Περού: Δυο νεκροί σε αντιμεταλλευτικές διαδηλώσεις και κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αυξανόμενη βία εναντίον διαδηλωτών


Eπικίνδυνη συσσώρευση εξουσιών σε στρατό και αστυνομία για χρήση βίας εναντίον πολιτών

peru-mine-protestTo Περού κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας 30 ημερών στην νότια επαρχία Espinar τη Δευτέρα, αφού  δύο πολίτες σκοτώθηκαν και δεκάδες αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε βίαιες αντιμεταλλευτικές διαδηλώσεις. (Πηγή)

Σύμφωνα με το Associated Press, οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς και έβαλαν φωτιά σε βοσκότοπους. Διαμαρτύρονται ότι το μεταλλείο χαλκού Tintaya κοντά στο Cuzco, που ανήκει στην ελβετική Xstrata Plc, μολύνει το νερό τους και προκαλεί ασθένειες στα ζώα (διαβάστε: Τερατογενέσεις και θάνατοι ζώων, βαρέα μέταλλα στους ανθρώπους: το μεταλλείο χαλκού Tintaya στο Περού).

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης βάζει το στρατό υπεύθυνο για τη δημόσια τάξη και δίνει στις αρχές το δικαίωμα να αναστείλουν τις πολιτικές ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του συνέρχεσθαι. Ο Πρόεδρος Ollanta Humala, πρώην στρατιωτικός, δεν φαίνεται να χρησιμοποιεί με φειδώ τα μέσα καταστολής. Από τότε που ήρθε στην εξουσία,  πριν από 18 μήνες, 15 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, οι περισσότεροι σε συγκρούσεις που σχετίζονται με εξορυκτικά έργα.

Μια παλιά σύγκρουση και μία νέα

Ένα νέο μέτωπο έχει ανοίξει τους τελευταίους μήνες στο βόρειο Περού, όπου μόλις πριν από μερικές μέρες, η αστυνομία επιτέθηκε σε περίπου 400 αγρότες
Canaris (ιθαγενείς που μιλάνε την παλιά γλώσσα Quechua) που διαδήλωναν ενάντια στην Καναδική εταιρεία Candente Copper. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, κάποιοι από αυτούς από σφαίρες στην πλάτη (πηγή).

Η εταιρεία ξεκίνησε γεωτρήσεις τον περασμένο μήνα με στόχο την ανάπτυξη μεταλλείου που θα παράγει 120.000 τόνους χαλκού ετησίως, καθώς και μικρότερες ποσότητες χρυσού και αργύρου, σε μια περίοδο 22 ετών. Σε τοπικό δημοψήφισμα που έγινε πέρσι το Σεπτέμβριο, το 95% των Canaris ψήφισε κατά του μεταλλείου*. Στις 20 Ιανουαρίου 2013, οι Canaris ξεκίνησαν αποκλεισμό οτυ εργοταξιου με αίτημα την απομάκρυνση της εταιρείας (πηγή). H εξέλιξη ήταν περίπου προδιαγεγραμμενη.

Η περιοχή δεν ήτανε ποτέ μεταλλευτική. Οι χωρικοί στις κοινότητες των Canaris και Incahuasi καλλιεργούν πατάτες, φασόλια και μανιτάρια με οργανικές μεθόδους και φοβούνται δικαιολογημένα για το νερό τους.

Όπως σημειώνει το περιοδικό New Internationalist – Peruvian protesters face increased police brutality:

“Σε μια συνεχιζόμενη  εκστρατεία για να υπενθυμίσει στο κοινό ότι η αστυνομία υπάρχει για να εξυπηρετεί ξένες εταιρείες, το υπουργείο Εσωτερικών του Περού ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικών σωμάτων της αστυνομίας που θα περιπολούν τις ζώνες εξόρυξης.

Ενώ τα στελέχη των μεταλλευτικών εταιρειών μπορεί να κοιμούνται πιο ήρεμα τη νύχτα με αυτή την είδηση​​, οι ιθαγενικές και αγροτικές κοινότητες του Περού ρωτούν ποιος θα τους προστατεύσει από τη ρύπανση του περιβάλλοντος και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προκαλούν τα μεταλλευτικά έργα.

Οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις του Περού έχουν συσσωρεύσει επικίνδυνες νέες εξουσίες για τη χρήση βίας εναντίον πολιτών κατά τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να ανοίξουν πυρ εναντίον άοπλων διαδηλωτών. Τον Ιανουάριο του 2013, ένας νέος νόμος έδωσε στο στρατό την εξουσία να αποσύρει τις σωρούς νεκρών διαδηλωτών χωρίς την παρουσία εισαγγελικών αρχών, κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Δεν χρειάζεται ο Σέρλοκ Χολμς για να αναγνωρίσει τις δυνατότητες κατάχρησης, συγκάλυψης και ατιμωρησίας στο πλαίσιο αυτών των νέων δρακόντειων νόμων”.

*Για την πρακτική των τοπικών δημοψηφισμάτων για μεταλλευτικά έργα στη Λατινική Αμερική, διαβάστε: Local Votes and Mining in the Americas | MiningWatch. Από το Μεξικό μέχρι την Αργεντινή, σχεδόν 70 τέτοια δημοψηφίσματα έχουν γίνει τα τελευταία εννέα χρόνια (ξεκινώντας από την υπόθεση του μεταλλείου στο Tambogrande, το 2002). Μόνο στη Γουατεμάλα, περίπου 700.000 άνθρωποι ψήφισαν ενάντια στην εξόρυξη μετάλλων στις κοινότητές τους.

Anti mining protest
Φωτογραφία: αντιμεταλλευτική διαδήλωση στη Λίμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.