Ημερολόγιο του πολέμου των χρυσοθήρων


Aπό cognord.blogspot.de

Πρώτο καρέ
Έχει δέντρα στις Σκουριές που υπάρχουν περισσότερα χρόνια από ότι το ελληνικό κράτος. Και κάτι χελώνες που τους κάνουν παρέα τουλάχιστον εκατό χρόνια τώρα.

Δεύτερο καρέ
Στην βόρεια Χαλκιδική υπάρχουν μεταξύ άλλων 108.900 στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων, 276.000 στρέμματα βοσκότοποι, 814 μελισσοκόμοι και 152.385 κυψέλες, βιοκαλλιέργειες, δασικοί καρποί, θηράματα, αρωματικά φυτά και βότανα.

[Snapshot] «Σε ποια άλλη περιοχή της Ελλάδας θα φτιαχτούν 5,000 θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα 5 χρόνια;» Τάδε έφη Χ. Πάχτας, πρώην υφυπουργός Οικονομίας, νυν δήμαρχος Αριστοτέλη.

Τρίτο καρέ
Το 2002 η TVX Gold αναγκάστηκε υπό την πίεση των αγώνων να διακόψει τις εργασίες της. Το κράτος κίνησε γη και ουρανό για να βρει νέους επενδυτές. Τον Δεκέμβριο του 2003 τα κατάφερε. Δύο μέρες πριν είχε φτιαχτεί ο από-μηχανής-επενδυτής Hellas Gold, ιδιοκτησίας Μπόμπολα/Κούτρα. Τα 11 εκατομμύρια ευρώ που είχε δώσει το κράτος στην TVX Gold, τα πήρε πίσω από την Hellas Gold. Λεπτομέρεια: η εκτιμώμενη αξία των μεταλλείων ανέρχεται στα 6 δις δολάρια.

[Snapshot] «Αν δεν εκμεταλλεύεσαι τον υπαρκτό πλούτο, χάνει την αξία του», τάφε έφη Χ. Πάχτας.

Τέταρτο καρέ
Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοκκίνισε από ντροπή απέναντι σε αυτή την συμφωνία. Την κατηγόρησε ως ευνοϊκή, και ανάγκασε την Hellas Gold να πληρώσει 15 εκατομμύρια ευρώ (συν τόκους) στο κράτος. Το κράτος προσέβαλλε την απόφαση και κατέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Προφανώς.

[Snapshot] «Το Ελληνικό κράτος παγίως προσφεύγει κατά των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που κρίνουν ότι δεν έχει κάνει καλά την δουλειά του. Δεν έχει το αλάθητο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τάδε έφη Γ. Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργός Οικονομίας, πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, νυν ανερχόμενο αστέρι της λαμογιάς.

Πέμπτο καρέ
To 2011 η Eldorado Gold αγόρασε την European Goldfield, η οποία είχε αγοράσει το 2007 το 95% της Hellas Gold.

Έκτο καρέ
Τον Αύγουστο του 2010 η Hellas Gold δημοσίευσε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Στην μελέτη αυτή, υποστήριξε πως δεν θα χρησιμοποιήσει κυάνιο για την εξόρυξη του χρυσού. Αντί αυτού, θα παίξει με μια νέα φάση, ονόματι «flash smelting» (ακαριαία τήξη). Η μέθοδος της ακαριαίας τήξης εξαρτάται από την ποσότητα αρσενικού που υπάρχει στα μεταλλεύματα. Υπάρχουν μόνο 6 εργοστάσια στην Ευρώπη τα οποία χρησιμοποιούν αυτή την μέθοδο, και κανένα από αυτά δεν αποδέχεται συμπυκνώματα με περισσότερο από 0.4% αρσενικό. Στις 4,000 σελίδες της ΜΠΕ, η Hellas Gold ξέχασε να γράψει πόσο αρσενικό θα υπάρχει στο συμπύκνωμα. Το είχε καταγράψει όμως η TVX Gold πριν από αυτούς: 11%.

Έβδομο καρέ
Στο παιχνίδι με τις μουσικές καρέκλες της κυβέρνησης του 2011, ο Παπακωνσταντίνου σηκώθηκε από Υπουργός Οικονομικών και έκατσε Υπουργός ΠΕ.ΚΑ. Μέσα σε είκοσι μέρες ενέκρινε την ΜΠΕ της Hellas Gold.

