Συνέντευξη τύπου της Ελληνικής αντιπροσωπείας ενάντια στην Eldorado Gold στο Καναδικό Κοινοβούλιο, Οττάβα 30-5-213


[youtube=http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=WRQa2oCAim0]

Aκολουθεί Δελτίο Τύπου του Mining Watch Canada

Ελληνική Αντιπροσωπεία ζητά βοήθεια από τους Καναδούς για να σταματήσει την Καναδική μεταλλευτική εταιρεία Eldorado Gold

Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013.

(Οττάβα): Η κατάσταση γύρω από τα έργα εξόρυξης της Eldorado Gold Corporation στη Βόρεια Ελλάδα είναι εξαιρετικά τεταμένη. Εν όψει των αρνητικών επίσημων αντιδράσεων στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες από την εταιρεία, τις ελληνικές αρχές, ακόμη και  από τον πρέσβη του Καναδά, μια αντιπροσωπεία από την περιοχή που πλήττεται έχει έρθει να ζητήσει βοήθεια από τους Καναδούς.

Η καναδική κυβέρνηση υποστηρίζει σθεναρά την ανάπτυξη της εξορυκτικής βιομηχανίας στον Καναδά και διεθνώς, όπου οι καναδικές εταιρείες κυριαρχούν στον εξορυκτικό κλάδο. Eλλείψει σχετικών δεσμευτικών διεθνών κανονισμών, η ρύθμιση των εργασιών αυτών εναπόκειται στις χώρες “υποδοχής”. Ο εκπρόσωπος του MiningWatch Canada, Jamie Kneen, σημειώνει ότι το ταξίδι της ελληνικής αντιπροσωπείας στον Καναδά για να κάνει έκκληση για υποστήριξη καταδεικνύει πόσο αδύναμη είναι αυτή η προσέγγιση  και πόσο αρνητική είναι η επίδραση που έχει στην περιοχή η Eldorado Gold με έδρα το Βανκούβερ.

“Αν οι άνθρωποι δεν μπορούν να υπολογίζουν στις βασικές δημοκρατικές διαδικασίες και τη νομική προστασία στη χώρα τους, τι μπορούν να κάνουν όταν ο Καναδάς επίσης αρνείται  την εφαρμογή των κανόνων που έχει αποδεχθεί σε διεθνές επίπεδο, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα εργασιακά δικαιώματα, τα δικαιώματα των αυτοχθόνων και το περιβάλλον;”, λέει ο Kneen. “Είναι θεμιτό να απευθύνονται στο Καναδικό κοινό για βοήθεια, αλλά στον 21ο αιώνα, είναι επίσης αρκετά θλιβερό ότι θα πρέπει να φτάσουν εκεί.”

Η Ελληνική αντιπροσωπεία αποτελείται από τον Βαγγέλη Λαμπάκη, Δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης στη Θράκη, τον Τόλη Παπαγεωργίου από τη Χαλκιδική και τη Μαρία Καδόγλου, από το Ελληνικό Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων (που δεν σχετίζεται με το MiningWatch Canada). Ελπίζουν να ειδοποιήσουν τους Καναδούς για την ένταση γύρω από τα έργα Σκουριών και Περάματος της Eldorado, καθώς και να συγκεντρώσουν υποστήριξη για να σταματήσουν τα έργα. Οι εκπρόσωποι έχουν περάσει τις τελευταίες τέσσερις μέρες στον Καναδά συζητώντας με βουλευτές του Καναδικού Κοινοβουλίου, επενδυτές στην Eldorado Gold και το καναδικό κοινό, για το ότι τα προτεινόμενα έργα εξόρυξης της Eldorado στις Σκουριές  και το Πέραμα είναι ακατάλληλα για την περιοχή, η οποία σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τη γεωργία και τον τουρισμό, καθώς και για την διάβρωση του κοινωνικού ιστού των κοινοτήτων.

Η ομάδα λέει ότι η εταιρεία έχει εκμεταλλευτεί την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την υποστήριξη της Ελληνικής κυβέρνησης για να προχωρήσει, παρά τη μαζική αντίδραση του κόσμου – η ειρωνεία είναι ότι αυτά συμβαίνουν στην ίδια την πατρίδα του Αριστοτέλη.

Η διαδικασία της περιβαλλοντικής αξιολόγησης για το έργο Περάματος έχει ανασταλεί, παρά την ένταξη του στη διαδικασία “fast track” με τα μέτρα λιτότητας. Το έργο των Σκουριών έχει τη γενική περιβαλλοντική έγκριση, αλλά εξακολουθεί να χρειάζεται ειδικές άδειες για πολλές πτυχές της κατασκευής και λειτουργίας του, αν και η Καδόγλου λέει ότι η εταιρεία έχει ξεκινήσει τις εργασίες χωρίς να περιμένει τις απαιτούμενες άδειες.

«Η ελληνική κυβέρνηση και η Eldorado Gold φαίνεται να έχουν αποφασίσει ότι το έργο Σκουριών θα επιβληθεί στο λαό της Χαλκιδικής με τη βία», λέει η Μαρία Καδόγλου. «Το μεταλλείο είναι περιτριγυρισμένο από συρματοπλέγματα και η δική μας Ελληνική αστυνομία χρησιμοποιείται για να αποτρέπει τους ανθρώπους από το να πλησιάσουν στο χώρο, ακόμη και πάνω σε δημόσια γη και δρόμους.”

