Ιερισσός: Ο αγώνας μας έχει απλωθεί μέχρι τις φυλακές


dsc08323_0Τρίτη μεσημέρι στην Ιερισσό και οι κάτοικοι βρίσκονται στα φυλάκια που έχουν δημιουργήσει στις δύο εισόδους του χωριού. Την Δευτέρα το πρωί μετά την απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα για προφυλάκιση των δύο συλληφθέντων κατοίκων της Ιερισσού πραγματοποιήθηκε λαϊκή συνέλευση από τις επιτροπές αγώνα όλων των γύρω χωριών. Εκεί πάρθηκε η απόφαση να ανοίξουν τα μπλόκα και να μετατραπούν σε χώρους ενημέρωσης των διερχομένων, στην «φωνή» του χωριού που συνεχίζει να ζητάει την αλληλεγγύη όλης της Ελλάδας απέναντι στην ασυδοσία της κρατικής εξουσίας. Κανείς δεν κοιμάται πλέον ήσυχος το βράδυ από τότε που άνδρες των ειδικών δυνάμεων εισέβαλαν στα σπίτια και υπό την απειλή των όπλων συνέλαβαν τους δύο αγωνιστές της Ιερισσού, τα “αδέλφια μας”, όπως τους αποκαλούν. Η εικόνα αυτή επιστρέφει σαν εφιάλτης στη μνήμη των ανθρώπων ενώ το γεγονός ότι δύο συναγωνιστές τους παραμένουν προφυλακισμένοι δημιουργεί θλίψη μα και φόβο του τι μπορεί να επακολουθήσει σχετικά με τους υπόλοιπους 18 διωκόμενους.

Είμαστε φυλακισμένοι δίχως κάγκελα

«Ήταν πολύ δύσκολο να το χωνέψουμε, έμοιαζε εφιάλτης . Είναι σαν έχουν καταδικαστεί πριν δικαστούνε» τονίζει η Α. Β. η οποία επισημαίνει παράλληλα: « Η απώλεια τους έχει απλώσει τον αγώνα μέχρι τις φυλακές, μέχρι τα κρατητήρια.. Οι μοίρες μας έχουν ενωθεί. Το κόστος που πληρώνει το βουνό το οποίο συνεχίζουν να ξεκοιλιάζουν, το βιώνω και εγώ. Το βουνό είναι όμηρος όπως και οι δύο συναγωνιστές μας, όμηροι μιας αστυνομικής εξουσίας»

«Ήξερα ότι στην Λατινική Αμερική και στην Αφρική υπήρχαν άνθρωποι που εξαφανίστηκαν επειδή εμπόδισαν την απόφαση που πάρθηκε ερήμην τους, και ήξερα ότι σε ένα ευρωπαϊκό κράτος αυτό δεν συμβαίνει. Όποιος υποβιβάζει την ανασφάλεια που δημιουργείται σε ένα πολίτη όταν καταργούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα , η διάκριση εξουσιών και όταν χαρακτηρίζεται η μη συναίνεση των κατοίκων «ηχηρή μειοψηφία» παίζει με τη φωτά. Αν αυτό που κάνει είναι εγκληματική πράξη πρέπει να το κρίνει η δικαιοσύνη» καταλήγει

«Ήδη σπέρνουν τον φόβο νέων συλλήψεων» λέει η Γιώτα Σ. τονίζοντας ότι και αυτός είναι ένας λόγος που το χωριό βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα. Μια γυναίκα δίπλα της φωνάζει ειρωνικά «οι επόμενες απολογίες θα γίνουν μάλλον στα γραφεία της Eldorado!» σχολιάζοντας το γεγονός ότι η απολογία των δύο συλληφθέντων έγινε μέσα στο Αστυνομικό Μέγαρο και όχι στα δικαστήρια.

«Έχουν μπει άλλες προτεραιότητες πλέον στις ζωές μας, έχουμε εδώ και καιρό παρατήσει τα σπίτια μας και ασχολούμαστε με τον αγώνα. Αυτό είναι η βασική μας προτεραιότητα» λέει ακόμη η Γιώτα ενώ αναφερόμενη στον χαρακτηρισμό γαλατικό χωριό που έδωσε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας στην Ιερισσό τονίζει : «Αν αυτός θέλει να είναι Ρωμαίος εμείς θα είμαστε Γαλάτες». «Στόχος του βέβαια είναι να πιστέψει η κοινή γνώμη ότι πρόκειται μόνο για ένα χωριό που αντιδρά για δικούς του λόγους και ότι η καταστροφή που θα επέλθει δεν αφορά την υπόλοιπη Χαλκιδική» καταλήγει.