[Snapshot] «Είναι πολύ εύκολο να αντιδράς σε ένα σχέδιο, να λες πως έχει προβλήματα. Αλλά είναι εξαιτίας αυτής της λογικής που χρόνια τώρα η χώρα δεν ελκύει τα ξένα κεφάλαια που χρειάζεται να ελκύσει.» Τάδε έφη Παπακωνσταντίνου.

Όγδοο καρέ
Όταν ρωτήθηκε η Hellas Gold αν υπάρχει άλλο εργοστάσιο που επεξεργάζεται συμπυκνώματα με αρσενικό στην Ευρώπη, η εταιρεία απάντησε πως ναι, υπάρχει! Το όνομα αυτού: Pirdop, και η τοποθεσία αυτού, Βουλγαρία. Το εν λόγω εργοστάσιο παραλαμβάνει συμπυκνώματα με υψηλή περιεκτικότητα αρσενικού από το γειτονικό μεταλλείο Chelopech. Κοινώς, σταματήστε την γκρίνια.

Βέβαια τα τσακάλια της εταιρείας μπερδεύτηκαν λίγο με τις ημερομηνίες, αλλά δεν τρέχει και τίποτα, εδώ εμείς και… Ξέχασαν παραδείγματος χάριν να αναφέρουν πως το Pirdop σταμάτησε να αποδέχεται συμπυκνώματα από το Chelopech ήδη από το 1990, λόγω μιας μικρό-διαρροής 200 τόνων τοξικών και αρσενικού στην γύρω περιοχή. Τα συμπυκνώματα του Chelopech άλλαξαν κατεύθυνση και πήγαν προς την εργοστασιάρα Tsumeb στην Ναμίμπια. Βέβαια και εκεί έπαιξε λίγο θέμα, καθώς μέσα σε λίγους μήνες διάφοροι εργάτες συριζαίοι παραπονέθηκαν ότι έβγαζαν τον καρκίνο με τις μαλακίες που τους έστελναν από την Βουλγαρία. Η εταιρεία αρνήθηκε κάθε σχέση μεταξύ του αρσενικού και της υγείας των εργαζομένων, κατηγόρησε το οικολογικό λόμπι της Ναμίμπια για προπαγάνδα, και απέλυσε τους άρρωστους εργαζόμενους γιατί της χάλαγαν την μόστρα.

Λίγο καιρό μετά, το κράτος πρότεινε (έτσι γενικά) να μην γίνονται καλλιέργειες σε ακτίνα 6 χιλιομέτρων από το Tsumeb, ενώ ο δήμος παρακάλεσε τους δημότες να σταματήσουν να πίνουν το νερό. Μετά, στην ζούλα, απαγόρευσε την εισαγωγή συμπυκνωμάτων από το Chelopech. Χαλαρά πράγματα.

[Snapshot] «Πρέπει να αποφασίσουμε κάποια πράγματα. Θέλουμε ή δεν θέλουμε ανάπτυξη; Θέλουμε ή δεν θέλουμε εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου; Εάν δεν θέλουμε να το πούμε και να το πάρουμε απόφαση. Αλλά θα είμαστε τότε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν εκμεταλλεύεται τον ορυκτό της πλούτο.» Τάδε έφη Παπακωνσταντίνου.

Ένατο καρέ
Στην Ρόσια Μοντάνα της Ρουμανίας, η καναδική Gabriel Resources θέλει να φτιάξει και αυτή ένα μεταλλείο χρυσού. Επειδή οι κάτοικοι της έσπασαν τα νεύρα, τους παραχώρησε κάτι λυόμενα σε μια άλλη πόλη και έδιωξε το 70%. Επίσης, επειδή η εταιρεία είναι πολύ καλή, έδωσε και αποζημίωση και σε όσους ξέθαβαν τους νεκρούς τους και τους έπαιρναν μαζί τους.

[Snapshot] «Είμαστε εδώ για να μείνουμε». Τάδε έφη ο εκπρόσωπος της Gabriel Resources.

