Ταξιδάκι για δημοσιογράφους σε Χαλκιδική-Τουρκία ετοιμάζει η Eldorado. Kαμμιά αλήθεια θα τους πείτε;


Σε τριήμερο ταξιδάκι αναψυχής με διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία και όλα τα έξοδα πληρωμένα προσκαλεί τους δημοσιογράφους η Eldorado Gold. H “ενσωματωμένη δημοσιογραφία” τώρα και στην Ελλάδα. Ντροπή στους δημοσιογράφους που θα καταδεχτούν να πάνε και θα μας το παίζουν μετά “έγκυροι”, “αντικειμενικοί” και “ενημερωμένοι”… Ας μην τολμήσουν να μας κατηγορήσουν αργότερα όταν θα τους αποκαλούμε όπως τους αξίζει…

Ένα ειδυλλιακό ταξίδι, αποστειρωμένο από τις ενοχλητικές και φωνακλάδικες τοπικές κοινωνιες που διαδηλώνουν και στην Τουρκία, όπως και στην Ελλάδα, ενάντια στην Eldorado. Δυσάρεστες εικόνες δεν θα δουν οι “δημοσιογράφοι”:

– Θα τους πάνε στην Ολυμπιάδα και θα τους δείξουν το φρεσκοβαμμένο (πράσινο) εργοστάσιο εμπλουτισμού. Το διπλανό ποτάμι  που έχει γίνει κίτρινο από τα απόβλητα και όπου οι πρόσφατες μετρήσεις έδειξαν αρσενικό 49.000 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο, δεν θα το δείξουν βέβαια. Πονάει.

olympiada2

– Θα τους πάνε στις Σκουριές για να δούνε τα “γραφεία”: τις παράνομες παράγκες που ξαναστήθηκαν χωρίς άδεια και ηλεκτροδοτήθηκαν κιόλας. Δεν θα τους πουν ότι ξυρίζουν κομμάτια του πολύτιμου δάσους χωρίς άδεια. Οι κύριοι αυτοί θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου και έχουν το θράσος να το δηλώνουν κιόλας: “Αφού το έργο θα γίνει, τι το μεμπτό υπάρχει στο ότι κόβουμε χωρίς άδεια;” (εδώ)

563840_552465901460861_2127648984_n-1

– Στην Τουρκία, δεν θα τους πάνε στο παλαιότερο μεταλλείο τους, το Kisladag αλλά στο νεότερο, το Efemcukuru που άρχισε να λειτουργεί μόλις πριν από ενάμισι χρόνο. Νεαρό το μεταλλείο, λιγότερο άγρια η εικόνα. Δεν θέλουμε να τους ταράξουμε τους “δημοσιογράφους” γιατί μπορεί κάποιοι από αυτούς να έχουν ακόμα αισθήματα και να τσινίσουν. Να το το Kisladag, σε μια όχι και τόσο πρόσφατη φωτογραφία:

embedded-growthontrhecards-Kisladag-mine

Ούτε θα τους πούνε για τις διαδηλώσεις που κάνουν  οι κάτοικοι της περιοχής του Efemcukuru ενάντια στην εταιρεία. Ούτε για τις καταγγελίες για νεκρά ψάρια και νεκρά ζώα που ήπιαν νερό από το ποτάμι. Ούτε θα τους πουν για τις αντιδράσεις που υπάρχουν επειδή η λίμνη τελμάτων του μεταλλείου βρίσκεται μέσα στη λεκάνη που υδροδοτεί με πόσιμο νερό τη Σμύρνη.

Αυτή η διαδήλωση έξω από τα γραφεία έγινε τον Ιανουάριο του 2013:

385207_517902371577453_654461114_n 396848_517902291577461_706003361_n

[youtube=http://youtu.be/9_S4ObFUHXc]

Τίποτα απ’ολα αυτά δεν θα δουν αυτοί που θα γυρίσουν μετά στην Ελλάδα να μας κάνουν τους έξυπνους. Καλώς να έρθουν. Τους περιμένουμε. Τους τη φυλάμε.


0 απαντήσεις στο “Ταξιδάκι για δημοσιογράφους σε Χαλκιδική-Τουρκία ετοιμάζει η Eldorado. Kαμμιά αλήθεια θα τους πείτε;”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.