«Είμαστε φυλακισμένοι χωρίς κάγκελα» λέει η Λόλα Χ. χαρακτηριστικά για το πως βιώνει το γεγονός ότι από το χωριό λείπουν πλέον ο Βασίλης και ο Γιώργος. «Εγώ τους θεωρώ πολιτικούς κρατούμενους και αυτό γιατί έχουν υποστεί την πλήρη καταπάτηση των δικαιωμάτων τους». «Ο αγώνας μας δεν γίνεται από μια εγκληματική οργάνωση αλλά από ένα κοινωνικό κίνημα. Όποιος δεν θέλει να το καταλάβει ζει σε άλλο κόσμο» προσθέτει. Αναφορικά με το πώς έχει επηρεαστεί η ζωή τους εδώ και ένα χρόνο συνεχίζει: «Δεν υπάρχει ρυθμός ζωής, δεν υπάρχει δουλειά,δεν υπάρχει σπίτι. Τα παιδιά μας κάνουν και μια εβδομάδα να μας δουν. Θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την αποφυλάκιση των δύο συναγωνιστών μας , θα συνεχίσουμε μέχρι να φύγει η εταιρεία»

Τα ξημερώματα της μέρας εκείνης άγνωστοι έβαλαν φωτιά στο Αστυνομικό τμήμα Ιερισσού το οποίο έχει και επίσημα εγκαταλειφθεί από την Αστυνομία και όλες οι υπηρεσίες του έχουν από την περασμένη Τετάρτη μεταφερθεί στο Αστυνομικό τμήμα Πολυγύρου. Οι κάτοικοι από το πρωί έκαναν λόγο για προβοκάτσια δηλώνοντας ότι το κτίριο που στεγαζόταν το Α.Τ. ανήκει σε έναν συναγωνιστή τους. Το Συντονιστικό αγώνα της Ιερισσού σε ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων: «Σε όσους επιθυμήσουν να αποπροσανατολίσουν τους σκοπούς ενός δίκαιου κοινωνικού αγώνα, θυμίζουμε:  «όταν δεν ξέρεις ποιος το έκανε, δες ποιον βολεύει».

«Είμαστε απογοητευμένοι από τον τρόπο που χειρίζεται το κράτος την υπόθεσή μας. Μας ξεπούλησαν, υπέγραψαν την καταδίκη μας και τώρα κλείνουν μέσα αθώους» λέει η κυρία Ελένη Μ. που κάθεται σε ένα αυτοσχέδιο πάγκο και συνεχίζει «Η Eldorado έχει την κυβέρνηση μαζί της, για αυτό και κατασκευάζονται πλέον ένοχοι. Ακόμη και το σημερινό γεγονός στο αστυνομικό τμήμα δεν είναι τυχαίο».

Οι άνδρες του χωριού που βρίσκονται σε 24ωρη βάση, όπως και οι γυναίκες, στα φυλάκια δείχνουν ακόμη πιο θυμωμένοι για την προφυλάκιση των δύο συγχωριανών τους. «Αυτό που νοιώθουμε είναι πίκρα αλλά θα αγωνιστούμε μέχρι τελευταίας ρανίδας…» λέει ο Γ. Σ ενώ ένας από τους 18 διωκόμενους που κάθεται δίπλα του λέει: «Φοβάμαι μην μας συλλάβουν και εμάς με τον ίδιο τρόπο. Πρόκειται για εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αυτό που συνέβη στο χωριό μας».

Κάτω από ένα αντίσκηνο κάθονται οι μικροί του χωριού, μαθητές που μόλις τελείωσαν το σχολείο ήρθαν να βοηθήσουν τον αγώνα στο φυλάκιο. Η καθημερινότητα του σχολείου έχει διαταραχθεί πλήρως μετά και τα τελευταία γεγονότα. «Βρισκόμαστε σε άλλη διάσταση» λέει χαρακτηριστικά η 15χρονη Κωνσταντίνα. «Δεν προγραμματίζουμε πλέον τίποτα. Σήμερα στο σχολείο γυρνούσε χέρι χέρι ένα χαρτί με το τραγούδι που έχουν γράψει για μας. Κανένας δεν ήθελε να κάνει μάθημα. Άλλα παιδιά τραγουδούσαν συνθήματα και άλλα τα έγραφαν στα θρανία» προσθέτει και αναρωτιέται « Η δική μας 3η Λυκείου πως θα δώσει πανελλαδικές εξετάσεις δεν ξέρω». «Γαλάτες μας χαρακτήρισε ο Δένδιας, γαλάτες θα γίνουμε, αλλά να ξέρει ότι αυτοί κερδίζουν στο τέλος σε όλα τα έργα» καταλήγει η Κωνσταντίνα.

