Κράτος τρομοκράτης εναντίον… γαλατικού χωριού


6Πάνοπλοι αστυνομικοί με κουκούλες έσπασαν στις τρεις τα χαράματα τις πόρτες δύο σπιτιών στην Ιερισσό συλλαμβάνοντας τους ανύποπτους ενοίκους. Οι κάτοικοι επιτέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, η λειτουργία του οποίου ανεστάλη. Ο Δένδιας έκανε λόγο για το χωριό του Αστερίξ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Tου Νίκου Φωτόπουλου
Εφημερίδα των Συντακτών

Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου η χθεσινή, για την Ιερισσό Χαλκιδικής. Μέσα στο σκοτάδι αιφνιδιαστικά, πάνοπλοι ένστολοι έσπασαν πόρτες και εισέβαλαν σε σπίτια, παιδιά ούρλιαζαν, αλαφιασμένοι κάτοικοι χύθηκαν στους δρόμους, το καμπαναριό της εκκλησίας χτυπούσε -νόμιζες- για τη συντέλεια του κόσμου και το αστυνομικό τμήμα παραδόθηκε στις φλόγες.

Γι’ άλλη μια φορά η αστυνομία κατάφερε να ξεσηκώσει τον κόσμο της περιοχής, μετατρέποντας ένα φιλήσυχο χωριό σε «καζάνι έτοιμο να εκραγεί». Οι κάτοικοι της Ιερισσού αναστατώθηκαν μέσα στη νύχτα κι όταν κατάλαβαν τι συμβαίνει συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία του χωριού και εν συνεχεία έξω από το αστυνομικό τμήμα, όπου έβαλαν φωτιές σε λάστιχα και προκάλεσαν υλικές ζημιές. Με απόφαση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., η λειτουργία του Α.Τ. Ιερισσού ανεστάλη. Στο μεταξύ, οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη, όπου και κρατούνται.

Το επισκεπτήριο

Οταν ξημέρωσε, συγκεντρώσεις και πορείες συμπαράστασης πραγματοποιήθηκαν σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη. Ο δρόμος μπροστά στο δικαστικό μέγαρο και στη συνέχεια η οδός Μοναστηρίου όπου βρίσκεται η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση αποκλείστηκαν από κατοίκους. Οι κλούβες των ΜΑΤ που είχαν τοποθετηθεί για να τους παρεμποδίσουν δεν κατάφεραν να περιορίσουν τις φωνές και τα υβριστικά συνθήματα: «Μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι», «Με ΜΑΤ, βία και καταστολή, χρυσάφι δε θα πάρετε απ’ τη Χαλκιδική»…

Αργά το απόγευμα και αφού είχε αποφασιστεί ότι οι δύο συλληφθέντες θα παραμείνουν κρατούμενοι, οι σύζυγοι και οι συγγενείς τους πρώτου βαθμού μπόρεσαν να τους συναντήσουν σ’ ένα τυπικό επισκεπτήριο στα κρατητήρια.

Θυμίζουμε ότι πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στην εξόρυξη χρυσού σε Χαλκιδική και Εβρο έχει προγραμματιστεί εδώ και μέρες για το Σάββατο 13/4/13.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, «η εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, οι οποίοι μαζί με ειδικές αστυνομικές δυνάμεις (ΕΚΑΜ) και δικαστικούς λειτουργούς που προΐσταντο στην επιχείρηση μετέβησαν στις 03.00 περίπου ώρα στις οικίες των δύο ημεδαπών. Οι ημεδαποί αρνήθηκαν να συμμορφωθούν στις επανειλημμένες κλήσεις των αστυνομικών να επιτρέψουν την είσοδο στις οικίες τους. Κατόπιν τούτου οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να εισέλθουν με βίαιο τρόπο στις οικίες και να συλλάβουν τους δύο ημεδαπούς, οι οποίοι οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης».

