7 δικηγόροι για τις Σκουριές: “Συνταγματική εκτροπή!”


dikigoroi skouries πηγή: www.thesstoday.gr

Κατάργηση κάθε έννοιας νομικού πολιτισμού, “απαγωγές” κατοίκων από κουκουλοφόρους αστυνομικούς που κυκλοφορούν με εμφανή τον οπλισμό τους σε χωριά, προσαγωγές και ανακρίσεις με φωνές και απειλές που θυμίζουνσκοτεινές πτυχές της ιστορίας μας, ακόμη και ανήλικων, κατήγγειλαν σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου από τη Θεσσαλονίκη, συνήγοροι υπεράσπισης κατοίκων της Χαλκιδικής που βρέθηκαν όπως υποστηρίζουν, εντελώς αναίτια στο στόχαστρο της αστυνομίας.

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν συνολικά 7 δικηγόροι, οι Αλέξανδρος Αδαμίδης, Γιώργος Κυρίτσης, Βασίλης Τζιμούρτος, Σπύρος Πετρίδης, Μανόλης Λαμτζίδης, Αναστασία Βαφείδου και Κώστας Αμπατζάς. Δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να προσφύγουν μέχρι και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ όπως είπαν, περιμένουν συγκεκριμένη γνωμοδότηση από επιφανή νομικό για το θέμα του γενετικού υλικού.

 
Προσαγάγουν όποιον διαφωνεί με το έργο
Οι δικηγόροι που συμμετείχαν στη συνέντευξη τύπου, έκαναν λόγο για συνταγματική εκτροπή και για κατάργηση στοιχειωδών δικαιωμάτων των πελατών τους, οι οποίοι αντιμετωπίζονται από την αστυνομία ως εγκληματίες, χωρίς να έχει ασκηθεί εναντίον τους καμία δίωξη και χωρίς να τους επιτρέπεται να έρθουν σε επικοινωνία με τους συνηγόρους τους. Καταγγέλλοντας τις δεκάδες προσαγωγές από την αστυνομία που ερευνά το συμβάν με την επίθεση στα μεταλλεία, (περίπου 50 ατόμων) , ο δικηγόρος Βασίλης Τζιμούρτος ανέφερε ότι δεν υπήρξε ούτε ένας προσαχθής, ο οποίος δεν ήταν αντίθετος στο έργο της εξόρυξης του χρυσού και όπως είπε, το μόνο κριτήριο για τις προσαγωγές ήταν αυτό. Δηλαδή, όποιος έχει ταχθεί στο παρελθόν κατά του έργου, είναι αυτόματα στο στόχαστρο της αστυνομίας. “ Ο στόχος είναι η φίμωση τους, η κάμψη του φρονήματος τους” σημείωσε ο κ.Τζιμούρτος:
video 1o
 
Κάνουν “τράπεζα” γενετικού υλικού DNA από τους προσαχθέντες
Οι δικηγόροι επισήμαναν ότι η αστυνομία δεν τους επέτρεψε σε καμία περίπτωση να έρθουν σε επικοινωνία με τους πελάτες τους, τη στιγμή μάλιστα που οι προσαχθέντες ανακρίνονταν επί ώρες, αναγκάσμένοι να παραδώσουν δείγμα γενετικού τους υλικού DNA, με τους αστυνομικούς να απειλούν πως αν αρνηθούν θα κατηγορηθούν για απείθεια. Όπως είπε ο κ.Γιώργος Κυρίτσης, οι συνήγοροι αναγκάστηκαν να διαμαρτυρηθούν εγγράφως στην Αστυνομική διεύθυνση, για τη συμπεριφορά των αστυνομικών και των προανακριτικών υπαλλήλων, ζητώντας τα στοιχεία όσων έκαναν τις “ανακρίσεις” και τις “απαγωγές” των κατοίκων. Η αστυνομία αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία και οι συνήγοροι όπως είπαν, κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στον προϊστάμενο της εισαγγελείας εφετών Θεσσαλονίκης, κατά παντός υπευθύνου.
“Πήραν γενετικό υλικό από 50 προσαχθέντες, χωρίς να έχουν κανένα δικαίωμα να το κάνουν” είπε ο κ.Πετρίδης, σημειώνοντας ότι ο ποινικός κώδικας, αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και στην προκειμένη περίπτωση δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις. Από την πλευρά της η κα Ελεάννα Ιωαννίδου, υποστήριξε ότι η συλλογή υλικού DNA από δεκάδες άτομα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε προβοκάτσια και κάλεσε όσα άτομα έχουν υποστεί παρόμοια αντιμετώπιση από την αστυνομία να το καταγγείλουν.
video 2o
 
