Προσφυγή στο ΣτΕ από την «Ελληνικός Χρυσός» και το Εργατικό Κέντρο Χαλκιδικής για την διακοπή των κατασκευαστικών εργασιών


Προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής, κατά της διακοπής των έργων στις Σκουριές Χαλκιδικής που διέταξε η πολεοδομία του δήμου Αριστοτέλη.

18-1--17-thumb-mediumΕργασίες μέσα στο δάσος στις Σκουριές

Η Πολεοδομία του δήμου Αριστοτέλη είχε διαβιβάσει στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα Αρναίας σήμα στο οποίο ανέφερε: «Παρακαλούμε σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν. 4067/2012 (νέος οικοδομικός κανονισμός) να διακόψετε κάθε οικοδομική εργασία στη θέση Σκουριές της Μεγάλης Παναγιάς του δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, καθώς έπειτα από αυτοψία που διενήργησαν αρμόδιοι υπάλληλοι της υπηρεσίας, διαπιστώθηκαν εκτεταμένες εκσκαφές και άλλες κατασκευές χωρίς άδεια δόμησης».
Παράλληλα, ο δήμος Αριστοτέλη, όπως υποστηρίζουν οι δυο προσφεύγοντες στο ΣτΕ, έχει αποστείλει ερωτήματα στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος και στην επιθεώρηση μεταλλείων Βορείου Ελλάδος που σχετίζονται με το περιεχόμενο της άδειας εγκατάστασης του μεταλλείου. Τα επίμαχα έργα αφορούν εκσκαφές και την κατασκευή βάθρων για τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του μεταλλείου χρυσού. Δηλαδή στα βάθρα θα στηριχθούν οι πυκνωτές τελμάτων, οι πυκνωτές προϊόντων, οι σφαιρόμυλοι και οι μύλοι του εργοστασίου εμπλουτισμού, οι αναγκαίες σωληνώσεις κ.λπ. Παράλληλα, έχουν τοποθετηθεί προκατασκευασμένοι οικίσκοι (container) για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων, που σύμφωνα με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, ανέρχονται στους 250.

Η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής, υποστηρίζουν ότι αναρμοδίως η τοπική πολεοδομία διέταξε τη διακοπή των κατασκευαστικών εργασιών, καθώς αρμόδιο για το θέμα αυτό -σύμφωνα με τον Μεταλλευτικό Κώδικα- είναι η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος. Υποστηρίζουν επίσης, ότι δεν απαιτείται άδεια της Πολεοδομίας, καθώς τα επίμαχα κατασκευαστικά έργα έχουν εγκριθεί από την άδεια εγκατάστασης που έχει ήδη δοθεί. Εξάλλου, προσθέτουν, δεν πρόκειται για εργασίες που έχουν σκοπό τη δόμηση, ώστε να απαιτείται πολεοδομική άδεια, αλλά αφορούν την εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

Υποστηρίζουν επίσης πως η διακοπή των κατασκευαστικών εργασιών είναι και αντισυνταγματική, καθώς πριν σταλεί το επίμαχο σήμα, δεν κλήθηκαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» να παρέχουν εξηγήσεις, όπως επιβάλλει το άρθρο 20 του Συντάγματος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Εργατικό Κέντρο Χαλκιδικής: Μιλάμε για ξεφτίλα!

