Ψήφισμα συμπαράστασης του 16ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ


Ψήφισμα συμπαράστασης του 16ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ

 

στον αγώνα των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής

 

ενάντια στην επιχειρούμενη εξόρυξη χρυσού απ’ την «Ελληνικός Χρυσός»

 

Η επιχειρούμενη εξόρυξη χρυσού απ’ την «Ελληνικός Χρυσός» στην ΒΑ Χαλκιδική όπως έχει αναλυθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των επιστημονικών φορέων, θα έχει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ορισμένες εξ αυτών μη αναστρέψιμες γιατί:

 

α) Θα αποψιλωθούν περίπου 3000 στρέμματα αρχέγονων δασών Δρυός, Καστανιάς, Ίταμου και Οξιάς και στα υπάρχοντα ρέματα θα δημιουργηθούν χαβούζες τοξικών αποβλήτων.
β) Θα υπάρξει καταστροφή των υδάτινων πόρων. Έτσι, μια πλούσια σε νερά περιοχή κινδυνεύει να γίνει προβληματική σε διαθέσιμα νερά για τις υπόλοιπες δραστηριότητές της
γ) Θα προκληθεί μεγάλη παραγωγή τοξικών αέριων ρύπων και σκόνης

 

Σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω η περιοχή αυτή ήδη διαθέτει πολλά χαρακτηριστικά που την βοηθούν να ελπίζει σε μια μελλοντική αειφόρο ανάπτυξη, αφού:

 

Τα φυσικά αρχέγονα δάση της αποτελούν πηγή πολύτιμων προϊόντων (ξύλο, μέλι, καρποί, θηράματα, βότανα),νερού, ανανεώσιμων ενεργειακών αποθεμάτων, ενώ παράλληλα σχηματίζουν τοπία σπάνιας ομορφιάς, χαρακτηρίζονται από πλούσια βιοποικιλότητα και παρουσιάζονται σε αυτά πολλά σπάνια είδη της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας.

 

Έχει πλούσιους υδάτινους πόρους ανεκτίμητης αξίας για το παρόν αλλά κυρίως για το μέλλον.
Αποτελείται από καλλιεργήσιμη γη, όπου μπορούν να παραχθούν γεωργικά προϊόντα, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, κτηνοτροφές κ.ά.

 

Πολλοί από τους κατοίκους της ασχολούνται με παραδοσιακές δραστηριότητες, επαγγέλματα και τέχνες και κυρίως με τον τουρισμό.

 

Η τρικομματική κυβέρνηση Ν.Δ., ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΔΗΜ.ΑΡ. παραβλέποντας όλα αυτά και έχοντας ως στόχο της εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων και όχι του δημόσιου συμφέροντος και των κατοίκων της περιοχής, υποστηρίζοντας την σκανδαλώδη σύμβαση που έχει υπογραφεί με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» και προσβλέποντας στην υποτιθέμενη «ανάπτυξη» της περιοχής, προσπάθησε να τρομοκρατήσει τους κατοίκους και να καταστείλει το κίνημά τους το οποίο, ωστόσο, γίνεται όλο και πιο ισχυρό. Η μορφή της καταστολής που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στους κατοίκους της Χαλκιδικής, είναι πρωτοφανής και ξεκίνησε με βίαιο τρόπο σε όλες τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν από τους κατοίκους στο βουνό και συνεχίστηκε με ενέργειες όπως, επιδρομές στον οικισμό και στο σχολείο της Ιερισσού, με τη χρήση χημικών ουσιών, με νυχτερινές επιδρομές σε σπίτια και βίαιες προσαγωγές, με παράνομη λήψη γενετικού υλικού (DNA) καθώς και με αποκορύφωμα την προφυλάκιση δύο αγωνιστών της Ιερισσού με προανάκριση που θυμίζει άλλες εποχές.

 

Ο αγώνας των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής καθώς και ο τρόπος που δίνεται αυτός ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος του τόπου τους και συνεπώς της ζωής τους, θα πρέπει να γίνει παράδειγμα για όλους μας.  Ο αγώνας της Χαλκιδικής, της Θράκης του Κιλκίς είναι αγώνας όλων μας.

 

Στηρίζουμε τον αγώνα των επιτροπών της Β.Α. Χαλκιδικής και του Κιλκίς ενάντια στην επιχειρούμενη εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική και το Κιλκίς και της Διανομαρχιακής Επιτροπής Έβρου-Ροδόπης κατά των Χρυσωρυχείων στη Θράκη.

 

Τέλος, καταδικάζουμε όλα τα μέτρα καταστολής, τις συλλήψεις αγωνιστών και κατοίκων. Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων αγωνιστών καθώς και την άμεση παύση όλων των διώξεων εναντίων των κατοίκων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.