Η απάντηση Δένδια

Ωμή ήταν η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο MEGA. Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, «εάν οποιαδήποτε κοινότητα, χωριό ή κωμόπολη στην Ελλάδα έχει την εντύπωση ότι μπορεί να μετατραπεί σε γαλατικό χωριό και να εφαρμόσει δικό του Σύνταγμα, δικό του δίκαιο και τον αυτοδικαίως κανόνα ζωής, αυτό δεν πρόκειται να περάσει». Οσον αφορά τη μεταμεσονύχτια διεξαγωγή της επιχείρησης, υποστήριξε ότι «αν αυτό το ένταλμα εκτελείτο χθες το απόγευμα, δεδομένης της πιθανολογούμενης και προφανούς εκ του αποτελέσματος αντίδρασης των κατοίκων, θα γινόταν μακελειό. Κρίθηκε λοιπόν ότι το σωστό είναι να αιφνιδιαστούν οι υπόδικοι και ορθώς αιφνιδιάστηκαν». Τέλος, συμπλήρωσε ότι «υπήρξε έκδοση ενταλμάτων σύλληψης συγκεκριμένων ατόμων για σωρεία κακουργημάτων και πλημμελημάτων, νομίζω για δέκα κακουργήματα και δώδεκα πλημμελήματα, και η αστυνομία κινήθηκε για την εκτέλεση παρουσία δικαστικού λειτουργού των συγκεκριμένων ενταλμάτων. Υπήρξε πρόσκληση για παράδοση, άρνηση παράδοσης των ανθρώπων οι οποίοι έπρεπε να συλληφθούν και από εκεί και πέρα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και παρουσία οργάνων της δικαστικής αρχής, η αστυνομία διέρρηξε τις π
όρτες των συγκεκριμένων κατοικιών και συνέλαβε τους υπόδικους. Οταν υπάρχει άρνηση, αυτό ακριβώς προβλέπεται».

Για επίδειξη αυταρχισμού από την Ελληνική Αστυνομία και για τρομο-σόου χθες στην Ιερισσό της Χαλκιδικής κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. «Οι αστυνομικές έφοδοι τις πρώτες πρωινές ώρες, το σπάσιμο των πορτών και οι συλλήψεις πολιτών μπροστά στα μάτια των παιδιών τους φέρνουν στον νου σκηνές από παλιότερες εποχές αντιδημοκρατικής εκτροπής». Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ο πραγματικός στόχος της αστυνομίας και της κυβέρνησης είναι να τρομοκρατήσουν την τοπική κοινωνία για να σταματήσει να διαμαρτύρεται ενάντια στην καταστροφική λειτουργία των μεταλλείων». Μάλιστα ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τσουκαλάς, τονίζει σε ανακοίνωση του ότι «ο κ. Νίκος Δένδιας φαίνεται ότι ζήλεψε τη δόξα του Ιουλίου Καίσαρα, όταν μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, παρομοίασε με Γαλατικό χωριό τους κατοίκους. Θυμίζουμε όμως στον κ. Υπουργό και την κυβέρνηση ότι οι προσπάθειες του Ιουλίου Καίσαρα να υποτάξει το Γαλατικό χωριό πάντα είχαν αποτυχημένη κατάληξη».

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, η οποία αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τηρεί πλέον ούτε τα προσχήματα. Εκδίδει ανακοινώσεις με τις οποίες ανερυθρίαστα παρέχει πολιτική κάλυψη σε άτομα τα οποία κατηγορούνται από την ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη για επτά κακουργήματα και 14 πλημμελήματα». Το υπουργείο μάλιστα καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ «εάν συνεχίζει την απαράδεκτη αυτή θεσμικά και πολιτικά στάση του, ας ιδρύσει επιτέλους και συνιστώσα υποδίκων για κακουργήματα!»

Δύο στρατόπεδα 

«Ζούμε σε μια χώρα ευνομούμενη που πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος από όλες τις πλευρές», σχολίασε στον Alpha 989 ο γραμματέας Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, και τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση οι πράξεις βίας πρέπει να καταδικάζονται από οπουδήποτε και αν προέρχονται και οι πράξεις όλων των οργάνων της πολιτείας πρέπει να γίνονται σύμφωνα με το νόμο».

