Ιερισσός! Ιερισσός


Aπό soshalkidiki. Δημοσιεύτηκε στη γαλλική Liberation

του MAKIS MALAFÉKAS Ecrivain

Ιερισσός! Ιερισσός

[logo-liberation.1190032019]

Θυμηθείτε αυτό το όνομα, άπληστοι αναγνώστες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δικαιοσύνης απλά. Θυμηθείτε αυτή τη λέξη που δεν εμφανίζεται πουθενά στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, πολίτες μιας χώρας που θα πρέπει να υπερασπιστείτε  σύντομα με νύχια και με δόντια τα δικαιώματα που έχουν αποκτηθεί μετά από μακρές δεκαετίες θυσιών και αγώνων, που θα πρέπει να υπερασπιστείτε τη δημόσια περιουσία σας, την κοινή κληρονομιά σας, ακόμη και την ίδια την αξιοπρέπειά σας, για να αντιμετωπίσετε το φιλελεύθερο κύμα που κινείται αμείλικτα προς το μέρος σας.

Εδώ και λίγο καιρό, ένα απομακρυσμένο χωριό στη βόρεια Ελλάδα, η Ιερισσός, έγινε το σύμβολο του αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα των φυσικών πόρων της χώρας, που έχει προγραμματιστεί στο πλαίσιο της υποτιθέμενης διάσωσής της. Η καναδική εταιρεία “Eldorado Gold” (!), ένας  παγκόσμιος μεγιστάνας της εκμετάλλευσης ορυχείων, που απέκτησε  από την κυβέρνηση το δικαίωμα να εξορύξει και να εκμεταλλευτεί  τα ορυχεία χρυσού, χαλκού και μολύβδου σε μια προστατευμένη περιοχή με μοναδική βιολογική ποικιλότητα, όπου επίσης είναι θαμμένες κλασικές και βυζαντινές αρχαιότητες, όλα αυτά για αόριστο χρονικό διάστημα και με τιμή “ενοικίου” εντελώς ασήμαντη. Σύμφωνα με το πόρισμα πολλών πραγματογνωμόνων, οι διαδικασίες εξόρυξης σε μια έκταση αρκετών εκατοντάδων εκταρίων παρθένου δάσους θα επηρεάσει ανεπανόρθωτα τα υπόγεια ύδατα σε ολόκληρη την περιοχή.

Οι κάτοικοι του γειτονικού χωριού, ηρωικά κινητοποιημένοι έδω και πάνω από ένα χρόνο (χρηματοδότηση ανεξάρτητων μελετών, ενημερωτικών εκστρατειών, διαδηλώσεις, μπλόκα …) γίναν συχνά θύματα εκφοβισμού από το προσωπικό ασφαλείας της εταιρείας και βίαιων παρεμβάσεων των μονάδων αποκατάστασης τάξης (ΜΑΤ), με τη σέξι εμφάνιση του Robocop, που  ήρθαν ειδικά γι΄αυτούς από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Σφαίρες από καουτσούκ (αρκετά ασυνήθιστο για την αισθητική της ζώνης του ευρώ), προφυλακίσεις και αυταρχικές ανακρίσεις, λήψη  DNA χωρίς συγκατάθεση. Πριν από λίγες εβδομάδες, το χωριό τους εκκενώθηκε  βίαια από κομάντο κουκουλοφόρων, με δακρυγόνα, και με σκοπό να ψάξουν  – μέσα σε κάθε σπίτι – αποδείξεις  του «σαμποτάζ» κατά του σχεδίου εξόρυξης. Τα δακρυγόνα ρίχτηκαν και μέσα στο μικρό δημόσιο Γυμνάσιο-Λύκειο του Δήμου.

Στις 25 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της εθνικής γιορτής της Ελλάδας και, όπως είναι το έθιμο που θυμίζει την δεκαετία του ’30, οι έφηβοι μαθητές έπρεπε να παρελάσουν με στολή μπροστά από τις τοπικές αρχές – πολιτικές και θρησκευτικές. Οι μαθήτριες της Ιερισσού διαμαρτυρήθηκαν σιωπηλά φορώντας απλές χειρουργικές μάσκες  και μαύρες μπλούζες  με επιγραφή “Γιατί μας έριξαν χημικά;». Συμμετείχαν  στην παρέλαση με σφιγμένες γροθιές σηκωμένες στον αέρα και προκάλεσαν τις ζητωκραυγές των συγκεντρωμένων κατοίκων. Αυτή τη στιγμή, η υλοποίηση του έργου εξόρυξης συνεχίζεται με επίμονη. Και ο αγώνας του λαού της Ιερισσού επίσης. Θυμηθείτε αυτό το σύντομο διήγημα, το όνομα αυτού του χωριού, την ιστορία αυτών των ανθρώπων και την εικόνα των ελληνίδων που δεν σκέφτηκαν να παρελάσουν με γυμνό στήθος για να  τραβήξουν την προσοχή της ευρωπαϊκής κέντρο-αριστερής δημοσιογραφίας, ούτε να φορέσουν μάσκες “Anonymous” για να κάνουν πρωτοσέλιδα στον «ενημερωμένο» τύπο. Επέλεξαν μια στάση περήφανη και αποφασισμένη που θα πρέπει, ωστόσο, να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για όλους τους άνδρες και τις γυναίκες που φιλοδοξούν να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη βαρβαρότητα των Αγορών στην κοινότητα των ελεύθερων και των χειραφετημένων  ατόμων.

 * Ευχαριστούμε τη Martine για τη μετάφραση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.