Μεταλλεία Χαλκιδικής: Προσπάθεια παραπλάνησης ή απλώς κακό μάρκετινγκ;


Από το SimonKnows

Η Hellas Gold Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. είναι η θυγατρική εταιρεία της Καναδέζικης Eldorado Gold στην Ελλάδα. Το επίσημο site της βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.hellas-gold.com/. Aν και “υπό κατασκευή”, το Ελληνικό site έχει την επωνυμία της εταιρείας, παραπέμπει σε διευθύνσεις email με κατάληξη @gr.eldoragold.com της μητρικής, έχει τα  επίσημα τηλέφωνα, αλλά και φιλοξενείται σε Ελληνική διεύθυνση IP. Tα στοιχεία καταχώρησης του domain ταιριάζουν με τα στοιχεία της εταιρείας επίσης. Με λίγα λόγια, ένα κανονικό εταιρικό site για μια εταιρεία που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Απορίας άξιο λοιπόν, για πιο λόγο έχουν έχουν ξεφυτρώσει πρόσφατα δύο άλλα site με τα παρακάτω ονόματα και διευθύνσεις (τα κεφαλαία δικά τους):

METAΛΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ http://www.metalleiachalkidikis.gr/
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ http://www.ellinikoschrysos.gr/

Έγραψα προχτές για την ραγδαία αύξηση των Likes στη σελίδα Facebook “Μεταλλεια Χαλκιδικης” (αν και την ώρα που γράφω αυτό έπεσαν από τα 11,000 που ήταν στα 6,000). Ρίχνοντας μια ματιά στη σελίδα, παρατήρησα ότι παραπέμπει στο παραπάνω site METAΛΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ.

Κατά τα λεγόμενα τους, και οι δύο σελίδες είναι δημιουργία της Ελληνικής εταιρείας Net Media, κάτι που επιβεβαιώνεται και στο portfolio της Net Media.

Και οι δύο σελίδες έχουν διεύθυνση IP στην Μεγάλη Βρετανία και έχουν ροή ειδήσεων με αρκετές ομοιότητες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σε αντίθεση με τα περισσότερα εταιρικά site που έχουν ειδήσεις, δεν υπάρχουν εταιρικά δελτία τύπου. Υπάρχουν όμως ενότητες με γενικές πληροφορίες όπως “Μεταλλευτική Ιστορία” που μιλάνε για εξόρυξη μετάλλων ξεκινώντας από την αρχαιότητα, κάτι πολύ παράξενο για ένα συνηθισμένο εταιρικό site*. Oι αναρτήσεις έχουν πιο πολύ χροιά πολτικού ιστολογίου, παρά εταιρικό site. Παρ’όλο που το περιεχόμενο των αναρτήσεων είναι σχεδόν εξ’ολοκλήρου σχετικό με τα μεταλλεία της Hellas Gold/Eldorado Gold στην Χαλκιδική, παραδόξως δεν βρήκα πουθενά κάτι που να λέει ξεκάθαρα ότι τα site αυτά ανήκουν στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. Τέλος, δεν μπόρεσα να βρω στοιχεία επικοινωνίας με τα γραφεία της εταιρείας αναρτημένα στα δύο αυτά site.

Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά;

Κατ’αρχήν να επισημάνω ότι έχω στείλει από προχτές email και στα κεντρικά της Eldorado Gold αλλά και στην Hellas Gold Ελληνικός Χρυσός. Συγκεκριμένα ρώτησα αν μπορούν να διευκρινήσουν αν τα παραπάνω site και η σελίδα Facebook έχουν δημιουργηθεί για λογαριασμό της εταιρείας τους. Ομοίως, ρώτησα και την Net Media για τα site. Μέχρι στιγμής δεν έχω λάβει απάντηση.

Βάσει των ενδείξεων πάντως, τα δύο site METAΛΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ και ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ αλλά και η αντίστοιχη σελίδα στο Facebook (με τα χιλιάδες Likes αμφιβόλου προελεύσεως) δίνουν την εντύπωση είτε ότι γίνεται μια προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης υπέρ των μεταλλείων μέσω του διαδικτύου (ή απλώς πολύ κακό μάρκετινγκ). Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν η Eldorado Gold ή η Hellas Gold Ελληνικός Χρυσός είχε προηγούμενη γνώση της ύπαρξης τους και αν ενέκρινε τη δημιουργία τους. Ο καθένας θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει αυτά τα site και τη σελίδα Facebook ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει έλλειψη κοινών στοιχείων με το επίσημο site. Η πολιτική χροιά των αναρτήσεων που προανέφερα πάντως είναι πιθανή ένδειξη ότι η προσπάθεια έχει συμμετοχή προσωπικού με εμπειρία τις δημόσιες σχέσεις για πολιτικές καμπάνιες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τώρα που η Eldorado Gold και η Hellas Gold Ελληνικός Χρυσός έχουν λάβει ενημέρωση της υπάρξης των site και της σελίδας Facebook, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιδράσουν.

*Κατά τα φαινόμενα μοιάζει νa προστέθηκε το υλικό αυτό σε μια άστοχη προσπάθεια τα site να αποκτήσουν περισσότερη κίνηση μέσω μηχανών αναζητήσης. Κοινώς: SEO.

-Ακολουθήστε με στο twitter @SimonKnowz


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.