«Θα μπορούσε να υπάρχει μια διαφορετική επιχειρησιακή πρακτική, να προχωρήσουν σύννομα όλες οι διαδικασίες», σχολίασε ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της ΔΗΜΑΡ, Σάκης Παπαθανασίου, και υπογράμμισε ότι «η κοινωνία στη Χαλκιδική έχει χωριστεί σε δυο στρατόπεδα. Ο ορυκτός πλούτος είναι ένας πόρος που πρέπει να αξιοποιηθεί, αλλά ο πληθυσμός έχει μεγάλη αμφισβήτηση δικαίως λόγω του παρελθόντος. Υπάρχει μια μαζική αμφισβήτηση της ικανότητας του κράτους να διατηρεί την προστασία του περιβάλλοντος στις περιπτώσεις των εξορύξεων. Δεν μπορούμε να μπούμε σε μια διαδικασία που θα μείνουν αναξιοποίητοι οι πόροι λόγω της αδυναμίας του κράτους». Οσον αφορά τη δήλωση του υπ. Δημόσιας Τάξης κ. Δένδια περί «γαλατικών» χωριών, ο κ. Παπαθανασίου υποστήριξε ότι «πρέπει να υπάρχει κράτος δικαίου».

Tην αστυνομική τρομοκρατία καταγγέλλει σε ανακοίνωση της και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση προκαλεί, καθώς λειτουργεί σαν μπράβος της Eldorado και των συμφερόντων του ομίλου Μπόμπολα, που στοχεύει σε κέρδη μέσα από τη λεηλασία του περιβάλλοντος, της τοπικής κοινωνίας και της οικονομίας.

…………………………………………………………………….

«Πού τον πάνε τον μπαμπά»;

Μιλάνε στην «Εφ.Συν.» οι γυναίκες των συλληφθέντων

Μπροστά στα έντρομα μάτια των παιδιών του, με μια κινηματογραφικού τύπου επιχείρηση, συνελήφθησαν χθες τα ξημερώματα δύο από τους 20 υπόπτους για την επίθεση στις Σκουριές στην Ιερισσό. «Είχαμε πέσει για ύπνο, ήταν περίπου 3. Χτύπησαν δυνατά το κουδούνι και κλοτσούσαν την πόρτα. Πήγα να δω, αλλά είχαν κλείσει με ταινία το ματάκι», μας λέει η Κατερίνα Δημητρακούδα, σύζυγος του ενός από τους δύο. «Μέχρι να συνειδητοποιήσουμε τι γίνεται είχαν ήδη σπάσει με κλοτσιές την πόρτα. Τέσσερις-πέντε αστυνομικοί ντυμένοι στα μαύρα και με κουκούλες μπούκαραν στο σπίτι και πέρασαν χειροπέδες στον Βασίλη. Η κόρη μας είναι 13 χρόνων. ”Πού είναι ο αδερφός σου;”, τη ρωτούσαν επίμονα. Ενας αστυνομικός με ακολουθούσε σε κάθε μου βήμα, οι άλλοι είχαν συνεχώς το δάχτυλο στη σκανδάλη. Προσπαθούσα να βγω έξω και να ειδοποιήσω τη γειτονιά και με έσπρωχναν συνεχώς. Ζητούσα επίμονα να δω το ένταλμα και τον εισαγγελέα και με ειρωνεύονταν. ”Θα κάναμε, κυρά μου, τέτοια επιχείρηση χωρίς έντα
λμα;”».

Λίγα μέτρα παραπέρα, χτυπάει η πόρτα και σ’ ένα δεύτερο σπίτι. «Ακουσα θόρυβο, νόμιζα πως μπαίνουν κλέφτες. Ρωτούσαμε ποιος είναι και μέχρι να το καταλάβουμε είχαν ήδη ανοίξει την πόρτα με σιδηρολοστό», μας λέει η Τζένη Παγώνη. «Μπήκαν στο σπίτι οι αστυνομικοί πάνοπλοι και κουκουλωμένοι, μόνο τα μάτια τους βλέπαμε. Δεν μας έδειξαν ένταλμα, μόνο ένας κύριος με πολιτικά που τους συνόδευε – πρέπει να ήταν εισαγγελέας. Ποιον να πρωτοκοιτάξω; Τον άντρα μου; Τα παιδιά που ούρλιαζαν; Είναι 3 ο μικρός μας, 6 η κόρη μας και 10 ο μεγάλος. “Πού τον πάνε τον μπαμπά;”. Αυτές οι κραυγές δεν φεύγουν από το μυαλό μου».

Ντίνα Δασκαλοπούλου

…………………………………………………………………….

