Ένα καναδέζικο ορυχείο στα μάτια των Ελλήνων ακτιβιστών


695902-manifestants-proteste-14-avril-contreΤου Marc Thibodeau

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρήθηκαν στις 14 Απριλίου κατά τη βίαιη σύλληψη δύο υπόπτων που φέρονται να συμμετείχαν στον εμπρησμό εγκατάστασης σε μια περιοχή του ορυχείου της Eldorado Gold τον Φεβρουάριο.

Τα αναπτυξιακά έργα της Eldorado Gold στη βορειο-ανατολική Ελλάδα συναντήσαν σθεναρή αντίσταση από τους τοπικούς ακτιβιστές που κατηγορούν την καναδική εταιρεία εξόρυξης που θέλει να επωφεληθεί από την οικονομική εξαθλίωση της χώρας τους για να κερδοσκοπήσει.

Η εταιρία από το Βανκούβερ ισχυρίζεται ότι είναι θύμα “συκοφαντικής” εκστρατείας υπό την ηγεσία μιας ομάδας πυρήνα “ριζοσπαστών” χωρίς πραγματική λαϊκή υποστήριξη, οι οποίοι δεν διστάζουν να στηρίξουν τη χρήση βίας για την επίτευξη του σκοπού τους.

Η φυσικός Μαρία Καδόγλου, επικεφαλής της  αντίθεσης κατά της εταιρείας, αναφέρει ότι το προβλεπόμενο ορυχείο χρυσού που πρόκειται να αναπτυχθεί στις Σκουριές της Χαλκιδικής θα είναι πολύ επιζήμιο για το περιβάλλον και εν τέλει θα υποβιβάσει την τοπική οικονομία.

“Υπάρχει μια τουριστική βιομηχανίασε πλήρη εξέλιξη που παρεμποδίζεται ήδη από τα  υπάρχοντα ορυχεία και θα καταστραφει αν δεχθούμε να δημιουργηθούν ορυχεία εξόρυξης ανοικτού τύπου», λέει η 45χρονη γυναίκα, που επισκέπτεται αυτή την εβδομάδα τον Καναδά για να ευαισθητοποιήσει τους εκλεγμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους πολίτες για την κατάσταση.

Η δύναμη βίας που απορροφά τις διαφωνίες

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πλήρως στην Eldorado Gold έργα και δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει βία για να καταστείλει διαδηλωτές στην περιοχή , προς όφελος της εταιρείας , όπως σημειώνει.

Η αστυνομία κατέστειλε βίαια διαδήλωση αρκετών χιλιάδων ανθρώπων . Ακτιβιστές και πολίτες έχουν “χτυπηθεί”  και  στοχοποιηθεί  με «σφαίρες από καουτσούκ» καταγγέλλει η κα Καδόγλου.

Τον Φεβρουάριο, μια εγκατάσταση της Eldorado Gold στις Σκουριές κάηκε, και η έρευνα της αστυνομίας οδήγησε σε νέες συγκρούσεις.

Η Διεθνής Αμνηστία σε μια δήλωση της τον Μάρτιο εξέφρασε την ανησυχία της για τις πρακτικές της αστυνομίας.

«Το πρώτο πράγμα που καταστρέφεται είναι η ελληνική δημοκρατία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,” αναφέρει η κα Καδόγλου , η οποία κατήγγειλε, για παρόμοιους λόγους, ένα άλλο έργο εξόρυξης στην Eldorado Gold στη Θράκη.

Η στρέβλωση της πραγματικότητας

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Paul Wright λέει ότι οι αντίπαλοι στρεβλώνουν την πραγματικότητα κατάφωρα. Η πλειοψηφία του τοπικού πληθυσμού χαιρέτισε την προγραμματισμένη επένδυση στη Χαλκιδική, αλλά μια «ριζοσπαστική» μειονότητα αντιτίθεται και καταφεύγουν σε τεχνάσματα για να πετύχουν, τόνισε.

Οι Σκουριές έλαβαν περιβαλλοντική έγκριση μετά από μια μακρά διαδικασία αξιολόγησης που έλαβε χώρα σε μια περίοδο πέντε ετών. Ο αντίκτυπός του θα είναι ελάχιστος, επειδή οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις θα λειτουργούν υπόγεια και τα επιφανειακά ίχνη γρήγορα εξαλείφονται, λέει ο κ. Wright.

«Ανταποκρινόμαστε και προς τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Η εταιρεία πιστεύει ότι τα αποθεματα σε χρυσό στις  Σκουριές είναι  3.600.000 ουγκιές και σχεδιάζει να δημιουργήσει περίπου 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας με το έργο αυτό.

Αφού καμμιά χρηματική  αποζημείωση δεν απαιτείται από το νόμο, η Eldorado Gold ανέφερε οτί επιμένει η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις εισφορές αυτές, είπε ο Ράιτ. Αναμένεται ότι οι κανονισμοί πρέπει να τροποποιηθούν αναλόγως εντός των προσεχών μηνών.

Η κα Καδόγλου λέει ότι η εταιρεία επιδιώκει από την αρχή να δαιμονοποιήσει τους αντιπάλους για να αποπροσανατολίσει την κριτική. “Προσπάθησαν να μας χαρακτηρίσουν με όλους τους δυνατούς τρόπους για να αποφύγουν την αναγνώριση του τι είμαστε, δηλαδή ένα σημαντικό λαϊκό κίνημα », είπε.

Δημόσιοι φορείς στο παιχνίδι

Οι ακτιβιστές διαμαρτύρονται ότι τα δημόσια ιδρύματα, όπως το  la Caisse de dépôt et placement du Québec (συνταξιοδοτιτκό ταμείο του Κεμπέκ)  κατέχουν μετοχές της εταιρείας. «Τα χρήματά τους δεν είναι ασφαλή. Η αντίθεση στην Ελλάδα είναι τόσο ισχυρή που το έργο θα αποτύχει », προειδοποιεί η Μαρία Καδόγλου.

Το Ταμείο στο τέλος του 2012 είχε  190 εκατ. μετοχές της επιχείρησης. Ένας εκπρόσωπος του , ο Maxime Chagnon,  λέει ότι το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έχει μια υπεύθυνη επενδυτική πολιτική που θα λαμβάνει υπόψη τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές πτυχές στις επενδυτικές τους αποφάσεις, αποκλείωντας εξ  αρχής “τίτλους που δεν συμμορφώνόνται με την τοπική ή διεθνή νομοθεσία. “

Σε γενικές γραμμές, το Ταμείο προτιμά να χρησιμοποιεί το “βάρος των μετόχων” του για να αλλάξει τις επιχειρηματικές πρακτικές, ώσπου αυτό να καθίσταται εφικτό κι όχι απλώς να αποσύρεται, είπε ο Μ.Chagnon.

Ο Paul Wright, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold σημειώσε ότι οι εκπρόσωποι του Ταμείου είναι εξοικειωμένοι με την εταιρεία και ξέρουν ότι αυτή ανταποκρίνεται στα υψηλότερα πρότυπα της βιομηχανίας.

Μετάφραση : N.K.

Πηγή : La presse

Από eleutheriellada


0 απαντήσεις στο “Ένα καναδέζικο ορυχείο στα μάτια των Ελλήνων ακτιβιστών”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.