Δέκατο καρέ
Με κυάνιο ή με αρσενικό, τα μεταλλεία στις Σκουριές θα προχωρήσουν. Όλη η περιοχή θα χαρακτηριστεί βιομηχανική. Θα αποψιλωθούν 2,500 στρέμματα δάσους. Θα φτιάξουν έναν κρατήρα, 2 φράγματα και δυο λίμνες για τα τοξικά απόβλητα χωρητικότητας 80,000 τόνων. Κάθε μέρα θα χώνουν 6 τόνους δυναμίτη. Οι υδρορροές θα σπρωχτούν πιο βαθιά, στεγνώνοντας τα βουνά. Την ίδια στιγμή τα νερά θα μολυνθούν από τις διηθήσεις ρύπων. Θα παίξει ατμοσφαιρική ρύπανση από την σκόνη του μεταλλεύματος. Το οικοσύστημα της περιοχής θα υποστεί αμετάκλητες ζημιές. Κάτοικοι και εργαζόμενοι θα παίζουν λόττο για να αποφύγουν καρκίνους και πληθώρα βλάβες στην υγεία τους.

[Snapshot 1] «Με το που μπαίνεις στο δάσος, συμβάλλεις στην ανανέωση του. Δεν νομίζω ότι μια καταστροφή της τάξεως του 0.4% είναι σημαντικό θέμα». Τάδε έφη Π. Στρατουδάκης, Γενικός Διευθυντής Hellas Gold.

[Snapshot 2] «Παλιά λέγαμε, «πρώτα η υγεία, μετά η δουλειά». Τώρα λέμε, «πρώτα η δουλειά». Τάδε έφη εργαζόμενος στα μεταλλεία, υπερασπιζόμενος την επένδυση.

Ενδέκατο καρέ
Κάτοικοι της περιοχής και αλληλέγγυοι γράφουν στο μουνί τους τις παπαριές της Hellas Gold, της Eldorado, του Πάχτα, του κράτους καθώς και τις ανάγκες της οικονομίας.

[Snapshot 1] «Υποχρέωση μας να διαφυλάξουμε τις ξένες επενδύσεις.» Τάδε έφη Ν. Δένδιας, Υπουργός Δημοσίας Τάξης

[Snapshot 2] «Όχι σε τσαμπουκάδες για την ματαίωση μιας επένδυσης.» Τάδε έφη Μ. Βορίδης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ.

***
«Αυτό που προβληματίζει όλους αυτούς τους φανατικούς δεν αφορά στην δημιουργία κάποιων φραγμών, όσο μικρών και αν είναι, στην φρικιαστική ύπαρξη των θανατηφόρων μηχανημάτων τους. Όχι. Το μόνο που τους απασχολεί είναι το γεγονός ότι τα θύματα τους έχουν το θράσος να εξεγείρονται ενάντια στην κατάσταση γενικευμένης άγνοιας που επιβάλλουν και να αμφισβητούν τις καθησυχαστικές διαταγές της κυβέρνησης. […]

Προτάσσουμε την θέληση να αρνηθούμε τον περιορισμό της ιστορίας σε μια απλή αναπαραγωγή του παρελθόντος, και τον περιορισμό του μέλλοντος σε μια απλή διαχείριση των ερείπιων του παρόντος.»


0 απαντήσεις στο “Ημερολόγιο του πολέμου των χρυσοθήρων”

 1. Ε, όχι και “χρυσοθηρών”!!! Ανοίξτε και καμιά ελληνική Γραμματική, μη χαραμίζετε όλο το χρόνο σας στο πώς θα εμποδίσετε την εκβιομηχάνιση αυτής της ταλαίπωρης χώρας.

  • Εύγε, το έβγαλες το μεροκάματο και για σήμερα. Τράβα τώρα στον Μπόμπολα να πληρωθείς.

   Αλήθεια, όταν δουλεύεις για έναν νταβατζή, τι είσαι;

  • Εκρηκτικό σχόλιο…ίσο με 6 τόνους δυναμίτη. Όσοι θα σκάνε κάθε μέρα στον Κάκαβο βοηθώντας στην εκβιομηχάνιση αυτής της ταλαίπωρης χώρας. (Ώπα…ταλαίπωρης? Γιατί ταλαίπωρης? Ποιος την κατάντησε ταλαίπωρη τόσα χρόνια που δούλευαν λατομεία, ορυχεία και Μεταλλεία?)