Επίδειξη ισχύος

 

Με τον «κουκουλονόνομο» παραπέμπονται οι δύο. Θα παραμείνουν κρατούμενοι μέχρι την Κυριακή που απολογούνται

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  Του Νίκου Φωτόπουλου

«Μαμά, τον μπαμπά θα τον σκοτώσουν;»

Ασύλληπτο και αδικαιολόγητο μοιάζει το σενάριο που εκτυλίχθηκε χθες τα χαράματα, στην Ιερισσό της Χαλκιδικής, όταν μέσα στη νύχτα πάνοπλοι αστυνομικοί έσπασαν τις πόρτες και εισέβαλαν με «χολιγουντιανό» τρόπο στο οικογενειακό άσυλο δύο κατηγορουμένων κατοίκων για την επίθεση στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός.

Οι δικηγόροι τους και οι συγγενείς τους υποστηρίζουν ότι δεν τους είχε ειδοποιήσει κανένας, την ώρα που η αστυνομία ισχυρίζεται ότι νωρίτερα είχαν αρνηθεί να παραδοθούν. Γεγονός είναι πως τα παιδιά των συλληφθέντων έζησαν στιγμές τρόμου, βλέποντας πάνοπλους αστυνομικούς να εισβάλλουν στα σπίτια τους και ν’ αρπάζουν τους πατεράδες τους. Παιδί με ειδικές ανάγκες ένα από αυτά, κλαίγοντας γοερά ρώτησε τη μητέρα του: «Μαμά, τον μπαμπά θα τον σκοτώσουν;»

Συλληφθέντες είναι ένας 44χρονος κι ένας 33χρονος, οικογενειάρχες, με λευκά ποινικά μητρώα. Ερωτήματα δημιουργεί η απόφαση των αρχών να εκδώσουν εντάλματα σύλληψης για δύο ανθρώπους που είναι γνωστής διαμονής, δεν είναι ύποπτοι φυγής, δεν έχουν ποινικό παρελθόν και ειδικά μετά την εμπλοκή τους στην υπόθεση δεν μπορεί να θεωρηθούν και ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων. Νομικοί κύκλοι δεν κρύβουν την έκπληξή τους από τον τρόπο που λειτούργησαν οι αρχές:

«Θα μπορούσαν απλώς να τους έχουν καλέσει σε απολογία στο γραφείο του ανακριτή και να έχουν παρουσιαστεί με τους δικηγόρους τους, όπως παρουσιάστηκαν και στην προανάκριση στην Ασφάλεια», έλεγαν και χαρακτήριζαν την αστυνομική επιχείρηση ως «επίδειξη κρατικής ισχύος». «Η δικονομία τηρήθηκε πλήρως», περιορίστηκε να πει από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Παναγής Γιαννάκης, στην εφετειακή περιφέρεια του οποίου ανήκει η Χαλκιδική και ενημερώθηκε για την επιχείρηση.

Κρατούμενοι ώς την Κυριακή θα παραμείνουν οι δυο συλληφθέντες, οπότε και θα απολογηθούν, καθώς οι δικηγόροι τους ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να προετοιμαστούν. Στο μεταξύ, αντίθετα με ό,τι συνηθίζεται, δεν οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Χαλκιδικής. Μετήχθησαν στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, όπου στη συνέχεια μετέβησαν η εισαγγελέας πρωτοδικών Χαλκιδικής και ο ανακριτής για να τους συναντήσουν, όπως είχε γίνει με τους συλληφθέντες της «17 Νοέμβρη»!

Η Εισαγγελία έχει ασκήσει ποινική δίωξη για επτά κακουργήματα και 11 πλημμελήματα. Τα κακουργηματικά αδικήματα που τους βαρύνουν είναι σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, κατοχή εκρηκτικών υλών, έκρηξη, εμπρησμός και διακεκριμένες φθορές (με τον κουκουλονόμο Δένδια). Κι ακόμη, οπλοφορία, οπλοχρησία, απειλή και άλλα πλημμελήματα. Αξιοσημείωτο, ότι οι διώξεις ασκήθηκαν in rem, δηλαδή δεν είναι προσωποποιημένες για καθέναν από τους κατηγορούμενους, αλλά θα αποδοθούν στην πορεία της ανάκρισης.

