεση ως απαράβατη προϋπόθεση για την υλοποίηση της εν λόγω επένδυσης, καλούμε την Πολιτεία να επανεξετάσει το θέμα,  προχωρώντας σε  επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας.

Προς την κατεύθυνση αυτή κρίνουμε πως θα πρέπει να τεθεί άμεσα το θέμα της εκπόνησης, γνωμοδότησης και έγκρισης νέας μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σχετικά με την επιχειρούμενη  επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» στη Χαλκιδική, προκειμένου να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα που αφορούν στο μέγεθος και στην έκταση των συνεπειών στο περιβάλλον όχι μόνο στο Νομό Χαλκιδικής αλλά στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου τάσσεται ΚΑΤΑ της συνέχισης της επενδυτικής δραστηριότητας στις Σκουριές Χαλκιδικής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.