“Χρυσα” ταξίδια αναψυχής και εξαγοράς της δημοσιογραφικής συνείδησης


Xrysos

Κείμενο από katalipsiesiea.blogspot.gr, φωτογραφία από το efimeridadrasi.blogspot.gr

Είμαστε απόλυτα βέβαιοι πως θαύματα στον δημοσιογραφικό κλάδο δεν γίνονται. Τουλάχιστον στο κομμάτι της ευσυνειδησίας ανθρώπων που είναι έτοιμοι να ξεπουλήσουν ακόμα και την ψυχή τους για ένα τετραήμερο ταξιδάκι αναψυχής σε Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη.

Είμαστε επίσης βέβαιοι πως κάποιο μαγικό τερτίπι θα σκαρφιστούν οι εξουσιαστές κοντυλοφόροι για να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στα προπαγανδιστικά ταξίδια που θα διοργανώσει η Eldorado Gold από τις 7 μέχρι τις 10 Απριλίου στις παραπάνω περιοχές.
Με ανυπομονησία επίσης περιμένουμε τα «αμερόληπτα» ρεπορτάζ που θα προκύψουν από τους καλοταϊσμένους «συναδέλφους» που θα μας ενημερώνουν για την «πραγματική ανάπτυξη που έχει επιτευχθεί στις περιοχές που δραστηριοποιείται η Eldorado Gold αλλά και πόσο λάθος κάναμε που την κατακεραυνώναμε προκατειλημμένοι για την παραποίηση στοιχείων, περιβαλλοντικών μελετών αλλά και την εξόφθαλμη διαπλοκή μεταξύ εταιρείας-κρατικών λειτουργών και αξιωματούχων».
Για αυτό που θα πρέπει όλοι οι παραπάνω να νιώθουν βέβαιοι, είναι πως ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής και όλης της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και των αλληλέγγυων σε όλη την ελληνική επικράτεια, δεν θα υποχωρήσει μπροστά στις άθλιες μεθοδεύσεις των μοντέρνων χρυσοθήρων και των στημένων ρεπορτάζ πληρωμένων δημοσιογράφων/παραθεριστών. Είναι πολύ αργά για κάτι τέτοιο πια.
Παρακάτω ακολουθεί η καταγγελία για τα ταξίδια της Eldorado Gold όπως δημοσιεύθηκε στο σάιτ του Ασύνταχτου Τύπου:
«Έπειτα από το μεγάλο κύμα διαμαρτυριών χιλιάδων κατοίκων της Χαλκιδικής, της Θεσσαλονίκης και αλληλέγγυων από ολόκληρη τη χώρα ενάντια στη λειτουργία του μεταλλείου χρυσού της Eldorado Gold, η εταιρεία χρυσού, επιχειρώντας μία «επικοινωνιακή αντεπίθεση», δεν περιορίστηκε απλώς στην τελευταία συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ, αλλά καλεί πλήθος δημοσιογράφων σε ένα τετραήμερο «χρυσό» αεροπορικό ταξιδάκι προπαγανδιστικής «αναψυχής» σε Ελλάδα και Τουρκία! Αρχίζει την Κυριακή 7 Απριλίου και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 10 Απριλίου. 
Πρόκειται για μία «ξενάγηση» στους τόπους της «ανάπτυξης», κατά τη λογική των χρυσοθήρων-κατακτητών της φύσης, σε Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη-Σμύρνη (μεταλλεία Efemcukuru) που θα είναι διανθισμένη με διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία, γεύματα, αεροπορικά εισιτήρια πληρωμένα και άλλα «καλούδια», με έναν και μοναδικό σκοπό: Την καταστρατήγηση της παραγράφου ε) του άρθρου 5 του Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης των Ελλήνων Δημοσιογράφων που περιλαμβάνεται και στο Καταστατικό της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, σύμφωνα με την οποία: 
Οδημοσιογράφος οφείλει: 