Από Alterthess

Χεράκι – χεράκι με την “Ελληνικός Χρυσός” το Εργατικό Κέντρο Χαλκιδικής προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση, ως αντισυνταγματικής(!), της απόφασης της πολεοδομίας για την απαγόρευση των εργασιών εγκατάστασης υποστηρικτικών υποδομών μεταλλουργίας στις Σκουριές. Στην αίτηση τους τόσο η “Ελληνικός Χρυσός” όσο και ο απίθανος πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, εμμέσως πλην σαφώς παραδέχονται πως για τις συγκεκριμένες εργασίες η εταιρία δεν διαθέτει άδεια και υποστηρίζουν πως… δεν χρειάζεται άδεια! Δεν χρειάζεται άδεια για να καταστρέψεις ένα δάσος! Μιλάμε για τρέλες και λες, άντε καλά η “Ελληνικός Χρυσός”, το Εργατικό Κέντρο Χαλκιδικής όμως τι σκατά ρόλο παίζει; Ο ρόλος του είναι γνωστός, στηρίζει με κάθε τρόπο την “Ελληνικός Χρυσός” ώστε ο συγκεκριμένος απίθανος πρόεδρος του να στηρίζεται με κάθε τρόπο από τους εργαζόμενους της “Ελληνικός Χρυσός” και με τη σειρά του να… πουλάει τη στήριξη του στον άλλο απίθανο Παναγόπουλο, πρόεδρο της ΓΣΕΕ και μάνατζερ της Εθνικής Τράπεζας. Όμως η περίπτωση με την κοινή προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης της πολεοδομίας είναι πραγματικά μία τεράστια ξεφτίλα για το Εργατικό Κέντρο Χαλκιδικής. Από πού κι ως που ένα Εργατικό Κέντρο τα “βάζει” με την πολεοδομία για κραυγαλέες παραβάσεις, μέσα σε δασική έκταση, που βγάζουν μάτι; Από πού και ως που ένα Εργατικό Κέντρο, μία δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, συμβαδίζει σε ένα νομικό “αγώνα” με μία επιχείρηση, της οποίας το σωματείο των εργαζομένων της είναι μέλος της δύναμης του; Και στην τελική τα έξοδα της προσφυγής του ΕΚΧ στο ΣτΕ από ποιο ταμείο πληρώνονται; Είναι τόσο κιμπάρης ο απίθανος πρόεδρος του ΕΚΧ και του περισσεύουν τα ευρώ για να τρέχει στο ΣτΕ για την “Ελληνικός Χρυσός”; Δεν νομίζω… Να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με το νόμο 1264 του 1982, για την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, οι δευτεροβάθμιες οργανώσεις απαγορεύεται να χρηματοδοτούνται από επιχειρήσεις.

Π.Α.


0 απαντήσεις στο “Προσφυγή στο ΣτΕ από την «Ελληνικός Χρυσός» και το Εργατικό Κέντρο Χαλκιδικής για την διακοπή των κατασκευαστικών εργασιών”

