Γνωρίστε τον κρυμμένο θησαυρό του δάσους των Σκουριών


47790_612741158741807_330874849_n

Γνωρίζατε ότι:

  • Το δάσος των Σκουριών είναι συνέχεια του Δάσους του Στρατωνικό ενός από τα 32 πιο σημαντικά δάση της Ελλάδας.
  • Είναι άνω των 3.300 στρέμματα αρχέγονου δάσους.
  • Βρίσκεται ανάμεσα σε 3 Καταφύγια Άγριας Ζωής, τα οποία είναι το Καταφύγιο Άγριας Ζωής Χαβρία, το Καταφύγιο Άγριας Ζωής Κρυονέρι Καλογερικό και το Καταφύγιο Άγριας Ζωής Μπροστόμνιτσα.
  • Βρίσκεται ανάμεσα σε τουλάχιστον 4 προστατευόμενες περιοχές
  • Υπάρχουν τουλάχιστον 68 είδη Άγριας Ζωής

Επίσης όπως μπορείτε και εσείς να διαβάσετε στα Ελληνικά Νέα για την Άγρια Πανίδα της Χαλκιδικής ότι στην περιοχή υπάρχουν:

  • 4 προστατευόμενα Θηλαστικά, το τσακάλι, η βίδρα, ο λύκος και το ζαρκάδι, και
  • 4 προστατευόμενα είδη πουλιών, το διπλομπεκάτσινο, η βαλτόπαπια, το κιρκινέζι και ο στεπόκιρκος

Μπορεί το δάσος των Σκουριών, που δικαιολογημένα έχει γίνει πεδίο οικολογικής μάχης, να μην ονομάζεται «εθνικό πάρκο» ή «περιοχή Natura 2000», αλλά είναι ένας πράσινος πνεύμονας από εκείνους που θα έπρεπε να βρίσκονται στην αγκαλιά του νόμου.

Εάν συνεχιστούν οι εργασίες η ζημιά που θα προκληθεί στο περιβάλλον θα είναι και ανεπανόρθωτη.

Η Ελληνική νομοθεσία (Ν. 3937/2011) έχει σκοπό την προστασίας της βιοποικιλότητας, και μιλάει για την προστασία των προστατευόμενων ειδών από το Ελληνικό Κράτος. Τι γίνεται όταν το ίδιο το ελληνικό κράτος παραβαίνει τις ίδιες τις δικές του νομοθεσίες; Υπάρχει κάποιος υπεύθυνος να το σταματήσει;

Ένας κρυφός θησαυρός θα χαθεί, ένας θησαυρός που λίγοι τον βλέπουν πραγματικά όπως είναι, ένας θησαυρός που δεν μπορεί κανείς να τον εκμεταλλευτεί και για τίποτα άλλο παρά μόνο για την ομορφιά του και αυτό είναι η φύση και η άγρια ζωή του τόπου.

Από biodiversitygr.org. Το Save Skouries δικό μας.


0 απαντήσεις στο “Γνωρίστε τον κρυμμένο θησαυρό του δάσους των Σκουριών”

  1. Θησαυρός; Ποιος θησαυρός; Έλα μωρέ, κάτι μικρομπιχλιμπίδια είναι!!!
    (Ας αποφεύγουμε τη χρήση τέτοιων λέξεων, γιατί πάρα πολλοί γύρω μας θα αρχίσουν να σκέφτονται πώς να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να βγάλουν κανα φράγκο. Αυτή είναι η κυρίαρχη νοοτροπία του νεοέλληνα, που μπορεί να νιώσει εξαπατημένος διαπιστώνοντας ότι άλλο θησαυρό εννοείτε και όχι αυτό που πίστευε, μπορεί δε να σας μηνύσει για “διαφυγόντα κέρδη”.)
    Βαγγέλης Κορμπάς
    Τρίπολη

  2. εχουμε να διαλεξουμε,θεσεις εργασιας ,και τα παιδια που λιποθιμουν στους δρομους..τι μπορεις να πεις σε ενα τετιο παιδι; ζεις σε μια χωρα που εχει ενα τοσο ωραιο δασος;μα σε λιγο δεν θα μπωρει ουτε να το βλεπει τι να το κανει και αν υπαρχει;

  3. Μεγάλο και παμπάλαιο πρόβλημα. Δύσκολα τολμώ να εκφράσω προτίμηση, ανάμεσα στην ανθρώπινη ευτυχία και στην ομορφιά της φύσης, ειδικά όταν κάποιος μου θέτει ένα τέτοιο δίλημμα: “θέλεις τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος ή τη θέση εργασίας που δίνει ψωμί σε ένα παιδί;” Το δίλημμα αυτό, βέβαια, είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ψεύτικο. Οι θέσεις εργασίας είναι ιερές, αλλά η συγκεκριμένη επένδυση ΔΕΝ τις εξασφαλίζει. Η ολοσέλιδη διαφήμιση της Ελντοράντο που είδα σήμερα στην Εφημερίδα των συντακτών παραθέτει στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας κ.λπ. στα πλαίσια της προσπάθειας να καταλαγιάσουν οι ανησυχίες και οι αντιδράσεις. Σκέτο παραμύθιασμα. Δεν τους πιστεύω γιατί οι προτεραιότητές τους είναι το άδολο κέρδος. Ψάξτε να δείτε τις φωτογραφίες του Sebastião Salgado από ανοιχτά ορυχεία στη Λατινική Αμερική, εξαιρετικά έργα τέχνης στην φρικτή ασχήμια τους. Και, για όσους δεν το ξέρουν, διαβάστε το βιβλίο του Εντουάρντο Γκαλεάνο ΟΙ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΦΛΕΒΕΣ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ για να μάθετε τι σημαίνει ανάπτυξη υπό συνθήκες δουλοπαροικίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.