Σκουριές: Τους πήραν DNA με τη βία


Aπό EgnatiaPost

bc567673b7676a10e53910ad5230ece9_LΤην παράνομη λήψη DNA από κατοίκους της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής, κατήγγειλαν για ακόμα μία φορά δικηγόροι της Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται ότι η λήψη δείγματος γενετικού υλικού διά της βίας συνιστά απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και είναι συνταγματικά απαγορευμένη πράξη και αξιόποινη.

Η συνέντευξη Τύπου έγινε με αφορμή τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά της Διευθύνσεως Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, λόγω της πρακτικής που εφαρμόζει το συγκεκριμένο τμήμα, αναφορικά με τη λήψη δείγματος DNA με τη βία από πολίτες «υπόπτους», για την τέλεση κακουργημάτων (τραυματισμός αστυνομικών) στην ορεινή θέση «Λάκκος Καρατζά» στην περιοχή Μεγάλης Παναγίας Χαλκιδικής στις 12 Μαΐου. Η προκαταρκτική εξέταση διετάχθη κατόπιν αναφοράς των δικηγόρων προς τον Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης.

«Τον κράτησαν μπρούμυτα και του πήραν με τη βία σάλιο»

Οι δικηγόροι ανέλυσαν δύο περιπτώσεις προσαγωγής υπόπτων και βίαιης λήψης γενετικού υλικού από αυτούς. «Ο πρώτος κύριος προσήχθη από αστικό λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη. Με τη βία βρέθηκε στην αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης και με τη βία του πήραν γενετικό υλικό. Συγκεκριμένα του κράτησαν μπρούμυτα ανοιχτό το σαγόνι για να του πάρουν σάλιο», περιέγραψε η δικηγόρος Κωνσταντίνα Κάτσια.

Η δεύτερη περίπτωση ήταν διαφορετική και σίγουρα πιο… νομιμοφανής. «Ήρθε κλήση στο σπίτι του ανθρώπου ότι πρέπει να πάει να δώσει DNA. Δεν του έγινε ποτέ ξεκάθαρο αν είναι ύποπτος ή κατηγορούμενος και δεν του δόθηκε ποτέ το δικαίωμα για συνήγορο», συμπλήρωσε η κ. Κάτσια, η οποία έκανε έκκληση στους πολίτες να είναι σε επαγρύπνηση και στις αρχές να σταματήσουν αυτήν την παράνομη τακτική.

Έχουν πάρει παράνομα το DNA 70 πολιτών

Οι δικηγόροι επιμένουν ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, η λήψη DNA από υπόπτους είναι προβληματική και παράνομη, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής, αλλά και όταν δε δίνεται στον ύποπτο η δυνατότητα συνηγόρου. Οι περιπτώσεις πλέον σε Θεσσαλονίκη και βορειοανατολική Χαλκιδική, σύμφωνα με τον δικηγόρο Γιώργο Κυρίτση, φτάνουν τις 70 μέσα στους τελευταίους έξι μήνες και έχουν να κάνουν αποκλειστικά με το θέμα των Σκουριών.

«Οι διωκτικές αρχές ερμηνεύουν κατά το δοκούν την ποινική νομοθεσία και δημιουργούν μία τεράστια τράπεζα γενετικού υλικού στην περιοχή. Εκτός των άλλων δεν έχουν κάνει καμία ενέργεια καταστροφής του υλικού παρουσία συνηγόρου ή πραγματογνώμονα, όπως προβλέπεται. Για ποιο λόγο δεν καταστρέφεται το γενετικό υλικό των μη κατηγορούμενων πια;», αναρωτήθηκε ο κ. Κυρίτσης, ο οποίος υπογράμμισε δηκτικά ότι «στο πείραμα της Χαλκιδικής οι αρχές κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να καταργήσουν τον συνήγορο υπεράσπισης».

Δικηγορικός Σύλλογος: «Δε μπορούν οι αρχές να καταπατούν τους νόμους»

«Δε μπορούν οι αρχές να καταπατούν αρχές και νόμους στη διερεύνηση του εγκλήματος», υπογράμμισε η αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Γιάννα Παναγοπούλου.

«Δεν παίζει ρόλο η θέση του καθενός μας για την επένδυση του χρυσού στην περιοχή, εδώ έχουμε να κάνουμε με τη στάση των αρχών. Δε νοείται να στερείται ο πολίτης συνηγόρου», είπε η κ. Παναγοπούλου, η οποία έκανε και αυτή έκκληση στις αρχές να τηρούν το νόμο.

Οι πολίτες να μη δίνουν DNA, ή έστω τη συγκατάθεσή τους!

Οι δικηγόροι ουσιαστικά κάλεσαν τους πολίτες να μη δίνουν DNA με τη συναίνεσή τους αν δεν είναι κατηγορούμενοι. «Είναι επικίνδυνο να νομιμοποιούμε με την συγκατάθεσή μας τέτοιες μεθόδους. Η άρνηση ενός μη κατηγορούμενου να δώσει DNA δε στοιχειοθετεί σε καμία περίπτωση απείθεια. Έστω, ακόμα και αν του πάρουν με τη βία, καλό είναι ο πολίτης να μην υπογράψει μετά», συμβούλεψε ο κ. Κυρίτσης.


2 απαντήσεις στο “Σκουριές: Τους πήραν DNA με τη βία”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.