Η δικογραφία αφορά συνολικά 20 άτομα που έχει υποδείξει η αστυνομική προανάκριση. Ωστόσο, ιδιαίτερα επιβαρημένη θεωρείται η θέση των δύο συλληφθέντων, για τους οποίους η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις εμπλοκής στην εμπρηστική επίθεση του εργοταξίου. Σε βάρος τους φέρονται να προέκυψαν ευρήματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας. Μάλιστα, για τον έναν αν
αφέρεται ότι ταυτοποιήθηκε DNA που του πήραν στη διάρκεια προσαγωγής, με γενετικό υλικό από σκούφο που βρέθηκε στην περιοχή μετά την επίθεση. Για τον δεύτερο, οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι ταυτοποίησαν την κυνηγετική καραμπίνα που κατείχε με όπλο που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο εργοτάξιο της εταιρείας, μέσω των ευρημάτων βαλλιστικής εξέτασης.

.……………………………………………………………………………..

 

«Το ολοφάνερο δεν είναι πια αυτονήτο»

 

Τέσσερις επιφανείς των τεχνών και των επιστημών σχολιάζουν τα γεγονότα

Εντονες αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία προκαλεί από χθες η επιχείρηση της αστυνομίας στην Χαλκιδική. Τέσσερις προσωπικότητες από τους χώρους της εκπαίδευσης και του πολιτισμού καταθέτουν στην «Εφ.Συν.» τη δική τους ματιά στα γεγονότα.

Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος  σκηνοθέτης

«Ημουν μικρός όταν στη χούντα ήρθαν βράδυ να συλλάβουν τον πατέρα μου. Οι διαδηλωτές στην Ιερισσό δεν κρύβονταν. Δεν ήταν εγκληματικά στοιχεία. Δεν υπήρχε λόγος να συλληφθούν τη νύχτα. Τον Πέτρο Κυριακίδη της Proton Bank, για παράδειγμα, δεν τον συνέλαβαν τη νύχτα. Τον άφησαν για το πρωί κι εκείνος διέφυγε στην Παραγουάη ντυμένος παπάς. Δεν έσπασαν την πόρτα του φορώντας κουκούλες. Αυτή η ενέργεια έχει έναν συμβολισμό. Είναι πολιτική πράξη. Είναι πολιτικές οι συλλήψεις».

Γιώργος Πλειός καθηγητής ΕΚΠΑ, πρόεδρος Τμήματος ΕΜΜΕ

«Ανεξάρτητα από τον λόγο της σύλληψης, που θα κριθεί στη Δικαιοσύνη, ο εκ νέου τρόπος δράσης της αστυνομίας στις Σκουριές συνιστά ένα ακόμα επεισόδιο στη σταδιακή οικοδόμηση αστυνομικού κράτους, μετά τον διασυρμό ιεροδούλων οροθετικών, τον εγκλεισμό μεταναστών σε στρατόπεδα κράτησης, την αντισυνταγματική “σκούπα” τοξικοεξαρτημένων και την υπέρμετρη και συστηματική χρήση αστυνομικής καταστολής στην παραμικρή κοινωνική διαμαρτυρία».

Γιάννης Μυλόπουλος πρύτανης ΑΠΘ

«Εχει φανταστεί κανείς ποτέ οικονομική ανάπτυξη σε μια περιοχή να επιβάλλεται με αστυνομικά μέτρα; Είναι ποτέ δυνατόν να πειστούν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής να συναινέσουν σε μια καταστροφική επένδυση υπό τον φόβο της αστυνομικής δίωξης; Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα και θυμίζουν άλλες, σκοτεινές εποχές».

Γιάννης Αγγελάκας μουσικός

«Φτάσαμε σε εποχές που το ολοφάνερο δεν είναι πια αυτονόητο. Ποια πρέπει να είναι η θέση κάθε ανθρώπου; Οτι είμαστε άνθρωποι και πρέπει να υπερασπιζόμαστε τον τόπο μας. Να μην ανεχόμαστε να τον καταστρέφουν, να τον δηλητηριάζουν, να τον ξεπουλάνε». Ο Γιάννης Αγγελάκας δηλώνει έμπρακτα για άλλη μία φορά τη συμπαράστασή του στους κατοίκους, με τη συμμετοχή του σε συναυλία αλληλεγγύης τον Μάιο στην Ιερισσό.

Γιάννης Μπασκάκης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.