Εlizabeth May στο ΑΠΕ – ΜΠΕ: “Η σωστή επιλογή για την εξόρυξη χρυσού είναι να περιμένουμε να υπάρξουν καλύτερες τεχνολογίες”


Site of Planned Eldorado Gold Mine, Greece

Φωτογραφία από την επίσκεψη της  Elizabeth May στο Πέραμα, από την προσωπική της σελίδα στο flickr. Για την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σημερινή μας επίσκεψη μαζί της στο Στρατώνι και τις Σκουριές, θα γράψουμε σε επόμενη ανάρτηση. Προς το παρόν, δείτε εδώ.

Την εκτίμηση ότι η σωστή επιλογή στο θέμα της εξόρυξης χρυσού είναι να περιμένουμε ώστε να αναπτυχθούν καλύτερες τεχνολογίες στο μέλλον διατυπώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η βουλευτής του Καναδικού Κοινοβουλίου, επικεφαλής του κόμματος των Πράσινων του Καναδά και μια από τις πιο γνωστές περιβαλλοντολόγους της χώρας της, Elizabeth May που επισκέπτεται αυτές τις μέρες την Ελλάδα, προσκεκλημένη των “Οικολόγων Πρασίνων”.

“Αν εξορύξουμε χρυσό με την υπάρχουσα τεχνολογία θα καταστρέψουμε τον τουρισμό, την γεωργία και την αλιεία. Το βασικότερο ενδιαφέρον μου αφορά το κατά πόσο η εξόρυξη χρυσού μπορεί να συνυπάρξει με άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες που αφορούν τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή, την προβολή της ιστορίας ενός τόπου. Τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι η πρόσβαση σε υδάτινους πόρους αλλά και η επάρκειά τους, δεδομένου ότι η εξόρυξη “ξοδεύει” μεγάλες ποσότητες υπόγειων υδάτων, αλλά και τεχνικά ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση του κυανίου. Η πιο σωστή επιλογή είναι να περιμένουμε μέχρι να αναπτυχθούν καλύτερες τεχνολογίες που θα μειώνουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Τότε οι μελλοντικές γενιές θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα του χρυσού”, σημειώνει χαρακτηριστικά η κ. May.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στην εξορυκτική δραστηριότητα στο Πέραμα της Αλεξανδρούπολης και την Ιερισσό της Χαλκιδικής αναφέρει: “μόλις ολοκληρώσω τις επαφές μου στην Ελλάδα και επιστρέψω στον Καναδά, θα επισκεφθώ την εταιρεία “Eldorado Gold” προκειμένου να μεταφέρω τις πληροφορίες που θα συλλέξω στον Διευθύνοντα Σύμβουλο (CEO) της εταιρείας, Paul Wright, γιατί πιστεύω ότι δεν έχει πληροφορηθεί πλήρως για την ένταση και το επίπεδο των αντιδράσεων στην Ελλάδα γύρω από την επένδυση που προωθείται”.

Σχετικά με τις διαφορετικές απόψεις των επιστημόνων που άλλοτε τάσσονται υπέρ και άλλοτε κατά της εξόρυξης, διευκρινίζει ότι “οι τοποθετήσεις τους δεν αφορούν πάντα το ίδιο επιστημονικό αντικείμενο”. Για το αν υπάρχει τελικά μία αλήθεια για την εξορυκτική δραστηριότητα απαντά θετικά και προσθέτει: “θα πρέπει να γίνεται ένας υπολογισμός που θα εκτιμά πόσες δουλειές υπάρχουν τώρα σε μια περιοχή, πόσες θα δημιουργηθούν και πόσες μπορεί να χαθούν. Σε κάθε περίπτωση σε μια δημοκρατία είναι πολύ σημαντικός ο αυτοπροσδιορισμός και η άποψη του τοπικού πληθυσμού. Αυτή είναι η καρδιά της βιώσιμης ανάπτυξης και της δημοκρατίας”.

