Μαρτυρία από τις Σκουριές: “Εύχομαι να μη ζήσει


Είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2012 μαζί με άλλα 13 άτομα, στην διάρκεια της διαδήλωσης ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, στις Σκουριές και στο Χονδρό Δένδρο της Μεγάλης Παναγίας στη Χαλκιδική. Η ιστορία του δεν έγινε ιδιαίτερα γνωστή μακριά από τον τόπο του. Μόνο μια φωτογραφία του, που είχε κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο και στην οποία φαινόταν να είναι αιμόφυρτος, πεσμένος στο χώμα, δεμένος χειροπόδαρα και ακινητοποιημένος από αρκετούς άνδρες των ΜΑΤ που ήταν από πάνω του.

Iatrou_ksilodarmos

Ο Χρυσόστομος Ιατρού μίλησε για όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με κατοίκους από τη Χαλκιδική που αντιδρούν στο έργο των μεταλλείων.

Μίλησε για τις στιγμές τις οποίες δεν θέλει να θυμάται: «Ήρθαν 15 άτομα και με κλωτσούσαν στα μούτρα…. Άρχισαν να περνάνε μπροστά μου εικόνες, τα παιδιά μου να ζητάνε βοήθεια. Εύχομαι να μη ζήσει κανείς άλλος από εμάς τους Χαλκιδικιώτες τέτοιες στιγμές» είπε χαρακτηριστικά. Δείτε τι είπε στο βίντεο που ακολουθεί:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=BejE5nUX2wg&feature=player_embedded]

Σε βάρος των 14 συλληφθέντων είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για στάση, αντίσταση και διατάραξη κοινής ειρήνης. Ειδικά η κατηγορία της «στάσης» , μετά τη Χούντα απαγγέλθηκε σε μόλις μια ακόμη περίπτωση, στη διάρκεια της συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης όπως τόνιζαν νομικοί, που δήλωναν εντυπωσιασμένοι από το κατηγορητήριο που «φορτώνεται» με περισσή ευκολία σε βάρος όχι κλεφτών και δολοφόνων, αλλά απλών οικογενειαρχών, με καθαρό ποινικό μητρώο και καθαρή τη συνείδηση τους όπως λένε. Η δίκη βέβαια των 14άρων ατόμων και του Χρυσόστομου αναβλήθηκε για το Νοέμβριο του 2013, διάστημα μέχρι το οποίο ίσως υπάρξουν και άλλα κατηγορητήρια και άλλοι «ηθικοί αυτουργοί» και άλλοι «στασιαστές», ενδεχόμενο το οποίο γνωρίζουν οι κάτοικοι, οι οποίοι δηλώνουν την αποφασιστικότητα τους με κάθε τρόπο, να συνεχίσουν να αγωνίζονται, προκειμένου να μην υλοποιηθεί το έργο της εξόρυξης χρυσού, το οποίο χαρακτηρίζουν «Θάνατο για τον τόπο» τους.

Σημ.H φωτογραφία από την ημέρα των επεισοδίων, είναι του φωτογράφου Αλέξανδρου Μιχαηλίδη

Από thesstoday.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.