«Να μην επιδιώκει και να μη δέχεται οποιεσδήποτε παροχές σε χρήμα και είδος, που θίγουν την αξιοπιστία και την αξιοπρέπειά του και επηρεάζουν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του». 
Καταγγέλλουμε την παραπάνω απόπειρα «παροχής σε είδος» και καλούμε τις Ενώσεις Συντακτών, την ΠΟΕΣΥ και όλες τις Ενώσεις εργαζομένων στα ΜΜΕ, να πάρουν θέση και να αποτρέψουν την ευδοκίμηση θλιβερών φαινομένων σαν το παραπάνω που πλήττουν συνολικά την ήδη επιβαρυμένη εικόνα του κλάδου στη συνείδηση της κοινωνίας. 
Ερώτημα που γεννιέται σε κάθε πολίτη της χώρας: 
Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι θα είναι αμερόληπτο ένα ρεπορτάζ, όταν το «πληρώνουν» σε είδος συγκεκριμένοι επιχειρηματίες; Είναι δυνατόν ο ρεπόρτερ, μετά από τόση «πληρωμένη» ξενάγηση, δωρεάν μεταφορά, διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία, τάισμα κλπ., να λειτουργήσει αμερόληπτα; 
Ερώτημα που γεννιέται σε κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο δημοσιογράφο: Και, θα είναι π.χ. αντικειμενική δημοσιογραφία, η παρουσίαση της λειτουργίας των εργοστασίων χρυσού «πασπαλισμένη» (για το ξεκάρφωμα) με λίγες δόσεις των «αντιδράσεων» των τοπικών κοινωνιών; Το «κόλπο», το ξέρουμε. 
Ερώτημα που γεννιέται για τα αφεντικά του Τύπου: Βολεύεστε κύριοι και κυρίες, αφεντικά του Τύπου, που, «χρυσοί» επιχειρηματίες και εταιρείες επιχειρούν να «εξαγοράσουν» τις συνειδήσεις (και τις «πένες») των εργαζομένων σας, αφού σας προσφέρουν απαλλαγή από τα έξοδα ενός ακριβού ταξιδιού για τις ανάγκες του «ρεπορτάζ»; Χαίρεστε για τη δωρεάν εικόνα, τα άρθρα και τον λόγο που θα εισρεύσει στα κανάλια σας, στις εφημερίδες σας και στα ραδιόφωνα; Δεν σκέφτεστε ότι έτσι εξευτελίζετε τα ίδια τα Μέσα σας τα οποία πολυδιαφημίζετε –κατά τα άλλα- ως «αμερόληπτα» και «αποκαλυπτικά», στην υπηρεσία του λαού; 
Ερώτημα προς τους ίδιους τους συμμετέχοντες (στο ταξίδι) δημοσιογράφους: Συνάδελφοι! Χωρίς να ισχυριζόμαστε ότι συνειδητά επιλέγετε να γίνετε «υπάλληλοι» του κάθε «χρυσού» επιχειρηματία: Γιατί συναινείτε να δεχτείτε την «παροχή σε είδος» που σας προσφέρει μία εταιρεία χρυσού προκειμένου να σας «οδηγήσει» στο επιλεγμένο αντικείμενο του ρεπορτάζ, κατά παράβαση του Κώδικα Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος; 
Να διαψεύσουμε τον ισχυρισμό ότι το χρήμα και ο χρυσός μας φέρνουν πιο κοντά (σχεδόν αγκαλιά…) με τους σύγχρονους χρυσοθήρες και τους εχθρούς της Φύσης. 
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ 
Διαβάστε παρακάτω ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ το πρόγραμμα της τετραήμερης εκδρομικής χρυσής «παροχής σε είδος» 
Αναλυτικά το πρόγραμμα 
Κυριακή, 7 Απριλίου, 2013 (δημοσιογράφοι Αθηνών) 
18:00 Συνάντηση δημοσιογράφων στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος με τα στελέχη των εταιρειών 19:10 Αναχώρηση της Aegean Airlines για Θεσσαλονίκη 20:00 Άφιξη στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης & μεταφορά με mini-van στο ξενοδοχείο Electra Palace Hotel (Πλατεία Αριστοτέλους 9, Θεσσαλονίκη,www.electrahotels.gr) 21:00 Δείπνο στο ξενοδοχείο Electra Palace Hotel 
