Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ


553843_10151280718347209_1830030959_n

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ
AI Index: EUR 25/004/2013
22 του Μάρτη 2013

Ελλάδα: Ανάγκη για έρευνα της συμπεριφοράς της αστυνομίας απέναντι σε κατοίκους πόλης που αντιτίθεται στην εξόρυξη χρυσού

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να διεξάγουν άμεσες, αμερόληπτες και αποτελεσματικές έρευνες σχετικά με τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομία στο χωριό Ιερισσός της Χαλκιδικής (Βόρεια Ελλάδα) κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα.
Μεταξύ των ισχυρισμών είναι:
  • ότι χρησιμοποιήθηκαν υπερβολικά πολλά χημικά από την αστυνομία κατά των διαδηλωτών στην Ιερισσό χωρίς να χρειάζεται, προκαλώντας ζημιές,
  • ότι συλλέχθηκαν δείγματα DNA από τους κατοίκους με παράνομο τρόπο,
  • και τα άτομα που ανακρίθηκαν από την αστυνομία, προφανώς με την υποψία για πιθανή συμμετοχή σε εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας εξόρυξης Hellas Gold, στερήθηκαν την πρόσβαση σε δικηγόρο πριν ή κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.
Κατά το περασμένο έτος, πολλοί από τους κατοίκους της Ιερισσού και άλλων  κοντινών πόλεων διαδήλωσαν
ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην περιοχή των Σκουριών στο όρος Κάκαβος με των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Στις 17 Φεβρουαρίου 2013, πραγματοποιήθηκε εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας εξόρυξης χρυσού.
Στις επόμενες εβδομάδες, περισσότεροι από εκατό κάτοικοι της Ιερισσού και της Μεγάλης Παναγίας ανακρίθηκαν από την αστυνομία σχετικά με την υπόθεση του εμπρησμού.
Σε μία από τις περιπτώσεις, στις 20 Φεβρουαρίου 2013, δύο από τους κατοίκους μεταφέρθηκαν, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, στην αστυνομία Πολυγύρου και κρατήθηκαν εκεί για αρκετές ώρες, χωρίς λόγο, ενώ η αστυνομία φέρεται να δήλωνε στους συγγενείς και τους δικηγόρους τους ότι δεν έχει πληροφορίες για την τύχη τους.
Οι κάτοικοι που ανακρίθηκαν από την αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχαν τη δυνατότητα να έχουν παρουσία δικηγόρου, παρά του ότι το ζήτησαν, και παρέμειναν στο αστυνομικό τμήμα για αρκετές ώρες.
Επιπλέον, οι δικηγόροι τους ανέφεραν ότι πολλοί από αυτούς εκβιάστηκαν να δώσουν δείγμα DNA, που αν αρνιόταν, μεταξύ άλλων απειλών, θα αντιμετώπιζαν κατηγορίες για ανυπακοή.
Οι κάτοικοι, από τους οποίους ελήφθη DNA, στη συνέχεια υποχρεώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπογράψουν δήλωση ότι το είχαν δώσει με την συγκατάθεσή τους.
Δέκα κάτοικοι που αρνήθηκαν να δώσουν το DNA τους, εξαναγκάσθηκαν να το δώσουν με την βία. Ορισμένοι από τους κατοίκους ισχυρίστηκαν επίσης ότι υπέστησαν κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια της ανάκρισής τους.
Επιπλέον, μεταξύ εκείνων που κλήθηκαν για ανάκριση από την αστυνομία, ήταν δύο ανήλικες μαθήτριες του γυμνασίου.
Στις ανήλικες, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν επετράπη να έχουν δικηγόρο και / ή τους γονείς τους κατά την διάρκεια της ανάκρισής τους από την αστυνομία.
Η Διεθνής Αμνηστία επιθυμεί να εκφράσει τις σοβαρές ανησυχίες της σχετικά με αυτούς τους ισχυρισμούς, συμπεριλαμβανομένων των εκθέσεων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ελήφθησαν τα δείγματα του DNA. Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των φυσικών προσώπων απέναντι στην Αυτόματη Επεξεργασία των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, του οποίου η Ελλάδα είναι Κράτος Μέλος, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “τα προσωπικά δεδομένα που υποβάλλονται σε αυτόματη επεξεργασία πρέπει να λαμβάνονται και να υφίστανται με θεμιτό και νόμιμο τρόπο“.
