Θεματοφύλακες…


πορειεςAπό το Somporo

(απόσπασμα από το ψήφισμα του Σωματείου Υπογειτών Μεταλλείων προς τον Α. Τσίπρα, με αφορμή την επίσκεψή του στην Ιερισσό και το λόγο καταπέλτη κατά της σύγχρονης χούντας)
«Καταλαβαίνουμε απόλυτα τον πολιτικό σας ρόλο. Την ανάγκη σας να τονώσετε το πολιτικό φρόνημα του Αγώνα. Δεν καταλαβαίνουμε όμως πως γίναμε …ανύπαρκτοι. Πως γίναμε μειοψηφία, εμείς που εκπροσωπούμε τα 12 από τα 16 χωριά της περιοχής, την πραγματική κοινωνία, οικογένειες που μεγάλωσαν εδώ και μεγαλώνουν τα παιδιά τους εδώ, τους θεματοφύλακες αυτού του τόπου.
Απέναντι σε μια εικονική πραγματικότητα που διαμορφώθηκε από τα ΜΜΕ και ταξιδεύει ανά την Ελλάδα και τον κόσμο, εμείς ζούμε μια πραγματικότητα και αυτή δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ στα δικά μας τα χωριά δεν είχε ποτέ βία. Δεν είχε ποτέ διχασμό. Δεν είχε ποτέ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ. Δεν είχε μίσος. Είχε μόνο όραμα και προοπτική. Είχε σεβασμό και αξιοπρέπεια.
Ο δικός μας ο τόπος Κύριε Τσίπρα, τα βουνά μας, τα νερά μας, τα ποτάμια μας, η θάλασσά μας , ο αέρας που  αναπνέουμε δεν ανήκουν σε κανέναν μας. Ανήκουν στα παιδιά μας.
Και γι’ αυτά αγωνιζόμαστε,  για να έχουν μέλλον τόπο και αύριο.
Και θέλουμε να σας πούμε, ως γνήσιοι εκπρόσωποι των 12 από τα 16 χωριών μας, των χιλιάδων οικογενειών, των κατοίκων που κατοικούν στα χωριά μας- και όχι στις Σκουριές-ότι εμείς είμαστε και θα είμαστε οι θεματοφύλακες αυτού του τόπου»

…………………………………………..

