Ψήφισμα προς Καναδική Πρεσβεία από την πορεία της Αθήνας 12-1-2013


385336_404266459662163_1801028688_n

Το παρακάτω ψήφισμα παραδόθηκε στο Υ.ΠΕ.ΚΑ κατά την πορεία ενάντια στις εξορύξεις χρυσού (Αθήνα 12.01.2013)

Αθήνα 12.01.2013

Προς κ. Peck – Πρέσβη του Καναδά στην Αθήνα

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα την 12η Ιανουαρίου 2013, στην Αθήνα για να διαδηλώσουμε ενάντια στη λεηλασία και την καταστροφή της Χαλκιδικής από την καναδική εξορυκτική εταιρεία Eldorado Gold Corp.  η οποία κατέχει το 95% των μεταλλείων Κασσάνδρας.

Η Eldorado Gold Corp., επωφελούμενη από την οικονομική κρίση, επιδιώκει να εκμεταλλευτεί – με κάθε άλλο παρά βιώσιμο και αειφόρο τρόπο – τη γη και τους φυσικούς μας πόρους, χωρίς τη συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών. Το «επενδυτικό σχέδιο» της εταιρείας είναι τεραστίων διαστάσεων και υπερβαίνει κατά πολύ τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής. Επιστημονικά ιδρύματα και καταξιωμένοι επιστήμονες έχουν τεκμηριώσει τη διαφωνία τους και έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους και τις μη αναστρέψιμες αρνητικές επιπτώσεις στα δασικά οικοσυστήματα, τους υδατικούς πόρους, την ατμόσφαιρα, το έδαφος, το θαλάσσιο περιβάλλον, την υγεία κατοίκων, επισκεπτών και εργαζομένων και τις υπάρχουσες οικονομικές δραστηριότητες σε τουρισμό, γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, μελισσοκομία, υδατοκαλλιέργειες, βιοκαλλιέργειες, δασοκομία κ.α. Ίσως η πιο σημαντική όμως επίπτωση είναι ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα στερεί από την περιοχή τη δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης με όρους βιωσιμότητας, αειφορίας, προστασίας του περιβάλλοντος και των τοπικών παραδόσεων και σεβασμού στο δικαίωμα των μελλοντικών γενεών να παραλάβουν ένα υγειές κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον.

Η Eldorado Gold Corp. και η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. παραβιάζουν συστηματικά και απροκάλυπτα την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, υπό την ανοχή – αν όχι προστασία – των Ελληνικών ελεγκτικών και διωκτικών αρχών. Η παραβίαση του άρθρου 6 (παρ. 3-4) της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ σχετικά με τις δραστηριότητες κοντά σε  περιοχές  που ανήκουν στο δίκτυο NATURA 2000, καθιστά την αδειοδότηση από το ΥΠΕΚΑ των εργασιών της εταιρείας, άκυρη και παράνομη. Δεν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες  διαδικασίες αξιολόγησης, δεν εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις και δεν επιβλήθηκαν κανενός είδους αντισταθμιστικά μέτρα όπως επιβάλλεται από το Νόμο. Έκτοτε η εταιρεία έχει προβεί σε σωρεία παρανομιών. Ενδεικτικά, παραβιάζει πολεοδομικούς κανονισμούς, εκτελεί έργα που δεν προβλέπονται στη μελέτη, μπαζώνει ρέματα, υλοτομεί παράνομα.

Η Eldorado Gold Corp. εφαρμόζει στην περιοχή μας αποικιακού τύπου πρακτικές για να εκβιάσει την κοινωνική συναίνεση (social license). Είναι η κύρια υπεύθυνος για τη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού και τη δημιουργία εντάσεων στις τοπικές κοινωνίες. Εκμεταλλεύεται την οικονομική κρίση και την ανεργία και επωφελείται από την ψευδαίσθηση – που καλλιεργείται και προπαγανδίζεται εσκεμμένα εδώ και χρόνια – ότι η μόνη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μπορεί να προέλθει μέσω των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων. Αφού απέτυχε να εξαγοράσει συνειδήσεις και να καταπνίξει τις αντιδράσεις συκοφαντώντας και τρομοκρατώντας τους αντιδρώντες, κατέφυγε σε πιο δραστικά μέτρα. Συρματοπλέγματα, ιδιωτική ασφάλεια με αυθαίρετη δράση, απαγόρευση πρόσβασης πολιτών σε δημόσιους χώρους, παράνομη παρακολούθηση, έλεγχος και καταγραφή προσωπικών δεδομένων πολιτών, εκβιασμοί, τρομοκρατία και βιαιοπραγίες. Συνεργάτης της – ή «υπάλληλος» σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των αστυνομικών – η Ελληνική Αστυνομία, που με υπερβάλλοντα ζήλο και αξιοσημείωτη αφοσίωση προστατεύουν τα συμφέροντα της ιδιωτικής εταιρείας καταστέλλοντας με απίστευτη βία κάθε εκδήλωση διαμαρτυρίας.

κ. Πρέσβη,

Καμία οικονομική δραστηριότητα που εμπεριέχει κινδύνους για την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την έγκριση των τοπικών κοινωνιών.

Σας καλούμε να διερευνήσετε τις δραστηριότητες της Eldorado Gold Corp. στη Χαλκιδική.

Σας καλούμε επίσης να ενημερώσετε τους καναδούς πολίτες, όπως έχετε υποχρέωση, ότι:

Παρότι βρισκόμαστε σε δεινή οικονομική κατάσταση, όπως η πλειονότητα των πολιτών σ’ αυτή τη χώρα, διατηρούμε την αξιοπρέπειά μας και αναγνωρίζουμε το χρέος μας προς τις επόμενες γενιές. 

Δε θα δεχτούμε αποικιακού τύπου «επενδύσεις» που εξασφαλίζουν υπέρογκα κέρδη σε μεγάλες εταιρείες και αποφέρουν μόνο κόστος στις τοπικές κοινωνίες. 

Δε θα ανεχτούμε την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας ως άνθρωποι και ως πολίτες μιας ευνομούμενης (??) κοινωνίας. 

Τέλος, δε θα υποκύψουμε στην τρομοκρατία, τους εκβιασμούς και την κατασυκοφάντηση του αγώνα μας, Του Αγώνα μας ενάντια στην καταστροφή του τόπου μας. Του Αγώνα μας για μια αξιοπρεπή ζωή, όπως εμείς επιλέγουμε να την ορίζουμε.

Οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής

soshalkidiki.wordpress.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.