 2. Από ολόκληρο το κείμενο κατάφερε να απομονώσει ένα χαζό λάθος, που μπορεί και να έγινε στην πληκτρολόγηση, και με αυτό το καταπληκτικό επιχείρημα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο συντάκτης του κειμένου περνάει την ώρα του προσπαθώντας να εμποδίσει την εκβιομηχάνιση της χώρας!! Αποστωμοτικός! Ακαταμάχητος! Φιλολογάρα!

 3. Ακραιφνή μου,
  δεν έχω κανένα λόγο να ταχθώ με όσους κατάντησαν την Ελλάδα ταλαίπωρη και πολύ αμφιβάλλω ότι οι σημερινοί κυβερνήτες της (και άλλο τόσο οι χτεσινοί και οι προχτεσινοί) θέλουν να πάψει να ταλαιπωρείται και θέλουν να αναπτυχθεί. Οι κυβερνήτες, όμως, είναι υποχρεωμένοι να παριστάνουν τους προοδευτικούς και τους αναπτυξιακούς, είτε για λόγους ψηφοθηρικούς, είτε λόγω πιέσεων από το εξωτερικό. Ένας προοδευτικός άνθρωπος θα ζήταγε τα λόγια να γίνουν πράξη, θα απαιτούσε οι ψεύτικες υποσχέσεις για ανάπτυξη να γίνουν πραγματικότητα, θα έσπρωχνε κυριολεκτικά τους κυβερνήτες, που θα είχαν στυλώσει τα πόδια, σαν τα μουλάρια και δε θα ήθελαν να κάνουν ούτε βήμα μπροστά.
  Εδώ όμως παρατηρούμε το αντίθετο. Ανθρώπους που αντιδρούν στον οποιονδήποτε εκσυγχρονισμό ή ανάπτυξη, είτε για δημιουργία ΧΥΤΑ πρόκειται, είτε για ίδρυση εργοστασίων, είτε για οικοδόμηση γραφείων, είτε για εξόρυξη μεταλλευμάτων, είτε για κατασκευή δρόμων, είτε για οποιοδήποτε αναπτυξιακό έργο. Ακούνε τη λέξη «ανάπτυξη» και παθαίνουν αλλεργία. Οι λόγοι-προσχήματα που προβάλλονται είναι πολλοί και ποικίλοι : περιβάλλον, αρχαιολογία, ιδιαίτερο κάλλος περιοχών, προστατευόμενα είδη ζώων, υγροβιότοποι που κινδυνεύουν, καλλιέργειες που θα καταστραφούν, τουρισμοί που θα πληγούν, κλπ., κλπ. Οι δε «αριστεροί» και οι αναρχικοί εκτός από όλα τα άλλα, έχουν και το ακαταμάχητο επιχείρημα ότι με κάθε έργο που γίνεται κερδίζουν οι καπιταλιστές (ή τα αφεντικά, ανάλογα).
  Εκπληττόμενε,
  εντάξει το λάθος μπορεί να ήταν τυχαίο (και βλέπω ότι διορθώθηκε), αλλά, δεν έβγαλα από το λάθος το συμπέρασμά μου που τόσο σε εκπλήττει , ότι δηλαδή, ο συντάκτης του κειμένου προσπαθεί να εμποδίσει την εκβιομηχάνιση.
  Το συμπέρασμα το έβγαλα από το κείμενο που διάβασα. Είναι η εξειδίκευση στις ελληνικές συνθήκες του αγώνα που γίνεται σε όλες τις «ταλαίπωρες» χώρες να μην εξαγάγουν τον ορυκτό τους πλούτο. Τώρα ποιος ωφελείται από αυτό, ο νοών νοείτω.
  Όσο για το «φιλόλογο εκ του πονηρού» είναι απλά ένας κοινός συκοφάντης, οπότε δε χρειάζεται να ασχοληθεί κανένας μαζί του.

