Τηλεόραση ΔΕΛΤΑ – η φωνή της εταιρείας «Χρυσωρυχεία Θράκης»


Toυ Κυριάκου Αρίκα, Υφηγητή Ινστιτούτου Ορυκτολογίας–Πετρογραφίας Πανεπιστημίου Αμβούργου

20121001.Κυριάκος.ΑρίκαςΠαρακολούθησα τις τελευταίες ημέρες ορισμένα Video της τηλεόρασης ΔΕΛΤΑ (21-24 Φεβρουαρίου) σχετικά με τη δήλωση του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, ότι εντός των προσεχών ημερών θα αδειοδοτηθεί η προτεινόμενη εκμετάλλευση χρυσού στο Πέραμα και μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η έκδηλη χαρά και ικανοποίηση του παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου της ΔΕΛΤΑ κ. Αποστολίδη καθώς επίσης ο εμφατικός τρόπος με τον οποίο σχολίαζε το «πολυπόθητο γεγονός» και σε συνεντεύξεις με τους βουλευτές Έβρου κ. Δερμεντζόγλου και κ. Γεροντόπουλο.

Ο κ. Αποστολίδης είναι γνωστός για τη μεροληψία του υπέρ των εταιρειών, οι οποίες προσπαθούν εδώ και 14 χρόνια να εγκαθιδρύσουν βιομηχανία εκμετάλλευσης χρυσού στη Θράκη. Σε πρόσφατη δημοσίευση σε Blog της Αλεξανδρούπολης χαρακτηρίζεται μάλιστα σαν «στημένος δημοσιογράφος» και κατηγορείται για ενέργεια «συκοφαντίας», διότι έφτασε στο σημείο να παρομοιάσει τους κατοίκους τής Θράκης που διαμαρτύρονται ενάντια στις προτάσεις της «Χρυσωρυχεία Θράκης και της μητρικής «Eldorado Gold» με τους δράστες των πρόσφατων βιαίων γεγονότων στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Είναι ήδη γνωστό στους πολίτες της Θράκης, ότι η τηλεόραση ΔΕΛΤΑ τα τελευταία χρόνια – αντίθετα απ’ ότι επιτάσσει η δημοσιογραφική δεοντολογία -, δεν είναι αμερόληπτη σε ότι αφορά το καυτό θέμα της προτεινόμενης εκμετάλλευσης χρυσού στη Θράκη και υποστηρίζει κατά προκλητικό τρόπο τα σχέδια της εταιρείας «Χρυσωρυχεία Θράκης». Η ΔΕΛΤΑ προσπάθησε ήδη πριν δύο χρόνια να επηρεάσει την κοινή γνώμη της Θράκης εκπέμποντας το παραπλανητικό σύνθημα «διάλογο για την εξόρυξη χρυσού». Αλησμόνητη θα μου μείνει ένας 4ωρος «διάλογος» φάρσα που οργάνωσε η ΔΕΛΤΑ τον Ιούλιο 2011 με συμμετοχή 20 επιστημόνων. Απογοητευτική ήταν η «συζήτηση» τόσο για τον τρόπο διεύθυνσης της συνεδρίασης από τον τότε παρουσιαστή της ΔΕΛΤΑ κ. Πετρίδη όσο και για τις αναφορές ορισμένων συμμετεχόντων, τους οποίους προφανώς προσκάλεσε η ΔΕΛΤΑ για να μιλήσουν τη γλώσσα της εταιρείας.

Το συγκεκριμένο κανάλι αποτελεί ουσιαστικά τη δημόσια «φωνή» της εταιρείας. Ένα μεγάλο μέρος των ειδήσεων αφιερώνεται για την προβολή της «Χρυσωρυχεία Θράκης», η οποία ως γνωστό με αθέμιτες μεθόδους αποσκοπεί στη χειραγώγηση της τοπικής κοινωνίας. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιεί σταθερά προπαγανδιστές ή εκπροσώπους των χρυσωρυχείων και παραγκωνίζει συστηματικά τα δημοσιευμένα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία απορρίπτουν την περιβαλλοντικά άκρως επιζήμια αυτή βιομηχανία.

Ασχολήθηκα 35 χρόνια ενεργά με τη γεωλογία, ορυκτολογία – πετρογραφία και γεωχημεία του νοτιοανατολικού τμήματος της Θράκης και σαν γνώστης ειδικά της περιοχής Μαρώνειας, Σαπών, Κίρκης και Πετρωτών – Περάματος, μπορώ να αξιολογήσω πολύ καλά τις περιβαλλοντικές καταστροφές που θα προκύψουν εάν εγκαθιδρυθεί βιομηχανία εκμετάλλευσης χρυσού στη Θράκη. Ειδικά οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την προτεινόμενη εκμετάλλευση χρυσού στο Πέραμα έγιναν αντικείμενο πολλαπλών πληροφοριακών δημοσιεύσεων σε διάφορα μέσα ενημέρωσης της Θράκης αλλά η τηλεόραση ΔΕΛΤΑ παραγκωνίζει συστηματικά την ύπαρξη των πληροφοριών αυτών. Δεν θα σταθούμε σε επιμέρους θέματα των δημοσιεύσεων παρά στο γενικό συμπέρασμα ότι εάν η Πολιτεία αδειοδοτήσει το έργο Περάματος, θα προδιαγράψει ουσιαστικά την περιβαλλοντική και κοινωνική πτώχευση της Θράκης.

