Ανάγκη αλλαγής του αποικιοκρατικού Μεταλλευτικού Κώδικα: Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, Δευτέρα 22/4


528264_441809515908595_1076827066_nΕκδήλωση με θέμα «Η αναγκαιότητα αλλαγής του αποικιοκρατικού Μεταλλευτικού Κώδικα» οργανώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα 22 Απριλίου (7.30 μμ), στον Κοινωνικό Χώρο «Οικόπολις» (Πτολεμαίων 29Α-εντός στοάς-5ος όροφος).
Τις θέσεις τους σχετικά με το θέμα θα αναπτύξουν οι:

  • Σαράντης Δημητριάδης – ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας Α.Π.Θ. -,
  • Τόλης Παπαγεωργίου – πολιτικός μηχανικός, εκπρόσωποςΠαρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων -,
  • Γιώργος Τριανταφυλλίδης – μηχανικός μεταλλείων, μεταλλουργός , λέκτορας τμήματος Χημικών Μηχανικών  ΠΣΑΠΘ -,
  • Ελεάννα Ιωαννίδου νομικός με εξειδίκευση σε θέματα περιβάλλοντος.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο πρώην ευρωβουλευτής και νυν Περιφ. Σύμβουλος Κ. Μακεδονίας, Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ανοίγουν τη συζήτηση για το παρωχημένο αυτό νομοθέτημα που θεσπίστηκε επί Χούντας και που απέφυγαν να αγγίξουν προηγούμενες κυβερνήσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης. Βασικά θέματα που θα τεθούν: ενσωμάτωση στον κώδικα αρχών προστασίας περιβάλλοντος (χρήση κυανίου και άλλων τοξικών ουσιών, προδιαγραφές αποβλήτων και λιμνών τελμάτων, προστασία επιφανειακών υδάτων και υπόγειων υδροφορέων), δικαιώματα ιδιοκτήτη και μεταλλειοκτήτη, όριο περιεκτικότητας εκσκαφών σε αξιοποιήσιμο μετάλλευμα, χρήσεις γης (συγκρούσεις και προτεραιότητες), δημόσια διαβούλευση και τοπικές κοινωνίες, ρήτρες αποκατάστασης και ασφάλιση σε περιπτώσεις χρεοκοπίας.

Η συζήτηση αυτή είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, όχι μόνο μετά τη δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση της πώλησης των μεταλλευτικών δικαιωμάτων στην εταιρεία Ελληνικό Χρυσός το 2003 και των χαρακτηριστικών της επιδιωκόμενης «επένδυσης» στις Σκουριές Χαλκιδικής, αλλά και μετά την επέλαση ενδιαφέροντος για εξορύξεις σε όλη τη Β. Ελλάδα και την πολύ πρόσφατη απόπειρα του ΥΠΕΚΑ για αναθεώρηση του μεταλλευτικού κώδικα. Μια απόπειρα που περιοριζόταν στο ύψος των μισθωμάτων, χωρίς να καταπιάνεται με θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και η οποία φαίνεται ότι παραπέμπεται εκ νέου στις καλένδες.

Από ecology-salonika.org


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.