Το μπλογκ «Πολίτες Αριστοτέλη» και η σχέση τους με το εταιρικό δίκτυο προπαγάνδας για τις #Skouries


Toυ Πότμου / omniatv.

Το μπλογκ υπό την επωνυμία «Πολίτες Αριστοτέλη», περιγράφουν τον εαυτό τους ως μια «ομάδα νέων ατόμων». Όπως γράφουν: «Δεν είμαστε όλοι ‘βολεμένοι’. Κατά το κοινώς λεγόμενο δεν έχουμε όλοι δουλειά, ούτε ‘περιουσία’ ή αργομισθία να μας τρέφει και εννοείται πως δεν ‘προλάβαμε’ να διοριστούμε στο δημόσιο…».

Μια προσεκτικότερη διερεύνηση, όμως, μπορεί εύκολα να δείξει τις, καθόλου υπόγειες, σχέσεις εξάρτησης και κοινών συμφερόντων τους με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.»

Ωστόσο, παρά τα όσα διατείνονται οι «Πολίτες Αριστοτέλη» περί «ακάλυπτων προσώπων», κανείς δεν υπογράφει τα άρθρα τους. Η ανωνυμία και η ψευδωνυμία δεν είναι μεμπτή αφ’ εαυτής κι αυτό αποτελεί, ως γνωστόν, πάγια και ακλόνητη θέση του γράφοντος. Είναι όμως μεμπτή όταν κρύβει σχέσεις συμφερόντων και όταν χρησιμεύει ως ασπίδα παραπληροφόρησης, σπορ στο οποίο το εν λόγω μπλογκ επιδίδεται κατ΄ εξακολούθηση. Πόσο μάλλον όταν κατηγορούν όλους τους κατοίκους της ΒΑ Χαλκιδικής που αντιστέκονται στην εξόρυξη και μεταλλουργία χρυσού/χαλκού ως «κουκουλοφόρους», ιδιαίτερα δε το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, το οποίο δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια και δη επώνυμα.

Οι «Πολίτες Αριστοτέλη» άνοιξαν πρόσφατα και twitter. Ανάμεσα στους πρώτους-πρώτους followers ήταν – μεταξύ άλλων αξιοπρόσεκτων – και δύο λογαριασμοί που μας ενδιαφέρουν για να ξετυλίξουμε το κουβάρι: ο @TasosProdromou και ο @ProdromouLab:

b2ap3_thumbnail_prodromou1.PNG

Ο πρώτος λογαριασμός που κάνει follow έναν άλλο λογαριασμό στο twitter, έχει κατά τεκμήριο κάποια πρότερη σχέση μαζί του. Ο λογαριασμός @paristoteli, άλλωστε, δεν είχε κάνει follow τον @TasosProdromou, άρα δεν θα μπορούσε αυτός να γνωρίζει την ύπαρξή του. Ο πέμπτος λογαριασμός κατά σειρά (από το τέλος) που έκανε follow τους «Πολίτες Αριστοτέλη» είναι ο επαγγελματικός λογαριασμός του πρώτου, ο @ProdromouLab. Εύκολα τεκμαίρεται κανείς ότι οι άλλοι τρεις ενδιάμεσοι followers και πιθανότατα και πολλοί από τους κατοπινούς, ανήκουν στο στενό φιλικό ή επαγγελματικό περιβάλλον του ίδιου.

Όπως πληροφορεί το κοινό ο κ. Προδρόμου, είναι κάτοικος Στρατωνίου και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο του web promotion και όχι μόνο (Prodromou .Lab visual communications). Διατηρεί δε επαγγελματικές σχέσεις με την «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», καθώς μας πληροφορεί με διάφορα τουήτ του:

b2ap3_thumbnail_prodromou2.PNG

b2ap3_thumbnail_prodromou3.PNG

Ο προσωπικός του λογαριασμός στο twitter δε συμμετέχει με κανένα τρόπο στις συζητήσεις για τις Σκουριές. Θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι κάνει μόνο μια δουλειά για την οποία πληρώνεται (να διαχειρίζεται, δηλαδή, την διαδικτυακή παρουσία των Πολιτών Αριστοτέλη) χωρίς να ενστερνίζεται και τις απόψεις τους.

Ωστόσο, όπως μας πληροφορεί ο λογαριασμός του στο YouTube, «του αρέσουν» διάφορα βίντεο παραπληροφόρησης που δημοσιεύονται κατά καιρούς εναντίον όσων αντιστέκονται στα μεταλλεία:

b2ap3_thumbnail_prodromou4.PNG

b2ap3_thumbnail_prodromou5.PNG

b2ap3_thumbnail_prodromou6.PNG

Όπως γίνεται σαφές, ο κ. Προδρόμου είναι ένας από τους υπεύθυνους για την διαδικτυακή παρουσία των «Πολιτών Αριστοτέλη». Ενστερνίζεται μάλιστα τις απόψεις μίσους και τα ξεκάθαρα ψεύδη που διασπείρονται από το συγκεκριμένο μπλογκ και αυτό συμβαίνει επειδή ο ίδιος έχει επαγγελματικές σχέσεις με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.».

