Χρυσοθήρες σε όλο τον Νότο


pod_1306_061_cmyk1371552447Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1764 στις 13 Ιουνίου 2013

Μα καλά, δεν το ξέρατε ότι στις προηγούμενες ζωές σας ήσασταν μεταλλωρύχοι; Από αρχαιοτάτων χρόνων μάλιστα! Και όποιος αντιστέκεται (με τον έναν ή τον άλλο τρόπο) στις «εξορύξεις» είναι λίγο – πολύ σαν να… φτύνει τα μούτρα του.

Με αυτό το «επιχείρημα» οι Καναδοί – αποτίνοντας φόρο τιμής, μάλλον, στους χρυσοθήρες προγόνους τους – προσπαθούν να «πείσουν» θεσμικούς και μη παράγοντες από άκρη σε άκρη του ταλαιπωρημένου ευρωπαϊκού Νότου προκειμένου να εξασφαλίσουν τις πολυπόθητες άδειες για έρευνα και εξόρυξη χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων. Η καναδική επέλαση βέβαια δεν βρίσκει μεγάλες αντιστάσεις σε κυβερνητικό επίπεδο, αφού οι ηγεσίες της περιφέρειας έχουν πουλήσει από καιρό μέχρι και την… ψυχή τους προκειμένου να επιδείξουν έστω και μια «ξένη επένδυση».
Και στη χειρότερη, άπαξ και πέσουν (οι Καναδοί) πάνω σε κανέναν ντόπιο πολιτικό που «κλοτσάει», του στέλνουν το σχετικό τεύχος του «National Geographic» αφιερωμένο στη «μακρά ιστορία εξόρυξης» της χώρας (ναι, το έκαναν και αυτό στην περίπτωση της Ελλάδας), μπας και καταλάβει πόσο «μάταιο» είναι να αντιστέκεται σε μια «παράδοση» αιώνων, και… καθάρισαν.
Αυτό που δεν είχαν υπολογίσει όσο θα έπρεπε οι διάφορες εταιρείες εξόρυξης καναδικών συμφερόντων, που επιδιώκουν να δραστηριοποιηθούν στη Νότια – κυρίως – Ευρώπη, είναι ότι… οι κάτοικοι, στις περισσότερες περιπτώσεις, πράγματι γνωρίζουν τι εστί «εξόρυξη» και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αντιστέκονται με λύσσα στα σχέδιά τους.
Μπορεί για ορισμένους στην Ελλάδα (για όσους συνεχίζουν να πιστεύουν ότι τα όσα δραματικά συμβαίνουν σε κάποιους δεν πρόκειται ποτέ να συμβούν στους ίδιους) να ακούγονται… υπερβολικές οι κραυγές απόγνωσης από τις Σκουριές. Μια ματιά όμως σε όσα διαδραματίζονται στις υπόλοιπες περιοχές της Ευρώπης, τις οποίες επισκέπτονται οι… Καναδοί «χρυσο-επενδυτές», θα αρκούσε για να κατανοήσουν πως αυτό που προσφέρουν οι «επενδυτές» είναι «τα λεφτά τους για τη ζωή μας».

Διαδηλώσεις
Τελευταίο ξέσπασμα στη Γαλικία, μια από τις φτωχότερες επαρχίες της Ισπανίας. Εκεί, χιλιάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο προκειμένου να εμποδίσουν τα σχέδια της καναδικής Edgewater να προχωρήσει το έργο εξόρυξης χρυσού στην περιοχή Κονκοέστο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που διαδηλώνουν. Οι δράσεις αντίστασης είναι καθημερινές και τα εγχώρια ΜΜΕ προειδοποιούν ότι η τοπική κοινωνία μοιάζει με καζάνι που βράζει. Και εκεί η «ιστορία» των ορυχείων πάει πίσω στα ρωμαϊκά χρόνια. Γι’ αυτό οι πολίτες γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους τι είδους «ανάπτυξη» δεν θέλουν.
Και εκεί, όπως και στις Σκουριές, αλλά και αλλού, οι διαμαρτυρίες εστιάζουν μεταξύ άλλων και στη χρήση κυανίου που πρόκειται να κάνει η καναδική εταιρεία για να φέρει εις πέρας το «έργο» της. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα, η Edgewater έχει παραδεχτεί στο παρελθόν ότι το έργο θα δημιουργήσει περί τα 17 εκατ. τόνους απόβλητα μετάλλων, στα οποία τα επίπεδα αρσενικού και νικελίου θα βρίσκονται πολύ πιο πάνω από το όριο που θέτει η ισπανική νομοθεσία. Τα απόβλητα αυτά, όπως τονίζουν ΜΚΟ, θα καταλήγουν στα ρέματα της περιοχής. Μάλιστα η εταιρεία φέρεται να σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει περί τους 1,49 τόνους κυανίου, ενώ για τις εργασίες της θα χρειάζεται 1,1 εκατ. λίτρα νερό ημερησίως.
Και να ’ταν μόνο η Edgewater… Τον τελευταίο χρόνο η τοπική κυβέρνηση παραδίδει τμηματικά την επαρχία στις πολυεθνικές. Ήδη πολλές «επενδύσεις» έχουν πάρει τον δρόμο τους, όπως για παράδειγμα η συμφωνία με τις πετρελαϊκές Beijing 3E (κινεζική) και Pemex (μεξικανική), ενώ, παράλληλα με τα καμώματα της Edgewater, οι κάτοικοι της Γαλικίας έχουν να κάνουν και με την έτερη καναδική Goldquest, κατά της οποίας πλήθος οργανώσεων έχουν υποβάλει μήνυση.

Με σύμμαχο τις αρχές
Η Golquest, αψηφώντας τις διαμαρτυρίες και με σύμμαχο τις αρχές, έχει ξεκινήσει τις έρευνες για εξόρυξη χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων σε μια – αρχαία – δασική έκταση 770 εκταρίων (που περιλαμβάνει δύο βιότοπους) στα σύνορα Γαλικίας – Αστούριας!
Πριν από κάποιους μήνες η αντιπολίτευση ρώτησε την κυβέρνηση εάν ευσταθούν οι φήμες περί επικείμενης αδειοδότησης της συγκεκριμένης εταιρείας για έρευνες στην προστατευόμενη περιοχή. Η κυβέρνηση έσκουζε τότε ότι πρόκειται για «κακοήθειες». Λίγες μέρες αργότερα, όμως, η άδεια βρισκόταν στα χέρια μιας θυγατρικής της Goldquest στην Ισπανία…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.