Ο Αστερίξ του κ. Δένδια


 

Χρονογράφημα

Του Πέτρου Μανταίου από την Εφημερίδα των Συντακτών

thumb.phpΣυγκινητική η προσπάθεια του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια να ξαναγράψει τις περιπέτειες του Αστερίξ, αλλά από τη σκοπιά των Ρωμαίων. Βέβαια, Γκοσινί και Ουντερζό δεν γεννιούνται κάθε μέρα, ούτε και Καίσαρες ασφαλώς. Αλλά στο Ρωμέικο, τα πάντα μπορεί να τολμήσει κανείς, φτάνει να θέλει ή να πιστεύει ότι δικαιούται να θέλει. Σαν εκείνη τη μαϊμού, που έκλαιγε γοερά, και ρώτησε ένας περίεργος τον αφέντη της: «Γιατί κλαίει η μαϊμού;». «Δεν κλαίει» απάντησε εκείνος ψύχραιμα. «Μαϊμουδίζει»!

«Γαλατικό χωριό» στην Ελλάδα «δεν πρόκειται να περάσει» δήλωσε ο κ. Δένδιας στο «Μέγκα», μετά τις επεισοδιακές –με έντρομες τις οικογένειες– μεταμεσονύκτιες συλλήψεις στην Ιερισσό, δύο υπόπτων για την, προ ημερών, νυχτερινή, καταστροφική επιχείρηση αγνώστων εναντίον του εργοταξίου των ορυχείων χρυσού στη Χαλκιδική. Συλλήψεις, τη βιαιότητα των οποίων δικαιολόγησε –με άλλη δήλωση, αυτή τη φορά στον «Σκάι»– πως: «Η αστυνομία δεν μπορεί να διαπραγματεύεται τη σύλληψη υπόπτων παίρνοντας πρωινό μαζί τους»!

Απέδειξε, τοιουτοτρόπως, ο κ. Προστασία του Πολίτη και Δημόσια Τάξη, ότι, πέραν της… πυγμής που, επιλεκτικά έστω, διαθέτει και της, εγνωσμένης, λατινικής παιδείας του (δεν ξέρω αν την απέκτησε μελετώντας… Ρωμαϊκό Δίκαιο ή από τις εικονογραφημένες ιστορίες του Αστερίξ!), στερείται παντελώς (λυπηρό για Κερκυραίο!) της λεγόμενης γαλατικής ευγενείας! Λησμόνησε, επομένως, παρακαταθήκη του ιδρυτή της παράταξής του, τον οποίο συχνά μνημονεύει, ότι: Υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται. Αυτά πρέπει να τα σκέφτεται κανείς, προτού διέλθει τον Ρουβίκωνα της αμετροέπειας… ad ostentationem, χάριν επιδείξεως…

Πρέπει, επίσης, να σκέφτεται (αν το γνωρίζει!) πως οι Ρωμαίοι, διά της Συγκλήτου, στους χείριστους των αυτοκρατόρων επέβαλλαν, μετά θάνατον, ως ποινή την… απάλειψη μνήμης∙ έσβηναν από παντού το όνομά τους και κατέστρεφαν τους ανδριάντες! Ονομαζόταν η ποινή: damnatio memoriae: κατάγνωση, καταδίκη μνήμης!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.