  1. Ο σχολιαστής είναι αρκετά γενναιόδωρος ώστε να μη θεωρεί «απίθανη» και την «Ελληνικός Χρυσός», που προσέφυγε στη ΣτΕ, του αρκεί να θεωρήσει «απίθανους» το δήμαρχο του Αριστοτέλη και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ. Φυσικά, δε φαίνεται να τον ενοχλεί το γεγονός ότι και οι δύο είναι εκλεγμένοι με κανονικές, δημοκρατικές εκλογές από κάποιες πλειοψηφίες εργαζομένων. Το ότι δεν είναι του πολιτικού γούστου του σχολιαστή δ μετράει και τόσο. Αν τους θεωρεί «απίθανους», ας επιδιώξει να εκλέξουν οι εργαζόμενοι τους δικούς του καλύτερους.
    Ευτυχώς πάντως που με αρκετή συγκατάβαση επιτρέπει στην «Ελληνικός Χρυσός» να προσφεύγει στο ΣτΕ. Κάτι είναι κι αυτό.
    Ας δούμε, όμως, το πρόβλημα που τον βασανίζει. Βρίσκει τερατώδες ένα Εργατικό Κέντρο που οφείλει να υποστηρίζει τα συμφέροντα των εργατών να προσφεύγει στο ΣτΕ, για να υπερασπιστεί την εξόρυξη, «χεράκι-χεράκι» με μια εταιρία, που είναι κατά των εργατών.
    «Ξεχνάει», όμως, κάτι : «χεράκι-χεράκι» δε βρίσκεται με την εταιρία στον αγώνα της εταιρίας κατά των εργατών, αλλά, κατά αυτών, που δεν είναι εργάτες και θέλουν να σταματήσει η εξόρυξη, πράγμα που θα βλάψει και την εταιρία και τους εργάτες, που εργάζονται στην εταιρία. Είναι μια πολύ έξυπνη λαθροχειρία, δογματικού-αντιδιαλεκτικού στιλ, που κάνει τους εξής συλλογισμούς : η εταιρίες είναι κατά των εργατών, το Εργατικό Κέντρο είναι υπέρ της εταιρίας, άρα, το ΕΚ είναι κατά των εργατών!
    Για να κλονίσουμε λίγο την άποψή του, θα φέρουμε τη μαρτυρία του Λένιν, που ελπίζω να μη χαρακτηριστεί κι αυτός «απίθανος» από το σχολιαστή.
    Ο Λένιν, γράφοντας το 1899, για την ανάπτυξη του καπιταλισμού στη Ρωσία, υποστηρίζει ότι
    «Στο προκείμενο ζήτημα, τα τελευταία (τα συμφέροντα της εργασίας) συμπίπτουν με τα συμφέροντα του μεγάλου βιομηχανικού κεφαλαίου».
    Αν, όμως, είναι αρκετά δικαιολογημένο να σκέφτεται κανένας χοντροκομμένα και να μην καταλαβαίνει «από πού κι ως πού» ένα ΕΚ συμβαδίζει «με μία επιχείρηση» σε ένα νομικό «αγώνα», το τέλος του σχολίου είναι από κάθε πλευρά συκοφαντικό και απαράδεκτο.
    1) Η πιο ακριβή προσφυγή στο ΣτΕ είναι 250 ευρό (για αίτηση ακύρωσης – που είναι η περίπτωσή μας – 150 ευρό). Πράγματι πρέπει να είσαι πολύ «κιμπάρης» για να διαθέτεις τέτοια τεράστια ποσά. Φυσικό είναι να αναρωτιέται ο σχολιαστής «από πού πληρώνονται;». Μόνο που θα έπρεπε να αναρωτηθεί και για τους πάτρονες του κινήματος κατά της εξόρυξης, που δεν έκαναν μόνο προσφυγές στο ΣτΕ, αλλά, ταξίδεψαν και στη Γερμανία και πήραν μέρος και στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ντόιτσε Μπανκ για να τους πείσουν να μη χρηματοδοτήσει η τράπεζα την προηγούμενη εταιρία, ποτ, τελικά χρεοκόπησε. Και μετά από τη Γερμανία, ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες και έπεισαν την Κομισιόν, που επιδοτεί τα μεγάλα έργα, να μην επιδοτήσει την καναδέζικη εταιρία. Και μετά από αυτά, ήρθε η απόφαση του ΣτΕ, που καταδίκασε την εξόρυξη κι έριξε τη χαριστική βολή στην εταιρία, που χρεοκόπησε κι άφησε απλήρωτους τους εργάτες.
    2) Ο σχολιαστής, λοιπόν, μια και του φαίνεται υπερβολικά «κιμπάρικη» ενέργεια να πληρώνει το ΕΚΧ τα υπέρογκα έξοδα της προσφυγής, βρίσκει πως τα καταβάλλει η εταιρία, για να καταλήξει υπενθυμίζοντάς μας ότι «σύμφωνα με το νόμο 1264 του 1982 … οι δευτεροβάθμιες οργανώσεις απαγορεύεται να χρηματοδοτούνται από επιχειρήσεις» (άραγε, οι πρωτοβάθμιες και οι τριτοβάθμιες επιτρέπεται να χρηματοδοτούνται;». Το να υπονοείς ότι το ΕΚΧ «χρηματοδοτείται» από την «Ελληνική Χρυσός», ακόμα κι αν αυτή ανέλαβε τα έξοδα της προσφυγής στο ΣτΕ, δεν είναι κραυγαλέα συκοφαντία; Ψυχραιμία, παιδιά!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.