Μετά την αδειοδότηση του έργου Περάματος θα δραστηριοποιηθεί ανάλογα και η εταιρεία των Σαπών «Μεταλλευτική Θράκης». Η μητρική αυστραλέζικη εταιρεία «Glory Resources» έχει ήδη έτοιμο σχέδιο επέκτασης μεταλλευτικών δραστηριοτήτων προβλέποντας την εκμετάλλευση εννέα (9)!! ακόμη εμφανίσεων (εκτός των γνωστών εμφανίσεων της «Οχιας» και «Αγ. Δημητρίου») σε μία έκταση 7 χιλιομέτρων από Σάπες μέχρι Κασσιτερές και Συκορράχη. Σε πρόσφατη σχετική δημοσίευσή μας σε διάφορα μέσα ενημέρωσης της Θράκης κοινοποιήθηκαν ακριβή στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν, ότι λόγω της φύσεως των πετρωμάτων στις εμφανίσεις αυτές (οξειδωμένα πετρώματα του τύπου Περάματος) θα απαιτηθούν επιφανειακές εξορύξεις και η χρήση κυανίου όπως στο Πέραμα.

Μπορούν λοιπόν ο κ. Αποστολίδης και κάποιοι άλλοι παρουσιαστές της ΔΕΛΤΑ, καθώς επίσης οι επάνω αναφερόμενοι κύριοι βουλευτές να φανταστούν μία περιοχή 7 Χ 2-4 χιλιομέτρων με έως 10 επιφανειακά ορυχεία της τάξης του προτεινόμενου ορυχείου Περάματος διαστάσεων το καθένα 500-700 μέτρων και ισάριθμες «χαβούζες» τοξικών μεταλλευτικών τελμάτων; Τέλος πρέπει να μας εξηγήσουν εάν και ποιοι χώροι θα παραμείνουν για την ποιοτική ζωή των κατοίκων στις περιοχές αυτές μεταξύ επιφανειακών ορυχείων, απογυμνωμένων σεληνιακών τοπίων και πελώριων λεκανών μεταλλευτικών τοξικών τελμάτων;

Δεν θα σταθούμε και στις επεκτάσεις των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων της «Χρυσωρυχεία Θράκης» στην τεκτονική «Τάφρο των Πετρωτών», οι οποίες έγιναν αντικείμενα περιγραφών προηγουμένων εισηγήσεων. Οφείλουμε όμως να προειδοποιήσουμε πάλι, ότι προμηνύεται κυριολεκτικά η καταστροφή της πιο ενδιαφέρουσας λοφώδους περιοχής από βορειοανατολικά Σαπών μέχρι τον παραλιακό χώρο Μαρώνειας – Μεσημβρίας, η οποία αποτελεί την γεωμορφολογική γέφυρα μεταξύ της ορεινής Ροδόπης και του Θρακικού Πελάγους.

Οι εν λόγω κύριοι βουλευτές ανέφεραν σαν επιχείρημα στις συγκεκριμένες συνεντεύξεις τους στον κ. Αποστολίδη, ότι η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις «εδώ και τώρα» και αγνοούν απόλυτα τα επιστημονικά επιχειρήματα σχετικά με τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, στη δημόσια υγεία, στον τουρισμό, στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στην αλειία, στη μελισσοκομία και σε άλλες επαγγελματικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Η πολιτική «επενδύσεων του εδώ και τώρα», θυσιάζοντας τους φυσικούς πόρους της Θράκης, θα έχει ολέθρια αποτελέσματα σε 10, 20, 30 χρόνια. Οι κύριοι βουλευτές ευθύνονται για την επικίνδυνη αυτή τακτική και δεν μπορούν να δικαιολογηθούν αργότερα ότι δεν γνώριζαν τις συνέπειες των «επενδύσεων» που εξυπηρετούν μόνο το κέρδος των ξένων κοινοπραξιών.

Η τηλεόραση ΔΕΛΤΑ και ο κ. Αποστολίδης είναι επιπλέον υπεύθυνοι, διότι αποσιωπούν συστηματικά τις δημοσιεύσεις και τα επιχειρήματα επιστημόνων, οι οποίοι ανιδιοτελώς καταβάλλουν προσπάθεια για την ενημέρωση της κοινής γνώμης. Στον κ. Αποστολίδη έστειλα μάλιστα για προσωπική του ενημέρωση δύο φορές εκτεταμένες εισηγήσεις και ένα σχολιασμό συγκεκριμένης παρουσίασής του. Θα περίμενα τουλάχιστο μια απλή επιβεβαίωση της λήψης των εισηγήσεων. Αυτό νομίζω, ότι πρέπει να είναι αρχή δεοντολογίας ιδιαίτερα των Μέσων Ενημέρωσης. Άλλωστε, οι εν λόγω εισηγήσεις περιέχουν πλήθος επιστημονικών και τεχνικών στοιχείων και απορρέουν από μακροχρόνιες ερευνητικές εργασίες. Ο κ. Αποστολίδης και η τηλεόραση ΔΕΛΤΑ είναι υπεύθυνοι της συμπεριφοράς τους και του ρόλου που ασκούν σαν «φωνή» της εταιρείας «Χρυσωρυχεία Θράκης» και της καναδέζικης μητρικής κοινοπραξίας «Eldorado Gold».

[email protected]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.