  • Πιστεύεις δηλαδή Ανάπτυξη= Μεταλλεία? Πως θα πρέπει να πάμε σε αυτή την λύση παραβλέποντας τις άλλες διεξόδους ανάπτυξής? Από την στιγμή που σε αυτές τις επενδύσεις (είναι άραγε επενδύσεις?) δεν υπάρχει πρότερος έντιμος βίος των εταιριών εξόρυξης. Δηλαδή όπου έχουν πάει άφησαν σεληνιακό τοπίο πίσω τους. Αυτή τη χώρα την έθρεψε ο χρυσός της τόσα χρόνια? Τόσα χρόνια δεν έχουμε λατομεία, ορυχεία και Μεταλλεία? Καταφέραμε τίποτα? Θα τα καταφέρουμε τώρα που οι οδηγίες δεν δύνονται καν από το Μαξίμου? Γιατί δεν προσπαθούμε σε τομείς που να μην έχουν φόβο να καταστρέψουν άλλους παραγωγικούς τομείς? Και να μην ξεχνάμε πως αυτοί που υπέγραψαν τις παραχωρήσεις και τις συμβάσεις είναι είδη κυνηγημένοι οι μισοί και οι άλλοι μισοί περιμένουν την σειρά τους.

 4. Σε όλα έχετε δίκιο. Δεν είναι δίκαιο όμως που βρίζετε και μάλιστα εξ ονόματος όλων των κατοίκων. Όση κι αν είναι η οργή μας, είναι λάθος να πέφτουμε στο επίπεδο αυτών των εγκληματιών υπανθρώπων που παριστάνουν τους επενδυτές.

 5. Η “εκβιομηχάνιση” δεν είναι μια ουδέτερη λέξη την οποία μπορείς να μοστράρεις έτσι γενικά, και να οικτίρεις όσους εναντιώνονται, πάλι έτσι γενικά. Το κείμενο λέει συγκεκριμένα πράγματα για την συγκεκριμένη “εκβιομηχάνιση”, η οποία θα προκαλέσει ανυπολόγιστες και μη-αναστρέψιμες καταστροφές σε πολλά επίπεδα. Το αξιοσημείωτο στην υπόθεση δεν είναι τα ορθογραφικά λάθη, αλλά το γεγονός πως εσένα ΔΕΝ σου προκαλεί καμία αλλεργία αυτό.

  Σε αυτές τις εμπεριστατωμένες έρευνες που αποδεικνύουν τις επικείμενες καταστροφές δεν έχεις τίποτα να προσθέσεις ή να πεις, πέρα από γενικολογίες περί σωστής λειτουργίας του πολιτεύματος, περί εμπιστοσύνης στους πολιτικούς και λοιπά άσχετα θέματα.Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν κοινώς.

  Όσο για τα “νοών νοείτο” περί του ποιός οφελείται από την έλλειψη εκβιομηχάνισης, αστα καλύτερα για κανά παρεάκι σε κανά καφενείο που ηδονίζεται με συνομωσίες. Σίγουρα υπάρχουν διάφορα ανοιχτά αυτιά για να ακούσουν τις ευφάνταστες θεωρίες σου.

 6. Επίσης: δεν κερδίζουν οι καπιταλιστές και τα αφεντικά από τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και λοιπές όμορφες λέξεις; Σοβαρά; Πές το βρε τάκη τόσο καιρό γιατί νομίζαμε οι μαλάκες ότι αυτοί βγάζουν τα λεφτά. Μάλλον στον λογαριασμό μου θα είναι τόσο καιρό…

 7. @cognord. Μπορείτε να αναφέρεται μία από τις ….εμπεριστατωμένες έρευνες που αποδεικνύουν τις επικείμενες καταστροφές….?

 8. @trikar Να πω ότι η συζήτηση αυτή γίνεται σε ένα άσχετο φόρουμ, θα την καταλάβαινα την ερώτηση. Το site στο οποίο βρίσκεσαι το επισκέπτεσαι μόνο και μόνο για να κάνεις κανά έξυπνο σχόλιο; Δεν του έχεις ρίξει καμία ματιά…; (Και για να σε προλάβω: αν είσαι της άποψης πως τίποτα από τα χιλιάδες κείμενα που είναι αναρτημένα εδώ δεν σε πείθει, τότε πραγματικά δεν έχω ιδέα τι δουλειά έχεις εδώ, οπότε ότι και να σου πω θα πάει χαμένο…)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.