“Το χειρότερο αρπακτικό είναι η μεταλλεία”: Αρκτικό Συνέδριο στη Σουηδία


Μετάφραση από το NunatsiaqOnline 2013-05-13: NEWS: “The worst predator” is mining: Arctic side-conference in Sweden.

Mats_BergΚαθώς το Αρκτικό Συμβούλιο ετοιμάζεται για την υπουργική σύνοδο της 15ης Μαΐου στην Κιρούνα, Σουηδία, αυτόχθονες ηγέτες από όλο τον Αρκτικό Κύκλο βρίσκονται ήδη στη μικρή πόλη της Αρκτικής (για την Κιρούνα δείτε εδώ).

Εκεί, στη σκιά του μεγαλύτερου υπόγειου ορυχείο σιδήρου στον κόσμο, συναντήθηκαν στις 13 Μάη για να συζητήσουν τις επιπτώσεις της εξόρυξης ορυκτών πόρων στις κοινότητές τους.

Η εξόρυξη είναι «το χειρότερο αρπακτικό που έχουμε αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Mats Berg, ένα μέλος της κοινότητας Σαάμι στις παρυφές της Κιρούνα.

Ο Berg άνοιξε τη δεύτερη και τελευταία μέρα του συνεδρίου των Λαών της Αρκτικής με μια παρουσίαση με θέμα «αντίσταση κατά των καταστροφικών εξορύξεων”.

Η Βόρεια Σουηδία είναι μια περιοχή συγκέντρωσης ορυχείων, κυρίως σιδήρου, με τουλάχιστον πέντε σημεία στα παραδοσιακά εδάφη του λαού του να έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των εταιρειών εξόρυξης.

Αυτές οι περιοχές βρίσκονται ακριβώς στη μέση βοσκοτόπων ζωτικής σημασίας για τον τάρανδο – τα ζώα που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν εδώ και πολλές γενεές για τρόφιμα, ρούχα και μεταφορές, δήλωσε ο Berg.

Αλλά είπε ότι η ικανότητα των Σαάμι να αντισταθούν στα έργα αυτά είναι περιορισμένη.

“Η ιστορία μου είναι εδώ» είπε, δείχνοντας προς μια φωτογραφία που προβαλλόταν στον τοίχο και έδειχνε τους λόφους της πατρίδας του. “Είναι γραμμένο μέσα στη φύση. Αυτό είναι το βιβλίο της ιστορίας μου. Αυτό μου λέει ιστορίες για τους προγόνους μου. Όταν το παίρνετε αυτό μακριά από μένα, τι γίνομαι εγώ;”

Αλλά Berg έκανε σαφές ότι οι Saami, όπως και πολλοί ιθαγενείς λαοί, δεν είναι κατά όλων των εξορύξεων.

«Ζούμε στο 2013. Είμαστε εξαρτώμενοι από τα ορυκτά, από την ηλεκτρική ενέργεια, από το πετρέλαιο », είπε. «Αλλά χρειαζόμαστε μια ισορροπία.” Δηλαδή ένα μεγαλύτερο ρόλο για τους Saami σε συζητήσεις σχετικά με τη γη τους.

“Θέλω το δικαίωμα να λέμε όχι [σε ορισμένα σχέδια εξόρυξης],” δήλωσε ο Berg. “Βρισκόμαστε με την πλάτη στον τοίχο.”

Αλλά ενώ ένα μεγαλύτερο δικαίωμα λόγου στη διαδικασία θα επιτρέψει στους Saami να πουν όχι σε ορισμένα έργα, θα μπορούσε επίσης να τους επιτρέψει να πούμε ναι σε άλλα, είπε.

Ο Σάμι είναι ανοικτοί σε κάποια ορυχεία στη γη τους αν είναι σε θέση να διαπραγματευτούν τους όρους. […]

Η
συνάντηση του Αρκτικού Συμβουλίου ξεκινά στις 14 Μαΐου με παρουσιάσεις από τις ομάδες εργασίας, με την Leona Aglukkaq, υπουργό του Καναδά υπεύθυνη για το Αρκτικό Συμβούλιο, των Υπουργό Εσωτερικών των ΗΠΑΤζον Κέρι και κορυφαίους υπουργούς από άλλα κράτη-μέλη του συμβουλίου, τη Ρωσία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Δανία και την Ισλανδία.

Το πλήρες άρθρο στα αγγλικά εδώ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.