Οι Ισπανικές Σκουριές (2)


Aπό realdemocracygr. Δείτε και Sierra de Foncuberta- Οι Ισπανικές Σκουριές (1)

1-corcoesto-goldΤα σχέδια επί χάρτου της Edgewater από εδώ.

Δεν υπάρχει μόνο ένα project που σχετίζεται με την εξόρυξη μετάλλων στην Γαλικία. Και βεβαίως ούτε ένα από αυτά φαίνεται να τηρεί – στην καλύτερη περίπτωση- τους κανονισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος. Εκτός από την Sierra de Foncuberta υπάρχουν άλλα δέκα ορυχεία που είτε ήδη λειτουργούν, είτε βρίσκονται στα σκαριά.  Στην μεγάλη πλειψηφεία τους, στα ορυχεία αυτά η εξόρυξη θα γίνεται με την μέθοδο της ανοιχτής εξόρυξης (open pit).

Αυτό βέβαια σημαίνει την καταστροφή για μια περιοχή η οικονομία της οποίας βασίζεται παραδοσιακά στην αλιεία, τον τουρισμό και τις αγροτικές εργασίες, και που οι μισοί επισκέπτες της επιλέγουν να την επισκεφτούν για  να απολαύσουν τα μοναδικά φυσικά τοπία της, με την πλούσια και σπανια πανίδα κξαι χλωρίδα της.

Εκτός από το το project της Sierra de Foncuberta το οποίο θα γίνει σε μια περιοχή που οι κάτοικοι της θέλουν αν βάλουν στο σχέδιο natura, υπάρχει και το προτεινόμενο ορυχείο  του Corcoesto, που βρίσκεται σε μια περιοχή 60 χιλιόμετρα μακρυά από την Λα Κορούνια. Το ορυχείο αυτό προβλέπεται να είναι τεραστίων διαστάσεων, και να καταστρέψει μια περιοχή η οποία είναι γεμάτη από στοές ιστορικών ορυχείων που ανάγονται στην εποχή της καθόδου των Κελτών στην περιοχή, αλλά και την Ρωμαιοκρατία.

Η κυβέρνηση της Γαλικίας βοηθά

Η κυβέρνηση της Γαλικίας, και το τοπικό υπουργείο οικονομικών κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να γίνουν αυτά τα project.Ήδη έχει χορηγήσει άδειες εξώριξης στην Καναδική εταιρία Goldquest  για την περιοχή της Sierra de Foncuberta, ενώ άδεια εξώριξης και εκμετάλευσης για τα επόμενα 90 χρόνια έχει πάρει και μια άλλη καναδική εταιρία, η Edgewater που εποφθαλμιά τα κοιτάσματα του Corcoesto. Η ίδια η κυβέρνηση λέει ότι το ορυχείο του Corcoesto θα “ανοίξει” χίλιες θέσεις εργασίας τόσο στο ορυχείο όσο και σε χώρους έμμεσα συνδεδεμένους με αυτό, ενώ η Edgewater παρουσιάζει μια πιο “συντηριτική” εκτίμιση που μιλά για 271 θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν άμεσα και “κάμποσες άλλες θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του ορυχείου. Το ίδιο γίνεται λίγο-πολύ και όσον αφορά τα υπόλοιπα έργα π[ου σχετίζονται με την εξώρυξη μετάλλων.

Η δικαιολογία της ανάπτυξης και τωνθέσεων εργασίας, μπορεί να βρεί πολλά ευήκοοα ώτα σε μια περιοχή σαν την Γαλικία, όπου δεν είναι η χειρότερα πληγμένη από την ανεργία στην Ισπανία δε, αλλά παρ’όλα αυτά η ανεργία βρίσκεται σταθερά πάνω από το 22% στον γενικό πληιθυσμό, και φτάνει το 45% στους νέους. Παρ’όλα αυτά όμως, επειδή οι μνήμες από την καταστροφή του Prestige που έπληξε τις ακτές της περιοχής είναι ακόμα νωπές, ένα μεγάλο μέρος του κόσμου δεν πείθεται από τα όσα λέει η κυβέρνηση.

Αντίσταση και Πάλη

[youtube=http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=u0ovjcsGKbQ]

Από τις αρχές του 2011, οπότε και ανακοινώθηκαν οι προθέσεις της τοπικής κυβέρνησης  όσον αφορά αυτά τα προτεινόμενα ορυχεία  ξεκίνησαν, σχεδόν αυτόματα, καμπάνιες ενάντια στην δημιουργία των ορυχείων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την καμπάνια “salvemosgalicia” (www.salvemosgalicia.org) (#salvemosgalicia στο twitter) . Αυτές οι καμπάνιες είχαν σαν αποτέλεσμα μεγάλες διαδηλώσεις στις περισσότερες πόλεις της περιοχής κατά τη διάρκεια του Μαϊου, ενώ στις 2 Ιουνίου περίπου 30,000 άτομα διαδήλωσαν έξω από την έδρα της τοπικής κυβέρνησης (Tiunta de Galicia) στο Santiago De Compostela.

Γαλικία – Χαλκιδική ίδια η εκμετάλευση, ίδιος και ο αγώνας

Οι ακτιβιστές από την Γαλικία συνδέουν τον αγώνα των κατοίκων της Ιερισσού και των χωριών γύρω από τις Σκουριές με τον δικό τους αγώνα.  Όπως έγραφε η τοπική εφημερίδα “Xornal do Galicia “ “ Οι Σκουριές είναι ο καθρέφτης του Corcoesto”.  Και αυτό γιατί οι τοπικοί ακτιβιστες βλέπουν στις Σκουριές το μέλλον τους, αν όχι το παρόν της περιοχής. Ούτως η άλλως τόσο τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν εταιρίες και κυβέρνηση, όσο και η βιασύνη της τοπικής κυβέρνησης για να υλοποιηθούν αυτά τα project, μοιάζουν πάρα πολύ με τα όσα λέν και κάνουν τόσο η Ελληνική κυβέρνηση όσο και η El Dorado Gold  για το θέμα των Σκουριών.

Το πρόβλημα, όμως, της ανεργίας δεν λύνεται με πράγματα και σχέδια τα οποία καταστρέφουν τις ήδη υπάρχουσες θέσεις εργασίας.

map-corcoesto-goldmine-edgewater-galicia-spain-mina-oro-ouro

To banner είναι από το corcoestogoldmine.wordpress.com.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.