Επίκαιρη ερώτηση για τις παρανομίες της Ελληνικός Χρυσός


Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της βουλετίνας Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κατερίνας Ιγγλέζη προς το ΥΠΕΚΑ με θέμα “Παρανομίες της Ελληνικός Χρυσός” (4 Ιουλίου 2013)

[youtube=http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=LYaKjSbtKhc]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=kai8AtJW6QY]

Το σχετικό δελτίο τύπου της Τ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Χαλκιδικής:

6 Ιουλίου 2013

Δελτίο Τύπου

Την 4/07/2013 συζητήθηκε στο κοινοβούλιο η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Χαλκιδικής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κ. Ιγγλέζη προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, με θέμα τις κατ’ εξακολούθηση παρανομίες της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στη Χαλκιδική.

Παρά το γεγονός ότι οι καταγγελίες – τόσο για συγκεκριμένες παρανομίες όσο και για την απουσία κρατικού ελέγχου – ήταν σαφείς, Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕ.Κ.Α κ. Καλαφάτης επέλεξε να αντί να απαντήσει επί της ουσίας, να καταθέσει μια έκθεση ιδεών.

Ο κ. Καλαφάτης, παραδέχτηκε ότι σωστά οι εργασίες στο Ρέμα Καρατζά διακόπηκαν αφού δεν υπάρχει καθορισμός της οριογραμμής των ρεμάτων, που είναι βασική προϋπόθεση ώστε να αδειοδοτηθούν και να εκτελεστούν οποιεσδήποτε εργασίες σ΄αυτά. Παραδέχτηκε δηλαδή ότι η αδειοδότηση των συγκεκριμένων επεμβάσεων ήταν εξ’ αρχής παράνομη. Πόσες άλλες εργασίες, που το ΥΠΕΚΑ έχει αδειοδοτήσει, δεν ακολουθούν τη νομοθεσία;

Επίσης, δεν έκανε καμία αναφορά στην καταγγελλία για τις εκροές υγρών αποβλήτων στην Ολυμπιάδα από το εργοστάσιο εμπλουτισμού της εταιρείας και για την κωλυσιεργία των ελεγκτικών μηχανισμών – γεγονός για το οποίο ενημερώθηκε το κοινοβούλιο με επίκαιρη ερώτηση η οποία δεν απαντήθηκε ποτέ από το ΥΠΕΚΑ. Ο Υφυπουργός δήλωσε με έμφαση ότι “Η προστασία του περιβάλλοντος και η εξασφάλιση της υγείας των πολιτών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας και σε καμία περίπτωση το έργο στις Σκουριές δεν αποτελεί εξαίρεση από τον κανόνα αυτό” αλλά πιθανόν θεωρεί ότι τοξικά και βαρέα μέταλλα, σε περιεκτικότητες που υπερβαίνουν κατά πολύ τα θεσμοθετημένα όρια, δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Ευχολόγια του τύπου “Ανάπτυξη και περιβαλλοντική ευθύνη είναι έννοιες που μπορούν να προχωρήσουν μαζί” παραμένουν ευχολόγια, όσο ο κρατικός μηχανισμός συγκαλύπτει παρανομίες ιδιωτικής εταιρείας, αδυνατεί ή δε θέλει να ελέγξει τις εργασίες της και κωφεύει σε κάθε τεκμηριωμένη καταγγελία.

Αναπτυξιακή στρατηγική με περιβαλλοντική ευθύνη δεν είναι αυτή που, σε βάρος του κοινού συμφέροντος, του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των πολιτών, διασφαλίζει με κάθε κόστος την οποιαδήποτε ιδιωτική επένδυση.

Γραφείο Τύπου
Τ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Χαλκιδικής


2 απαντήσεις στο “Επίκαιρη ερώτηση για τις παρανομίες της Ελληνικός Χρυσός”

  1. Ας υποθέσουμε ότι όλα όσα λέει η κ. Ιγγλέζη είναι σωστά. Ας υποθέσουμε ακόμα ότι επικρατεί το δίκαιο και η λογική στη χώρα μας, ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάινει σην εξουσία, ανακαλούνται όλες οι άδειες, Οριστικές Παραχωρήσεις κλπ και η ELDORADO επιστρέφει στον Καναδά με το καλό. Ανοίγει πλέον ο δρόμος για την κοινωνικοποίηση του ορυκτού πλούτου που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ας μας εξηγήσει η κ. Ιγγλέζη τι μέλλει γενέσθαι. Τι θα γίνει με τα κοιτάσματα Σκουριών, Ολυμπιάδας, Μαύρων Πετρών, Τσικάρας, Φισώκας κλπ? Θα εκμεταλλευτούν ή όχι? Αν ναι, με ποιά μέθοδο? Η κ. Ιγγλέζη θα συμμετέχει στη νέα Διοίκηση των μεταλλείων (το 1/3 της διοίκησης των μεταλλείων σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα προέρχεται από την κυβέρνηση)? Ο κ. Παπαγεωργίου θα συμμετέχει επίσης?

    • Εμφάνιση όρου «κοινωνικοποίηση»

      Η λέξη κοινωνικοποίηση εμφανίζεται στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Εμίλ Ντιρκέμ (1858-1917), θεμελιωτή της σύγχρονης κοινωνιολογίας, και περιγράφει τη διαδικασία μέσω της οποίας ο άνθρωπος γίνεται κοινωνικό ον. Μέχρι τώρα δεν έχει δημιουργηθεί μια ευρέως αποδεκτή θεωρία για την κοινωνικοποίηση. Υπάρχουν απλώς θεωρητικά μοντέλα που προσπαθούν να εξηγήσουν το φαινόμενο, με επικρατέστερα της εξελικτικής ψυχολογίας, της θεωρίας της μάθησης, της ψυχανάλυσης, της θεωρίας της αλληλεπίδρασης και της θεωρίας των ρόλων. Μερικά μοντέλα ανάλυσης θεωρούν τον άνθρωπο ως φυσικό (βιολογικό) ον, άλλα ως εξαρτημένο (κοινωνικό) ον, ενώ άλλα ότι είναι συνδυασμός και των δύο.

      Economic systems Socialization within an economic system is the process of learning the consequences of economic decisions. Socialization impacts decisions regarding “acceptable alternatives for consumption,” “social values of consumption alternatives,” the “establishment of dominant values,” and “the nature of involvement in consumption”. Unfortunately, one and the same word, Socialization, in this context is used to describe counterposed phenomena: the growing centralization and interdependence of capitalist society under the control of an elite; and the possibility of a democratic, bottom-up control by the majority. Thus, “socialization” describes two very different ways in which society can become more social: under capitalism, there is a trend toward a growing centralization and planning that is eventually global, but takes place from the top down; under socialism, that process is subjected to democratic control from below by the people and their communities.
      Legal systems Children are pressured from both parents and peers to conform and obey certain laws or norms of the group/community. Parents’ attitudes toward legal systems influence children’s views as to what is legally acceptable. For example, children whose parents are continually in jail are more accepting of incarceration.

      Αν γίνει αυτό “Στο σοσιαλισμό, η εν λόγω διαδικασία υπόκεινται σε δημοκρατικό έλεγχο από τα κάτω από τους ανθρώπους και τις κοινότητές τους.” τότε η κ. Ιγγλέζη και ο κ. Παπαγεωργίου δεν μας πολύ ενδιαφέρει σε πια θέση θα βρίσκονται είτε αυτό είναι το 1/3 ή τα 2/3.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.