Ερωτηθείσα για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε μια χώρα, οι αρμόδιοι φορείς της και οι τοπικές κοινωνίες να διασφαλίσουν ότι θα τηρηθούν οι προβλέψεις για την προστασία του περιβάλλοντος επισημαίνει: “η εταιρεία γενικά πρέπει να παρουσιάζει την επιχειρηματολογία της και να την θέτει στην κρίση των ειδικών. Εκείνοι μπορούν να κρίνουν αν αυτή η επιχειρηματολογία ευσταθεί. Από εκεί και πέρα είναι δουλειά των ελληνικών αρχών να εγκρίνουν ή να μην εγκρίνουν το σχέδιο της εταιρείας. Ελπίζω πάντως να αφουγκραστούν όλοι τον ελληνικό πληθυσμό” λέει και υπογραμμίζει ότι υπάρχουν πολλές παρόμοιες αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κ. Μay συναντήθηκε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη με εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου, τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Ευάγγελο Λαμπάκη και τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Παύλο Δαμιανίδη. Χθες επισκέφθηκε την παραλιακή περιοχή Μάκρης – Δικέλλων – Μεσημβρίας, την περιοχή Περάματος και το δάσος Μαύρης Πεύκης και συναντήθηκε με κατοίκους. Απόψε θα συμμετέχει σε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιερισσού Χαλκιδικής και αύριο θα μεταβεί στο Στρατώνι όπου βρίσκονται τα γραφεία και το εργοστάσιο της “Ελληνικός Χρυσός” θυγατρικής της “Eldorado Gold”. Εκεί θα συναντηθεί με εκπροσώπους της εταιρείας και των εργαζομένων στα ορυχεία.

Σημειώνεται ότι η κ. May δραστηριοποιήθηκε αρχικά στο περιβαλλοντικό κίνημα στη δεκαετία του ’70 ενώ μεταξύ 1980 και 1982 εργάστηκε στο κίνημα που αντιτίθεται στις εξορύξεις ουρανίου που κατόρθωσε να αποσπάσει μορατόριουμ από την τοπική κυβέρνηση. Ήταν επίσης πολύ δραστήρια στην προσπάθεια να σταματήσει την έγκριση του πυρηνικού εργοστασίου Point Lepreau στο New Brunswick. Έγινε ανώτερη πολιτική σύμβουλος του ομοσπονδιακού υπουργού Περιβάλλοντος Tom McMillan από το 1986 μέχρι το 1988 και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία αρκετών εθνικών πάρκων και στη διαπραγμάτευση του Πρωτοκόλλου του Μοντρεάλ για την προστασία του στρώματος του όζοντος. Το 2006 έθεσε υποψηφιότητα για την ηγεσία του Κόμματος των Πράσινων του Καναδά και τελικά εκλέχθηκε ως η 9η επικεφαλής.x

Π.Γ.
News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ – ΑΜΠ


0 απαντήσεις στο “Εlizabeth May στο ΑΠΕ – ΜΠΕ: “Η σωστή επιλογή για την εξόρυξη χρυσού είναι να περιμένουμε να υπάρξουν καλύτερες τεχνολογίες””

  1. Αυτα που λεει περι νεας τεχνολογιας μη καταστρεπτικης προς το περιβαλλον ειναι βλακειες.Η τεχνολογια εξελισεται με γνωμονα το μεγιστο κερδος στο λιγοτερο χρονο (λιγοτερες εργατοωρες ,χαμηλοτερο κοστος παραγωγης, στην συγκεκριμενη περιπτωση εξορυξης)Παραδειγματα ενδεικτικα ειναι η ιδια η εξορυξη,η παραδοσιακη υπογεια μεταλλουργια ειναι σαφως λιγοτερη επιβλαβης απο τις εξορυξεις τυπου open pit αλλα πολυ πιο ασυμφορες οικονομικα,αλλο ενα παραδειγμα ειναι η υλοτομια ,με τα αλυσοπριονα κοβεις τεραστια δενδρα σε δευτερολεπτα καποτε χρειαζονταν ωρες,και στις δυο περιπτωσεις η τεχνολογια προχωραει εις βαρος του φυσικου περιβαλλοντος,τα παραδειγματα ειναι πολλα .Το θεμα ειναι εμεις σαν κοινωνια να θεσουμε προταιρεοτητες και να τις επιβαλουμε στην πολιτικη εξουσια,εσεις στην χαλκιδικη εισται σε καλο δρομο .Αγωνιστικους χαιρετισμους λευτερια στα προφυλακισμενα παληκαρια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.