Aγώνας για τη Ζωή ή το Θάνατο του Τόπου μας


1-2

Του Τόλη Παπαγεωργίου

Ξημερώματα Κυριακής 17 Φεβρουαρίου, ομάδα αγνώστων ακινητοποίησε τους σεκιουριτάδες της Eldorado Gold/ΑΚΤΩΡ στις Σκουριές, πυρπόλησε το εργοτάξιο, τα μηχανήματα και τα οχήματα των εργολάβων της εταιρείας και χάθηκε στο σκοτάδι του αρχέγονου δάσους.

Στις 12 Φεβρουαρίου, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ (θυγατρική κατά 100% της Eldorado Gold/ΑΚΤΩΡ) υπέβαλε στο Δασαρχείο Αρναίας αίτηση με επισυναπτόμενο χάρτη (εδώ ο χάρτης) για σύνταξη Πρωτοκόλλου Υλοτόμησης έκτασης 1754 στρεμμάτων του δάσους μέσα στο 2013. Στην έκταση αυτή περιλαμβάνονται τα τρία μεγάλα ρέματα συνεχούς ροής Καρατζάς, Λοτσάνικο και Καρόλακκας. Ήδη, μέσα στο 2012, η εταιρεία  παράνομα αποψίλωσε εκατοντάδες στρέμματα δάσους στις Σκουριές. Η συνολική προς αποψίλωση έκταση του δάσους είναι 4.600 στρέμματα.

Tην Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου, στο άρθρο Αγώνας για τη Ζωή ή το Θάνατο, χαρακτηρίσαμε “αιτία πολέμου” την έγκριση της αποψίλωσης. Είχε προηγηθεί την ίδια μέρα συνάντηση κατοίκων με τον εκτελούντα χρέη Δασάρχη, Μάρκο Μπρούζο, που τους δήλωσε ευθέως ότι “είναι υποχρεωμένος να συντάξει το Πρωτόκολλο από τη ΔΙΑΤΑΓΗ της προϊσταμένης του αρχής, του ΥΠΕΚΑ”.

Έδώ και σχεδόν ένα χρόνο έχουμε καταθέσει πλήθος καταγγελιών στο Δασαρχείο Αρναίας, τη Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής, το ΥΠΕΚΑ και τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος για παράνομη αποψίλωση δάσους και άλλες σοβαρές παραβάσεις της νομοθεσίας. Όλες έχουν πεταχτεί στα σκουπίδια της Δημόσιας Διοίκησης. Εχουμε καταθέσει στο ΥΠΕΚΑ αποδείξεις ότι το εργοστάσιο μεταλλουργίας που προτίθεται να κατασκευάσει η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στη Χαλκιδική είναι μια μεταλλουργία-ΦΟΝΙΑΣ, για να πάρουμε από την αρμόδια υπηρεσία, την ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ, την απάντηση “δεν είμαστε αρμόδιοι να σας απαντήσουμε”!

Πάνω από δέκα χρόνια πριν, μετά από σκληρό και ανυποχώρητο αγώνα, οι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής κατάφεραν να αποκρούσουν την πρώτη επίθεση εναντίον του τόπου τους και να διώξουν το “χρυσό θάνατο”. Ο εχθρός άλλαξε όνομα και μανδύα και επανήλθε και η νέα “χρυση επένδυση” γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί με τη βία των ΜΑΤ και χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. Τα τελευταία δυο χρόνια, περιοχή βρίσκεται πάλι σε αναβρασμό. Εδώ και δυο χρόνια οι κάτοικοι  ζητάνε ν’ακουστούν, διαδηλώνουν, χτυπιούνται βάρβαρα από τα ΜΑΤ, σύρονται σαν εγκληματίες στα δικαστήρια και πάλι διαδηλώνουν. Ο λόγος: το βουνό, το νερό, το δάσος, το πραγματικό χρυσάφι του τόπου που η τοπική κοινωνία δεν είναι διατεθειμένη να δώσει.

Σύνταγμα, Άρθρο 24 παρ.1
“Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας… Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός αν προέχει για την Εθνική Οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση, που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον”.

