Γουατεμάλα: κατάσταση “εκτάκτου ανάγκης” σε τέσσερις πόλεις λόγω αντιμεταλλευτικών διαδηλώσεων


Η Γουατεμάλα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε τέσσερις πόλεις στα νοτιοανατολικά  την Πέμπτη, αναστέλλοντας τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών σε μια περιοχή όπου τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ξεσπάσει θανατηφόρες διαδηλώσεις ενάντια σε ένα σχεδιαζόμενο μεταλλείο αργύρου.

Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Ότο Πέρες ανακοίνωσε την κίνηση σε μια προσπάθεια να καταστείλει τις διαμαρτυρίες με στόχο το μεταλλείο που ανήκει στην καναδική εταιρεία Tahoe Resources Inc. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις.

Οι ιδιωτικοί φύλακες της εταιρείας πυροβόλησαν και τραυμάτισαν έξι διαδηλωτές το Σάββατο, δήλωσε ο Mauricio Lopez, ο υπουργός ασφαλείας της Γουατεμάλας.

Την επόμενη μέρα οι διαδηλωτές, που λένε ότι το μεταλλείο αργύρου Escobal κοντά στην πόλη San Rafael Las Flores θα ρυπάνει τα τοπικά αποθέματα νερού, απήγαγαν 23 αστυνομικούς, είπε ο Λόπεζ.

Ένας αστυνομικός και ένας διαδηλωτής σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών τη Δευτέρα, όταν η αστυνομία πήγε να απελευθερώσει τους ομήρους, δήλωσε ο Lopez.
Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό,”  δήλωσε ο Πέρεζ
zστους δημοσιογράφους. Έχουμε διεξάγει μια εξάμηνη έρευνα σε αυτή την περιοχή με το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα για διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες“.

Η Αστυνομία και ο στρατός έκαναν επιδρομή στις τέσσερις πόλεις την Πέμπτη, συλλαμβάνοντας 15 άτομα ως ύποπτα για απαγωγή, κλοπή όπλων και καταστροφή της ιδιωτικής περιουσίας.

Η Τahoe σε δήλωσή της εξέφρασε τη λύπη της για τους τραυματισμούς που προκάλεσαν  σε διαδηλωτές οι σφαίρες από καουτσούκ, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη για τους θανάτους.
Η έρευνά μας έδειξε ότι μόνο μηθανατηφόρο μέτρα ελήφθησαν από την ασφάλειά μας“, δήλωσε η εταιρεία.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης” διάρκειας 30 ημερών θα αναστείλει τα δικαιώματα των πολιτών να φέρουν όπλα και να συνέρχονται ειρηνικά. Δίνει επίσης στις αρχές την εξουσία, χωρίς ένταλμα, να κάνει έρευνα σε κατοίκους ύποπτους για εγκλήματα.

Η μεταλλεία στη Γουατεμάλα αντιπροσωπεύει περίπου το 2 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Το μεγαλύτερο μεταλλείο χρυσού της χώρας, το μεταλλείο Marlin, που  ανήκει στην Καναδική Goldcorp, αναμένεται να παράγει έως και 200.000 ουγκιές φέτος.

πηγή ALJAZEERA


0 απαντήσεις στο “Γουατεμάλα: κατάσταση “εκτάκτου ανάγκης” σε τέσσερις πόλεις λόγω αντιμεταλλευτικών διαδηλώσεων”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.