Προξενεί τεράστια εντύπωση πως το παραπάνω απόσπασμα, (το μισό περίπου από το ψήφισμα του σωματείου των μεταλλείων) θα μπορούσε κάλλιστα να έχει γραφτεί αυτολεξεί από κάποιον που αντιδρά στην εξόρυξη. Πράγματι ο δικός μας τόπος, και δεν αναφέρομαι μόνο σε 12 χωρια τα οποία σκοπίμως και αυθαίρετα (από πού κι ως πού η πλειοψηφία των κατοίκων τάσσεται υπέρ των μεταλλείων; ) ξεχωρίζει ο συντάκτης του ψηφίσματος, αλλά σε όλον το δήμο Αριστοτέλη, από την Αρναία μέχρι την Ουρανούπολη, δεν γνώρισε ποτέ βία και μίσος και είχε πάντα σεβασμό και αγάπη για το περιβάλλον, τη μητέρα Γη που φροντίζει ώστε τα παιδιά της να συνεχίζουν να πορεύονται σ’ αυτό τον τόπο με αξιοπρέπεια. Οι κάτοικοι αυτού του τόπου έτρεφαν και τρέφουν επίσης σεβασμό και για το εξοντωντικό επάγγελμα του μεταλλωρύχου, ο οποίος άφηνει καθημερινά στις στοές κομμάτι του εαυτού του, της υγείας του και της ζωής του. Ωστόσο δεν μπορούμε παρά με αποστροφή να στηλιτεύσουμε τις ποταπές ενέργειες μιας πολιτείας που, με μεθόδους που παραπέμπουν σε τριτοκοσμικες χώρες, έχει βαλθεί να ξεπουλήσει έναν Παράδεισο για τριάκοντα αργύρια, ρημάζοντας τα Σωθικά του, εξοντώνοντας τους Κατοίκους του.
Προξενεί ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση η αναφορά  στα ‘’βουνά, τα νερά, τα ποτάμια, τη θάλασσά μας και τον  αέρα που  ανήκουν στα παιδιά μας’’ , καθώς εύλογα αναρωτιέται κανείς γιατί ο συντάκτης του κειμένου αυτού να  θέλει να αφήσει στα παιδιά του ενα βουνό κονιορτοποιημένο, νερά και ποτάμια μολυσμένα, θάλασσα δηλητηριασμένη και αέρα τοξικό (για τα δάση ούτε κουβέντα φυσικά, θα τα χουνε ξενεχώσει…)
Αλλά εκεί που μείναμε με ανοιχτό το στόμα, ήταν που είδαμε να χρησιμοποιείται  επανελλειμένα η λεξη ‘θεματοφύλακας’. Την ψάξαμε στο λεξικό του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης:
θεματοφύλακας ο [θematofílakas] : αυτός που προασπίζει κτ., ώστε αυτό να εξακολουθεί να υπάρχει.
Σε περίπτωση που δεν το πήρατε χαμπάρι το κάνω λίγα copy paste για να το καταλάβετε:
ώστε αυτό να εξακολουθεί να υπάρχει  ώστε αυτό να εξακολουθεί να υπάρχει  ώστε αυτό να εξακολουθεί να υπάρχει  ώστε αυτό να εξακολουθεί να υπάρχει  ώστε αυτό να εξακολουθεί να υπάρχει  ώστε αυτό να εξακολουθεί να υπάρχει…
Αφήνουμε στη φαντασία των αναγνωστών μας ποιά από τα παραπάνω -θάλασσες ποτάμια βουνά- θα εξακολουθούν να υπάρχουν και σε τί κατάσταση… κι αναρωτιομαστε κι εμείς με τη σειρά μας:
Ως πότε επιτέλους η ομάδα επικοινωνίας της eldorado θα κάνει το άσπρο μαύρο;
Τόσο πολύ σας πείραξε η ομιλία του Τσίπρα χτες; Βρέθηκε ένας άνθρωπος να καταγγείλει αυτό που συμβαίνει στη Χαλκιδική τον τελευταίο χρόνο και πέσατε να τον φάτε κατευθείαν; Τί σας ενόχλησε τόσο; Ότι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης  ήρθε στην κατεχόμενη Ιερισσό  και υποστήριξε τον αγώνα των κατοίκων και κατ’ επέκταση όλων των σκεπτόμενων πολιτών που δεν τρώνε κουτόχορτο; Ή μήπως το  ότι κανένας πολιτικός, απ’ αυτούς που δουλεύουν υπογείως, δεν τόλμησε να ρθει και να ταχθεί δημοσίως υπέρ της εξόρυξης (εκτός από τον Μπουμπούκο του οποίου τα πολιτικά ανδραγαθήματα συνοψίζονται στο ότι παντρεύτηκε τη Μανωλίδου…).. Και πώς αλλιώς άλλωστε αφού η ξεφτίλα είναι όλη δικιά τους. Γνωρίζουν πού οδηγούν τον τόπο μας γι αυτό και δεν έχουν τα μούτρα να βγουν και να μιλήσουν ανοιχτά.
Οι εκλογές έρχονται οσονούπω. Ας αφήσουμε τις έχθρητες, ας μην σπέρνουμε διχόνοιες κι ας δούμε στην πράξη πώς μπορούμε όλοι μαζί, δημότες υπογείτες και δημότες της επιφάνειας  να δουλέψουμε γι αυτό το ευλογημένο μερος, … ώστε αυτό να εξακολουθεί να υπάρχει…
                                                            

εκ της ηχηρής πλειοψηφίας…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.