Πως έγιναν οι “ανακρίσεις” – “… αμεσοδημοκρατία Γιαννάκη;”
Σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης, η συμπεριφορά των αστυνομικών στην προανακριτική διαδικασία ήταν απαράδεκτη προς τους πελάτες τους, τους οποίους όπως είπαν τρομοκρατούσαν, αφού πρώτα τους εξαντλούσαν για πολλές ώρες με ερωτήσεις άσχετες με την υπόθεση, την οποία υποτίθεται ερευνούν. Είναι ενδεικτικές οι ερωτήσεις, που όπως είπε ο δικηγόρος Αλέξανδρος Αδαμίδης, οι αστυνομικοί έκαναν στον πελάτη του:
video 3o
H Β.Α Χαλκιδική “εργαστήριο πειραματισμού” των δυνάμεων καταστολής
Ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μανόλης Λαμτζίδης, σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού “Θα προστατέψουμε τις ξένες επενδύσεις με κάθε κόστος”, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί καμία επένδυση να είναι πάνω από το συνταγματικά κατοχυρωμένο αγαθό του περιβάλλοντος και τα ανθρώπινα δικαιώματα. “Η Β.Α Χαλκιδική, μετατρέπεται σε ένα εργαστήριο πειραματισμού των δυνάμεων καταστολής. Δεν θα επιτρέψουμε καταστάσεις Γκουαντάναμο, ούτε στη Χαλκιδική, ούτε πουθενά αλλού” σημείωσε ο κ.Λαμτζίδης. Σχολιάζοντας τη συνάντηση Σαμαρά με την ηγεσία του ΣτΕ, με θέμα την επίσπευση των εκκρεμών αποφάσεων για επενδύσεις, ο κ.Λαμτζίδης ανέφερε ότι αποτελεί ωμή παρέμβαση στη δικαιοσύνη και μάλιστα χωρίς τη θεσμική παρουσία του υπουργού δικαιοσύνης Α.Ρουπακιώτη, τον οποίο κάλεσε είτε να παραιτηθεί, είτε να βγάλει το “κοστούμι του αριστερού”.
video 4o
Με τις παρανομίες της εταιρείας ποιος ασχολείται;”
Μιλώντας στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου η Βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη, κατήγγειλε με τη σειρά της την στάση της αστυνομίας, ανέφερε όμως και ότι η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, εγκαθιστά παράνομα κατασκευές στον χώρο των μεταλλείων στις Σκουριές χωρίς να έχει πάρει καμία άδεια από την πολεοδομία. Όπως είπε η βουλευτής, απευθύνθηκε δύο φορές στην αστυνομία για να επιβάλλει τον νόμο και να συλλάβει τους υπευθύνους, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα.
video 5o
Παρέμβαση από τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης
Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Βαλεργάκης, ο οποίος είπε ότι ο σύλλογος δεν παίρνει θέση στην ουσία των κινητοποιήσεων για τα μεταλλεία, δηλάδή στο αν έχουν άδικο ή δίκαιο οι κάτοικοι κτλ, αλλά όπως ανέφερε, για τα θέματα που έκαναν καταγγελία οι συνάδελφοι του δικηγόροι, περιμένει έγγραφη αναφορά, προκειμένου να γίνουν ενέργειες, ακόμη και δικαστικές, για να κατοχυρωθεί το αυτονόητο δικαίωμα στους συνηγόρους υπεράσπισης, να μπορούν να ασκούν ανενόχλητοι τα καθήκοντα τους.
video 6o

5 απαντήσεις στο “7 δικηγόροι για τις Σκουριές: “Συνταγματική εκτροπή!””

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.