Φορτηγά χωρίς οδηγούς στα μεγάλα μεταλλεία της Αυστραλίας


gallery2Οι μεγαλύτερες μεταλλευτικές εταιρείες της Αυστραλίας αυξάνουν τα φορτηγά χωρίς οδηγούς στα μεταλλεία τους στην περιοχή της δυτικής Pilbara για να μειώσουν το κόστος και να διατηρήσουν τα κέρδη τους σε περίπτωση μελλοντικής πτώσης των τιμών.

Η Rio Tinto έχει ήδη ένα σημαντικό στόλο αυτόνομων (δηλαδή χωρίς οδηγούς) φορτηγών σε τρία μεταλλεία και έχει παραγγείλει τουλάχιστον 150 ακόμα. Η εταιρεία λέει ότι η αυτοματοποίηση του μεταλλείου έχει στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας (μείωση του κόστους) και την αποδοτικότητα.

Άλλες εταιρείες που προγραμματίζουν τη χρήση αυτόνομων φορτηγών είναι η BHP Billiton και η Fortescue Metals.

Το πλήρες άρθρο εδώ: Australia’s big miners add more driverless trucks | MINING.com.

Το“Μεταλλείο του Μέλλοντος” (Mine of the Future™) της Rio Tinto δεν θα έχει καμμία σχέση με αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Tους μεταλλωρύχους που ξέρατε ξεχάστε τους.

Οι υπόγειες στοές θα διανοίγονται ταχύτερα με ειδικά αυτόματα μηχανήματα, με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής. Φορτηγά χωρίς οδηγούς θα μεταφέρουν το μετάλλευμα στους αυτόματους σπαστήρες και γεωτρύπανα που θα χρησιμοποιούν υψηλής τεχνολογίας  συστήματα ρομποτικής θα ελέγχονται με τηλεχειρισμό από κάποιο κέντρο ελέγχου μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Τηλεκατευθυνόμενα τραίνα, τηλεκατευθυνόμενη εκφόρτωση, τηλεκατευθυνόμενη φόρτωση πλοίων από την ασφάλεια της στεριάς. Όλα στοχεύουν στη μείωση του κόστους (άρα των εργαζομένων) και τη μεγιστοποίηση της παραγωγής και με αυτές τις νέες τεχνολογίες οι επιφανειακές εξορύξεις θα γίνονται πλέον σε πραγματικά ασύλληπτη κλίμακα. “Με απόλυτη ασφάλεια για τους εργαζόμενους”, λέει η Rio Tinto… φυσικά, αφού η εξόρυξη θα είναι πλέον μια δουλειά γραφείου!

gallery7Η φωτογραφία δεν είναι από κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας, είναι από το site mineofthefuture.com.au, από όπου και το παρακάτω βίντεο. Ανάμεσα στις γκλαμουράτες εικόνες των …μεταλλωρύχων του μέλλοντος στα high-tech γραφεία τους, εμφανίζονται φευγαλέα και κάποιες εικόνες από αχανείς χώρους εξόρυξης που μοιάζουν να είναι από τον πλανήτη Άρη. Δεν είναι ο Άρης, είναι το πλησιέστερο επίγειο ανάλογο, η περιοχή της Pilbara στην έρημο της δυτικής Αυστραλίας. Εκεί η  Rio Tinto λειτουργεί μια σειρά από 14 απέραντα μεταλλεία σιδηρομεταλλεύματος (και προγραμματίζει άλλα 30!), τα οποία συντονίζει από ένα κέντρο ελέγχου στο Πέρθ, 1500 χιλιόμετρα πιο νότια. 300 εκατομμύρια τόνοι μεταλλεύματος το χρόνο εξορύσσονται, μεταφέρονται με ιδιωτικό σιδηρόδρομο μέχρι την ακτή και φορτώνονται σε καράβια για την Κίνα. Για να πάρετε μια ιδέα για τι πράγμα μιλάμε, δείτε το δεύτερο βίντεο.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Col_MPuELfA]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=jmojtVTNAGE]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.