Ο “Καραισκάκης” στην Ιερισσό


Οι κάτοικοι ειναι οργισμένοι με τις διώξεις εναντίον των είκοσι συγχωριανών τους και το διαμηνύουν με κάθε τρόπο: “Αν πειράξουν έστω και μια τρίχα από τα μαλλιά τους…”

Ρεπορτάζ: Ντίνα Δασκαλοπούλου, φωτογραφίες: Μάριος Λώλος

getFile-19Ο Καραϊσκάκης έχει την τιμητική του αυτές τις μέρες στην Ιερισσό. Δεν υπάρχει μαγαζί που να μην ακούγεται το απαγορευμένο από το ΕΣΡ τραγούδι: «Πες τους ρε φίλε Πανουργιά έχουν στον μπ… μου βιολιά». Οι κάτοικοι του χωριού είναι εξοργισμένοι με τις διώξεις εναντίον των συγχωριανών τους και το δείχνουν με κάθε τρόπο: από τις κινητοποιήσεις μέχρι τα γλέντια τους.

Λαική συνέλευση

«Ξέρουμε πολύ καλά γιατί διώκονται τα αδέλφια μας, για να καμφθούμε όλοι. Αυτό δεν θα περάσει», μας λέει η Λόλα πριν ανέβει στο βήμα για να ξεκινήσει η λαϊκή συνέλευση που έγινε το Σάββατο στο χωριό. Εκατοντάδες χωριανοί μαζεύτηκαν για να αποφασίσουν το πώς θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. «Πριν λίγες μέρες μας επισκέφτηκαν οι Κερατιώτες. Αυτοί μας προετοίμασαν για το τι θα επακολουθήσει», λέει η κυρία Μαίρη. «Καταλαβαίνουμε ότι η καταστολή θα ενταθεί. Κι εκεί κακουργήματα πήγαν να τους φορτώσουν».

«Αυτές τις μέρες τρέμουν τα πόδια μας και οι καρδιές μας. Οχι από φόβο όμως, αλλά από θυμό», λέει από το βήμα η κάτοικος Λένα Παναγιωτοπούλου. «Αν πειράξουν έστω και μια τρίχα από τα μαλλιά των 20 συγχωριανών μας που κατηγορούνται άδικα με κατασκευασμένα στοιχεία, δεν θα φτάνει στην κυβέρνηση ένας Κορυδαλλός. Τότε θα γίνουμε πραγματικοί τρομοκράτες και θα πρέπει να φτιάξουν εκατό φυλακές για να μας χωρέσουν». Στο βήμα ανεβαίνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη: «Η τρικομματική κυβέρνηση δίνει εξετάσεις υποτέλειας στην τρόικα που ήρθε πάλι στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και στοχοποιεί τους αγωνιστές. Θα είμαστε σε αυτόν τον αγώνα μέχρι την τελική του νίκη». Για να ακολουθήσει ο πρόεδρος των φωτορεπόρτερ, Μάριος Λώλος: «Καλώς ήρθατε στον κόσμο των μίντια. Στον κόσμο των ρουφιάνων, των κουκουλοφόρων, των συμφερόντων. Ενώνω τη φωνή μου με εκείνη του προέδρου της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρη Τρίμη, και της προέδρου του πειθαρχικού οργάνου, Μιμής Τουφεξή, ενάντια στη διαπλοκή των ΜΜΕ που αποδείχτηκε ξεκάθαρα στην περίπτωση των Σκουριών».

Η συνέλευση αποφάσισε να πορευτεί μέχρι το γειτονικό Στρατόνι, όπου εδρεύει η Ελντοράντο, ώστε να παραδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας. Τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ τούς έκλεισαν τον δρόμο λίγα χιλιόμετρα πριν από την είσοδο του χωριού. «Είστε από τη λάθος πλευρά, ελάτε μαζί μας. Εμείς είμαστε ο λαός, εσείς φυλάτε τον Μπόμπολα», τους φώναζαν οι Ιερισσιώτες με τις ντουντούκες. Ηλικιωμένες γυναίκες πρόσφεραν στα ΜΑΤ λουλούδια, ενώ τα πιτσιρίκια φώναζαν ασταμάτητα συνθήματα. Οι κάτοικοι παρέδωσαν το ψήφισμα κι η πορεία ολοκληρώθηκε ειρηνικά.

“Ολοι μια γροθιά”

Τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα, ενώ το Συντονιστικό των κατοίκων ετοιμάζει ημερίδα για τα ΜΜΕ και την λογοκρισία μέσα στον Απρίλιο και μια μεγάλη συναυλία αμέσως μετά. «Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω», έλεγαν μικροί και μεγάλοι στο αυτοσχέδιο «ύποπτο πάρτι» που έστησαν το Σάββατο. Στην κεντρική πλατεία, οι ύποπτοι που κατέδειξε η Εισαγγελία χόρευαν και τραγουδούσαν μαζί με τους συγχωριανούς τους. «Είμαστε όλοι ύποπτοι, είμαστε όλοι κατηγορούμενοι, είμαστε όλοι μια γροθιά», λέει η Γιούλη. «Εκείνοι στήνουν κατηγορητήρια κι εμείς στήνουμε χορό. Οταν πριν χρόνια έδινε τον ίδιο αγώνα η Ολυμπιάδα, εμείς οι Ιερισσιώτες κοιμόμασταν τον ύπνο του δικαίου. Ακόμα και τώρα σε πολλά μέρη κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Οταν όμως αρχίσουν να ξεπουλάνε το νερό, τα λιμάνια, τα τρένα θα καταλάβουν όλοι οι Ελληνες τι συμβαίνει. Ελπίζω να ξυπνήσουν σύντομα. Γιατί αν δεν ξεσηκωθούμε, παιδιά, δεν θα μείνει τίποτα για τα παιδιά μας. Ξυπνάτεεεεε».

Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.