Η Εldorado Gold ακούει στην Οτάβα τους έλληνες που δεν συμφωνούν με τα ορυχεία της


tonight1Τρεις ανθρώπους από την Ελλάδα κουβάλησε στον Καναδά η Eldorado Gold, για να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι για πρώτη φορά ακούγονται στον Καναδά τα αίσχη της εταιρείας στη Χαλκιδική και τη Θράκη. Ο υπεύθυνος τύπου της Ελληνικός Χρυσός κ. Γεωργαντζής, ο Γενικός Διευθυντής των Χρυσωρυχείων Θράκης κ. Μαρκόπουλος και ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής κ. Γλυνιαδάκης, ήταν στο ακροατήριο της ομιλίας που κάναμε προχθές στην Οτάβα, μαζί με τον ίδιο τον Πρόεδρο της εταιρείας από το Βανκούβερ, Norm Pitcher. Τους καλωσορίσαμε, δε είπαν ούτε μια λέξη και αποχώρησαν πριν τελειώσει η εκδήλωση.

Σύμφωνα με τους Καναδούς μας φίλους που έχουν διοργανώσει πολλές δεκάδες τέτοιες ομιλίες, ΠΟΤΕ δεν έχει υπάρξει τέτοια αντίδραση από εταιρεία, καθαρό σημάδι σφοδρής ανησυχίας. Φοβούνται. Πολύ.

Του Μπρέντ Πατερσον

Αυτό το βράδυ άκουσα τον Βαγγέλη Λαμπάκη ( δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης) και τη Μαρία Καδόγλου (μια ακτιβιστρια από τη Χαλκιδική) να μιλουν στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα για τα ορυχεία που αναπτύσσονται στη χώρα τους από  την Eldorado Gold που έχει για βάση της το Βανκούβερ. Συνοδεύονταν από τον Τόλη Παπαγεωργίου ο οποίος είναι επίσης από την Χαλκιδική.

tonight2Έχουν διανύσει περισσότερα από 7.500 χιλιόμετρα για να μιλήσουν στο Μόντρεαλ, την Οτάβα, το Τορόντο και το Βανκούβερ για να ευαισθητοποιήσουν το κοινό στον Καναδά σχετικά με τις επιπτώσεις των μεταλλείων στα δάση τους, τη γη και το νερό, και τη ζημιά που η εταιρεία έχει ήδη φέρει στην κοινότητά τους και τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Η Μαρία μίλησε για τις Σκουριές και το ανοιχτής εξόρυξης ορυχείο χρυσού κοντά στην πόλη της Ιερισσού. Η κοινότητα της έχει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την κατανάλωση φυσικών πόρων και τη ρύπανση από το ορυχείο στην ποσότητα του νερού που έχουν για πόση και για τη γεωργία.

Ήδη εκατοντάδες στρέμματα δάσους έχουν ισοπεδωθεί από τις μπουλντόζες στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το ορυχείο το οποίο έχει οριστεί να ανοίξει το 2015. Ο δήμαρχος μίλησε για το ορυχείο χρυσού Περάματος κοντά στην πόλη του. Τόνισε ότι το κυάνιο που θα χρησιμοποιηθεί σε αυτό το ορυχείο σημαίνει θάνατος. Τόνισε ότι 22 δήμαρχοι της περιοχής αντιτίθενται το ορυχείο, και ότι ανεξάρτητα αν θα έχει άδεια ή όχι, οι άνθρωποι δεν θα επιτρέψουν να λειτουργήσει.

Περίπου 30 άτομα ήταν παρόντες σε αυτήν την εκδήλωση (αν και εκατοντάδες περισσότεροι θα ακούσουν  γι ‘αυτό μέσω των κοινωνικών μέσων διαδυκτιακής μαζικής ενημέρωσης). Αυτό που έκανε τη βραδιά ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν ότι τα τρία στελέχη της Eldorado Gold από την Ελλάδα ήταν στο ακροατήριο, μαζί με τον πρόεδρο της εταιρείας από το Βανκούβερ. Οι ομιλητές τους καλωσόρισαν και έφυγαν  αναμφίβολα με μια σαφέστερη αίσθηση της αποφασιστικότητας των ανθρώπων (τόσο στην Ελλάδα όσο και στον Καναδά) να αντισταθουν στους ίδιους και τα ορυχεία τους.

Συγκεκριμένα, η Niki Ashton (Churchill, Manitoba NDP MP) ήταν επίσης στο ακροατήριο. Τόνισε ότι αφού το Καναδικό Σχέδιο Συντάξεων (CPP- Καναδικό Συνταξιοδοτικό ταμείο) έχει επενδύσει στην Eldorado Gold και ο καθένας με έναν αριθμό κοινωνικής ασφάλισης έχει συμμετοχή σε αυτό και θα πρέπει να μιλήσει ξεκάθαρα ενάντια στα μεταλλεία. Ο Jamie Kneen από το MiningWatch Καναδά ( παρατηρητήριο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων) συντόνισε την εκδήλωση  και σημείωσε ότι μια  αναφορά θα κυκλοφορήσει σύντομα τονίζοντας το θέμα του συνταξιοδοτικού ταμείου ,  επίσης πως η Ομοσπονδιακή Καναδική Εταιρεία Ανάπτυξης Εξαγωγών στηρίζει την  Eldorado Gold, και κάλεσε την καναδική κυβέρνηση και τον Πρέσβη του Καναδά στην Ελλάδα να υποστηρίξουν τους ανθρώπους στην Ελλάδα και όχι αυτή την εταιρεία.

Αν είστε στην περιοχή του Τορόντο, μπορείτε να δείτε τους ομιλητές :

Πέμπτη 30η Μάη, στις 7 μ.μ.
Κτίριο Μηχανολόγων Μηχανικών, Room 252
Πανεπιστήμιο του Τορόντο

Το Συμβούλιο των Καναδών είναι στην πολύ ευχάριστη θέση να συνδράμει  αυτές τις ομιλίες , και να παρέχει στήριξη για την κάλυψη των δαπανών τους, και να έχει το προσωπικό και ακτιβιστές σε κάθε μία από τις πόλεις που συμβάλλουν στην οργάνωση και προώθηση της επίσκεψης των ελλήνων φίλων μας και της αποφασιστικής τους αντίστασης.

Πηγή : the council of canadians

Μετάφραση : N.K. α

πό τον/την


0 απαντήσεις στο “Η Εldorado Gold ακούει στην Οτάβα τους έλληνες που δεν συμφωνούν με τα ορυχεία της”

  1. Τόλη Μαρία ο αγώνας ο δικός σας και του λαού της Χαλκιδικής φτάνει στη δικαίωση. Χτυπήστε τους στην έδρα τους! Είμαι σίγουρος πως από αυτό το ταξίδι θα επιστρέψεται πολύ σοφότεροι και με πολλά περισσότερα βέλη στη φαρέτρα του κινήματος!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.