Ο Θεολόγης είναι από τους φοιτητές που προσήχθησαν τον Φεβρουάριο μετά από εισβολή άνδρων της Ασφάλειας στο σπίτι που διέμεναν στην Θεσσαλονίκη. Ο Θεολόγης μεταφέρθηκε σε σκοτεινό δωμάτιο της ΓΑΔΘ στο οποίο κάθε μία ώρα περίπου άνδρες της ασφάλειας εισέρχονταν και το χτυπούσαν με τα χέρια και το κλωτσούσαν. Εξαναγκάστηκε ακόμη σε λήψη γενετικού υλικού. Το μεσημέρι ήταν και αυτός στο φυλάκιο μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά του χωριού. «Κάποτε πηγαίναμε και για κανέναν καφέ, τώρα είμαστε κάθε μέρα στον αγώνα» τονίζει και προσθέτει «Και το Πάσχα όπως και τα Χριστούγεννα στους δρόμους θα το βγάλουμε. Φέτος θα βάψουμε μαύρα τα αυγά σαν την στεναχώρια που νοιώθουμε για τα παιδιά που είναι μέσα στην φυλακή»

Δικονομικά έκτροπα καταγγέλλουν οι δικηγόροι

Οι 4 συνήγοροι των συλληφθέντων κατήγγειλαν από την πρώτη στιγμή της σύλληψής τους δικονομικά έκτροπά και στις 12/3 κατέθεσαν αίτηση διαμαρτυρίας ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης με την οποία διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η απολογία των δύο συλληφθέντων έλαβε χώρα κατόπιν δικής του απόφασης στο Αστυνομικό Μέγαρο.

Ο Β. Τζιμούρτος, συνήγορος των δύο συλληφθέντων μιλώντας στο alterthess.gr για τις δικονομικές αυθαιρεσίες τόνισε ότι οι δύο κατηγορούμενοι ενώ είχαν κληθεί ως μάρτυρες, δικονομικά τους μεταχειρίστηκαν ως πιθανούς δράστες. Ακόμη, σύμφωνα με τον ίδιο, καταπατήθηκαν θεμελιώδη δικαιώματα που αφορούν την σαφή και ακριβή γνώση των κατηγοριών εναντίον τους όσο και την μη αυτοενοχοποίησή τους. Επιπλέον δηλώνει ότι συνιστά δικονομική εκτροπή η λήψη DNΑ ενόσω οι δύο κατηγορούμενοι βρίσκονταν στο στάδιο του μάρτυρα και είχαν κληθεί για κατάθεση.

Νομικοί κύκλοι που ασχολούνται με την υπόθεση αυτή τονίζουν ακόμη ότι είναι αντιδημοκρατικό άτομα που εργάζονται σε ιδιωτική εταιρεία χωρίς την παρουσία προανακριτικών υπαλλήλων να προβαίνουν σε πράξεις προανάκρισης και συγκεκριμένα σε έρευνα του χώρου του εργοταξίου για ανεύρεση αντικειμένων. Η συμμετοχή στην επίθεση στο εργοτάξιο για την οποία κατηγορούνται οι δύο άντρες δεν στηρίζεται σε σύννομα αποδεικτικά μέσα αλλά σε προσωπικές μαρτυρίες.

Επιπλέον παρατηρούν ότι στην έκθεση για τον εμπρησμό στις Σκουριές δεν γίνεται ουδεμία καταγραφή για κυνηγετικούς κάλυκες με τους οποίους ωθείται στην ενοχοποίηση ο 44χρονος . Ο σκούφος ο οποίος χρησιμοποιείται ως ενοχοποιητικό στοιχείο του 33χρονου συλληφθέντα, τονίζουν ακόμη, βρέθηκε πολύ μακριά από τον τόπο όπου έγιναν τα γεγονότα και συνιστά μεταφερόμενο στοιχείο. Επιπλέον, αναφέρουν ότι ο κατηγορούμενος είναι γνωστό ότι ασχολείται με την εμπορία και μεταφορά καυσόξυλων, πήγαινε συχνά στο βουνό για υλοτομία προκειμένου να ενισχύσει το εισόδημά του και στο παρελθόν είχε συλληφθεί για παράνομη υλοτόμηση στην περιοχή των Σκουριών. Έτσι κρίνεται λογικά ανακόλουθό και αυθαίρετο να θεωρείται μέλος τρομοκρατικής, καλά οργανωμένης ομάδας. Ακόμη  η ενοχοποίησή τους μέσω της σάρωσης τηλεφωνικών κλήσεων είναι αντιδικονομική και αυθαίρετη. Εξάλλου, όπως σημειώνουν, οι τηλεφωνικές επαφές σε μια μικρή τοπική κοινωνία με πολύπλευρη δραστηριότητα είναι αυτονόητη και δεν είναι δυνατόν όποιος κάνει τηλεφωνικές κλήσεις να θεωρείται κατηγορούμενος.

Τέλος, σχετικά με την προφυλάκισή τους δηλώνουν ότι δεν ικανοποιούνταν οι προϋποθέσεις περιοριστικής κράτησης καθώς οι δύο συλληφθέντες δεν ήταν ούτε ύποπτοι φυγής, έχουν γνωστή και σταθερή διαμονή, δεν είναι φυγόδικοι, ούτε ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων. Έτσι χαρακτηρίζουν την επιβολή προφυλάκισης προαποφασισμένη και ηθελημένη πέρα από κάθε ανθρώπινη και δικονομική λογική.

Σταυρούλα Πουλημένη από alterthess.gr

[youtube=http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=pXPqiIBmkCQ]


0 απαντήσεις στο “Ιερισσός: Ο αγώνας μας έχει απλωθεί μέχρι τις φυλακές”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.