Επιπλέον, η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι στα πρόσωπα αυτά δεν επετράπη να έχουν την παρουσία του δικηγόρου τους, παρά το γεγονός ότι ενέργειες, όπως η λήψη δείγματος DNA, δείχνουν ότι θεωρούντο ως ύποπτοι σε διενεργούμενη ποινική έρευνα.
Επιπλέον, στις 7 Μαρτίου 2013, περίπου δέκα διμοιρίες ΜΑΤ μαζί με τις
εισαγγελικές αρχές προσπάθησαν να εισέλθουν στο χωριό της Ιερισσού, για να ερευνήσουν κάποια σπίτια κατοίκων,
για τους σκοπούς της ποινικής έρευνας που διεξάγεται για την εμπρηστική επίθεση.
Οι κάτοικοι εναντιώθηκαν στην είσοδο των ΜΑΤ στο χωριό και πολλοί από αυτούς συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του χωριού, όπου προχώρησαν σε καύση ελαστικών.
Σε απάντηση, η αστυνομία χρησιμοποίησε χημικά για να τους διαλύσει. Επιπλέον, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των εκπαιδευτικών και των μαθητών, ρίχτηκαν χημικά ακόμα και μέσα στην αυλή του γυμνασίου που είναι κοντά, με αποτέλεσμα ένας μαθητής να τραυματιστεί στο κεφάλι από ένα κομμάτι χειροβομβίδας δακρυγόνου αερίου και χρειάστηκε νοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ άλλοι μαθητές παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα.
Στην απάντησή της, η αστυνομία είπε ότι είχε κάνει μέτρια χρήση χημικών για να διαλύσει τους κατοίκους, ότι δεν έριξε χημικά στο σχολείο και σε σπίτια, και ότι δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν κάποιοι από τους κατοίκους τους πέταξαν πέτρες.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι οι δυνάμεις επιβολής του νόμου δεν θα χρησιμοποιούν περιττή ή υπερβολική δύναμη, στις διαδηλώσεις και στις συγκεντρώσεις.
Θα πρέπει εξετάσει προσεκτικά τον τύπο του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται και ότι χρησιμοποιείται μόνο νόμιμα, αναγκαία και αναλογικά.
Ο εξοπλισμός αστυνόμευσης και ασφάλειας -όπως σφαίρες από καουτσούκ, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, που συχνά περιγράφονται ως “λιγότερο-θανατηφόρα” όπλα – μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό ή ακόμα και σε θάνατο.
Χημικά, όπως δακρυγόνα αερίου, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν οι άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια περιοχή, και όχι με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη (όπως σε πολύ κοντινή απόσταση, ή απευθείας με στόχο τα πρόσωπα των ανθρώπων).
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Τον Αύγουστο του 2012, η ​​αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και φέρεται να πυροβόλησε με σφαίρες από καουτσούκ και άλλα μέσα, σε ειρηνικούς διαδηλωτές που αντιτίθενται στην εξόρυξη χρυσού. Στις 21 Οκτωβρίου 2012, η αστυνομία φέρεται να κυνήγησε και να χτύπησε διαδηλωτές όλων των ηλικιών που συγκεντρώθηκαν ειρηνικά έξω από την περιοχή όπου έχει προγραμματιστεί η εξόρυξη χρυσού. Σύμφωνα με μαρτυρίες που λαμβάνονται, η αστυνομία έριξε χημικά μέσα στα αυτοκίνητα διαδηλωτών που προσπάθησαν να διαφύγουν. Μία 63χρονη γυναίκα είπε στην Διεθνή Αμνηστία ότι ένας αστυνομικός των ΜΑΤ την έσυρε έξω από το αυτοκίνητό της, την έκανε να γονατίσει και την ποδοπάτησε με την μπότα του στον αριστερό της αστράγαλο, προκαλώντας βλάβη των νεύρων στο πόδι της.
Για να δείτε τις εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας:

http://www.amnesty.org/en/news/don-t-beat-protesters-eu-countries-warned-2012-10-25

Σημείωση: Ενδεχομένως να υπάρχουν μερικά λάθη στην μεταφραση.
Πηγή: http://ierissos.blogspot.gr/

Μία απάντηση στο “Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.