Στις Σκουριές το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον καταστρέφεται μη αναστρέψιμα από τις 20 Μαρτίου 2012 και το “δημόσιο όφελος” είναι ΜΗΔΕΝΙΚΟ.

Σύνταγμα, Άρθρο 120 παρ. 4
“H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία”.

Από τις 20 Μαρτίου 2012 οι κάτοικοι της περιοχής αγωνίζονται ειρηνικά, με χρήση όλων των μέσων που προβλέπονται από τους νόμους, να σταματήσουν την καταστροφή του τόπου τους, να προστατεύσουν τη ζωή τους και να διαφυλάξουν τη συνέχιση της ύπαρξης των μελλοντικών γενεών. Αγωνίζονται ειρηνικά και νόμιμα να αποτρέψουν την κατάλυση του Συντάγματος από την Εταιρεία, την Πολιτεία, τις αστυνομικές δυνάμεις και την αδιαφορία της Δικαιοσύνης. Το Κράτος απαντάει αμείλικτα στον ειρηνικό αγώνα των κατοίκων, με τρομοκρατικές επιθέσεις μεγάλων δυνάμεων ΜΑΤ, με προσαγωγές δεκάδων κατοίκων σε σειρά δικών, με ξυλοδαρμούς και άσκηση βίας.

Από τις 20 Μαρτίου 2012 έχει καταλυθεί βίαια το Σύνταγμα στη ΒΑ Χαλκιδική.


14 απαντήσεις στο “Aγώνας για τη Ζωή ή το Θάνατο του Τόπου μας”

 1. Είμαστε μαζί σας!!! Πολύ καλά τα λές!! Δύναμη, συνέχισε!!
  Σύνταγμα, Άρθρο 120 παρ. 4
  “H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία”.

 2. Αγωνας μεχρι τελους. Απο μια πολυ μικρη γωνια του πλανητη, η αντισταση των κατοικων της Χαλκιδικης θα γινει φωτεινο παραδειγμα. Αφου στην εποχη της κρισης οι δυναμεις του πλουτου μας θελουν να ζουμε σαν ιθαγενεις, τοτε θα υποστουν και τις αντιστοιχες συνεπειες. Ειμαστε μαζι σας.

 3. Καμιά συνδιαλλαγη μ αυτους που θεωρούν επένδυση την καταστροφη της φύσης…αλληλεγυει στους εξεγερμένους κατοίκους των Σκουριών Χαλκιδικής

 4. Αντι σχολίου θα παραθέσω μια παράγραφο από σχετικό κείμενο του πολύ ειδικότερου εμού Ομότιμου Καθηγητή, Τμ. Γεωλογίας, του ΑΠΘ Σ. Δημητριάδη,

  “…Οι μεταλλευτικές εταιρείες, ιδίως αυτές που εξορύσσουν χρυσό, χρειάζονται για την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών τους τη συνεχή κοινωνική ανοχή. Για το λόγο αυτό διαθέτουν πάντοτε άφθονο χρήμα για τον προσεταιρισμό υποστηρικτών και προπαγανδιστών μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και για τη δημιουργία ενός ισχυρού lobby που θα μπορεί να επηρεάζει υπέρ τους την εξουσία, τοπική και κεντρική. Τέτοιες ενέργειες έχουν ως αποτέλεσμα τη διάβρωση και διαφθορά της κοινωνίας”.

  Τί άλλο μπορεί να προσθέσει κανείς για να κατανοήσει την ψυχική φόρτιση των κατοίκων της περιοχής;

  Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς από την ολοκληρωτικά καταστραμμένη Λάρυμνα.

 5. Η “επίθεση των 40” φαίνεται πως ενόχλησε τους εξουσιαστές. Η αντίδραση του συστήματος ενεργοποίησε και τον Ευαγγελάτο του ΣΚΑΙ που ξέρασε τους εμετούς του απόψε. Ο αγώνας σας δεν είναι μάταιος. καλή δύναμη αδέρφια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.