Δευτέρα, 8 Απριλίου, 2013 
09:00 Συνάντηση δημοσιογράφων Αθήνας – Θεσσαλονίκης – Θράκης στο lobby του ξενοδοχείου Electra Palace Hotel 09:30 Αναχώρηση με πούλμαν για τη Χαλκιδική 11:30 Άφιξη στην Χαλκιδική και επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές 12:30 Αναχώρηση για τις εγκαταστάσεις Μαντέμ Λάκου 13:00 Παρουσίαση εταιρείας στα Γραφεία Μαντέμ Λάκκου 13:30 Ελαφρύ γεύμα στα γραφεία της εταιρείας 14:30 Επίσκεψη στη κύρια στοά στο Καρακόλι 15:00 Αναχώρηση για Ολυμπιάδα 15:30 Άφιξη και επίσκεψη στις εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας (εργοστάσιο – μεταλλείο – δευτερεύουσα στοά) 17:30 Αναχώρηση από τη Χαλκιδική για τη Θεσσαλονίκη με πούλμαν 21:00 Δείπνο σε εστιατόριο της Θεσσαλονίκης 
Τρίτη, 9 Απριλίου, 2013 11:00 
Συνάντηση δημοσιογράφων στο lobby του ξενοδοχείου Electra Palace Hotel και παρουσίαση προγράμματος επίσκεψης στα μεταλλεία Efemcukuru στη Σμύρνη 12:30 Ελαφρύ γεύμα στο ξενοδοχείο Electra Palace Hotel 13:30 Μεταφορά στο Αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης με πούλμαν 15:40 Αναχώρηση Turkish Airlines με άφιξη στην Κωνσταντινούπολη στις 17:00 19:00 Αναχώρηση Turkish Airlines με άφιξη στη Σμύρνη στις 20:05 Μεταφορά στο ξενοδοχείο Hilton Izmir Hotel με πούλμαν (http://www3.hilton.com/en/hotels/turkey/hilton-izmir-IZMHITW.) 21:45 Δείπνο στο ξενοδοχείο Hilton Izmir 
Τετάρτη, 10 Απριλίου, 2013 
08:30 Συνάντηση στο lobby του Hilton Izmir Hotel 09:00 Αναχώρηση με πούλμαν για τα μεταλλεία Efemcukuru 10:30 Ξενάγηση στα μεταλλεία Efemcukuru – Παρουσιάσεις 13:00 Ελαφρύ Γεύμα 14:30 Μεταφορά στο Αεροδρόμιο της Σμύρνης με πούλμαν 16:50 Αναχώρηση Turkish Airlines από τη Σμύρνη με άφιξη στην Κωνσταντινούπολη στις 17:55 * Δυνατότητα μεταφοράς των δημοσιογράφων Θράκης και Θεσσαλονίκης με πούλμαν στις πόλεις τους αν προτιμάται 19:25 Αναχώρηση Turkish Airlines από Κωνσταντινούπολη με άφιξη στην Αθήνα στις 20:50 23:00 Αναχώρηση Aegean Airlines από την Αθήνα με άφιξη στη Θεσσαλονίκη στις 23:50 (ή δυνατότητα διαμονής στο ξενοδοχείο SOFITELτου αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος για όσους επιθυμούν να αναχωρήσουν την Πέμπτη, 11 Απριλίου το πρωί – αφορά στους δημοσιογράφους Θεσσαλονίκης/Θράκης)

0 απαντήσεις στο ““Χρυσα” ταξίδια αναψυχής και εξαγοράς της δημοσιογραφικής συνείδησης”

  1. Τι ωραία που θα ήταν να διοργανωθουν συγκεντρώσεις αποχαιρετισμού κατά την αναχώρηση αλλά και υποδοχής κατά την άφιξη των διψασμένων για παροχή υπεύθυνης πληροφόρηση “εκδρομέων” στα δύο αεροδρόμια, Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Να τους δούμε και να μας δουν, πριν αρχίσουν να εξιστορούν τα θαύματα που αντίκρισαν στο αξέχαστο ταξίδι τους.
    Οι λίστες βέβαια των επιβατών των πτήσεων θα είναι απόρρητες.
    Σε κάθε περίπτωση, καλό τους ταξίδι και θα περιμένουμε με αγωνία νέα τους όταν με το καλό επιστρέψουν. Για να ανεβεί και η μετοχή της εταιρίας, που κρέμεται από την πέννα τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.