O σεισμικός κίνδυνος στη Χαλκιδική, του Δρ. Γεράσιμου Χουλιάρα


Από zougla.gr. Ο γνωστός σεισμολόγος κ. Χουλιάρας, προς τιμήν του, συνεχίζει να επισημαίνει τον σεισμικό κίνδυνο της περιοχής των μεταλλείων Χαλκιδικής. Διαβάστε περισσότερα εδώ, εδώ κι εδώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται πιο κάτω (δείτε τον χάρτη), το παραλληλόγραμμο #17 που συμπεριλαμβάνει την Ιερισσό και την περιοχή των μεταλλείων ανήκει στην “πηγή” (#35 στον πίνακα) που έχει ονομασία “Βόλβη”, όπου η περίοδος επανάληψης σεισμών μεγέθους Μ=6,3 είναι 18 χρόνια  (Papazachos and Papaioannou, 1997).

file-1

Έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων της Χαλκιδικής για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Οι ερωτήσεις που αποστέλλουν οι αναγνώστες του zougla.gr είναι πολλές και ο Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας απαντά σε αυτές.

Μέσα από το Παρατηρητήριο Σεισμών του zougla.gr μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο, ενώ έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε ζωντανά τη σεισμικότητα σε όλη τη χώρα.

Ερώτηση: Κύριε Χουλιάρα, είμαι κάτοικος Γερμανίας και κατάγομαι από την Ιερισσό όπου είναι και το πατρικό μου. Εγώ και η οικογένεια μου θυμόμαστε πολύ καλά τον μεγάλο σεισμό και την καταστροφή του ‘32 και σας ευχαριστώ που λέτε την αλήθεια για τα ορυχεία και τους σεισμούς. Μπορείτε σας παρακαλώ να με ενημερώσετε σχετικά με το κάθε πόσο γίνονται τέτοιοι σεισμοί στην περιοχή μας;

Ευχαριστώ πολύ

Απάντηση: Σας παρουσιάζω τα αποτελέσματα της επιστημονικής μελέτης του Καθηγητή Σεισμολογίας Βασίλη Παπαζάχου, βάσει της οποίας στην περιοχή σας η περίοδος επανάληψης των σεισμών είναι ανά 18 χρόνια.

file

file-2

Με εκτίμηση
Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.