Γιατί έχει τελειώσει η εποχή του χρυσού


Του Γιώργου Καισάριου από το capital.gr. Η φωτογραφία φυσικά δική μας.

imageΓια όσους δεν το έχουν πάρει χαμπάρι, ο χρυσός πέφτει καθημερινά πλέον και οι μετοχές χρυσού (χρυσόχαρτα) ακόμα περισσότερο.

Τι έχει γίνει άραγε και έχει διολισθήσει ο χρυσός τόσο πολύ σε τόσο λίγο διάστημα; Δεν είναι ο χρυσός καταφύγιο ασφάλειας, όπως μας λένε;

Η απάντηση είναι όχι και ουδέποτε ο χρυσός ήταν καταφύγιο νομισματικής η επενδυτικός ασφάλειας. Το γεγονός ότι ο χρυσός κάποτε ήταν ένας τρόπος αποταμίευσης, για πολλές χιλιάδες χρόνια, διότι απλά δεν υπήρχε άλλος τρόπος, είναι άλλο θέμα. Στη σύγχρονη εποχή ουδέποτε ήταν, άσχετα αν πάρα πολλοί πιστεύουν ότι είναι.

Ο χρυσός δεν είναι παρά άλλο ένα asset το οποίο αλλάζει συνεχώς αξία σε σχέση με το cash. Όπως όλα τα πράγματα σε αυτό τον κόσμο, έτσι και ο χρυσός ανεβαίνει και κατεβαίνει σε αξία αναλογικά

Το γεγονός ότι η Κύπρος ίσως χρειαστεί να πουλήσει λίγο χρυσό για να τακτοποιήσει μέρος των προβλημάτων της, ίσως ασκήσει λίγη πίεση (at the margin) στο χρυσό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ο λόγος της πτώσης.

Τόσο η Goldman Sachs όσο και η Societe Generale είναι αρνητικές στο χρυσό, με την δεύτερη να δίνει στόχο τα $1.375 δολάρια έως το τέλος του 2013.

Αλλά αν θέλετε τον καλύτερο λόγο για την πρόσφατη πτώση του χρυσού, η Barclays Capital είπε οι συμμετοχές σε ETFs χρυσού έφτασαν πέρυσι στα επίπεδα-ρεκόρ των 2.767 τόνων, αλλά οι επενδυτές έχουν αποσύρει περίπου 200 τόνους μέχρι στιγμής φέτος, με το Φεβρουάριο σημειώνει ρεκόρ εκροών 111 τόνους.

Όπως οι επενδυτές έβαζαν στην άνοδο και οι τιμές πήγαιναν πάνω, έτσι τώρα έχουμε εκροές και οι τιμές πέφτουν, είναι τόσο απλό. Και το αποτέλεσμα είναι το παρακάτω διάγραμμα…

Αλλά το παρακάτω διάγραμμα είναι πιο κατατοπιστικό, στο γιατί έχει τελειώσει αυτός ο κύκλος του χρυσού. Είναι το DOW/GOLD ratio, που μας δείχνει ότι τους τελευταίους μήνες οι μετοχές του DOW αποδίδουν αναλογικά καλύτερα από τον χρυσό.

Αυτό δεν αλλάζει σε μια μέρα η σε μερικούς μήνες και, όπως δείχνει και το ίδιο το διάγραμμα, είναι κάτι που έχει ξαναγίνει 3 φορές τα τελευταία 100 χρόνια.

Όσοι δηλαδή επιμένετε να θέλετε να αγοράστε χρυσό, να έχετε υπόψη ότι πάτε κόντρα στην τάση που δείχνει να αλλάζει (όπως μας δείχνει το πιο πάνω διάγραμμα) και που αυτή η τάση δεν θα αντιστραφεί παρά μόνο μετά από πάρα πολλά χρόνια ξανά.

[email protected]


0 απαντήσεις στο “Γιατί έχει τελειώσει η εποχή του χρυσού”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.