Μ.Παναγία 15-6-2013: Μια λαϊκή γιορτή που μετατράπηκε σε γιορτή του “Όχι στα μεταλλεία”


DSC_3434

Διαβάστε την αφήγηση μιας Μεγαλοπαναγιώτισσας για τα όσα έγιναν στο 2ο Αντάμωμα χορευτικών συγροτημάτων, το Σάββατο 15-6-2013 στη Μ. Παναγία.

Ήταν μια δράση των κατοίκων της Μεγ.Παναγίας… σε ενα αντάμωμα 600 φιλοξενουμένων από όλη την Ελλάδα! Μοιράστηκαν φυλλάδια για την αντίθεσή μας στην εξόρυξη, συζητήσαμε με τους ανθρώπους, χορέψαμε μαζί τους, πήραν τα SOS μπλουζάκια μας, τα φόρεσαν και χόρεψαν μ’αυτά…

Επειδή την εκδήλωση την οργάνωνε ο Δήμος Αριστοτέλη, κάποια κοντινά μας χωριά αρνήθηκαν να συμμετέχουν γιατί πίστεψαν ότι πίσω από αυτή την ιστορία ήταν κρυμμένη η Eldorado Gold…. Μάλιστα μέχρι την τελευταία στιγμή δεν είχαν καλέσει την Ιερισσό κι όταν ο Σύλλογος Γυναικών Μεγάλης Παναγίας αποφάσισε να καλέσει ο ίδιος τις Ιερισσιώτισσες, τότε μόνο τις πήραν τηλέφωνο και οι διοργανωτές, μόλις δυο μέρες πριν το Σάββατο.

Ο Σύλλογος Γυναικών αποφάσισε να συμμετέχει φτιάχνοντας εδέσματα που θα πρόσφερε στους ξένους μαζί με ένα φυλλαδιάκι, για να εξηγεί στους ξένους για ποιό λόγο αντιστεκόμαστε στην εξόρυξη. Σαν φόντο στα τραπέζια μας είχαμε το “όχι στην εξόρυξη” και φορούσαμε τα SOS μπλουζάκια μας… Στην αρχή είμασταν μόνο γυναίκες αλλά σε λίγο γέμισε ο τόπος και με άνδρες και παιδιά.

Απέναντι οι εργάτες της εταιρείας έστηναν τραπέζια και ψησταριές. Φαρμακώθηκαν όταν μας είδαν και γύριζαν σαν τους λύκους στο κλουβί… Όταν άρχισαν να έρχονται τα συγκροτήματα με νταούλια και τσαμπούνες, έκαναν ότι μπορούσαν για να μη περάσουν από μπροστά μας… Όμως οι κουδουναραίοι του Σοχού έσπασαν την κορδέλα και ήρθαν προς το μέρος μας χορεύοντας και ακολούθησαν κι άλλα συγκροτήματα… Αφού έκαναν χορεύοντας τη βόλτα τους σε όλο το χωριό επέστρεψαν σε μας…

Στο μεταξύ οι άνθρωποι της εταιρείας είδαν ότι οι πάγκοι μας είχαν βουλιάξει από τα εδέσματα κι έστησαν κακήν κακώς ένα τραπέζι με ότι έτοιμο μπόρεσαν να βρουν. Έψηναν σουβλάκια τα οποία πουλούσαν αλλά κανείς δεν αγόραζε και το φώναζαν συνέχεια στο μικρόφωνο…. Οι χορευτές προτίμησαν όλοι τον πάγκο το δικό μας που είχε και του πουλιού το γάλα και το σημαντικότερο, ΝΕΡΟ που δεν τους πρόσφεραν οι άλλοι.. Μαζί με το κέρασμα έπαιρναν και το φυλλαδιάκι μας και μαζί με το νερό τους εξηγούσαμε για ποιους λόγους παλεύουμε κι ότι το νερό είναι ένας από αυτούς.

Αρχίσαμε σε λίγο να χορεύουμε μαζί τους με τα μπλουζάκια μας και ζήτησαν να τα φορέσουν κι αυτοί… Φάνηκε καθαρά ότι οι άνθρωποι που έχουν καθαρό μυαλό και καρδιά αντιλαμβάνονται πού είναι το δίκιο.

Καθώς η βραδιά κυλούσε ακούστηκε ότι ήρθε ο Πάχτας! Περιμέναμε λοιπόν να ακούσουμε τι θα πει…. Καθώς περιμέναμε κάποιοι φώναξαν συνθήματα, μεταξύ των οποιων και το γνωστό “Πάχτα…” (λογοκρισία…). Και περιμέναμε και περιμέναμε κι ο Πάχτας δεν έβγαινε. Μέχρι που κάποιοι τον είδαν να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια… Όταν είδε ότι το κλίμα ήταν εναντίον του, δεν τόλμησε ούτε το μικρόφωνο να πάρει κι έφυγε σαν τον κλέφτη… 

Έτρεξαν λοιπόν και τον πρόλαβαν κι άκουσε όσα φύλλα και χορτάρια.. Μάλιστα ένας πρώην υποστηρικτής του του απαγόρεψε να πατήσει ξανά τα άγια χώματα της Μεγ.Παναγίας και το συνοδό του Πάχτα που προσπάθησε να τον υπερασπιστεί τον απώθησε λέγοντας “εσύ μη μιλάς γιατί έκανες γλέντια στην πλάτη των παιδιών μου….πλήρωσε πρώτα αυτά πού χρωστάς και μετά μίλα …απατεώνα έ απατεώνα”. Ο ίδιος μου εξομολογήθηκε αργότερα πως επιτέλους θα κοιμηθεί ήσυχα μιας και μπόρεσε να πει στον Πάχτα αυτά που ήθελε…

Οι Μεγαλοπαναγιώτες μπόρεσαν και σ’αυτό το μάζεμα να δείξουν τι θέλουν και το υποστηρίζουν παρά τις αντιξοότητες…

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΔΑΣΗ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ…ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΝΑ ΤΑΦΟ ΦΤIΑΓΜΕΝΟ ΑΠΟ ΧΡΥΣΟ!!!

Μεγαλοπαναγιώτισσα

Φωτογραφίες από το ιστολόγιο: Ρεβενίκια Αντίδραση τώρα!

-4

-5  DSC_3480


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.