Ο Βαγγέλης Λαμπάκης, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, λέει ότι οι Καναδοί – συμπεριλαμβανομένων των μετόχων της Eldorado και της Καναδικής κυβέρνησης – πρέπει να κατανοήσουν ότι οι Θράκες είναι ενωμένοι στην αντίθεσή τους στο έργο του Περάματος.

“Μιλάμε για ένα μεταλλείο χρυσού επιφανειακής εξόρυξης ενός εκατομμυρίου τόνων, με εκχύλιση με κυάνιο,  μόλις 500 μέτρα από το κοντινότερο χωριό και 500μ από τη θάλασσα. Είμαστε ανοιχτοί σε επενδύσεις, αλλά δεν υπάρχει κανένας τρόπος το σχέδιο αυτό να γίνει αποδεκτό. Όλοι οι 22 δήμαρχοι από την περιοχή έχουμε δηλώσει την αντίθεσή μας, και αν προσπαθήσουν να κατασκευάσουν αυτό το μεταλλείο, θα σταθούμε μπροστά από τις μπουλντόζες », λέει.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η εξόρυξη θα είναι επωφελής, παρέχοντας πολυπόθητη απασχόληση, αλλά δεν αναγνωρίζει ότι οι πληττόμενες κοινότητες θα πρέπει να έχουν λόγο σε οποιαδήποτε ανάπτυξη, αντί να προσπερνώνται οι αντιρρήσεις τους με διαδικασίες fast-track. «Οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι οι δουλειές στα μεταλλεία πληρώνονται καλά, αλλά είναι προσωρινές και σχεδόν πάντα πολύ λιγότερες από αυτές που τους είχαν υποσχεθεί», λέει ο Jamie Kneen. “Αλλά η περιβαλλοντική και κοινωνική ζημία είναι μακροπρόθεσμη, και σχεδόν πάντα πολύ μεγαλύτερη από ό, τι υποσχέθηκε.”

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία εργάζεται τόσο σκληρά για να κερδίσει τη μάχη των δημοσίων σχέσεων όπως εργάζεται και για την εξόρυξη. Ο Kneen σημειώνει ότι «η Eldorado ισχυρίζεται ότι έχει 1200 υπαλλήλους, ακόμη και όταν έχουν μόνο περιορισμένες δραστηριότητες. Είναι δύσκολο να αποφύγει κανείς το συμπέρασμα ότι η εταιρεία προσπαθεί να εξαγοράσει την υποστήριξη, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από αυτούς  τους ανθρώπους θα είναι πάλι χωρίς δουλειά όταν τα μεταλλεία λειτουργήσουν κανονικά. Μόνο ελάχιστοι από αυτούς θα έχουν τις ικανότητες που απαιτούνται για την εξόρυξη. ”

Η μεταλλεία δεν είναι νέα στη βόρειο Ελλάδα. Συνεχίζεται στη Χαλκιδική εδώ και περίπου 2500 χρόνια. “Η εξόρυξη στην περιοχή ήταν πάντα μικρής κλίμακας και υπόγεια, αλλά ακόμη και αυτή η μικρής κλίμακας δραστηριότητα έχει αφήσει την περιοχή με μια κληρονομιά ρύπανσης”, σημειώνει η Μαρία Καδόγλου. “Τώρα μιλάμε για μια τεράστια επέκταση της εξόρυξης, ασύμβατη με την κλίμακα της χερσονήσου της Χαλκιδικής η οποία δεν είναι έρημος, αλλά μια πυκνοκατοικημένη περιοχή με πλούσιο φυσικό περιβάλλον και πολιτιστική ιστορία – και ο τρίτος πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός της χώρας. ”

Προσθέτει ο Τόλης Παπαγεωργίου, «Ο τόπος μας είναι πολύ μικρός για αυτού του είδους την ανάπτυξη. Δεν είμαστε εμείς που λέμε «όχι» στην εξόρυξη. Είναι τα δέντρα, τα ρέματα, η ίδια η γη που λέει «όχι». ”

Η αντιπροσωπεία σημειώνει επίσης την όλο και πιο αρνητική διεθνή φήμη του Καναδά, συμπεριλαμβανομένης της ανάμειξης της Καναδικής κυβέρνησης μέσω της Καναδικής πρεσβείας στην Ελλάδα, της χρηματοδότησης από τον κρατικό οργανισμό Export Development Canada και των επενδύσεων από τα δημόσια συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Η Καδόγλου λέει, «Θέλουμε η Καναδική κυβέρνηση να σταματήσει να προωθεί αυτά τα καταστροφικά σχέδια εξόρυξης στα οποία αντιτίθενται οι τοπικές κοινωνίες στη Χαλκιδική και τη Θράκη. Οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να είναι σε θέση να αποφασίσουν οι ίδιοι τι είδους μέλλον επιθυμούν.”

Ο Δήμαρχος Λαμπάκης, ο κ. Παπαγεωργίου και η κα Καδόγλου θα κάνουν στάσεις στο Μόντρεαλ, την Οττάβα, το Τορόντο και Βανκούβερ κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στον Καναδά.

Η περιοδεία συγχρηματοδοτείται από το Συμβούλιο των Καναδών, την Ελληνο-Καναδική Επιτροπή για την Ηθική Μεταλλεία και την Παν-Θρακική Κοινότητα του  Οντάριο.

Επικοινωνία: Jamie Kneen, MiningWatch Canada: Jamie (at) miningwatch.ca, (613) 569-3439 γραφείο, (613) 761 – 2273 κινητό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.