Σημείωση 1: Όπως ενημερώνουν οι διαχειριστές του μπλογκ «Πολίτες Αριστοτέλη» σε σχόλιό τους σ΄ αυτή την ανάρτηση, είναι άλλο πράγμα η «Πρωτοβουλία Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη» και άλλο η ομάδα που διαχειρίζεται το μπλογκ. Μόνο που και στην Πρωτοβουλία Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη συμμετέχουν άτομα που έχουν επαγγελματικές σχέσεις με την εταιρεία.

Σημείωση 2: Το μπλογκ «Πολίτες Αριστοτέλη» αναδημοσιεύει άρθρα από τους ιστοτόπους metalleiachalkidikis.gr (με τη γνωστή σελίδα στο Facebook που είχε αγοράσει τα 11.000 «ρωσικά» like) και ellinikoschrysos.gr (που παραπέμπει σε αυτό το προφίλ στο Facebook, το οποίο με τη σειρά του είναι ο δημιουργός της σελίδας «Μεταλλεία Χαλκιδικής»). Μύλος δηλαδή. Οι δύο αυτοί ιστότοποι είναι αφιερωμένοι στην ιδεολογική προπαγάνδα υπέρ της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού, με ανιστόρητα ψευδοεπιχειρήματα. Ωστόσο, και οι δύο αυτές σελίδες έχουν κατασκευαστεί από μια άλλη εταιρεία web design, την Net Media. Για αυτές τις σελίδες έχει γράψει ο SimonKnowz στο μπλογκ του παλιότερα, ωστόσο δεν διευκρινίστηκε ποτέ από την Net Media ή την Ελληνικός Χρυσός ποιά είναι η σχέση τους.

Παραθέτουμε και το άρθρο του SimonKnowz:

Μεταλλεία Χαλκιδικής: Προσπάθεια παραπλάνησης ή απλώς κακό μάρκετινγκ;

Απορίας άξιο λοιπόν, για πιο λόγο έχουν έχουν ξεφυτρώσει πρόσφατα δύο άλλα site με τα παρακάτω ονόματα και διευθύνσεις (τα κεφαλαία δικά τους):

METAΛΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ http://www.metalleiachalkidikis.gr/
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ http://www.ellinikoschrysos.gr/

Έγραψα προχτές για την ραγδαία αύξηση των Likes στη σελίδα Facebook “Μεταλλεια Χαλκιδικης” (αν και την ώρα που γράφω αυτό έπεσαν από τα 11,000 που ήταν στα 6,000). Ρίχνοντας μια ματιά στη σελίδα, παρατήρησα ότι παραπέμπει στο παραπάνω site METAΛΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ.

Κατά τα λεγόμενα τους, και οι δύο σελίδες είναι δημιουργία της Ελληνικής εταιρείας Net Media, κάτι που επιβεβαιώνεται και στο portfolio της Net Media.

Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά;

Κατ’αρχήν να επισημάνω ότι έχω στείλει από προχτές email και στα κεντρικά της Eldorado Gold αλλά και στην Hellas Gold Ελληνικός Χρυσός. Συγκεκριμένα ρώτησα αν μπορούν να διευκρινήσουν αν τα παραπάνω site και η σελίδα Facebook έχουν δημιουργηθεί για λογαριασμό της εταιρείας τους. Ομοίως, ρώτησα και την Net Media για τα site. Μέχρι στιγμής δεν έχω λάβει απάντηση.

Βάσει των ενδείξεων πάντως, τα δύο site METAΛΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ και ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ αλλά και η αντίστοιχη σελίδα στο Facebook (με τα χιλιάδες Likes αμφιβόλου προελεύσεως) δίνουν την εντύπωση είτε ότι γίνεται μια προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης υπέρ των μεταλλείων μέσω του διαδικτύου (ή απλώς πολύ κακό μάρκετινγκ). Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν η Eldorado Gold ή η Hellas Gold Ελληνικός Χρυσός είχε προηγούμενη γνώση της ύπαρξης τους και αν ενέκρινε τη δημιουργία τους. Ο καθένας θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει αυτά τα site και τη σελίδα Facebook ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει έλλειψη κοινών στοιχείων με το επίσημο site. Η πολιτική χροιά των αναρτήσεων που προανέφερα πάντως είναι πιθανή ένδειξη ότι η προσπάθεια έχει συμμετοχή προσωπικού με εμπειρία τις δημόσιες σχέσεις για πολιτικές καμπάνιες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τώρα που η Eldorado Gold και η Hellas Gold Ελληνικός Χρυσός έχουν λάβει ενημέρωση της υπάρξης των site και της σελίδας Facebook, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιδράσουν.

*Κατά τα φαινόμενα μοιάζει νa προστέθηκε το υλικό αυτό σε μια άστοχη προσπάθεια τα site να αποκτήσουν περισσότερη κίνηση μέσω μηχανών αναζητήσης. Κοινώς: SEO.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.